Helio - Blog Etherische Olie 

Shop de aanbiedingen

Aromatouch massage

Mar 11, 2022
doterra aromatouch

Deze blog beschrijft wat aromatouch is en hoe je deze techniek kunt gebruiken voor je gezin, je partner of in je praktijk.

De AromaTouch massage is het aanbrengen van etherische olie op de rug en voeten. De techniek combineert een zachte aanraking met de kracht van etherische  oliën. AromaTouch massage is een uitstekende manier is om gevoelens van stress te verminderen en om ontspanning te bevorderen

De aromatouch massage geeft een fijne wellness ervaring. De oliën die gebruikt worden, zijn uitgekozen vanwege hun unieke eigenschappen. De techniek en de olien versterken elkaars werking en hebben op die manier een positief effect op je lijf en je emoties. Voor het gemak is er een handige set verkrijgbaar: klik hier .  

Hoe werkt aromatouch?

Aanraking begint al in de baarmoeder en is heel belangrijk voor je welzijn. Door aanraking en contact ontstaat verbinding. Ook zorgt aanraking voor het loslaten van een heel scala aan neurotransmitters en hormonen die je welbevinden bevorderen.

Zachte aanraking activeert de afgifte van oxytocine (vaak aangeduid als het 'liefdes-' of 'knuffelhormoon'), verlaagt de hartslag en bloeddruk en heeft een gunstige invloed op meerdere andere stressgevoelige systemen in je lijf. Het werkt twee kanten op. Het heeft deze invloed op diegene die wordt aangeraakt, maar ook op diegene die de aanraking initieert. Een aromatouch massage is dus net zo krachtig voor de ontvanger als voor de gever.

Aroma is een belangrijk onderdeel van de AromaTouch-techniek omdat het onmiddellijk krachtige emotionele, fysiologische en biochemische reacties oproept.

Dit hele proces "doet" ons lichaam in een paar milliseconden.

 1. We ruiken iets en onze hersenen krijgen een seintje
 2. Er volgt een emotionele reactie
 3. De reactie zorgt voor het aanmaken van neurotransmitters
 4. Deze stofjes zorgen voor een fysieke reactie in je lijf. Bijvoorbeeld een verandering in je bloeddruk, je ademhaling, en je hartslag

 

Welke oliën gebruik je bij een aromatouch massage?

De etherische oliën balance, lavendel, melaleuca, onguard, aromatouch, deep blue, wild orange en peppermint worden gebruikt bij een aromatouch massage. Gefractioneerde kokosolie wordt gebruikt om de etherische olien te verdunnen, om de oliën gemakkelijk over de rug, handen en voeten te verspreiden en zorgt voor betere opname.

Lees verder wat de werking van de oliën is van de oliën die gebruikt worden bij de aromatouch massage

Balance    

Gebruik om stress en angstige gevoelens te verminderen. Het frisse en houtachtige aroma van doTERRA Balance Aardende Blend is een perfecte olie voor als je een beetje harmonie in je leven nodig hebt. Spar, Ho Hout, Wierook, Blauw Boerenwormkruid en Blauwe Kamille combineren perfect met gefractioneerde kokosolie. Ze hebben een verleidelijke geur die rust, ontspanning en welzijn bevordert. Breng Balance ‘s ochtends aan onder je voeten voor het bevorderen van kalme gevoelens.

Lavendel   

Verzacht een rode, droge huid. Bij inname kan lavendel angstige gevoelens verminderen en zorgen voor een rustige slaap* of verlichting geven bij spanningen*. Gebruik ter verzorging als er pollen in de lucht zijn.

Melaleuca  

Bevordert reiniging en zuiverheid. Deze olie houdt emotionele vampiers op een afstand – ken je grenzen en geef ze aan! Melaleuca (teatree) staat bekend om zijn reinigende en verjongende werking op de huid en bevordert een gezonde immuunfunctie bij intern gebruik.* Daarnaast beschermt teatree, bij intern gebruik, tegen seizoensbedreigingen.*

On Guard  

Een heerlijke olie en geur om te gebruiken voor het schoonmaken van je huis/kantoor. Het is een olie met een prettige kruidige geur,  die je ook kunt gebruiken in je diffuser. Deze fantastische mix beschermt je tegen bedreigingen uit je omgeving.* Deze beschermende olie mix is dus perfect voor de aromatouch massage.

