Helio - Blog Etherische Olie 

Hoe start je met etherische olie - download je gratis ebook

ebook etherische olie

Waarmee verdun je etherische olie?

Feb 09, 2022
Etherische olie verdunnen

Het is raadzaam om je etherische olie te verdunnen. Ze worden op deze manier beter opgenomen door je huid. Vaak zijn de pure essentiële oliën te sterk om puur te gebruiken (of te duur). Verdunnen van etherische olie doe je met een basisolie of draagolie.

Een basisolie is een olie gewonnen uit noten, zaden of pitten van planten. Het zijn neutrale oliën die etherische oliën aanvullen of verdunnen. Samen met etherische olie zijn ze de basis voor veel huid- en haarproducten, zoals massageoliën, scrubs, zalven, lotions en balsems.

Etherische olie verdunnen? 

Etherische oliën zijn vluchtig.  Ze verdampen snel en laten dan geconcentreerde werkstoffen op je huid achter. Met een basisolie zorg je ervoor dat de werkzame stoffen beter door de huid worden opgenomen.

Soms is de etherische olie te sterk, te "heet" of  te duur om puur te gebruiken. Je wilt de olie verspreiden over een groter oppervlak of juist de lokale werking stimuleren. 

Een basisolie verdampt niet, is niet vluchtig en ruikt niet sterk. Basisoliën zorgen ervoor dat de werkzame eigenschappen van je etherische oliën “gedragen” worden en behouden blijven. Jij beslist door het gebruik van de basisolie welke concentratie of verdunning je wilt. 

Kan ik iedere basisolie gebruiken? 

Niet iedere basisolie is geschikt. Sommige oliën en vetten ruiken sterk (denk aan kokosvet), ze hebben een petroleum basis of ze bevatten onnatuurlijke oplosmiddelen. Dit zijn eigenschappen die je niet wilt toevoegen aan de mooie, effectieve eigenschappen van je etherische oliën. 

Er zijn veel verschillende basisoliën en iedere basisolie heeft bepaalde eigenschappen. Ze bevatten allemaal verschillende vetzuren en natuurlijke voedingstoffen. Lees hieronder welke mogelijkheden er zijn.

Welke olie gebruik je om etherische olie te verdunnen?

De meest gebruikte basisoliën voor massage en het verdunnen van etherische oliën zijn olijfolie, arganolie, abrikozenpitolie, zoete amandelolie, jojoba-olie, avocado-olie en gefractioneerde kokosolie. 

1. Olijfolie 

Deze olie heeft veel meer toepassingen dan alleen in de keuken. 

  • GEZONDHEIDSVOORDELENOlijfolie wordt (koud) geperst uit olijven en heeft veel gezondheidsvoordelen. Denk bijvoorbeeld aan je hart en je cholesterol. Olijfolie kan ook ondersteunen bij het verlichten van ontstekingen.
  • AROMA: Olijfolie is een lichte olie met een, niet te sterk, fruitig aroma. Een perfecte basisolie in combinatie met etherische oliën.
  • EFFECT OP DE HUID: Je kunt olijfolie bijna voor ieder type huid of haar gebruiken. Olijfolie verstopt de poriën niet. Het werkt uitstekend bij roos, sterkt gekruld haar en voedt een droge huid.
  • AANKOOPTIPS: Er zijn talloze merken olijfolie te koop. Kies het liefst een biologische. Sommige goedkopere producten worden verdund of gemend met andere oliën. Ongeraffineerde extra vierge olijfolie is de beste, dit omdat er geen warmte of chemicaliën worden gebruikt in het extractieproces. Mooi en gezond

2. Jojoba-olie

Jojoba-olie heeft een lange houdbaarheid en wordt snel opgenomen door de huid.

  • GEZONDHEIDSVOORDELEN: Jojoba-olie heeft een natuurlijke schimmelwerende werking. Dus super in combinatie met etherische oliën.
  • AROMA: De olie wordt gewonnen uit de zaden van de jojoba-boom en heeft een lichte nootachtige geur.
  • EFFECT OP DE HUID: Jojoba-olie bestaat uit lange omega-9 vetzuren. Deze kunnen niet door de mens worden verteerd. Maar…! ze lijken wel op de samenstelling van menselijke talg. Hierom is het heel fijn op de huid. Een uitstekende “moisturiser” voor gezicht en hals. Gebieden die anders vettig kunnen lijken met een andere basisolie.

