Helio - Blog Etherische Olie 

Shop de aanbiedingen

26 manieren om etherische olie te gebruiken

May 08, 2022
hoe gebruik je etherische olie

Er zijn 1001 manieren om je etherische oliën te gebruiken als je geen diffuser in huis hebt. Hierbij mijn tips om je te helpen ze uit de kast te halen en ermee aan de slag te gaan. In deze blog vind je 26 manieren om essentiële olie aromatisch te gebruiken (in te ademen). Niet iedereen heeft immers een diffuser in huis of mee op vakantie.

Hoe gebruik je etherische olie

1. Houten diffuser

De meest eenvoudige houten diffuser is een houten knijper, deze absorbeert super essentiële olie. Een pakje van 48 stuks koop je al vanaf 0,48 cent bij de Action. Doe een paar druppels op de knijper en knijp hem op de verwarming of op het ventilatierooster in je auto. Geniet van de heerlijke geuren.

2. Inhaler voor etherische olie 

Deze inhalers zijn erg handig. Er zit een vilten stift in waarop je de olie kunt druppelen. Ik gebruik meestal 10-15 druppels. Je geniet dan tot ca. een week of twee van het effect op je gezondheid en humeur. Wil je deze ook kopen? Klik dan hier voor meer informatie. Of lees hier meer over het zelf maken van een inhaler >> 

3. Geurketting /aroma sieraden

Een geurketting is niet alleen erg mooi maar ook erg handig. Met de verschillende viltjes die je erbij krijgt,  kun je iedere keer een andere essentiële olie gebruiken. Wil je deze ook kopen? Klik dan hier voor gave kettingen, armbanden en oorbellen. 

4. Aroma armband 

Super modern en erg leuk in allerlei verschillende uitvoeringen. Met de verschillende viltjes die je erbij krijgt kun je iedere keer een andere essentiële olie gebruiken. Wil ook zo’n leuke armband? Klik dan hier voor meer informatie  

5. Klei diffuser

Leuk om zelf te maken. Koop boetseerklei van DAS die je aan de lucht kunt laten drogen. Brooddeeg werkt natuurlijk ook prima. Je kunt met koekvormpjes prachtige vormen uitsnijden. Klik hier door naar Pinterest voor allerlei leuke ideeën

6. Op je hoofdkussen

Veel essentiële oliën hebben weinig kleur en die kun je dus prima op je kussen gebruiken. Als je je echt zorgen maakt om vlekken, pak dan een (stoffen) zakdoek, doe er een paar druppels olie op en stop hem in je kussensloop.

7. Een stoffen zakdoek

Als je stoffen of een pakje papieren zakdoeken gebruikt, doe er dan een paar druppels essentiële olie op. Fijn om zulke zakdoekjes uit te delen! (Fijn juffencadeau)

8. In/op je wc rol

Met deze tip heeft een vriendin van mij haar huis verkocht. Een paar druppels Wild Orange of Cypress aan de binnenkant van het karton druppelen en je WC ruikt heerlijk!

9. Bakjes aan de verwarming

Ken je die waterbakjes van vroeger? Hang deze gewoon weer aan je verwarming. Water en een paar druppeltjes olie erin. Je huis is niet zo droog en het ruikt gelijk lekker.

10. Auto diffuser

Handige kleine glazen diffusers die je in je auto kunt neer zetten of op kunt hangen. Of een kleine diffuser op de accu is ook perfect. Deze pilot diffuser is heel geschikt voor onderweg.

