Diffuser mixen maken

diffusermixen maken

Zelf etherische oliën in je diffuser combineren? Na het uitproberen van de oliën in je basisset, blijven er altijd een of twee over die je nog niet hebt geprobeerd. Ik snap het ... oregano is niet het eerste waar je aan denkt. Tenzij je wilt dat je huis naar een pizza ruikt. Maar met deze uitleg kun je aan de slag om je eigen mixen te maken. En ja ook oregano... daar kun je best een mooie mix mee maken. 

Diffusermixen kun je makkelijk zelf maken met de pure oliën en de olieblends die je in huis hebt. Je combineert de oliën om een lekkere geur in huis te hebben of om jezelf emotioneel en fysiek te ondersteunen

Het is niet moeilijk, het kan niet mis gaan en je leert de oliën en je eigen "geurvoorkeur"  beter kennen. 

Hoeveel druppels etherische olie gebruik je? 

De hoeveelheid druppels die nodig is, is afhankelijk van de kwaliteit en grootte van je diffuser en van de kwaliteit olie die je gebruikt. Over het algemeen gebruik je 3-5 druppels voor een kleine ruimte zoals een slaapkamer. 5-10 druppels voor normale ruimtes zoals je woonkamer en 10-15 druppels voor grote ruimtes. 

Ben je heel gevoelig voor geur of wil je gewoon een fijne subtiele geur voor op de achtergrond, gebruik dan 3-5 druppels. Als je een diffuser aanzet in een babykamer, kinderkamer of in een ruimte met huisdieren gebruik dan ook de kleinst mogelijke hoeveelheid en "zachte geuren". 

Hoe stel je een diffusermix samen? 

Een lekkere diffusermix bestaat over het algemeen uit 5-20% topnoten, 50-80% hartnoten en 5-20% basisnoten.

Topnoten zijn de eerste geuren die je ruikt, meestal direct de eerste 10 minuten. Het zijn echt de “aandachttrekkers” in je mix. Vaak zijn het citrusgeuren, maar zoals je hieronder kunt lezen niet alleen maar.

Topnoten zijn basilicum, bergamot, scharlei, koriander, eucalyptus, grapefruit, citroen, citroengras, limoen, wilde sinaasappel, pepermunt, petitgrain, spearmint, mandarijn, teatree, wintergroen.

Middennoten vormen het hart van je mix. Je ruikt ze na de eerst 10 minuten en ze "dragen" de geur die je hebt samengesteld. Voor hartnoten worden vaak de wat lichtere bloemenoliën gebruikt.

Hieronder kun je lezen welke etherische oliën nog meer tot de hartnoten behoren: zwarte peper, kardemom, cypres, douglas den, venkel, geranium, jenerverbes, lavendel, marjolein, melisse, oregano, kamille, rozemarijn, spikenard, tijm, siberische den.

De basisnoten zijn veelal hars- en houtoliën, die het fundament zijn van je diffusermix. Als je een goed ontwikkeld reukvermogen hebt, dan kun je deze geuren onderscheiden na 1-2 uur. Het interessante is dat je hier ook de zware bloemengeuren ziet verschijnen.

De basisnoten zijn o.a. arborvitae, blue Tansy, cassia, cedarwood, kaneel, kruidnagel, copaiba, frankincense, gember, helichrysum, jasmijn, mirre, patchouli, roos, sandelwood, vetiver, ylang ylang

Het plaatje hieronder geeft een goed beeld van het aantal druppels en een overzicht om op te slaan op pinterest of op je telefoon. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe start je maken met het maken van diffusermixen?

Realiseer je vooral dat alles kan en mag. Eigenlijk kun je geen fouten maken. Het ergste wat er kan gebeuren is dat het niet zo lekker ruikt en dat je 9 druppels olie en water weg gooit.

Voor het maken van mijn diffuserkaarten heb ik gebruikt gemaakt van parfumstrips (die ze bij een parfumwinkel gebruiken om je een geurtje uit te laten proberen). Zo kun je vrij snel bepalen wat de combinatie van oliën bij elkaar voor geur creëert. Dat helpt om de hoeveelheden wat makkelijker in te schatten.

Wil je eerst wat diffusermixen uitproberen voor je zelf aan de slag gaat? Pinterest is een oneindige informatie bron van diffusermixen die andere al voor je uit hebben geprobeerd. Op mijn pinterest vind je de mixen gecategoriseerd per olie. Ga naar www.helio.work/pinterest

Vind je het leuk om aan de slag te gaan met de mixen die ik heb gemaakt? Ga naar www.helio.work/kaartjes om mijn diffuserkaartjes te bestellen. Je krijgt 34 mooie kaartjes in een doosje en met een houten standaardje. Er zit een brief bij hoe je geuren die je niet in huis hebt kunt vervangen voor andere.

Een diffuser aanschaffen? 

Ik heb er al heel wat versleten en ik kan je vertellen, er zijn er heel wat de prullenbak in gegaan. Lees de blog waar je op moet letten om een miskoop voorkomen. Klik hier

Er zijn een aantal basissets te verkrijgen waarbij een mooie diffuser zit. In deze set zit mijn favoriete diffuser die al heel wat "aanslagen" van onder andere "sportschool bezoekers" en valpartijen overleefd heeft. En als je aan de slag wilt met een leven met minder toxische belasting dan is deze set, vol met "natuurlijke oplossingen" met prachtige diffuser met hout een mooie keuze. 

Veel plezier met het uitproberen. Laat me gerust weten op www.helio.work/educatie (besloten facebook groep) welke mix jij hebt gecreëerd en waar je helemaal weg van bent.

Meer informatie:

Kijk gerust dit handige youtube filmpje

Groetjes Léanne van Helio 

home essentials doterra

Doe de gratis workshop en ontvang voor €164 euro gratis producten bij aanschaf van de home essentials set

Ja leuk!