Waarvoor gebruik je frankincense etherische olie

Frankincense olie

Frankincense olie is een van de meest gewaardeerde en kostbaarste etherische oliën. 4000 jaar geleden werd wierook al door de Chinezen en Egyptenaren gebruikt en er werden ontelbare gezondheidsvoordelen aan toegeschreven.

Frankincense olie is etherische olie van gedestilleerde hars van de Boswellia boom. Deze olie wordt ook wel wierook olie genoemd of olibanum.  Frankincense heeft veel voordelen voor je gezondheid, emoties en humeur.

Dit is natuurlijk wel heel kort samengevat, want er is inmiddels heel veel ervaring met het gebruik van deze olie. Lees gerust verder waarom en hoe je het gebruikt.

Hoe wordt Frankincense etherische olie gemaakt?

Frankincense etherische olie wordt gemaakt uit de hars van de Boswellia sacra-boom. De boom heeft een dunne en bladerige bast, en lijkt meer op een struik. Ze worden maximaal 8 meter hoog en groeien op op rotsachtige hellingen en bergen. De wierook boom komt oorspronkelijk uit Ethiopië, het noorden van Somalië, het zuidwesten van Oman en het zuiden van Jemen.

De hars van een boom is een dik sap en wordt al eeuwenlang gewonnen door kleine sneetjes in de bast te maken, waarna de boom begint "te huilen". Deze "tranen" worden eraf geschraapt en verzameld. De hars wordt vervolgens met stoom gedestilleerd tot een  fantastische en hele waardevolle etherische olie. 

Van iedere boom kan elk jaar een paar kilo hars worden geoogst. Als de boom op een goede manier wordt verzorgd, kan de boom honderden jaren hars produceren. Helaas zijn veel bomen verwoest door teveel "oogsten".  Bij de productie van frankincense olie van doterra wordt biologisch, fairtrade en duurzaam gewerkt met lokale boeren in een natuurbehoud programma met gespecialiseerde biologen.

Hoe werkt Frankincense olie?

Frankincense is perfect voor mediatie, gronding en voor een fijn gevoel van rust. Daarnaast wordt de olie vaak gebruikt voor de huid. Zeker aan te raden als je plekjes, vlekjes hebt of als je je lijf wilt ondersteunen om de verschijning van rimpels te voorkomen. Maak met deze olie makkelijk de beste anti-aging huidcrème !!! Ook wordt de olie veel toegepast om je lijf in balans te brengen, je immuunsysteem te ondersteunen en om je lijf te helpen bij een gezonde celfunctie. 

Waarom is frankincense olie zo effectief? Het bevat een complex mengsel van molecuulstructuren (monoterpenen) zoals alfa-pineen, limoneen, alfa-thujeen en beta-pineen. Deze "ingrediënten" zijn de reden waarom zoveel vernieuwende effecten worden toegeschreven aan frankincense etherische olie voor de huid en bij inname*. En niet te vergeten het ruikt heerlijk! De geur zorgt voor een heerlijk ontspannen gevoel. Maar een druppel onder je tong heeft dezelfde werking. En de olie is natuurlijk perfect voor een heerlijke rustgevende massage. 

Hoe gebruik je frankincense olie ?

Frankincense van een zuivere geteste kwaliteit mag je zowel aromatisch, op de huid, als inwendig gebruiken*.

 • Aromatisch betekent dat je het mag in ademen, dit kan door een inhaler, in een diffuser, op een zakdoekje of direct uit het flesje. Lees meer op www.helio.work/aromatisch
 • Frankincense mag puur op de huid worden gebruikt (topisch), maar het is altijd aan te bevelen om een huidtest doen. Probeer op de binnenkant van je pols hoe je reageert op deze olie. Ieder mens is verschillend. Het is altijd goed om te verdunnen, hiermee vergroot je de opname door de huid.  Maak een frankincense olie roller : doe dit door 9 druppels toe te voegen aan een 5ml roller gefractioneerde kokosolie. 

Kun je frankincense olie innemen?

Ja, je kunt de Frankincense olie van doterra innemen*. Bijvoorbeeld voor een fijn gevoel van rust en het ondersteunen van je immuunsysteem. Je neemt een druppel onder je tong of in een glas (warm) water.

Het is goed om meer te lezen over het innemen van essentiële oliën, ze zijn 50-70 keer krachtiger dan kruiden. Lees hier meer  

Heb je een ander merk? Let natuurlijk wel op dat je een zuivere geteste olie hebt. Check ook altijd of jouw flesje geschikt is voor topisch en inwendig gebruik door het te controleren op het product informatie blad (PIP).

Waar is frankincense olie goed voor?

1. Rust 

 • Het is heerlijk om frankincense olie in je diffuser te gebruiken voor ondersteuning van een rustig gevoel en het creëren van een rustgevende sfeer in huis.
 • Als je geen diffuser hebt, is een druppel op een aroma sieraad fijn.
 • Je kunt ook goed een roller gebruiken; gebruik 9 druppels frankincense in een 5ml roller aangevuld met gefractioneerde kokosolie.  Deze rol je op je polsen en onder je voeten.
 • Als je een paar druppels mengt met een handje badzout, heb je heerlijk zelf gemaakt badzout voor een fijn bad of voetenbad. 

