Helio - Blog Etherische Olie 

Shop de aanbiedingen

Etherische oliën bij zwangerschap?

Nov 27, 2022
zwanger en etherische oliën

Zwangerschap is een bijzondere tijd in jouw leven en dat van je partner. Er gebeuren veel dingen in je lijf, maar het is ook heel gebruikelijk dat je emoties veranderen. Als je etherische oliën gebruikt, vraag je je waarschijnlijk af welke oliën je mag gebruiken en op welke manier.

Als algemene regel kun je etherische oliën tijdens je zwangerschap gebruiken in je diffuser en (verdund) op je huid. Fijne oliën zijn pepermunt, citroen, lavendel, teatree, frankincense, de ademhalingsmix, de spijsverteringblend en de beschermende mix*

Etherische oliën hebben invloed op je lijf, je geest en je emoties. De meeste "hoge kwaliteit" etherische oliën kun je veilig gebruiken. Maar niet iedere olie is goed voor iedereen in iedere situatie. Let op dat je gevoeliger kunt zijn voor geur en dat over het algemeen je huid gevoeliger is. Doe daarom altijd eerst een huidtest.

 • Vervang hete oliën zoals oregano, kaneel, cassia, tijm, kruidnagel en citroengras door andere oliën.
 • Gebruik geen scharlei (clary sage), en gebruik liever een alternatief voor cypres, jasmijn, mirre, roos, spearmint, kamille en citronella. Deze oliën kunnen weeën initiëren. 
 • Gebruik berk, rozemarijn en wintergreen niet op de huid
 • Gebruik de spiermix (soothing blend) spaarzaam en bij voorkeur niet iedere dag. 
 • Let op met citrusoliën en de zon. Je hebt tijdens de zwangerschap extra kans op een zwangerschapsmasker als je deze oliën op de huid gebruikt. Blijf 12 uur uit de zon (en UV stralen). 

Etherische oliën tijdens zwangerschap

 • Vermoeide rug/ zware benen: tijdens je zwangerschap kun je de spiermix (soothing blend) spaarzaam gebruiken. Verdun goed en gebruik het bij voorkeur niet iedere dag. Een of twee druppels in gefractioneerde kokosolie doet wonderen. Wissel de spiermix af met bijvoorbeeld pepermunt, de “massagemix” of copaiba. 
 • Rust, ontspanning & slaap: voldoende ontspanning en een goede nachtrust doen wonderen tijdens je zwangerschap. Om jezelf te ondersteunen kun je een druppel lavendel, kalmerende of rustgevende mix op je kussen druppelen of in je diffuser doen. Andere fijne oliën zijn o.a. wilde sinaasappel, frankincense en luchtwegsamenstellingen. Je kunt ook verschillende oliën samen gebruiken in je diffuser en hiermee experimenteren. 
 • Humeur/ emoties: het is logisch dat je emoties veranderen en je lijf anders reageert door alle hormonen die erdoorheen razen. Fijne oliën om aromatisch of topisch te gebruiken, zijn de oliën uit de emotie-kit. Je kunt ze direct uit het flesje ruiken, op een aroma sieraad  doen of in je diffuser. Of even lekker je voeten masseren.
 • Ondersteuning van je spijsvertering: In de eerste 14 weken, maar ook daarna, kun je waarschijnlijk wel wat ondersteuning gebruiken bij je spijsvertering. Op het moment dat je maag niet zo prettig voelt, rol dan verdund de spijsverteringssamentelling of pepermunt. Direct ruiken aan het flesje ondersteunt ook vaak. Let op: gebruik geen pepermunt als je borstvoeding geeft.
 • Meer energie: omdat je lijf voor twee aan het werk is, merk je vaak dat je energiebalans verandert en dat je jezelf in acht moet nemen. Om je energiebalans te ondersteunen is een combinatie van pepermunt en citroen in de diffuser erg prettig. Gebruik 3 druppels citroen en 1 druppel pepermunt. 
 • Huid: in de zwangerschap komt het vaak voor dat je huid wat extra support nodig heeft. Voor een droge rode huid kun je verdund lavendel smeren. Gebruik jojoba olie, amandelolie of gefractioneerde kokosolie om te verdunnen. Een druppel etherische olie toevoegen aan een neutrale (geur en kleurloze) bodylotion, is erg fijn om dagelijks te gebruiken. Voeg ook gerust een druppel frankincense toe en smeer je buik, billen en benen in waar je huid stretched. 

