Helio - Blog Etherische Olie 

September Aanbiedingen

Waarvoor gebruik je dennenoliën?

Sep 03, 2021

De afgelopen maanden ben ik meerdere keren benaderd over dennenoliën en de inname daarvan. Nu gebruik ik ze meestal vanwege hun rustgevende werking en heerlijke geur. Maar door de vraag ben ik me extra gaan verdiepen in hun werking. De meeste dennenoliën kun je namelijk niet innemen.

Er zijn nogal wat verschillende soorten dennen, sparren, cipressen en ceders. Ze behoren allemaal tot de zelfde orde (Coniferales)  en familie: (Pinaceae). Maar er zijn nogal wat verschillen in hun uiterlijk en werking.  Toch lijken veel naaldbomen op elkaar zijn ze zijn voor een leek lastig uit elkaar te houden.

Er zijn wat kenmerken die interessant zijn om in gedachten te houden als je een wandeling in het bos gaat maken. Zo heeft een den lange, zachte naalden en een spar harde en korte naalden.  Dennen zitten vaak met twee naalden aan de tak en zijn rond en sparren hebben één naald die vierkant of driehoekig is. 

Welke typen dennenoliën zijn er

Van de naaldbomen worden veel verschillende "dennenoliën" gemaakt. Hiervoor worden verschillende delen van de boom gebruikt, zoals:

 •  naalden (zoals cipres, black spruce, douglas fir en siberian fir)
 •  zaagsel van de bast (aborvitea, hinoki)
 •  de vruchten (zoals juniper berry)

Dennenolie

Je kunt dennenoliën op verschillende manieren gebruiken ter ondersteuning van je lijf en je emoties: 

 •  Massage: dennenoliën zijn zeer geschikt voor massage en goed te combineren met bijvoorbeeld pepermuntolie voor een echt weldadige welness ervaring.
 •  Diffuser: ze zijn heerlijk in de diffuser en als luchtverfrisser.
 •  Spieren: gebruik dennenoliën om je spieren te ondersteunen. Gebruik ze verdund in een roller of met een handje kokosolie op de plekken waar je support nodig hebt.
 •  Huid: de ingrediënten van dennenoliën zijn reinigend en ondersteunend voor de huid. Voeg een druppel toe aan je dagcrème, of maak een kokosolie roller om plekken aan te stippen.
 •  Weerstand: ondersteun je weerstand door ze aromatisch en op de huid te gebruiken.
 •  Emotioneel: zeer krachtig, adem direct in uit het flesje, maak een inhaler, gebruik ze in de diffuser of maak een roller met jouw favoriete dennenolie.

Top 5 dennenoliën

1. Cypress

Cypress essentiële olie wordt uit de takken van de grote, blijvend groene boom gewonnen en heeft een frisse, schone geur die energie geeft en verfrist. Cypres wordt regelmatig gebruikt in spas en door massagetherapeuten.

 •  Bevordert vitaliteit en energie.
 •  Helpt het uiterlijk van een vette huid te verbeteren.
 •  Breng voor het wandelen aan op je voeten en je benen voor een energie gevende boost.
 •  Voeg één of twee druppels toe aan je dagcrème om een vettige huid te verbeteren.
 •  Ondersteunt een positief gevoel en positief denken.
 •  Ondersteunt het gevoel van een vrije ademhaling 

2.  Siberian fir

De olie van siberische spar is verzachtend voor de huid. Daardoor is het een ideale essentiële olie voor een rustgevende massage. Siberische spar geeft een gevoel van makkelijk ademen en kalmeert tegelijkertijd de emoties en biedt een aardend effect.

 •  Siberische spar verzacht droge en rode huid.
 •  Net als alle dennenolie is ook deze etherische olie heerlijk om te gebruiken voor een massage of voor intense ontspanning.
 •  Ondersteunt weerstand & het immuunsysteem.
 •  Emotioneel support deze olie wijsheid en het vinden en volgen van je levensdoel.

3. Douglas Fir

 • Douglas Fir essentiële olie is rijk is aan ” bèta-pineen”, en ondersteunt het ademhalingssysteem.
 •  Douglasspar kan ook worden gebruikt om de huid te zuiveren. Doe een druppel op een watje met gekookt water en neem je gezicht hiermee 's avonds en 's morgens af. 
 •  Bevordert een positief humeur. Maak een inhaler met 9 druppels Douglas Fir.
 •  Douglasspar in combinatie met citrusoliën in je diffuser, zorgen voor een verkwikkende omgeving en fijne geur in huis.  Goede tips vind je in deze kaartenset : www.helio.work/kaartjes.
 •  Voeg een paar druppels toe aan je shampoo of conditioner voor extra reiniging van je hoofdhuid en bij kriebel op je hoofd.
 •  Maak een 5 ml kokosolie roller met 9 druppels douglas fir voor het verlichten van het gevoel van spanning in je hoofd. Rol op je voorhoofd, slapen en in je nek bij de aanhechting van je spieren aan je schedelbot.

Emotioneel geeft deze olie focus en helpt je bij het doorbreken van generatie patronen (voorouderlijke overlevering).

4. Juniper Berry

 De jeneverbes essentiële olie wordt verkregen uit bessen van deze naaldboom. Juniper Berry heeft een rijke geschiedenis van traditionele toepassingen en voordelen.

 •  Gebruik in de diffuser bij nare dromen.
 •  Maak een anti-monster-spray voor kinderen.
 •  Gebruik in je dagcrème voor ondersteuning van een egale huid.
 •  Gebruik in een (virgin) Gin Tonic voor een interessante kick.
 •  Juniper Berry is een herstellende olie en helpt je lijf de interne motor goed te laten draaien (deze olie bevat BCP net als copaiba).

