Helio - Blog Etherische Olie 

Shop de aanbiedingen

7 inside tips voor de beste etherische olie

Mar 21, 2021
Beste etherische olie

Etherische olie is hip! Je ziet het terug in populaire magazines, in landelijke kranten en in online blogs. In deze blog 7 tips om een miskoop te voorkomen.

Als je etherische olie koopt is het belangrijk dat het een duurzame, fairtrade olie is waarbij je zeker kunt zijn dat er geen bestrijdingsmiddelen, verontreinigingen en toevoegingen zitten. Check de test resultaten

Etherische oliën worden vaak verdund met een basisolie of met alcohol verkocht. Ook zijn er veel volledig synthetische geuroliën te verkrijgen. Onderzoek van het Aromatic Plant Research Center toont aan dat 70-80% van de oliën vervalst is.

Wat is vervalsing?
 Etherische oliën worden door eindproducenten, groothandels, tussenhandelaren etc. aangepast om ze op een andere duurdere olie te laten lijken. Bijvoorbeeld: citroengras (€5 voor 5ml) wordt aangepast en verkocht als melisse (€121 voor 5ml). Vervalsing is heel moeilijk te traceren. Het is alleen traceerbaar door zeer goede testen en controle door onafhankelijke onderzoeksbureau's zoals APRC.

Wat is een goede kwaliteit etherische olie 

Hieronder 7 aandachtspunten bij het kiezen voor een merk etherische olie. Het is belangrijk hier voor aanschaf even bij stil te staan. Het is zonde als je een flesje bij de drogist of online koopt met mooie claims : 100% natuurlijk, biologisch en zelfs VEGAN. Terwijl in de meeste flesjes maar 2% etherische olie zit én zelfs een volledig synthetische variant.

Het lijkt of je voor 4 euro een mooie deal hebt, maar feitelijk betaal je voor iets dat niet werkt, of erger zelfs schadelijk is. Je krijgt er mogelijk huiduitslag van, je wordt er misselijk van, het kan je hormoonbalans verstoren, je krijgt hoofdpijn van etc etc. 

Pure etherische oliën zijn in sommige gevallen heel duur (waardevol) omdat er heel veel plantaardig product voor nodig is. Helaas leven we in een wereld waarin niet altijd eerlijk wordt gehandeld.

1 Vraag om de test resultaten

De claims "natuurlijk, biologisch of zelfs vegan"  zeggen niets over de kwaliteit van etherische olie. Er zit vaak maar 2% natuurlijk materiaal in en de rest is vulstoffen of erger.

Belangrijk is dat er goed wordt getest, en dat deze informatie ook openbaar is. Of je moet het kunnen opzoeken, of je moet het kunnen opvragen. Meestal is dit niet het geval. Ook niet bij de merken die je in reguliere winkels koopt. Dus let op! 

2 Productie methode 

De twee beste manieren om etherische olie te verkrijgen zijn stoomdestillatie en koude persing. Andere manieren, zoals met alcohol, of door plantaardig materiaal in een basisolie te leggen, geven een andere kwaliteit. Het spreekt voor zich dat je alleen de pure olie gebruikt, die na het persen of de stoomdestillatie overblijft. Dus niet verdund met andere basis olie of alchohol.

In sommige gevallen zoals bij roos en jasmijn zijn de bloemen te fragiel en is het alleen mogelijk om met Co2 extractie olie uit de bloemblaadjes te verkrijgen.

3 Herkomst

De planten, bomen en struiken groeien over de hele wereld en iedere olie heeft een andere herkomst. Planten, bomen en struiken groeien het beste in de streek waar ze oorspronkelijk vandaan komen. De bodem, de hoeveelheid regen, de zon of de wind, het is allemaal van invloed op de werkzame stoffen in de olie. De boeren of bewoners daar weten hoe ze de planten, de bomen en de struiken het beste kunnen verzorgen, en wanneer ze kunnen oogsten. Op die manier ontstaat de beste etherische olie met de meeste werkzame stoffen. Een lavendel plant in de Nederlandse klei doet het toch een stuk minder goed dan de lavendel in de Franse of Bulgaarse streken waar die oorspronkelijk vandaan komt. De meeste  bedrijven kopen etherische olie op de wereldmarkt. Ze hebben dan zelf geen controle op de oogst, het gebruik van bestrijdingsmiddelen en meststoffen, de milieubescherming, de eerlijke handel met boeren etc. 

4 Biologisch

Bij de groei en bloei van planten, bloemen en struiken wil je natuurlijk dat dit biologisch gebeurt. Bestrijdingsmiddelen hebben invloed op de therapeutische werking. 

Een biologische keurmerk kan verschillen per land waar het wordt afgegeven. Vaak is het een betaald keurmerk wat per boer tot zo'n 2000 euro kost. Voor dit geld is er een of twee keer per jaar een "controle". Een biologisch keurmerk is in veel landen zelfs niet te krijgen, simpelweg omdat ze het niet kennen. 

