Wat is een basisolie?

Wat is een basisolie

Het is raadzaam om je etherische olie te verdunnen. Ze worden op dit manier beter opgenomen door je huid en vaak zijn de pure essentiële oliën ook te sterk om puur of te duur om puur op de huid te gebruiken. Verdunnen van etherische olie doe je met een basisolie of draagolie.

Een basisolie is een olie gewonnen uit noten, zaden of pitten van planten. Het zijn neutrale oliën die etherische oliën aanvullen of verdunnen. Samen etherische olie zijn ze de basis voor veel huid- en haarproducten, zoals massageoliën, scrubs, zalven, lotions en balsems.

Waarom gebruik je een basisolie? 

Etherische oliën zijn vluchtig.  Ze verdampen snel en laten dan geconcentreerde werkstoffen op je huid achter. Met een basisolie zorg je ervoor dat de werkzame stoffen beter door de huid worden opgenomen.

Soms is de etherische olie te sterk, of te “ heet, of  te duur om puur te gebruiken. Of je wilt de olie verspreiden over een groter oppervlak, of juist de lokale werking stimuleren. 

Een basisolie verdampt niet, is niet vluchtig en ruikt niet sterk. Basisoliën zorgen ervoor dat de geneeskrachtige eigenschappen van je etherische oliën “gedragen” worden en behouden blijven. Jij beslist door het gebruik van de basisolie welke concentratie of juist verdunning je wilt. 

Kan ik iedere basisolie gebruiken? 

Niet iedere basisolie is geschikt. Sommige oliën en vetten ruiken sterk (denk aan kokosvet), ze hebben een petroleum basis, of ze bevatten onnatuurlijke oplosmiddelen. Dit zijn eigenschappen die je niet wilt toevoegen aan de mooie, geneeskrachtige eigenschappen van je etherische oliën. 

Je kunt heel veel verschillende basisoliën gebruiken Iedere basisolie heeft verschillende eigenschappen. Ze bevatten allemaal verschillende vetzuren en natuurlijke voedingstoffen. Het is daarom goed om een bewuste keuze te maken.

Welke basisoliën zijn er?

De meest gebruike basisoliën voor massage en het verdunnen van etherische olien zijn olijfolie, arganolie, abrikozenpit olie, zoet amandelolie, jojoba-olie, avocado olie en gefractioneerde kokosolie. 

1. Olijfolie 

Deze olie heeft veel meer toepassingen dan alleen in de keuken. 

 • GEZONDHEIDSVOORDELEN :Olijfolie wordt (koud) geperst uit olijven en heeft veel gezondheidsvoordelen. Denk bijvoorbeeld aan je hart en je cholesterol. Olijfolie kan ook ondersteunen bij het verlichten van ontstekingen.
 • AROMA :Olijfolie is een lichte olie met een niet te sterk fruitig aroma. Een perfecte basisolie in combinatie met etherische oliën.
 • EFFECT OP DE HUID :Je kunt olijfolie bijna voor ieder type huid of haar gebruiken. Olijfolie verstopt de poriën niet. Het werkt uitstekend bij roos, sterkt gekruld haar en een droge huid.
 • AANKOOPTIPS ; Er zijn talloze merken olijfolie te koop. Kies liefst biologisch. Sommige goedkopere producten worden verdund, of gemend met andere oliën. Ongeraffineerde extra vierge olijfolie is de beste, dit omdat er geen warmte of chemicaliën worden gebruikt in het extractie proces

Mooi en gezondMooi en gezond

2. Jojoba-olie

Jojoba-olie heeft een lange houdbaarheid, en het wordt snel opgenomen door de huid.

 • GEZONDHEIDSVOORDELEN  Jojoba-olie heeft een natuurlijke schimmelwerende werking. Dus super in combinatie met etherische oliën, die ook schimmelwerende eigenschappen hebben.
 • AROMA De olie wordt gewonnen uit de zaden van de jojoba-boom, en heeft een lichte nootachtige geur
 • EFFECT OP DE HUID. Jojoba-olie bestaat uit lange omega-9 vetzuren. Deze kunnen niet door de mens worden verteerd. Maar…! ze lijken wel op de samenstelling van menselijke talg. Hierom is het heel fijn op de huid. Een uitstekende “moisturiser” voor gezicht en hals. Gebieden die anders vettig kunnen lijken met een andere basisolie.