 Lees hier een aantal recepten die je makkelijk zelf kun maken in de blog over geur stokjes

11. Sprayfles etherische olie

Doe in een spuitflesje van 30ml ca 10-15 druppels essentiële olie. Eventueel kun je ook witchhazel (toverhazelaar) gebruiken. Handig bijvoorbeeld om je haar in model te brengen of wc geur te verdringen. Hier vind je een assortiment sprayflesjes>>> 

Lees hier een aantal recepten die je makkelijk zelf kun maken in de blog over geurstokjes 

12.  Potje met baking soda

Neem een leuk potje en doe daar wat baking soda in (dit zijn die oranje verpakkingen bij de Albert Heijn). Doe op de baking soda een paar druppels etherische olie en roer goed door. Daarna zet je een waxine lichtje in het midden en steekt het aan. Op het moment dat dit warm wordt verspreidt de geur zich nog beter in de lucht, zonder dat je de essentiële olie ”verbrandt”.  Super handig bijvoorbeeld voor op je wc of plekken waar je geen stroom hebt. 

13. In een glas heet water 

Als je een paar druppels essentiële olie in een heet glas water doet, dan merk je dat de geur zich verspreidt in de lucht. Een snelle manier om te genieten van een heerlijke geur in je huis. Dit werkt ook goed na het koken of het gourmetten. Een paar druppels citroen in heet water en de kookluchtjes verminderen snel. Een bijkomend voordeel, de negatieve energie van “ome Jan en tante Truus”  verdwijnt ook gelijk!

14. Geurstokjes

Met een mooi flesje en wat houten stokjes kun je een heerlijk interieur parfum maken. Je kunt bijvoorbeeld de stokjes gebruiken van een set die je gekregen hebt met een minder natuurlijke parfum. (Gooi dat maar weg…;)). Doe in het flesje van ca 30ml 10-15 druppels essentiële olie. Doe er een lepel alchohol of wodka bij in verband met het mengen. Heb je geen houten stokjes? Gebruik dan een paar satéprikkers. Lees hier een aantal recepten die je makkelijk zelf kun maken in de blog over geurstokjes.

15. In de stofzuigerzak 

2-4 druppels lavendelolie in je stofzuiger zak is heerlijk. Probeer het maar eens. 

16. Vilten / wollen droger ballen 

Doe 2-4 druppels op deze wollen ballen. Doe de ballen in je wasmachine als je het drogerprogramma start. Je was ruikt daarna heerlijk en je hebt geen (chemische) wasverzachter meer nodig. 

17. Badzout

Omdat olie en water niet mengen, is het niet handig om de olie los in het bad te doen. Bijvoorbeeld pepermuntolie blijft aan je lijf hangen. Het blijft immers drijven op het water! Veel te heftig voor je huid en je krijgt het ook nog eens onwijs koud. Het is veel handiger om wat druppels olie in een handje zout te mengen en dit in het bad te doen!

18. Op een watje in een organza zakje

Je krijgt vaak van die leuke organza zakjes als je iets koopt bij een winkel. Die kun je fijn gebruiken met wattenbolletjes of wattenpads en een paar druppels olie. Hang ze lekker in je klerenkast. 

Andere ideeën 

19. Op je sjaaltje

20. Een druppel op je handen

21. Een druppel in je (vaat)wasmachine in het laatste spoelwater

22. Een blikje met een viltje

23. Op je kleren

24. Stomen met warm water met een handdoek over je hoofd

25. Een druppel in je haar

26. Op een viltje onder in je vuilnisbak. Koop een setje plakviltjes voor stoelpoten bij de bouwmarkt

 

Tips voor aanschaf van een diffuser

Let op deze tips en voorkom een miskoop. Er zijn heel veel verschillende diffusers te verkrijgen. Zowel van dōTERRA als van andere merken. Wil je hierover meer weten, klik dan hier >>>

 

Zijn geurbranders voor etherische olie goed?

Gebruik liever geen stekkers of branders voor essentiële oliën. Oliën veranderen van samenstelling boven de 43 graden (koud geperste). Bovendien is verbranden niet fijn voor je gezondheid. Dus gebruik een van de andere manieren van deze lijst. Er is er vast een die je aanspreekt. Of geef je jezelf een mooi cadeau: een diffuser (koud verdamper)!

 

Lees meer over diffusers:

Wat is een diffuser?