5. Black Spruce

 Dit is mijn favoriet. Deze olie ruikt voor mij echt naar kerstbomen. Echt zo'n jeugdsentiment ding ;-).  Black Spruce – Zwarte den – Als je het over dennengeur hebt is dit echt de ultieme dennengeur. Deze prachtige bomen groeien in het Boreaal woud. Het is de dennengeur / dennenolie die ook  balance en forgive zit. Deze olie doet veel meer als alleen een rustig gevoel bevorderen!  

 •  Licht je huid op (bornyl acetaat belemmert het enzym tyroniase dat melanin produceert ( het stofje dat verantwoordelijk is voor het donkerder maken van de huid). Stip de donkere plekken op je gezicht aan. Doe de pure olie in een 1ml roller.
 •  Door aanwezigheid van " a-pinene" in deze olie ondersteun je je immuunsysteem en gezonde mobiliteit. Black spruce houdt je actief.
 •  Super olie ter ondersteuning van je spieren. Masseer je handen, voeten, onderrug of andere gebieden waar je support nodig hebt.
 •  Super olie voor sporters: breng een druppel aan op je enkels en gewrichten voor een workout.
 •  Smeer Black Spruce verdund op je onderbuik voor ondersteuning van je vrouwelijkheid.
 •  Maak een inhaler met 9 druppels Black Spruce of inhaleer direct uit het flesje voor een ondersteuning van moed en een heerlijk gevoel van balans.
 •  Breng aan op de nek en hersenstam voor bevorderen van de cognitieve functie en focus.

Emotioneel helpt black spruce je bij het overwinnen van emotionele blokkades en zorgt dat je in beweging komt. Doe deze olie in de diffuser als je hulp kunt gebruiken bij het overwinnen van angst van vroegere gebeurtenissen. Heb je wat extra durf en moed nodig? Maak een roller er of inhaler en gebruik deze dagelijks 2-3 keer en zeker op het moment dat je deze extra moed en kracht nodig hebt. 

Dennen oliën zijn fijn in je diffuser. Lekker fris, rustgevend en een heerlijke geur in huis. Lees hier meer over het gebruik en de aanschaf van een diffuser

Innemen van dennenoliën / Dennennaalden thee

Het maken van dennennaaldenthee van zelf verzamelde naalden is niet aan te raden. Er zijn heel verschillende soorten dennen, sparren, cipressen en andere naaldbomen die erop lijken. De kans op vergiftiging is groot. Als je dennennaaldenthee wilt maken gebruik dan een product uit de natuurwinkel of een geschikte etherische olie. De enige olie die geschikt is voor inname* is Siberian Fir.

Bij het innemen van etherische olie is het zeer belangrijk altijd eerst te controleren of het productinformatie blad (PIP) aangeeft dat inname mogelijk is. Etherische oliën worden op verschillende manieren geproduceerd en afhankelijk van de productiemethode, de "chemische samenstelling" en de zuiverheid kun je de oliën gebruiken als smaakstof/ voor consumptie. 

Omdat ik veel vragen heb gekregen over dennennaaldenthee heb ik het zelf geprobeerd. Ik heb zelf de siberian fir van doterra gebruikt in mijn thee. Ik heb 1/8 druppel gebruikt in een mok. 1/8 druppel is een druppel uit een 1ml flesje. Het is niet uitgesproken vies of lekker.  

Voor het ondersteunen van weerstand zou het drinken van dennennaaldenthee echter niet mijn eerste keuze zijn.  Lees gerust het uitgebreide artikel over weerstand hier .

Verder raad ik aan om naast een gezonde leefstijl ook te kijken naar supplementen, puur omdat het bijna onmogelijk is om de extra vitamines en mineralen binnen te krijgen via onze normale voeding: lees meer hier. 

Verder lezen

Het innemen van etherische olie kan een fijne ondersteuning zijn voor je gezondheid  Maar je kunt niet iedere olie innemen. Dit hangt van de kwaliteit af en de soort. Veel oliën zijn synthetisch, bevatten vulstoffen of alcohol en zijn niet getest. Lees de gevaren van innemen van etherische olie hier.

Je immuunsysteem is een complex verdedigingssysteem, dat ziekteverwekkers (zowel van buiten als van binnen) bestrijdt. Je kunt je lichaam goed vergelijken met een kasteel met ophaalburg. Je komt niet zomaar binnen. Je huid houdt bacteriën, schimmels, virussen en parasieten tegen: Lees meer.

Kijk de video over dennenoliën 

 

Hoe start je met etherische olie - download je gratis ebook

ebook etherische olie

Lees Meer

De Ultieme Gids voor doTERRA Diffusers

Sep 24, 2023

Hoe maak je een doterra account?

Sep 18, 2023

Oregano Etherische Olie: De Verborgen Kracht voor je lijf

Sep 17, 2023

AANDACHTSPUNTEN  

*mijn blogs kunnen affiliate links bevatten, Dat betekent dat als je een aankoop doet via deze links dat ik een kleine commissie zou kunnen ontvangen. Dit natuurlijk zonder extra kosten voor jou

Helio - Léanne Lovink

Helio (v.o.f. Donna Da Yetta)
Léanne Lovink
Ir driessenstraat 94b
2312 KZ Leiden
whatsapp: 06-55377164
info {@} helio.nl

btw nr NL8572.58.321B01
kvk: 67995799