Hierbij de snelle link naar biologische koudgeperste jojoba-olie. Klik hier

3. Zoete amandelolie

Zoete amandelolie wordt gewonnen uit de gedroogde vruchten van de amandelboom

  • GEZONDHEIDSVOORDELEN: Amandelolie is rijk aan vitamine E (een uitstekende natuurlijke antioxidant). Amandelolie helpt je te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. De hoge concentraties van olie- en linolzuur helpen ontstekingen te verlichten en geïrriteerde huid te kalmeren.
  • EFFECT OP DE HUID: Door het hoge vitamine E-gehalte is amandelolie een goede keuze als je je huid wilt voeden. Het ondersteunt de aanmaak van nieuwe huidcellen en bevordert het vasthouden van vocht. Amandelolie is dus een goede keuze voor mensen met een droge huid. Ik vind het zelf een heerlijke massageolie. Ook voor kinderen, ouderen en baby's, omdat het niet vet is en hypoallergeen.  Het helpt de huid herstellen, dus denk ook aan het gebruik van amandelolie als je rimpels wilt verzachten. Een top olie voor huid, haar en nagels.
  • AANKOOPTIPS: Deze olie is ook te koop in grotere hoeveelheden en wordt veel gebruikt voor massages. Hierbij de link naar zoete, koud geperste amandel olie. Klik hier

4. Arganolie 

Arganolie wordt gewonnen uit de vrucht van de Marokkaanse arganboom (Argania spinosa). Arganolie is de laatste jaren super populair. Het is een basisolie vol met rijke, voedende eigenschappen. Daarnaast heeft het ook genezende voordelen! Heel veel populaire (en dure) cosmeticamerken gebruiken het in hun producten.  Dat is niet voor niets.

  • GEZONDHEIDSVOORDELEN: Araganolie is rijk aan antioxidanten, vitamine A en E, en olie- en linolzuur vetzuren. Het ondersteunt bij het verminderen van ontstekingen en de schade veroorzaakt door UV-stralen van de zon.
  • EFFECT OP DE HUID: Denk aan het gebruik van Araganolie bij striae en littekens of voor gezonde nagelriemen en nagels. Araganolie is bekend om zijn anti-aging eigenschappen en het bevorderen van haargroei. Ook kun je het inzetten bij beschadigd haar en gespleten haarpunten. Het is een uitstekende keuze als je anti-aging zalven en lotions maakt. 

Hierbij de snelle link naar Arganolie. Klik hier

5. Avocado olie

De vrucht van de avocado-boom bestaat bijna voor een derde uit olie. Avocado-olie is een van de dikste oliën. Hierdoor droogt avocado-olie langzaam. Het is fijn om te gebruiken voor massages. Meng het met olijfolie, kokosolie of zoete amandelolie.

  • GEZONDHEIDSVOORDELEN: Avocado-olie bevat hoge concentraties van vetzuren en linolzuren. Hierdoor kan het ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Deze olie is heel geschikt bij verlichting van kriebelende huidaandoeningen (denk aan roodheid, schilfers en jeuk).
  • EFFECT OP DE HUID: Avocado-olie is ook een goede olie om te gebruiken voor anti-aging omdat het palmitoleïnezuur bevat. Dit is een vetzuur dat van nature voorkomt, net onder de huid,  in menselijke vetweefsels. De huid neemt hierdoor de avocado-olie goed op. Het is dus een fijne voeding voor de volwassene, oudere huid ook wanneer deze wat dunner is geworden.

Hierbij de snelle link naar Avocado olie. Klik hier

6. Abrikozenpitolie

Abrikozenpitolie heeft eigenschappen en toepassingen die vergelijkbaar zijn met zoete amandelolie. Het is een fijne massageolie.

  • AROMA: De olie wordt verkregen uit de pitten of zaden van abrikozen. Het is een zachte, lichte olie met een licht nootachtig aroma.
  • GEZONDHEIDSVOORDELEN: Door een hoog gehalte aan zowel olie- als linolzuur heeft deze olie ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen. Door het hoge gehalte aan antioxidanten is abrikozenpitolie ideaal als je je huid wilt beschermen tegen vrije radicalen.
  • EFFECT OP DE HUID: Het maakt de huid zacht en soepel en laat geen vette laag achter. Een goede basisolie om te gebruiken als je een vette (gezichts)huid hebt. Ook een fijne olie voor een volledige lichaamsmassage.  Ik zou deze olie zeker niet uitsluiten, als je een droge, geïrriteerde of gevoelige huid hebt! 

