Helio - Blog Etherische Olie 

September Aanbiedingen

21 meest gestelde vragen over etherische olie: 

Nov 24, 2020
De meest gestelde vragen over essentiële olie

 1. Wat zijn essentiële oliën?

Essentiële oliën zijn vluchtige en aromatische stoffen, die van nature voorkomen in organisch materiaal. Dus bomen, planten, struiken etc. 

Essentiële oliën komen voor in meer dan 3000 bomen, planten en struiken en er zijn er honderden die je kunt kopen.

Ze zijn heel geconcentreerd,  vaak wel 50-70 keer sterker dan de kruiden in je keukenkastje. En er is heel veel plantaardig materiaal nodig om ze te maken. Bijvoorbeeld wel 65 citroenen voor 15ml pure citroenolie.

2. Waarvan worden essentiële oliën gemaakt ?

Essentiële olie komt voor in zaden, schors, stelen, wortels, bloemen, vruchten en andere delen van bomen/planten/ struiken. 

3. Hoe worden essentiële oliën gemaakt 

Er zijn meerdere manieren om oliën uit organisch materiaal te verkrijgen, maar een goede kwaliteit olie verkrijg je door koude persing (zoals bij voorbeeld bij citroenolie van citroen schillen) of door stoomdestillatie (zoals bijvoorbeeld bij lavendel). 

Andere manieren zijn bijvoorbeeld co2-extractie en extractie met een oplosmiddel. 

4. Hoe gebruik je essentiële oliën

Essentiële olie kun je aromatisch gebruiken (inademen),  topisch gebruiken (op de huid), en inwendig gebruiken. Dit verschilt per essentiële olie en is afhankelijk van het merk en de kwaliteit van de olie.

Aromatisch

Het inademen van essentiële oliën is goed voor je gezondheid en je humeur. Rol op je pols en adem de geur lekker in, of doe een druppel op je kussen. Ook een diffuser is heel handig.

Topisch 

Essentiële oliën kunnen veilig worden gebruikt op de huid, of bij een massage. Doe de huidtest en gebruik de oliën verdund. Als je een roller maakt zijn 9 druppels op 5ml gefractioneerde kokosolie fijn.

Inwendig  

Let op, dit kan niet met ieder merk en met iedere olie! Veel merken essentiële oliën zijn giftig en schadelijk bij inname. Dus, ga nu niet aan de slag met het flesje lavendel dat je net bij de drogist hebt gekocht! 

5. Wat is het verschil tussen essentiële en etherische olie

Er is geen verschil tussen essentiële olie en etherische olie. Essentiële olie komt eigenlijk van de engelse term essance wat extract betekent. Formeel is het dus een verkeerde vertaling.  Toch gebruik ik deze naam liever, omdat ze een essentieel onderdeel van de plant zijn en een essentieel onderdeel van mijn leven. 

De naam etherische olie duidt erop dat het een vluchtige stof betreft. De oliën "verdampen"/ geven geur af bij kamer temperatuur.

6. Wat is de beste essentiële olie

De beste essentiële olie is een olie die fairtrade is, duurzaam is èn getest is. Ook is het belangrijk dat je goede begeleiding krijgt bij het gebruik.

Het is niet aan te raden om je essentiële olie gewoon bij de drogist te kopen of in de natuurwinkel. De aanduiding 100% natuurlijk of biologisch zegt namelijk helemaal niets. Vaak zitten er vulmiddelen in zoals een basisolie of alchohol. Ook kunnen er resten van pesticiden in zitten, zijn er synthetische geurstoffen aan toegevoegd, of is er op een andere manier mee gerommeld (adulteration).

Lees hier meer over de kwaliteit van essentiële olie.

7. Wat is het verschil tussen essentiële olie en geur olie?

Een geurolie is vaak een volledig synthetische olie. Synthetische stoffen zorgen voor een grotere belasting van je lijf en je gezondheid. Veel mensen krijgen hoofdpijn, of worden zelfs misselijk. Dit is een natuurlijke reactie van je lichaam om je te beschermen tegen toxische stoffen. Gebruik liefst zo min mogelijk synthetische stoffen (ook in wasmiddel, verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen etc). 

8. Hoe lang zijn essentiële oliën houdbaar?

Essentiële oliën zijn lang houdbaar, meestal meer dan 3 jaar, mits donker koel en gesloten bewaard. Je voorkomt daarmee dat ze oxideren. Oxideren betekent dat de olie "verandert" door de zuurstof in de lucht. Je kunt het een beetje vergelijken met ranzige boter. 