AromaTouch 

Deze mix van heerlijke oliën is tegelijk verkwikkend en ontspannend. Het helpt om spanningen te verlichten. De geur geeft een extra dimensie aan een verzachtende massage en zorgt ervoor dat de massage als extra ontspannend wordt ervaren. De geur is schoon, fris en muntachtig. De ingrediënten van aromatouch zijn cypres, pepermunt, marjolein, basilicum, grapefruit en lavendelolie.

Deep Blue

Deep Blue is perfect voor een rustgevende massage na een lange dag werken. Fijn voor je handen, nek en polsen als je lang achter de computer hebt gezeten. Heerlijk voor spieren, gewrichten en botten. Daarnaast is het een favoriet van sporters en senioren en fijn om te gebruiken voor en na het sporten of bij incidentele ongemakken.  Emotioneel is deep blue de “olie van overgave”  De olie helpt je om te leren accepteren. Hij geeft je de boodschap langs de pijn heen te kijken en om te proberen de les te begrijpen die het leven je brengt. Focus niet op de symptomen, maar accepteer ze. Deep Blue helpt je je hoofd koel houden en geeft ondersteuning als je wegloopt van emotionele uitdagingen.

Wild Orange  

Wilde sinaasappel essentiële olie (Wild Orange) wordt koud geperst uit de schil. Dit is een van de best verkopende essentiële oliën van doTERRA vanwege het stimulerende aroma en de vele gezondheidsvoordelen.* Wild Orange bevat veel monoterpenen, waardoor het stimulerende en zuiverende eigenschappen heeft. Deze olie is daardoor ideaal om een gezonde functie van het immuunsysteem te ondersteunen.* Wild Orange kan dagelijks worden ingenomen om het lichaam* te reinigen of gebruikt worden als natuurlijk reinigingsmiddel om oppervlakken schoon te maken. Als je Wild Orange in je diffuser gebruikt, geeft hij de geest en het lichaam energie. Wild Orange versterkt elke essentiële oliemix die je bedenkt met een fris, zoet en verfrissend aroma. Het is een perfecte olie om te gebruiken om zelf je diffusermixen te maken. 

Peppermint  

Pepermunt is een heerlijke smaakmaker en helpt bij een frisse adem. Je kunt deze olie gecombineerd met andere oliën ook gebruiken in je diffuser. Natuurlijk is dit een super olie voor massage. De olie ondersteunt de spieren en ondersteunt een goede doorbloeding. Gebruik van de olie kan zorgen voor een verwarmend of een koelend effect.

Fractionated Coconut Oil (115 ml)  

Gefractioneerde kokosolie is vloeibare kokosolie, verkregen door verhitten en afkoelen, waardoor je vetten kunt scheiden en daarna het vloeibare deel gebruikt. Je verhit het vet en laat het langzaam afkoelen. Omdat de verschillende vetzuren op verschillende momenten stollen, kun je ze dan van elkaar scheiden. Gefractioneerde kokosolie is dus een “fractie” of deel van de kokosolie. Normaal kokosvet is hard. Dit komt door het laurinezuur dat erin zit. Dit stofje stolt bij 25 graden. En hard kokosvet is niet handig te gebruiken voor  massages. Je kunt het ook niet goed mengen met etherische olie. Wil je dat wel, dan moet je kokosvet au bain-marie verwarmen en op die manier je mixen maken. Het voordeel van gefractioneerde kokosolie: het geeft geen vlekken. Ik vind het een ideale massageolie en het is mijn top basisolie.  Gefractioneerde kokosolie wordt vaak afgekort als FCO. 

Petal Diffuser   

De dōTERRA Petal Diffuser is een kleine gebruiksvriendelijke diffuser. Deze diffuser zorgt voor het vernevelen van water en essentiële olie zodat je veilig en optimaal kunt genieten van de gezondheidsbevorderende effecten. De diffuser zorgt voor een ontspannen nevel en geeft zacht wit light, waardoor hij ook ideaal is voor ‘s nachts.  De diffuser verspreidt nevel in een ruimte tot wel 30 m2 en heeft drie timers, namelijk van 2 en 6 uur continu of 12 uur met tussenpozen. Deze diffuser heeft een laag geluidsniveau en maakt geen geluid als hij uitgaat. De diffuser is veilig en slaat automatisch af als er onvoldoende water in zit. Deze petal diffuser van hoge kwaliteit is betaalbaar en geschikt voor zowel de beginnende als ervaren oliegebruiker die een betrouwbare en kant-en-klare diffuser zoekt. Lees hier meer over het gebruik en de aanschaf van een diffuser