Eigenlijk zegt het keurmerk biologisch in veel landen dus niets. Goede testresultaten daar gaat het om!

5 Duurzaamheid

Leuk natuurlijk dat wij in het westen,  beschikken over deze prachtige oliën. En de vraag naar natuurlijke oplossingen wordt steeds groter. De natuurlijke neiging van de mens is echter, om meer te verbouwen, meer te oogsten en meer geld te verdienen…..

En zeker als het even tegen zit door droogte, natuurrampen, maatschappelijke ontwikkelingen. Het is helemaal begrijpelijk, als het ontwikkelingslanden zijn, waar regelmatig wat aan de hand is.

Op lange termijn hebben extra oogsten nadelige effecten voor de boeren. De natuur heeft eronder te lijden. Er wordt teveel geoogst, er gaan planten en bomen dood. Of er worden bomen/ planten gekapt om extra land vrij te maken voor het verbouwen van andere planten (denk aan palmolie plantages).

Het is belangrijk dat er samen met de lokale bevolking wordt gewerkt aan natuurbehoud en milieubescherming en dat er niet meer wordt geoogst dan de natuur aankan. 

Lees of het merk dat je wilt kopen hier een duidelijke visie of beleid over heeft. 

6 Fairtrade 

Niet alleen kwaliteit en milieu zijn belangrijk. Ook eerlijke handel is essentieel. Boeren hebben een eerlijk inkomen nodig om hun gezin te onderhouden. Ook andere voorwaarden, zoals medische zorg, veilig drinkwater, onderdak en scholing zijn essentieel.  Je wilt niet dat voor jouw etherische olie kinderen 3 uur per dag met jerrycans water moeten sjouwen!

Je kunt dit vaak nagaan door de visie en het beleid hierover te lezen op de website. 

7 Veiligheid & Gebruik

Etherische olie is een natuurlijk product. Maar wel een heel sterk natuur product. Voor een flesje van15 ML van goede kwaliteit citroenolie zijn wel 65 schillen gebruikt. Die wil je ook niet in een keer opeten of over je huid heen smeren. 1 druppel lavendel zorgt voor 20.000 moleculen per cel in je lichaam, die aan de slag gaan om je humeur en je gezondheid een boost te geven. Goede stap voor stap uitleg èn een vraagbaak op de achtergrond zijn dus essentieel......

Productconsulenten, wellness advocates, aromatherapeuten en natuurgeneeskundigen kunnen je verder op weg helpen.   Zelf hoef je er dus geen opleiding voor te doen van 4 jaar. Maar het is net als bij het verven van je eigen haar, het plannen van een vakantie of het overstappen naar een VEGAN lifestyle wel belangrijk dat je je wel verdiept in wat basis beginselen.  

Meer lezen 

Kwaliteit  Er is veel verschil in de kwaliteit van etherische oliën:

  1. Totaal synthetisch: dit zijn flesjes van een paar euro. Je herkent ze aan de kindersluiting en de gevaren tekens op de achterkant. Deze olie wil je niet gebruiken! Heb je het in huis, dan adviseer ik je er afscheid van te nemen.
  2. Voor gebruik in de parfum industrie. Het organisch materiaal (bomen, planten, struiken, bloemen, wortels, bast, zaad etc) wordt gekweekt om parfum haar geur te geven. Op zich goede oliën, maar de planten/bomen/struiken worden niet gekweekt om je gezondheid te bevorderen.
  3. Voor gebruik in voedingsmiddelen. De oliën die gebruikt worden in voedingsmiddelen, zoals pepermunt olie in pepermuntjes en sinaasappelolie in smooties en maaltijdrepen, zijn van een betere kwaliteit. In de warenwet is vastgelegd waar voedingsmiddelen aan moeten voldoen en hierop wordt gecontroleerd.
  4. CPTG (Certified, Pure, Tested Grade) kwaliteit. Het organisch materiaal is secuur uitgezocht en wordt “gekweekt” op de werking voor je gezondheid en je humeur.

 

 

Hoe start je met etherische olie - download je gratis ebook

ebook etherische olie

Lees Meer

Zijn etherische oliën gevaarlijk voor katten?

Apr 14, 2024

Proteïne: De Onzichtbare Held in Je Voeding

Jan 02, 2024

doterra enrollment promotie

Jan 01, 2024

AANDACHTSPUNTEN  

*mijn blogs kunnen affiliate links bevatten, Dat betekent dat als je een aankoop doet via deze links dat ik een kleine commissie zou kunnen ontvangen. Dit natuurlijk zonder extra kosten voor jou

Helio - Léanne Lovink

Helio (v.o.f. Donna Da Yetta)
Léanne Lovink
Ir driessenstraat 94b
2312 KZ Leiden
whatsapp: 06-55377164
info {@} helio.nl

btw nr NL8572.58.321B01
kvk: 67995799