Helio - Blog Etherische Olie 

Shop de aanbiedingen

Etherische olie verdunnen

Mar 29, 2022
hoe verdun je etherische olie

Etherische olie wordt door steeds meer mensen gebruikt. Dat is super, maar niet iedereen krijgt er de juiste uitleg bij. Net als bij ieder huidverzorgingsproduct, haarverf en veel andere drogisterijartikelen, is het belangrijk om de gebruiksaanwijzing te lezen. En bij etherische olie is dat zeker belangrijk, want het is een heel krachtig product van moeder natuur. Een van de belangrijkste basisbeginselen is verdunnen. 

Verdunnen van etherische olie is vrijwel altijd noodzakelijk. Verdun tot 1% bij baby's, peuters en hete oliën, 2% bij kinderen, senioren en mensen met een gevoelige huid, 3% voor huidverzorging producten en 10% voor incidenteel en eenmalig gebruik. Teatree, lavendel en frankincense kun je puur gebruiken bij volwassenen.

Waarmee verdun je etherische olie?

De meest gebruikte basisoliën voor massage en het verdunnen van etherische oliën zijn olijfolie, arganolie, abrikozenpitolie, zoete amandelolie, jojoba-olie, avocado-olie en gefractioneerde kokosolie. 

Waarom verdun je etherische olie?

Etherische oliën die “neutraal” zijn volgens het productinformatieblad zoals lavendel en teatree (melaleuca) olie,  kun je puur gebruiken. Toch verdun ik deze oliën vaak omdat;

  • Het makkelijker smeert
  • Het beter wordt opgenomen door de huid
  • Een lagere dosering nodig is voor kinderen, senioren en mensen met een gevoelige huid
  • De olie als je over-doseert in zeldzame gevallen huidreacties kan veroorzaken

Etherische olie wordt beter opgenomen door de huid als je een basisolie gebruikt, zoals gefractioneerde kokosolie. De naam zegt het al; etherische olie is vluchtig. Bij kamertemperatuur "verdampt" het. Als je het puur op je huid smeert, wordt ongeveer 4% opgenomen. Als je bij etherische olie een basisolie gebruikt, wordt 80-90% opgenomen. 

Nu is natuurlijk de vraag; wat is dan een goede verdunning? Hoeveel kokosolie of bodylotion voeg je toe? Is het verschillend per olie? En welke verdunning gebruik je bij kinderen?

Over het algemeen kun je uitgaan van een verdunning van etherische olie van 1% bij baby's, peuters en hete oliën, 2% bij kinderen, senioren en mensen met een gevoelige huid, 3% voor huidverzorging producten en 10% voor incidenteel en eenmalig gebruik. 

Ik kan me voorstellen dat je niet zo snel kunt rekenen en dat je wellicht ook niet weet hoe je omrekent van de druppels in je etherische olieflesje naar procenten en milliliters. Download daarom het handig verdunningsoverzicht hier    

 

 

Overzicht hete etherische oliën 

Hete oliën (D): o.a. kruidnagel, cassia, kaneel, oregano, tijm 
Gebruik 4 druppels in 5ml gefractioneerde kokosolie voor volwassenen in een roller 

Sensitieve oliën (S) : o.a. ademmix, Bergamot, beschermende mix cedarwood, opwekkende mix, spiermix, eucalyptus, venkel, geranium, gember, citroengras, limoen, pepermunt, pepitgrain, spearmint, copaiba, wintergroen, zwarte peper 

Gebruik 9 druppels in 5ml gefractioneerde kokosolie voor volwassenen in een roller. 

Neutrale oliën (N): o.a. aborvitea, basilicum, blauw boerenwormkruid, kardemom, koriander, scharlei, cypress, Douglas fir, frankincense, grapefruit*, helichrysum, jeneverbes, lavendel, citroen*, marjoram, melaleuca, melisse, mirre, patchouli, kamille, sandalwood, Siberische den, spikenard, mandarijn, vetiver, sinaasappel, ylang ylang, spijsverteringsamenstelling

Gebruik 9 druppels in 5ml gefractioneerde kokosolie voor volwassenen in een roller. 

*let op als je deze oliën (verdund) op je huid smeert, blijf dan minimaal 12 uur uit de zon of langer bij bergamot (36uur). Meer lees je in de blog https://www.helio.nl/blog/etherische-olie-en-zon

 

Kwaliteit van etherische olie en gebruik op de huid

Niet alle etherische oliën zijn geschikt voor gebruik op de huid. Er zijn veel verschillende merken in de handel. Sommige merken voegen alcohol toe of een basisolie. Sommige merken gebruiken zelfs synthetische etherische olie. Deze oliën zijn niet geschikt voor gebruik op je huid, maar bedoeld voor in een geurvernevelaar/ oliebrander.