Klik hier voor de complete set

Volgorde van het gebruik van de oliën 

 1. balance
 2. lavendel
 3. melaleuca
 4. on guard
 5. aroma touch
 6. deep blue
 7. wilde sinaasappel & pepermunt op de voeten
 8. wilde sinaasappel & pepermunt op de handen
 9. sluit af met de lymfatische beweging die hier onder wordt uitgelegd

Onderaan deze blog zie je een handige kaart om te printen. Print deze kaart uit en gebruik hem als referentie de eerste keren dat je de massage geeft. 

Lees hieronder welke grepen je gebruikt in de aromatouch techniek en klik door naar de handige filmpjes waarin je precies kunt zien hoe de beweging wordt uitgevoerd. 

Welke grepen worden gebruikt in aromatouch massage?

 1. Kennismaking met de oliën; gebruikte oliën: doTERRA Balance®, Lavender, Tea Tree (Melaleuca), doTERRA On Guard®, AromaTouch®, Deep Blue®, and Wild Orange + Peppermint.  Klik hier voor het filmpje.
 2. 3 cirkels met de klok mee; deze beweging is essentieel omdat het de ontvanger helpt om gewend te raken aan je aanraking. Het zorgt dat ze in de juiste mindset komen en is voorbereiding van voor de rest van de massage. Gebruikte oliën: Balance and Wild Orange en Peppermint. Klik hier voor het filmpje.
 3. Afwisselend glijden met de handpalm; gebruikte oliën: Lavender, Tea Tree (Melaleuca), doTERRA On Guard, AromaTouch, Deep Blue, and Wild Orange + Peppermint. Ritme en balans zijn belangrijk bij het uitvoeren van de techniek. Deze greep is een goed voorbeeld hiervan. Iedere beweging helpt bij het goed contact houden en leggen met de ontvanger. De zachte en repeterende beweging helpt ze om rustig en relaxed te worden. De beweging wordt direct naast de ruggengraat uitgevoerd. Beide handen blijven parallel aan elkaar bewegen en volgen de contouren van het lichaam niet. Klik hier voor het filmpje.
 4. Vijf Zones Activatie; gebruikte oliën : Lavender, Tea Tree (Melaleuca), doTERRA On Guard, AromaTouch en Deep Blue. De activering van vijf zones is een beweging die consequent wordt gebruikt tijdens de AromaTouch®-techniek. Deze beweging helpt het hele lichaam te kalmeren door de vijf zone-activatie uit te voeren aan beide zijden van het lichaam; beginnend bij de wervelkolom (Zone 1), waarna je naar buiten toe werkt (naar Zone 5). Deze zones hebben een energetische verbinding met onze lichaamssystemen. Door het uitvoeren van de activatie ondersteun je het lichaam. Door met meerdere oliën op deze zones te werken, wordt het lichaam geactiveerd en wordt het gevoel van algeheel welzijn gecreëerd. Dit zonder dat je op ieder onderdeel van het lichaam hoeft te werken (maar alleen via de rug en voeten dus). Klik hier voor het filmpje.
 5. Auriculaire Stress Reductie; gebruikte olie: Lavender. De Auriculaire Stress Reductie beweging wordt één keer toegepast tijdens de gehele AromaTouch®-techniek. Deze beweging wordt uitgevoerd langs de verschillende drukpunten op het oor. De beweging is om ontspanning te bevorderen. Tip: neem de tijd de techniek methodisch uit te voeren op de hele buitenrand van het oor. Klik hier voor het filmpje.
 6. Wandeling met de duim; gebruikte oliën:  On Guard en Deep Blue. De "Thumb Walk Tissue Pull" is een uniek onderdeel van de AromaTouch®-techniek. Deze beweging wordt alleen uitgevoerd na het aanbrengen van On Guard® en Deep Blue®. Bij deze beweging richt je je alleen op Zone 1, de "masterzone" van het lichaam. Focus op deze zone en werk methodisch van het heiligbeen naar de basis van het hoofd. Deze beweging helpt om het lichaam terug te brengen naar het juiste ritme. Het zorgt ook voor een gevoel van ontspanning in de rest van het lichaam. Deze beweging helpt de weerstand en spierontspanning. Deze stap wordt slechts twee keer gedaan. Klik hier voor het filmpje.
 7. Olie introductie op de voeten; Wild Orange en Peppermint. Breng de olie aan op de voeten zoals uitgelegd in stap 1.
 8. Regionale Tissue Pull; Wild Orange en Peppermint. De Regional Tissue Pull is de eerste beweging die aan de voeten wordt uitgevoerd. Deze beweging helpt om stimulatie te creëren en de absorptiesnelheid van de huid te verhogen. Het helpt ook om een ritme te creëren en helpt bij de overgang van de rug naar de voeten. Het is belangrijk om een zig-zag-beweging te gebruiken bij het uitvoeren van deze stap, omdat dit helpt om een maximale dekking van de voeten te garanderen. Klik hier voor het filmpje.
 9. PinPoint Zone Activation ; Wild Orange en Peppermint. Nadat de Regional Tissue Pull aan de voeten is voltooid, gaan we over naar de PinPoint Zone-activering. Terwijl de Regional Tissue Pull de olieabsorptie stimuleert, helpt de PinPoint Zone Activation om evenwicht te brengen over alle vijf zones van het lichaam door middel van een nauwkeurige druk die door de duimen wordt uitgeoefend. Handige tip: het is belangrijk om deze stap niet te overhaasten. Neem de tijd om methodisch door elke zone te werken, want deze beweging kan de krachtige voordelen opleveren die we willen bereiken met de AromaTouch®-techniek. Klik hier voor het filmpje.
 10. Five Zone Tissue Pull; Wild Orange en Peppermint. De Five Zone Tissue Pull is de laatste beweging aan de voeten. Zorg ervoor dat je, terwijl je aan elke zone trekt, contact houdt van de hiel tot de voorkant van de voet. Elke trek helpt om een gevoel van volledigheid te creëren terwijl je de bewegingen aan de voeten voltooit en naar achteren terugkeert. Klik hier voor het filmpje.
 11. Lymphatic Movement De lymfatische beweging wordt uitgevoerd nadat de AromaTouch®-techniek is beëindigd. Het doel van deze beweging is om de lichaamssystemen te stimuleren en het lichaam te verlevendigen. Deze stap helpt ook bij het reinigingsproces van het lichaam. Je duwt het lichaam zachtjes naar voren. Dit ondersteunt het loslaten. Klik hier voor het filmpje