Een lekkere geur is fijn in huis, omdat het je rust geeft, omdat je focus wilt, om aan het werk te gaan, omdat het een fijne sfeer geeft, of omdat het ondersteunt bij een weldadige nachtrust. Lees wat een diffuser is en hoe je hem gebruikt. Lees verder >>> Wat is een diffuser?

Diffuser kopen? Lees de tips

Het is lastig in het oerwoud van online aanbod om een goede keuze te maken voor een mooie en goede essentiële olie diffuser.  Ze zijn er in verschillende soorten en maten, werken op verschillende manieren en vooral, de prijs verschilt nogal. Je vindt ze vanaf een paar euro maar is dat goedkoop of duurkoop. Lees de tips voor het kopen van een diffuser

Hoe maak je je diffuser schoon?

Diffuser schoonmaak Sommige oliën hebben veel kleur of hebben een sterke geur. Als je dan een andere olie in de diffuser wilt gebruiken is dat onhandig.  Gebruik voor het schoonmaken geen chemische producten en geen (natuurlijke) schoonmaakmiddelen! Lees het stappenplan om je diffuser schoon te maken

Maak je eigen diffuser met geurstokjes

Luchtverfrissers zoals kamersprays, geurstokjes, geurkaarsen, waxmelts, die apparaatjes die je in het stopcontact steekt, wc verfrissers en ook geursticks ( diffusers met stokjes die geur verspreiden) zijn niet goed voor je lijf! Je denkt een lekker geurtje in huis te halen maar ondertussen ...lees de blog het maken van een diffuser met geurstokjes

26 manieren om etherische olie te gebruiken zonder diffuser 

Er zijn 1001 manieren om je etherische oliën te gebruiken als je geen diffuser in huis hebt. Hierbij mijn tips om je te helpen ze uit de kast te halen en ermee aan de slag te gaan. In deze blog vind je 26 manieren om essentiële olie aromatisch te gebruiken (in te ademen). Lees hoe je je etherische oliën gebruikt zonder diffuser.

 

Meer leren over etherische oliën en aromatherapie?

Er zijn diverse opleidingen die je veel meer informatie geven en die je de basis leren.

1. Volg de cursus etherische olie van Helio waarbij je onder andere leert:

  • de geheimen van zes krachtige basisoliën
  • verdunnen, gebruik op de huid en rollers maken
  • gebruik van je diffuser en mixen maken
  • gebruik van etherische olie voor je emoties
  • huidverzorging
  • gebruik in de keuken

Deze cursus  is merkonafhankelijk en leert je de basis met 18 etherische oliën en allerlei tips voor dagelijks gebruik.

Klik hier verdere informatie over de cursus etherische olie

2. Volg de geaccrediteerde cursus bij CIVAS waar je o.a. leert: 

  • De kenmerken van een scala plantaardige oliën
  • De geneeskrachtige werking van extracten
  • Basisoliën en heilzame mengsels samenstellen
  • Verschillende behandel- en massagetechnieken

Klik hier verdere informatie over de cursus aromatherapie

 

 

 

 

Meer bekijken over aromatherapie : 

Kijk de video en ga aan de slag met een paar van de vele tips om je gezondheid te ondersteunen

 

 

  

Hoe start je met etherische olie - download je gratis ebook

ebook etherische olie

Lees Meer

Proteïne: De Onzichtbare Held in Je Voeding

Jan 02, 2024

doterra enrollment promotie

Jan 01, 2024

Welke doelen passen bij je goede voornemens voor 2024

Dec 30, 2023

AANDACHTSPUNTEN  

*mijn blogs kunnen affiliate links bevatten, Dat betekent dat als je een aankoop doet via deze links dat ik een kleine commissie zou kunnen ontvangen. Dit natuurlijk zonder extra kosten voor jou

Helio - Léanne Lovink

Helio (v.o.f. Donna Da Yetta)
Léanne Lovink
Ir driessenstraat 94b
2312 KZ Leiden
whatsapp: 06-55377164
info {@} helio.nl

btw nr NL8572.58.321B01
kvk: 67995799