2. Huidverbetering

 • Voor een egale & gladde huid en vermindering van vlekjes kun je een druppel toevoegen aan je huidverzorging. Het is met de neutrale hand- en bodylotion ook heel gemakkelijk om je eigen dagcrème te maken met een paar druppels lavendel, frankincense en geranium. 
 • Bij een droge huid van de handen en voeten, werkt het toevoegen van frankincense en mirre aan kokosvet fijn. Smelt het kokosvet au bain-marie of verhit het zachtjes in de magnetron. Haal het van het vuur en roer er een paar druppels frankincense en mirre doorheen. Doe het in een goed afgesloten potje. Smeer dagelijks je handen en voeten hiermee in.
 • Maak een nagelriemencrème met het recept hieronder. 

3. Immuunsysteem

 • Ter ondersteuning van de natuurlijke cellulaire werking van je lichaam kun je frankincense innemen (mits het merk dat je gebruik hiervoor geschikt is). Doe eenvoudig een druppel onder je tong. Of doe 1-3 druppels in een fles koud water. Schud goed voor gebruik. 
 • Rol dagelijks met een frankincense roller op je polsen, in je nek en onder je voeten. Gebruik hiervoor een 5ml roller met 9 druppels frankincense aangevuld met gefractioneerde kokosolie.
 • Het is ook fijn om 3 druppels  frankincense met 3 druppels van de beschermende mix te combineren in je diffuser.

Frankincense olie en emoties

 “Herken je spirituele waarheid” Deze olie creëert nieuwe perspectieven en laat je leugens, misleidingen en negativiteit loslaten. Een prachtige olie voor meditatie door de rust en spiritualiteit die hij brengt. Deze affirmatie kun je gebruiken: “ik ben geliefd en beschermd en ik ontdek mijn ware krachtige zelf. Wijsheid, waarheid en kennis komen op mijn pad”.

Frankincense kopen? Klik hier

Gerelateerde vragen:

Wat is het verschil met wierook?  Wierook wordt gewaardeerd om zijn zoetgeurende dampen bij verbranding. De naam 'wierook' is afgeleid van het oude Franse 'franc encens', wat pure wierook of, meer letterlijk, gratis verlichting betekent. Helaas is veel wierook die we tegenwoordig gebruiken niet meer dan een stokje met verbrand hout, aangevuld met een geurstof. Niet echt aan te bevelen voor je luchtwegen.

Waarom zit er zoveel prijsverschil tussen verschillende merken?

Frankincense wordt vaak gekocht bij internationale groothandels en tussenhandelaren. Er is geen direct contact met de families die het oogsten en sorteren. Vaak krijgen deze families niet of laat betaald. Hierdoor zijn ze genoodzaakt meer te oogsten, met als gevolg dat veel van de bomen in de al heel kwetsbare gebieden zijn afgestorven. Vaak wordt er ook verdund met andere basisoliën of alcohol. Check altijd de herkomst van jouw oliën door het beleid van de firma waar jij je oliën koopt te checken en door de testresultaten op te vragen.  

Is er onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van frankincense olie?

In een recente studie hebben wetenschappers van doTERRA het effect van etherische olie van wierook op menselijke huidcellen onderzocht met behulp van het BioMAP®. In een petrischaal is een ontstekingsreactie in een cel gesimuleerd. Sommige van de voorontstoken huidcellen werden blootgesteld aan etherische olie van wierook, terwijl andere met rust werden gelaten. Alles bij elkaar genomen suggereren de resultaten van deze experimenten dat etherische olie van wierook een gezonde immuunrespons ondersteunt, de algehele gezondheid van de huid bevordert en een gezonde ontstekingsreactie in huidcellen ondersteunt. Lees het hele onderzoek hier

Kan ik Frankincense op mijn huid gebruiken? Frankincense is een heerlijke olie die puur op de huid kan worden gebruikt*. Er zijn heel veel voordelen toe te schrijven aan het gebruik op de huid dus ... start vandaag nog en voeg een druppel van deze olie toe aan je dagcrème.

Welke oliën kun je goed samen met Frankincense gebruiken in je diffuser? Wierookolie combineert goed met citrusoliën zoals limoen, citroen en wilde sinaasappel en andere oliën zoals cipres, lavendel, geranium, roos, sandelhout, ylang ylang en scharlei. Klik hier voor de voorraad in de webshop 

*disclaimer:  Helio is geen arts en niet gemachtigd om diagnoses te doen, ziekten vast te stellen of claims te doen ter genezing van ziektes. De producten en adviezen zijn geenszins bedoeld als vervanging voor medische raad van professionele artsen. Indien de klant aan een ziekte of verwonding lijdt, dient deze een gekwalificeerde arts te raadplegen. De productinformatie en producten zijn niet bedoeld om ziektes te diagnosticeren