Na afloop toedekken ,15 minuten laten liggen & water drinken 

Hoe vaak kun je aromatouch ontvangen? 

Omdat je lichaam reageert op de AromaTouch, is het aan te raden niet meer dan een keer  één AromaTouch per dag te krijgen. 

Dr. Hill, een van de oprichters van doterra én een vooraanstaand expert in integratieve geneeskunde en therapeutische toepassingen van etherische oliën, heeft de de AromaTouch techniek ontwikkeld. Hij adviseert om 3 sessies verspreid over 3 weken te ondergaan/ aan te bieden. 

 

 

AromaTouch Handmassage

Breng de olie aan in de palm van de hand en verdeel de olie. Keer daarna de hand om en verspreid de olie door een strijkende beweging te maken met je duimen van het centrum naar de buitenzijde.

 • Draai de hand om, zodat de palm van de hand weer naar boven gekeerd is en maak met je duimen kleine ronde bewegingen in de 3 zones van de hand. 
 • Druk voorzichtig met je duimen om en om van de pols tot aan het uiteinde van iedere vinger en de duim. Begin bij de duim en herhaal dit 3x voor je doorgaat naar de volgende vinger. 
 • Trek zachtjes aan het zachte weefsel tussen de vingers, en tussen de vingers en de duim. Begin bij de duim en herhaal dit 3x voor je doorgaat naar de volgende vinger. 

Bekijk deze video zodat je goed ziet hoe de handmassage wordt gedaan. Dit is hoe het er visueel uitziet

De massage duurt 2-5 minuten per hand. In totaal ben je dus ca. 10 minuten bezig. 

De handmassage is bijzonder effectief in bijvoorbeeld verpleeg- en verzorgingshuizen en wordt vaak toegepast door de complementaire zorg/ activiteitenbegeleiding.  

 Samenstelling van de set 

Klik hier voor de complete sets

Wat is het effect van aromatouch?