Hierbij de snelle link naar biologische koudgeperste jojoba-olie. Klik hier 

3. Zoete amandelolie

Zoete amandelolie wordt gewonnen uit de gedroogde vruchten van de amandelboom

 • GEZONDHEIDSVOORDELEN  Amandelolie is rijk aan vitamine E (een uitstekende natuurlijke antioxidant). Amandelolie helpt je, je te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. De hoge concentraties van olie- en linolzuur helpen ontstekingen te verlichten en geïrriteerde huid te kalmeren.
 • EFFECT OP DE HUID. Door het hoge vitamine E-gehalte is amandelolie een goede keuze als je je huid wilt voeden. Het ondersteunt de aanmaak van nieuwe huidcellen en bevordert het vasthouden van vocht. Amandelolie is dus een goede keuze voor mensen met een droge huid. Ik vind het zelf een heerlijke massageolie. Ook voor kinderen, ouderen en babies, omdat het niet vet is en hypoallergeen.  Het helpt de huid herstellen, dus denk ook aan het gebruik van amandelolie als je rimpels wilt verzachten. Een top olie voor huid, haar en nagels.
 • AANKOOPTIPS Ben je therapeut of heb je een praktijk? Varuvo is een groothandel die hele fijne amandelolie heeft in literflessen. Zelfs een verpakking met 5 liter olie is te koop. Deze basisolie kun je mengen met de etherische oliën van dōTERRA. Voor bijvoorbeeld fijne massages. Ik help je graag verder als je vragen hebt! 

Hierbij de link naar zoete, koud geperste amandel olie. Klik hier 

4. Arganolie 

Arganolie wordt gewonnen uit de vrucht van de Marokkaanse arganboom (Argania spinosa). Arganolie is de laatste jaren super populair. Het is een basisolie vol met rijke, voedende eigenschappen. Daarnaast heeft het ook genezende voordelen! Heel veel populaire (en dure) cosmetica merken gebruiken het in hun producten.  Dat is niet voor niets!

 • GEZONDHEIDSVOORDELEN  Araganolie is rijk aan anti-oxidanten, vitamine A en E, en olie- en linolzuurvetzuren. Het ondersteunt bij het verminderen van ontstekingen en de schade veroorzaakt door UV-stralen van de zon.
 • EFFECT OP DE HUID. Denk aan het gebruik van Araganolie bij striae en littekens of voor gezonde nagelriemen en nagels. Araganolie is bekend om zijn anti-aging eigenschappen en het bevorderen van haargroei. Ook kun je het inzetten bij beschadigd haar en gespleten haarpunten. Het is een uitstekende keuze als je anti-aging zalven en lotions maakt. 

Hierbij de snelle link naar Arganolie. Klik hier 

5. Avocado olie

De vrucht van de avocado-boom bestaat bijna voor een derde uit olie. Avocado-olie is een van de dikste oliën. Hierdoor droogt avocado-olie langzaam. Het is fijn om te gebruiken voor massages. Meng het met olijfolie, kokos olie of zoete amandelolie.

 • GEZONDHEIDSVOORDELEN  Avocado-olie bevat hoge concentraties van vetzuren en linolzuren. Hierdoor kan het ontstekingsremmende eigenschappen  hebben. Deze olie is heel geschikt bij verlichting van kriebelende huidaandoeningen (denk aan roodheid, schilfers en jeuk)
 • EFFECT OP DE HUID. Avocado-olie is ook een goede olie om te gebruiken voor anti-aging omdat het palmitoleïnezuur bevat. Dit is een vetzuur dat van nature voorkomt, net onder de huid,  in menselijke vetweefsels. De huid neemt hierdoor de avocado-olie goed op. Het is dus een fijne voeding voor de volwassene, oudere huid ook wanneer deze wat dunner is geworden.

