Helio - Blog Etherische Olie 

Shop de aanbiedingen

Kun je etherische olie innemen?

Apr 17, 2023
etherische olie innemen

Lekker citroengrasolie in je curry, koekjes met wilde sinaasappel, een veggiecap met oregano. Klinkt handig en fijn toch? Zeker als je even geen citroengras of limoenen in huis hebt.

Kun je etherische olie innemen?

Je kunt 24 van de ca. 100 etherische oliën van doTERRA innemen. Dit zijn oliën die of door koude persing of door stoomdestillatie zijn gewonnen en die op de GRAS-lijst staan. Dus veilig voor menselijke consumptie. Lees wel verder hoeveel en hoe je dit doet.

Waar moet je opletten

Je kunt niet iedere olie van ieder merk innemen. Dit hangt van de kwaliteit af en de soort. Veel oliën zijn synthetisch, bevatten vulstoffen of alcohol en zijn niet getest. Lees de gevaren van innemen van etherische olie:

 • Synthetische oliën De meeste oliën zijn niet geschikt om in te nemen. Ze zijn niet natuurlijk (100% natuurlijk op het etiket betekent niets). Veel oliën zijn synthetisch, er zit alcohol in of de etherische olie is aangevuld met een basisolie. Je herkent deze oliën aan de kindersluiting en/of de oranje waarschuwingstekens. En je herkent ze aan de prijs.
 • Chemische fraude Recent Amerikaans onderzoek (APRC) toont aan dat slechts 4 van 50 van de onderzochte essentiële olie “producenten” niet rommelt met zijn producten. Ze veranderen bijvoorbeeld een goedkope citroengrasolie op “magische” wijze in een dure melisseolie door chemisch “iets” aan te passen. Op die manier belazeren ze je portemonnee en je gezondheid. Van deze 4 is er maar één bedrijf waarvan de oliën in Europa verkrijgbaar zijn (doTERRA). 
 • Testen Bijna geen enkel bedrijf laat zijn oliën uitvoerig testen en publiceert deze resultaten. Je kunt ze niet inzien of downloaden. Je hebt dus geen idee van wat erin zit. Ook als de olie “biologisch” of “zelfgemaakt” is, dan is nog de vraag wat de “samenstelling” is. Is de olie van deze batch gelijk met de vorige en werkt die net zo goed voor je gezondheid? En hoe zit het met vervuiling en/of vulstoffen? Hoeveel van het plantaardige materiaal zit er in? (doterra doet 176 analyses, lees meer ) 

Waarom kun je etherische olie van dōTERRA innemen? 

 • De planten groeien en worden geoogst in hun natuurlijke omgeving
 • De oliën zijn geverifieerd puur; vrij van vulstoffen en schadelijke verontreinigingen (CPTG = Certified Pure Tested Grade)
 • Er zijn strenge externe testen om de echtheid en potentie te waarborgen
 • Je kunt dit zelf nagaan door het nummer onder op het flesje in te voeren op de website sourcetoyou.com
 • dōTERRA werkt samen met een heel team van artsen en wetenschappers plus externe onafhankelijke onderzoeksinstituten om de kennis over plantbased medicine stapje voor stapje te vergroten. (bekijk hier het medical advisory board)

Hoe gebruik je etherische oliën inwendig

Het innemen van etherische oliën kan een effectieve manier zijn om hun voordelen te benutten. Niet alle oliën zijn echter veilig voor inwendig gebruik. Zorg ervoor dat je oliën kiest die specifiek zijn gelabeld als veilig voor intern gebruik en volg altijd de aanbevolen dosering. Hier zijn enkele veiligheidstips:

 1. Verdun sterke oliën: Bij het innemen van sterke of hete oliën zoals oregano, kaneel of kruidnagel, is het belangrijk om ze eerst te verdunnen met een draagolie zoals gefractioneerde kokosolie om irritatie te voorkomen.
 2. Voeg oliën toe aan een lege capsule: Om oliën gemakkelijker door te slikken en irritatie van de mond en keel te minimaliseren, kun je etherische oliën in een lege plantaardige doen.
 3. Neem oliën in met water of voedsel: Meng etherische oliën met water, thee of voedsel om de smaak te verbeteren.

Hoe neem je etherische olie in? 

 • Direct onder de tong
 • In een glas water
 • Kook ermee / voeg toe aan smoothies
 • Gebruik een veggiecap (Vul de veggiecap met het aantal druppels olie dat je wilt gebruiken. Vul aan met gefractioneerde kokosolie. Neem de veggiecap in met een heel glas water voor de maaltijd. Op een lege maag is niet fijn. Het kan voorkomen dat je moet boeren. De kokosolie vermindert dit.)
 • Neem een softgel met de betreffende olie (zoals zengest of on guard) 

 

Olien die veilig zijn voor inname
 

Hier is een tabel met de oliën die op de Generally Recognized as Safe (GRAS) lijst staan 

Basil (Ocimum basilicum)

Fennel (Foeniculum vulgare)

Oregano (Origanum vulgare)

Bergamot (Citrus bergamia)

Geranium (Pelargonium graveolens)

Peppermint (Mentha piperita)

Black Pepper (Piper nigrum)

Ginger (Zingiber officinale)

Petitgrain (Citrus aurantium)

Cassia (Cinnamomum cassia)