Fijne oliën om te gebruiken

 • Cardamon (A/T/I): fijn ter ondersteuning van de spijsvertering. Gebruik 9 druppels in een roller en rol over de maag. Ook is het prettig om een houten tandenstoker te gebruiken, die zich vol te laten zuigen en door je thee of melk te roeren. Gebruik 4 druppels cardamon en 5 druppels pepermunt in een inhaler.
 • Cedarwood: (A/T) deze olie is superfijn voor rust, slaap en ontspanning. Heel fijn om samen met lavendel te gebruiken.
 • Groene mandarijn (A/T/I) een heerlijke citrusolie, waarmee je wel gewoon de zon in mag. Gebruik voor verbetering van je humeur, voor ondersteuning van je weerstand en voor het reinigen van je huid. 
 • Frankincense (A/T/I) de koning van de oliën. Deze olie kun je super gebruiken voor je huid (voeg toe aan bodylotion) maar ook in je diffuser. Heerlijk om tot rust te komen en de connectie te maken met het spirituele. Goed ook tegen fijne lijntjes en vlekjes in je gezicht. Een druppel onder je tong ondersteunt je immuunsysteem. In de diffuser helpt deze olie ook "om bij de tijd" te blijven. 
 • Geranium (A/T/I) Deze olie wordt vaak gebruikt voor huid- en haarproducten en dat is niet voor niets! Het is een fantastische olie met een geur die heel anders is dan je zou verwachten. De olie lijkt echt niets op de geraniums in je tuin of vensterbank. Het is een olie die het gevoel geeft van hormonale balans, helpt om je hart open te stellen, om lief te hebben en te vertrouwen. Het is fijn om met deze olie de kleine adertjes op je onderbenen te verzorgen. Maak een 5ml roller met 9 druppels geranium aangevuld met gefractioneerde kokosolie.
 • Koriander (A/T/I) een heerlijke kalmerende olie. Door het hoge gehalte aan linalool is deze olie 50 tot 70 keer krachtiger dan het kruid in je keuken, maar met dezelfde werking. Het is fijn om te gebruiken als je “een zwaar hoofd” ervaart. Ook als je je onrustig voelt is het een goede olie om in je diffuser te gebruiken, bijvoorbeeld in combinatie met citroen en pepermunt.
 • Lavendel (A/T/I) kennen we denk ik allemaal wel qua geur en als fijne rustgevende olie. Maar lavendel is ook een heerlijke huidbooster en ondersteunt bij 1001 dingen. Als je even niet meer weet welke olie je kunt gebruiken, pak dan gerust je flesje lavendel. Leuk weetje: lavendel is de olie van communicatie. 
 • Teatree (A/T/I) is een fijne reinigende olie en goed om puur te gebruiken op de huid, bijvoorbeeld bij onvolkomenheden en plekjes. De olie staat bovendien bekend om het gebruik tegen luizen. Voeg een druppel toe aan je shampoo of crèmespoeling. Ook prettig tegen roos. Emotioneel ondersteunt teatree bij het aangeven van gezonde grenzen. 
 • Oregano (A/T) is een hele hete olie die je goed moet verdunnen voor gebruik (tenzij anders aangegeven, zoals bij de verzorging van wratjes). Tijdens de zwangerschap wordt niet aangeraden deze olie inwendig te gebruiken. 
 • Patchouli (A/T/I) is een heerlijke bloemenolie waarvan de geur heel bekend is en veel wordt toegepast in parfums. Het is een fijne olie voor de huid en je kunt hem goed toevoegen aan je dagcrème ter verzorging van fijne lijntjes of aan je bodylotion voor support van je huid, op je benen, buik en billen. Patchouli is een stabiliserende en grondende olie. Ook steunt de olie bij het hebben en houden van een positief beeld over je lichaam/ je lijf.
 • Pepermunt (A/T/I) geeft emotioneel het gevoel van "lucht", "ruimte" en "opluchting". Lichamelijk zorgt het voor meer energie en een wakker gevoel. Het wordt ook vaak gebruik voor een frisse adem. Lekker ook voor je hoofd (smeer verdund op je slapen, voorhoofd en achter in je nek).
 • Sandelwood (A/T/I) ondersteunt helderheid in je hoofd, maar geeft ook rust en ontspanning. Het is een olie die je goed kunt gebruiken bij meditatie, maar ook voor ondersteuning van een weldadige nachtrust. Daarnaast is het een fijne geur die vaak wordt toegepast in parfums en in huidverzorgingsproducten. 
 • Vetiver (A/T/I) is een ontspannende olie. Fijn voor rust, balans, focus en het stellen van prioriteiten. Voor het verkrijgen van vetiver olie wordt gebruikt gemaakt van de geurige wortels van dit gras, die wel een meter lang kunnen zijn. Een fijne olie voor in de diffuser, maar ook prettig om in een crème te gebruiken. 