Bekijk altijd het advies op het flesje, in de gebruiksaanwijzing of zoek het informatieblad (van het merk dat je gebruikt) op internet op.

Voor Doterra zoek je op internet naar "pip doterra pdf" aangevuld met de naam van je olie. Op de Product Informatie Page zie je de gebruikswijzing en ook de aanbevolen verdunning van de olie: 

A: Aromatisch
T: Topisch (op de huid)
I: Inwendig

N: Neutraal (puur te gebruiken)
S: Sensitief (bij voorkeur verdunnen)
D: Dillute (altijd verdunnen tenzij anders aangeven)

 

Etherische olie veilig gebruiken

Doe altijd een huidtest voor je een etherische olie gebruikt. Het is net als bij haarverf, waarbij ook wordt aanbevolen om eerst te checken hoe je lijf reageert. Doe een beetje op je pols en wacht 20 minuten of je een effect ziet. Controleer je pols op roodhuid en irritatie.

Huidirritatie door etherische olie

Als je huid rood wordt na gebruik van een etherische olie, doe er dan direct een basisolie op. Dit kan zelfs olijfolie zijn als dit het enige is dat je bij de hand hebt. Neem je huid af met een keukenrol of een theedoek en herhaal meerdere keren indien nodig. Je kunt daarna een natte, koude handdoek erop leggen. Deze tip is belangrijk om toe te passen, omdat olie en water niet mengen. Het is erg lastig om de olie van je lijf te krijgen met water en zeep.

Hoe maak je een roller 

 

Deel gerust deze blog

Het is super als je deze blog wilt delen met mensen in je omgeving die etherische olie gebruiken. Een van de meest voorkomende problemen is namelijk sensitiviteit door verkeerd gebruik. Door bewust te zijn hoe je de oliën gebruikt, heb je een betere ervaring en een betere ondersteuning van je huid, humeur en lijf. Zelfs bij de ervaren gebruikers gaat het namelijk wel eens mis; een recent onderzoek in mijn community gaf aan dat 17% van de gebruikers wel eens een olie (per ongeluk) puur heeft gebruikt met roodheid tot gevolg. 

Meer lezen

Kwaliteit Etherische oliën worden vaak verdund met een basisolie of met alcohol verkocht. Ook zijn er veel volledig synthetische geuroliën te verkrijgen. Onderzoek van het Aromatic Plant Research Center toont aan dat 70-80% van de oliën vervalst is. Leer meer in deze blog.

Basisoliën  Verdunnen van etherische olie doe je met een basisolie of draagolie. Een basisolie is een olie gewonnen uit noten, zaden of pitten van planten. Het zijn neutrale oliën die etherische oliën aanvullen of verdunnen. Samen met etherische olie zijn ze de basis voor veel huid- en haarproducten, zoals massageoliën, scrubs, zalven, lotions en balsems. Lees meer in deze blog.

Huidirritatie Etherische oliën bevatten geen eiwitten, dus je krijgt geen allergische reactie.  Gevoeligheidsreacties komen wel voor! Het zijn symptomen die lijken op allergische reacties. Je kunt pijn, zwelling of een gevoelige huid krijgen, jeuk, uitslag, bultjes, last van je spijsvertering of benauwdheid. Lees verder.

Kun je essentiële oliën gebruiken in de zon? Essentiële oliën en de zon… niet altijd een goede combinatie! Als je met citrusoliën in de zon gaat zitten, verbrand je. Het resultaat is: roodheid, verkleuringen en zelfs blaren! Ik heb op internet best heftige voorbeelden voorbij zien komen. Lees meer.

Veilig gebruik: Etherische olie is veilig mits je een aantal richtlijnen opvolgt. Gebruik een zuivere, geteste olie. Lees het product informatieblad. Doe een huid test en verdun goed. Lees verder.

Hoe start je met etherische olie - download je gratis ebook

ebook etherische olie

Lees Meer

Zijn etherische oliën gevaarlijk voor katten?

Apr 14, 2024

Proteïne: De Onzichtbare Held in Je Voeding

Jan 02, 2024

doterra enrollment promotie

Jan 01, 2024

AANDACHTSPUNTEN  

*mijn blogs kunnen affiliate links bevatten, Dat betekent dat als je een aankoop doet via deze links dat ik een kleine commissie zou kunnen ontvangen. Dit natuurlijk zonder extra kosten voor jou

Helio - Léanne Lovink

Helio (v.o.f. Donna Da Yetta)
Léanne Lovink
Ir driessenstraat 94b
2312 KZ Leiden
whatsapp: 06-55377164
info {@} helio.nl

btw nr NL8572.58.321B01
kvk: 67995799