Hierbij de snelle link naar Abrikozenpit Olie. Klik hier

7. Gefractioneerde kokosolie

Gefractioneerde kokosolie wordt vaak afgekort als FCO. Het is kokosolie die gedestilleerd is.  Waarom doen ze dit? Normaal kokosvet is hard. Dit komt door het laurinezuur dat erin zit. Dit stofje stolt bij 25 graden. En hard kokosvet is niet handig te gebruiken voor massages. Je kunt het ook niet goed mengen met etherische olie. Wil je dat wel, dan moet je kokosvet au bain-marie verwarmen en op die manier je mixen maken. 

Destillatie is het verhitten van de olie, waarna het (in dit geval) langzaam wordt afgekoeld. Omdat de verschillende vetzuren op verschillende momenten stollen, kun je ze dan van elkaar scheiden. Gefractioneerde kokosolie is dus een “fractie” of deel van de kokosolie. 

Het voordeel van gefractioneerde kokosolie: het geeft geen vlekken. Een ideale massageolie en een top basisolie.

  • GEZONDHEIDSVOORDELEN: Gefractioneerde kokosolie is een zeer stabiele, geurloze en kleurloze olie die van pas kan komen, als je een heel lichte, huiddoordringende olie nodig hebt.  Deze olie is ook lang houdbaar. 
  • AROMA: Gefractioneerde kokosolie is geur- en kleurloos.
  • EFFECT OP DE HUID: De perfecte basisolie om etherische oliën in te mengen die je wilt gebruiken op de huid. Het is een lichte, dunne olie, die heel snel wordt opgenomen door de huid. Ook fijn te gebruiken voor hoofdhuid en het haar.

 

doTERRA Kokosolie | 115ml | FCO

home essentials doterra

family essentials doterra compleet

 

doTERRA Kokosolie | 115ml | FCO
22.59
Home essentials doterra met kokosolie
 297.71
doterra Family Essentials Kit compleet | 5ml
 
 205.87

 

BASISOLIE KOPEN

Een aantal tips

  • Koop koud geperste oliën. Die zijn niet door warmte beschadigd.
  • Kijk of er geen toevoegingen in zitten. Als er geur op staat … dan zitten er vaak extra (synthetische) geurstoffen in. 
  • Kies voor organisch en/of biologisch (en niet genetisch gemodificeerd).

HOUDBAARHEID EN BEWAREN

Een basisolie heeft vaak een hoog vetgehalte. Sommige basisoliën hebben hierdoor een beperkte houdbaarheid. Bewaar je basisolie op een koele, donkere plek om er zo lang mogelijk van te genieten

Verder lezen

Verdunnen Etherische olie wordt door steeds meer mensen gebruikt. Dat is super, maar niet iedereen krijgt er de juiste uitleg bij. Net als bij ieder huidverzorgingsproduct, haarverf en veel andere drogisterijartikelen, is het belangrijk om de gebruiksaanwijzing te lezen. Lees hier hoe je goed en veilig verdund >>>

Massage Essentiële olie en massage. Hoe kan ik essentiële olie gebruiken bij een massage? Ik deel graag wat tips van de professionals waar ik mee samenwerk. Wil jij ook weten hoe je als professional of als consulent aan de slag kunt met de oliën? Lees verder >>>

Meer leren over etherische olie?

Cursus Etherische Olie | Leuk, prettig en Praktisch | 4 leerzame modules |  Nu voor € 47 euro tot 1 maart 2022. Leer meer over etherische olie en hoe je ze kunt gebruiken. Vergroot je kennis & bepaal zelf je leertempo. Lees meer >>> 

 

Groetjes Leanne van Helio 

Deze blog kan affiliate links bevatten. Dit kost jou niets extra maar ik kan een kleine bonus krijgen. Dit helpt me bij het onderhouden van deze website en de blog.

Hoe start je met etherische olie - download je gratis ebook

ebook etherische olie

Lees Meer

Etherische oliën bij zwangerschap?

Nov 27, 2022

Itovi Scan Review

Nov 18, 2022

Inhalers maken met etherische olie

Oct 04, 2022

AANDACHTSPUNTEN  

*mijn blogs kunnen affiliate links bevatten, Dat betekent dat als je een aankoop doet via deze links dat ik een kleine commissie zou kunnen ontvangen. Dit natuurlijk zonder extra kosten voor jou

Helio - Léanne Lovink

Helio (v.o.f. Donna Da Yetta)
Léanne Lovink
Ir driessenstraat 94b
2312 KZ Leiden
whatsapp: 06-55377164
info {@} helio.nl

btw nr NL8572.58.321B01
kvk: 67995799