A: aromatisch T: topisch op de huid I:  inwendig

Algemene tips

 • Overleg altijd met een arts of de verloskundige*
 • Gebruik altijd de beste kwaliteit oliën
 • Gebruik de laagste hoeveelheid
 • Doe de huidtest, doe verdund een druppel op je pols en controleer na 20 minuten je huid. 
 • Gebruik etherische oliën niet in je ogen, neus, oren en op je geslachtsdelen 
 • Drink uit glas 
 • Let op met citrusoliën, blijf minstens 12 uur uit de zon.

Wil je uitgebreidere informatie dan adviseer ik je dit boekje aan te schaffen 

Shop hier je etherische oliën van gecertificeerde, geteste kwaliteit. 

 

Aanbevolen set als je zwanger bent

De aromatouch diffused set is een heerlijk cadeau voor jezelf of om iemand te geven die zwanger is.

 • De diffuser is perfect overdag met wild orange voor blije emoties en opgewekte gevoelens. In de nacht gebruik je hem met lavendel voor ondersteuning van een fijne nachtrust. 
 • De aromatouch blend is heerlijk met de gefractioneerde kokosolie om je rug, benen en buik te masseren om de huid te ondersteunen en je spieren support te geven.
 • Bij stijve en stramme spieren kun je de deep blue mix af en toe gebruiken om te verlichten en te ondersteunen.
 • Voor je huid gebruik je bij voor verzorging, hydratatie en om elasticiteit te bevorderen een druppel lavendel in de neutrale hand en body lotion of je gebruikt voor je lichaam een druppel in de heerlijke pure vloeibare kokosolie
 • Van de on guard maak je een fijne roller die je onder je voeten op langs je ruggengraat rolt om je immuunsysteem te ondersteunen 

Lees hier meer

 

aromatouch diffused

 

 

Meer lezen: 

Koop het boek natuurlijk in balans tijdens de zwangerschap van Tanja Daniels en Petra Lomartire hier 

Of klik op het plaatje hieronder.

 

 

Hoe start je met etherische olie - download je gratis ebook

ebook etherische olie

Lees Meer

Zijn etherische oliën gevaarlijk voor katten?

Apr 14, 2024

Proteïne: De Onzichtbare Held in Je Voeding

Jan 02, 2024

doterra enrollment promotie

Jan 01, 2024

AANDACHTSPUNTEN  

*mijn blogs kunnen affiliate links bevatten, Dat betekent dat als je een aankoop doet via deze links dat ik een kleine commissie zou kunnen ontvangen. Dit natuurlijk zonder extra kosten voor jou

Helio - Léanne Lovink

Helio (v.o.f. Donna Da Yetta)
Léanne Lovink
Ir driessenstraat 94b
2312 KZ Leiden
whatsapp: 06-55377164
info {@} helio.nl

btw nr NL8572.58.321B01
kvk: 67995799