Doterra heeft een studie gedaan om de voordelen en om de korte en lange termijneffecten van de AromaTouch techniek te meten. Voor deze studie werd gebruik gemaakt van een behandelgroep en een controlegroep. Bij de eerste groep werd gebruik gemaakt van de 8 oliën en bij de controle groep alleen van gefractioneerde kokosolie. Bij beide groepen werd een afname van de hartslag, gemiddelde arteriële druk, diastolische bloeddruk, stressscores en speekselniveaus van cortisol gemeten na de eerste AromaTouch-behandeling. Over het algemeen waren de veranderingen meer uitgesproken in de groep die de AromaTouch-techniek met de essentiële oliën ontving. Deze resultaten suggereren dat de AromaTouch-techniek een uitstekende manier is om gevoelens van stress onmiddellijk te verminderen en ontspanning te bevorderen. Meer informatie lees je hier 

In 2018 is er door doTERRA een uitgebreide studie gedaan naar  AromaTouch® Hand Technique (ATHT) en twee kalmerende essentiële oliën, de spiermix en copaïba. Het onderzoek is gedaan met 36 deelnemers. Na nulmetingen en een start onderzoek door een arts hebben alle deelnemer 5 dagen de massage ontvangen. Een groep alleen de massage met de Aromatouch techniek met kokosolie en de andere groep met de twee oliën. Bij deelnemers waar gebruik werd gemaakt van de twee oliën waren significante verbeteringen in functionele tests te zien in vergelijking met de controlegroep. Lees hier de uitgebreide informatie.

Waar kun je een training volgen?

Je krijgt de training online bij de aromatouch training set ( met filmpjes in engels of duits) 

Na de cursus ontvang je eenofficieel certificaat van doTERRA en kun je de AromaTouch direct toepassen. Je hebt geen voorafgaande training nodig om deel te nemen. Met of zonder ervaring in massage kun je de AromaTouch methode leren.

Uiteraard is deze opleiding ook ideaal voor therapeuten die op zoek zijn naar uitbreiding van hun dienstverlening. Maar ook sporters, gezondheidscoaches en fysiotherapeuten zijn heel enthousiast over de techniek. Deze methode is ook een prachtige manier om familie, partner(s), kinderen en vrienden te helpen, zeker ook in de privé-sfeer.

Overzicht van de stappen  (EN)

*klik op het plaatje om de link naar de website van doterra met verdere uitleg te bekijken  

Verder lezen 

Oliën waar je blij van wordt: Etherische olie, waardoor je meer energie voelt, je blijer voelt en waardoor je humeur verbetert? Het inademen van gezonde, zuivere geuren kan onze emoties en ons gevoel binnen 2 seconden beïnvloeden. Lees verder 

Innerlijke rust is mentale en geestelijke rust, waarbij de herrie in je hoofd stopt en waarbij er pauzes zijn tussen de verschillende gedachten. De kalmerende mix, de rustgevende mix, lavendel, copaiba, sinaasappel en vetiver zijn allemaal etherische oliën die innerlijke rust bevorderen. Lees verder 

Emoties zijn heel belangrijk. Ze zijn het primaire overlevingsmechanisme van de mens. Het hebben of krijgen van een emotie zorgt voor het loslaten van een heel scala aan stofjes in je lijf. Stofjes die weer zorgen voor allerlei reacties in je lichaam. Lees verder.

 

Bronvermelding: 

Deze blog is een vertaling en samenvoeging van de Engelse blogs van Doterra over de aromatouch massage aangevuld met mijn persoonlijke ervaringen 

Hoe start je met etherische olie - download je gratis ebook

ebook etherische olie

Lees Meer

Zijn etherische oliën gevaarlijk voor katten?

Apr 14, 2024

Proteïne: De Onzichtbare Held in Je Voeding

Jan 02, 2024

doterra enrollment promotie

Jan 01, 2024

AANDACHTSPUNTEN  

*mijn blogs kunnen affiliate links bevatten, Dat betekent dat als je een aankoop doet via deze links dat ik een kleine commissie zou kunnen ontvangen. Dit natuurlijk zonder extra kosten voor jou

Helio - Léanne Lovink

Helio (v.o.f. Donna Da Yetta)
Léanne Lovink
Ir driessenstraat 94b
2312 KZ Leiden
whatsapp: 06-55377164
info {@} helio.nl

btw nr NL8572.58.321B01
kvk: 67995799