Helio - Blog Etherische Olie 

Shop de aanbiedingen

zijn etherische oliën veilig?

Sep 22, 2019
zijn etherische oliën veilig

Hieronder vind je een overzicht van de vragen die veel gesteld worden in de trainingen en op social media.  

Zijn etherische oliën veilig?

Etherische olie is veilig mits je een aantal richtlijnen opvolgt. Gebruik een zuivere geteste olie, lees het product informatieblad, doe een huid test en verdun goed. 

Als je een aantal basis richtlijnen volgt zijn essentiële oliën heel veilig en makkelijk te gebruiken. Maar het is belangrijk om te weten, dat pure essentiële oliën van hele hoge kwaliteit sterk met geconcentreerde plantenextracten zijn en met beleid moeten worden gebruikt. Let op dat er verschillende soorten olien zijn. Lees in deze blog hoe je een miskoop voorkomt 

Kan ik olie veilig op mijn huid gebruiken ? 

Doe altijd eerst een huidtest, net als je bijvoorbeeld ook met je haarverf doet.  Mensen met een gevoelige huid kunnen hierdoor ongewenste irritaties voorkomen. Doe wat neutrale draagolie (zie hieronder) op de onderarm en daarna een kleine hoeveelheid essentiële olie. Toont de huid na een uur geen irritatie, dan kan de olie veilig worden gebruikt verdund met draagolie. Melaleuca en lavendel zijn milde oliën en kunnen meestal onverdund worden gebruikt.

Wat is een draagolie?

De meest gebruikte draagoliën zijn:

  • kokosolie (fractionated),
  • jojoba olie,
  • amandel olie
  • avocado olie en
  • olijfolie

Je kunt meer lezen over drager oliën in de blog over  Basisolie, klik hier >>> 

Hoeveel olie moet ik gebruiken? 

Bij essentiële olie is minder meer!  Een normale dosis is 1-3 druppels voor volwassenen. Liever vaker weinig gebruiken dan in één keer heel veel.

Hoeveel moet ik een olie verdunnen ? 

Bij elke olie staat op het etiket in welke hoeveelheid deze kan worden verdund. Download Hier de gratis PDF over veilig verdunnen

Bij welke olie moet ik oppassen ? 

Er zijn hete oliën  zoals oregano, kaneel, cassia, citroengras, tijm en kruidnagel. Deze oliën moeten voor gebruik altijd sterk worden verdund . Pepermunt is sterk verkoelend en is daarom ook beter verdund met draagolie te gebruiken. Op de Facebook groep kun je het filmpje terug zien hoe je handig een roller kunt maken waarbij je de olie verdund.

Kan ik olie ook bij baby’s en kinderen gebruiken? 

Ja dat kan. Hier is het nog belangrijker om heel goed te verdunnen. Een goede vuistregel is 1 druppel op 10ml basisolie per levensjaar. Gebruik bij baby’s de verdunde olie onder de voetjes en trek altijd een sokje aan om te voorkomen dat de voet in de mond wordt gedaan en zo de olie wordt in geslikt. Inwendig gebruik van essentiële oliën is pas vanaf 6 jaar mogelijk. 

Je kunt altijd een olie zoals lavendel in een diffuser gebruiken. Dit is een prettige manier die heel effectief is. 

Realiseer je dat je ongemerkt veel andere (chemische) producten gebruikt zoals verzorgingsproducten en luchtverfrissers. Ik adviseer je om te proberen het gebruik hiervan te verminderen en vooral te zoeken naar natuurlijke oplossingen. 

Kan ik olie innemen? 

Dit noemen we inwendig gebruik: Je kunt alleen de oliën, met op het etiket de vermelding “dietary use”, in kleine hoeveelheden inwendig gebruiken. Dit zijn er bij dōTERRA ca. 24 van de 84. Milde oliën kunnen onder de tong worden gedruppeld. Hete oliën neem je het beste via een capsule in. Veel oliën kunnen gebruikt worden bij het koken en de smaak van gerechten intensiveren. Ook hier geldt: minder is meer. Gebruik nooit een plastic fles of plastic beker, bij voorkeur altijd glas. 

Realiseer je dat ook in pepermuntjes pepermunt olie zit (en heel veel suiker) en dat bijvoorbeeld citroen olie in je cake zit als je citroen rasp gebruikt om te koken. Ongemerkt gebruik je dus al vaak de oliën. 

Moet ik oppassen met zonlicht? 

Bij het gebruik van citrusoliën moet je 12-24 uur lang UV-en direct zonlicht vermijden. De oliën lichten de huid op en daardoor ben je gevoeliger voor zonlicht en kun je verbranden.

Kan ik olie gebruiken in of bij mijn ogen, oren, neus?