Hierbij de snelle link naar Avocado olie . Klik hier

6. Abrikozenpit olie

Abrikozen pit olie heeft eigenschappen en toepassingen, die vergelijkbaar zijn met zoete amandelolie. Het is een fijne massageolie.

 • AROMA De olie wordt verkregen uit de pitten of zaden van abrikozen. Het is een zachte, lichte olie met een licht nootachtig aroma
 • GEZONDHEIDSVOORDELEN  Door een hoog gehalte aan zowel olie- als linolzuur heeft deze olie ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen. Door het hoge gehalte aan antioxidanten is abrikozenpitolie ideaal als je je huid wilt beschermen tegen vrije radicalen.
 • EFFECT OP DE HUID. Het maakt de huid zacht en soepel en laat geen vette laag achter. Een goede basisolie om te gebruiken als je een een vette (gezichts) huid hebt. Ook een fijne olie voor een volledige lichaamsmassage.  Ik zou deze olie zeker niet uitsluiten, als je een droge, geïrriteerde of gevoelige huid hebt! 

Hierbij de snelle link naar Abrikozenpit Olie. Klik hier

7. Gefractioneerde kokosolie

Gefractioneerde kokosolie wordt vaak afgekort als FCO. Het is kokosolie die is gedestilleerd. Waarom doen ze dit? Normaal kokosvet is hard. Dit komt door het laurinezuur dat erin zit. Dit stofje stolt bij 25 graden. En hard kokosvet is niet handig te gebruiken voor  massages. Je kunt het ook niet goed mengen met etherische olie. Wil je dat wel dan moet je kokosvet au bain marie verwarmen en op die manier je mixen maken. 

Destillatie is het verhitten van de olie en waarna het ( in dit geval ) langzaam wordt afgekoeld. Omdat de verschillende vetzuren op verschillende momenten stollen, kun je ze dan van elkaar scheiden. Gefractioneerde kokosolie is dus een “fractie” of deel van de kokosolie. 

Het voordeel van gefractioneerde kokosolie: het geeft geen vlekken. Een ideale massageolie en een top basisolie.

 • GEZONDHEIDSVOORDELEN  Gefractioneerde kokosolie is een zeer stabiele, geurloze en kleurloze olie. Die van pas kan komen, als je een heel lichte, huiddoordringende olie nodig hebt.  Deze olie is ook lang houdbaar. 
 • AROMA Gefractioneerde kokosolie is geur- en kleurloos
 • EFFECT OP DE HUID. De perfecte basisolie om etherische oliën in te mengen die je wilt gebruiken op de huid .Het is een lichte / dunne olie, die  heel snel wordt opgenomen door de huid.  Ook fijn te gebruiken voor hoofdhuid en het haar.
Snelle link naar gefractioneerde kokosolie klik HIER 

 

BASISOLIE KOPEN

Een aantal tips

 • koop koud geperste oliën. Die zijn niet door warmte beschadigd
 • kijk of er geen toevoegingen inzitten. Als er geur op staat … dan zitten er vaak extra (synthetische) stoffen in. 
 • kies voor organisch en/of biologisch (en niet genetisch gemodificeerd)

Dan heb je oliën die rijk zijn aan natuurlijke geneeskrachtige eigenschappen. Deze oliën zijn rijk aan essentiële vetzuren, eiwitten, vitaminen en mineralen die je lichaam goed doen! 

HOUDBAARHEID EN BEWAREN

Een basisolie heeft vaak een hoog vetgehalte. Sommige basisoliën hebben hierdoor een beperkte houdbaarheid. Bewaar je basisolie op een koele, donkere plek om er zo lang mogelijk van te genieten

Groetjes Leanne van Helio 

Deze blog kan affiliate links bevatten. Dit kost jou niets extra maar ik kan een kleine bonus krijgen. Dit helpt me bij het onderhouden van deze website en de blog