Hoe merk je of een olie geoxideerd is? Want iedere olie oxideert uiteindelijk!  Je kunt het merken aan de geur, maar ook soms aan de dikte (viscositeit). Citrusoliën worden soms troebel. Gelukkig is het een traag proces, dat pas na 1-2 jaar plaatsvindt (na opening van je flesjes) en bij sommige oliën, zoals sandelwood, duurt het nog veel langer. 

9. Hoe bewaar je essentiële olie?

Je bewaart je essentiële oliën het beste door ze op een koele en donkere plek, bijvoorbeeld in een koffer of een doos te bewaren. Dus: 

 • De dop direct weer op je flesje te draaien 
 • Je flesjes donker te bewaren ( Er zijn super leuke tassen te koop klik hier voor tips)
 • Ze uit direct zonlicht te houden 
 • Je flesjes koel te bewaren (soms zelfs in de koelkast)

10. Kun je essentiële olie bij kinderen gebruiken?

Als je kinderen in huis hebt, let dan op dat je je essentiële oliën afgesloten en op een veilige plek bewaart. Het zal niet de eerste keer zijn dat een kind een heel flesje wild orange over zijn of haar bed leeg druppelt of nog erger! Het zijn zeer krachtige stoffen, dus zorg dat ze er niet bij kunnen en zorg dat ze ze alleen onder toezicht gebruiken! 

Gebruik bij jonge kinderen vooral essentiële olie in de diffuser en dan de "zachte" oliën zoals de ademhalingssamenstelling en lavendel. Als je net start : doe 1-3 druppels in de diffuser, zet de diffuser 20 minuten aan en laat de deur open. 

Voor gebruik op de huid : een goede vuistregel is 1 druppel op 10ml basisolie per levensjaar. Gebruik bij baby’s de verdunde olie onder de voetjes en trek altijd een sokje aan om te voorkomen dat de voet in de mond wordt gedaan en zo de olie wordt ingeslikt. Gebruik essentiële oliën dus verdund op de huid! Er zijn speciale rollers voor kinderen vanaf 3 jaar te verkrijgen. Klik hier  om er meer over te lezen. 

11. Waar moet ik op letten bij aanschaf van essentiële olie?

Als je essentiële oliën wilt kopen moet je vooral op letten dat er test resultaten (per batch) beschikbaar zijn. Die testen moet je kunnen inzien of opvragen. Dit zorgt ervoor dat je oliën krijgt van de beste kwaliteit, zonder vervuilingen of "adulteration" (aanpassingen). Op die manier hebben je oliën ook altijd de zelfde "chemische" samenstelling. Dat betekent dat het ene flesje olie precies zo werkt en het zelfde effect heeft als het volgende flesje dat je koopt. Op die manier heb je een hele krachtige essentiële olie waar je heel weinig van nodig hebt (1-3 druppels in je diffuser is genoeg in plaats van 10-15)

Lees hier meer over testen en de betekenis van de resultaten 

12. Wat zijn de top 3 beste oliën om in huis te hebben en waarom?

De top 3 beste essentiële oliën om in huis te hebben zijn: lavendel, citroen en pepermunt. Met deze drie basis oliën kun je direct aan de slag voor jezelf en je gezin. Lavendel voor rust en ontspanning. Citroen voor energie en focus en Pepermunt voor alertheid en ondersteuning van je spijsvertering. Volg gerust de gratis introductie workshop van 30 minuten: klik hier  

13. Is de productie van essentiële oliën slecht voor de natuur?

De productie van essentiële olie KAN slecht zijn voor de natuur. Veel oliën worden verhandeld op de wereldmarkt. Veel oliën worden verbouwd in 3e wereld landen. In gevallen van droogte, slechte oogsten of andere rampen wordt meer geoogst om te overleven. Maar dit is funest voor de natuur. Dat is alleen te voorkomen door een merk te kopen dat zelf het verbouwen, de oogst en de destillatie van de oliën begeleidt. Ze betalen ook uit bij mislukte oogsten en andere tegenslagen. Lees er hier meer over en lees welk merk ik aanbeveel. 