Nee, nooit olie direct in ogen, oren of neus druppelen. Je gebruikt olie ook niet in de buurt van op op je andere gevoelige delen, zoals je slijmvliezen en je intieme zones.

Wat moet ik doen?  de olie brandt of ik heb een vervelend effect 

Nooit water Gebruiken om een olie uit te spoelen, omdat dit de opnamecapaciteit van de huid juist verhoogt en het daardoor nog meer gaat branden. Pak je olijfolie uit de keuken. Doe deze op de huid en veeg het af met een wc rol of je theedoek.

Kunnen oliën worden gebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding? 

De meeste oliën kunnen bij normaal gebruik tijdens de zwangerschap en bij borstvoeding veilig worden gebruikt en juist grote verlichting geven tijdens de zwangerschap. Maar ook tijdens en na de bevalling. Sommige oliën kunnen van invloed zijn op het hormonale systeem en zijn daarom niet te adviseren tijdens deze periode (zoals scharlei en clarysage).  Pepermunt bijvoorbeeld kan de melkproductie verminderen. Belangrijk is om het gebruik met je begeleidende vroedvrouw of arts te bespreken. 

Kan ik olie gebruiken bij ernstige gezondheidsproblemen? 

Overleg altijd met je arts of specialistisch verpleegkundige als je gezondheids-problemen hebt of als je medicijnen gebruikt. Het is handig om ze vooraf via de mail of telefonisch de vraag te stellen zodat ze voor het consult het e.e.a kunnen uitzoeken bijvoorbeeld op Pubmed. Realiseer je dat artsen en therapeuten niet altijd de exacte werking kennen en dat ze tijd nodig hebben om dit na te gaan en eventueel een collega te consulteren. Overval ze niet tijdens het consult want dan is de kans groot dat je geen onderbouwd antwoord krijgt. 

Mensen met epilepsie kunnen beter geen venkel, basilicum, berk en mengsels die deze oliën bevatten, gebruiken. Mensen met hoge bloeddruk kunnen beter geen tijm en rozemarijn gebruiken.  

Kan ik essentiële olie ook in bad gebruiken ? 

 Essentiële oliën altijd met bad-of douchegel, (rijst)melk of zout (zeezout, epsom zout) mengen, voordat je ze in het badwater doet.

Zijn de oliën brandbaar? 

Veel oliën zijn ontvlambaar. Hou ze daarom uit de buurt van open vuur en hittebronnen.

Kan ik de olie in een olie brander doen? 

Dit is niet aan te raden. Koudgeperste oliën verliezen hun helende werking boven de 43 graden Celsius en de geur verdwijnt. Een aromatherapie diffuser is een veel mooiere oplossing waarbij je maar 3-5 druppels per keer nodig hebt en ook mooie combinaties tussen oliën kunt proberen. Ook heb je op deze manier geen verbrandingsgassen in de lucht.

Meer lezen

Huidreacties: Kun je iedere essentiële olie zomaar op je huid smeren? Kan zijn zijn dat je allergisch reageert, dat je rood wordt of dat je vlekjes en plekken krijgt? Lees hier meer

Verdunnen: Er zijn veel etherische oliën waarbij verdunnen noodzakelijk is. Bij de hete oliën cassia, kaneel, kruidnagel, oregano en tijm verdun je altijd met Lees hier meer

Innemen : Een druppel citroen in je je water of thee. Lekker citroengras olie in je curry, koekjes met wild orange, een veggiecap met oregano. Kun je etherische olie zomaar in nemen? Lees hier meer 

Dieren : Etherische oliën kunnen mits goed gedoseerd fijn zijn om te gebruiken en zelfs bijdragen aan hun gezondheid. Deze oliën gebruik je niet bij of rond dieren ..... lees hier meer 

Kijk ook gerust dit handige filmpje met tips

Hoe start je met etherische olie - download je gratis ebook

ebook etherische olie

Lees Meer

Zijn etherische oliën gevaarlijk voor katten?

Apr 14, 2024

Proteïne: De Onzichtbare Held in Je Voeding

Jan 02, 2024

doterra enrollment promotie

Jan 01, 2024

AANDACHTSPUNTEN  

*mijn blogs kunnen affiliate links bevatten, Dat betekent dat als je een aankoop doet via deze links dat ik een kleine commissie zou kunnen ontvangen. Dit natuurlijk zonder extra kosten voor jou

Helio - Léanne Lovink

Helio (v.o.f. Donna Da Yetta)
Léanne Lovink
Ir driessenstraat 94b
2312 KZ Leiden
whatsapp: 06-55377164
info {@} helio.nl

btw nr NL8572.58.321B01
kvk: 67995799