Grapefruit (Citrus X paradisi)

Roman Chamomile (Anthemis nobilis)

Cinnamon (Cinnamomum zeylanicum)

Juniper Berry (Juniperus communis)

Rosemary (Rosmarinus officinalis)

Clary Sage (Salvia sclarea)

Lemon (Citrus limon)

Spearmint (Mentha spicata)

Clove (Eugenia caryophyllata)

Lemongrass (Cymbopogon flexuosus)

Tangerine (Citrus reticulate)

Coriander (Coriandrum sativum) 

Lime (Citrus aurantifolia)

Thyme (Thymus vulgaris)

Cumin (Cuminum cyminum)

Marjoram (Origanum majorana)

Wild Orange (Citrus sinensis)

 

Melissa (Melissa officinalis)

Ylang Ylang (Cananga odorata) 

 

Pas op met het innemen van deze etherische oliën

Wees voorzichtig met het innemen van hete oliën zoals kaneel, clove oregano, cassia, en tijm. Gebruik een houten tandenstoker, laat die zich volzuigen en roer met de tandenstoker door je gerecht of drank. Gebruik een 1ml flesje waar 1/8 druppel uit komt of gebruik een veggiecap.

Welke etherische oliën mag je niet innemen? 

Deze etherische oliën mag je niet innemen: Arborvitae (levensboom) Berk,  Cederhout,  Cypres,  Eucalyptus, Witte den , Douglas FirSpikenard en Wintergreen . Ook deDeep Blue niet (daar zit wintergreen in!) en Air (Breathe) vanwege de eucalyptus

Welke oliën van dōTERRA mag je innemen? 

Download hier het overzicht van mijn favoriete kookoliën die dus ook geschikt zijn voor inname. Klik op het plaatje

 
 

Conclusie

Het is niet nodig om zomaar iedere dag etherische olie in te nemen. Het is uiteindelijk het krachtige afweersysteem van de plant waar onze moderne benadering van de gezondheidszorg op gebaseerd is! Je kiest dus duidelijk voor wat je wilt ondersteunen of in balans wilt brengen in je lijf. Wil je daar meer advies over, neem dan contact met me op.

Ben je niet oké met innemen? Dat is geen probleem. Het is vooral belangrijk om naar jouw lijf te luisteren. Je kunt essentiële oliën ook (verdund) op de huid gebruiken of in een goede diffuser zoals de Petal Diffuser in de handige 15ml set.

 

 

Veel gestelde vragen 

Tast etherische olie mijn slijmvliezen aan? 

De slijmvliezen kun je gedeeltelijk vergelijken met je huid. Slijmvlies heeft een vergelijkbare beschermende werking en is dunner en op sommige punten kwetsbaarder door de vele zenuwuiteinden. Je zou denken dat ze daardoor sneller geïrriteerd raken bij het gebruik van essentiële olie. Maar onderzoek toont anders aan. In eerste instantie wordt de essentiële olie voor een deel opgenomen, maar vrij snel daarna worden de oliën continu verdund door je slijmvliezen. Lees gerust dit engelse artikel over de veiligheid van inname van etherische oliën .

Hoe veel etherische olie mag je innemen?

Dagelijkse hoeveelheid: Neem niet meer dan 4 druppels per keer en niet meer dan 20 druppels per 24 uur. Het is aan te bevelen om liever kleinere hoeveelheden per dag te gebruiken en niet langdurig 20 druppels per dag in te nemen.

Begin altijd met zo min mogelijk (1-2) druppels. Of... soms is zelfs je duim op het flesje houden en die afvegen in je mond al voldoende. Essentiële oliën zijn heel sterk en effectief en je hebt vaak maar heel weinig nodig om een groot effect te merken. Als je wilt, kun je afhankelijk van je leeftijd, gewicht en gezondheid de hoeveelheid verhogen. Lees meer over de door doterra maximaal aanbevolen hoeveelheden 

Houd rekening met je eigen gezondheid en hoe gevoelig jij bent. Als je medicatie gebruikt of je hebt een onderliggend gezondheidsvraagstuk, overleg dan altijd eerst met je behandelend arts.

Essential Oil Safety | dōTERRA Essential Oils

Kun je koken met etherische olie?

Het gebruik van etherische oliën in de keuken kan een heerlijke en gezonde aanvulling zijn op je dagelijkse voeding. Je kunt verschillende oliën gebruiken om smaak en aroma aan je gerechten toe te voegen. Lees hier meer over koken met etherische oliën

 

Hoe start je met etherische olie - download je gratis ebook

ebook etherische olie

Lees Meer

Zijn etherische oliën gevaarlijk voor katten?

Apr 14, 2024

Proteïne: De Onzichtbare Held in Je Voeding

Jan 02, 2024

doterra enrollment promotie

Jan 01, 2024

AANDACHTSPUNTEN  

*mijn blogs kunnen affiliate links bevatten, Dat betekent dat als je een aankoop doet via deze links dat ik een kleine commissie zou kunnen ontvangen. Dit natuurlijk zonder extra kosten voor jou

Helio - Léanne Lovink

Helio (v.o.f. Donna Da Yetta)
Léanne Lovink
Ir driessenstraat 94b
2312 KZ Leiden
whatsapp: 06-55377164
info {@} helio.nl

btw nr NL8572.58.321B01
kvk: 67995799