14. Is er wel genoeg onderzoek gedaan naar essentiële olie?

Er is nog niet genoeg onderzoek gedaan naar essentiële oliën. Essentiële oliën (en planten) worden al 1000'den jaren gebruikt maar we weten nog lang niet alles over de mogelijkheden. Gelukkig wordt er wel steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan. Op pubmed zie je meer dan 25.000 studies naar essentiële oliën. 

Voor veel oliën is verder onderzoek nodig.  Vooral lang lopende (peer reviewed) klinische onderzoeken bij mensen. Er zijn al heel veel kleinschalige studies gedaan en veel studies in het lab, in vitro (in petrischaaltjes).

Goede grote en integere essentiële olie firma's werken samen met wetenschappers en artsen om te zorgen dat er steeds meer goede studies worden gedaan.  Lees hier meer over deze onderzoeken. 

15. Welke producten je vervangen door essentiële oliën bij je thuis?

Je kunt essentiële oliën gebruiken om o.a. deze producten te vervangen bij je thuis

 • Schoonmaakmiddelen (wc blokjes, vaatwastabletten, allesreiniger)
 • Geurstoffen (zoals wc verfrissers, interieursprays, geurkaarsen, waxmelts)
 • Persoonlijke verzorging (zoals gezichtscreme, deo, maskers, gezichtstonic)

16. Hoe vaak moet ik een essentiële olie gebruiken?

Hoe vaak je essentiële olie moet gebruiken is afhankelijk van je doel:

 • Voor een lekkere geur in huis kun je het dagelijks gebruiken in de diffuser
 • Voor massage kun je het iedere dag gebruiken
 • Voor ondersteuning van je humeur kun je iedere dag een druppel citrusolie in je diffuser doen.
 • Voor ondersteuning van je gezondheidsdoelen is het verschillend. Als je lavendel gebruikt voor een droge huid kun je het  een paar keer per dag in een crème gebruiken. Als je ondersteuning voor je spijsvertering wil, kun je het gebruiken wanneer nodig. 
 • Bekijk mijn stappenplan in de gratis introductie workshop van 30 minuten: klik hier 

Bij essentiële olie is minder meer!  Een normale dosis is 1-3 druppels voor volwassenen. Liever vaker weinig gebruiken dan in één keer heel veel. 

17. Kun je allergisch zijn voor essentiële olie ?

Essentiële oliën bevatten geen eiwitten. Allergische reacties treden op wanneer je lichaam een immuunreactie heeft na consumptie of blootstelling aan een "normaal onschadelijk" eiwitmolecuul. Ieder lichaam reageert anders en de ene mens is gevoeliger dan de ander.

Gevoeligheidsreacties komen zeker wel voor! En het zijn symptomen die lijken op allergische reacties. Je kunt pijn, zwelling of een gevoelige huid krijgen, jeuk, uitslag, bultjes, last van je spijsvertering of benauwdheid (bron: doterra blog)

Doe altijd eerst een huidtest, net als je bijvoorbeeld ook met je haarverf doet. Mensen met een gevoelige huid kunnen hierdoor ongewenste irritaties voorkomen. Doe wat neutrale draagolie op de onderarm en daarna een kleine hoeveelheid essentiële olie. Toont de huid na een uur geen irritatie, dan kan de olie veilig worden gebruikt, verdund met draagolie. Melaleuca en lavendel zijn milde oliën en kunnen meestal onverdund worden gebruikt.

Lees er hier meer over.

18. Kan ik essentiële olie gebruiken bij medicijnen?

Essentiële oliën kunnen zeker een reactie hebben samen met je medicijnen. Je medicijnen kunnen beter of minder werken, of er kunnen andere reacties ontstaan. Overleg altijd eerst met je arts of specialistisch verpleegkundige welke natuurlijke producten je wilt gaan gebruiken.

Het is handig als je het product informatie blad vooraf mailt naar je arts of therapeut dan kunnen ze kijken welke werkzame stoffen er in zitten. Geef ze even tijd dit te onderzoeken. Een product informatie blad vind je door te zoeken in google op " PIP + het merk van de olie + de naam van de olie.

 

19. Hoe verdun ik mijn oliën?

Je verdunt je oliën met een goede basisolie. Etherische oliën zijn namelijk vluchtig.  Ze verdampen snel en laten dan geconcentreerde werkstoffen op je huid achter. Soms is de etherische olie te sterk, of te “ heet, of te duur om puur te gebruiken. Of je wilt de olie verspreiden over een groter oppervlak, of juist de lokale werking stimuleren. Een basisolie verdampt niet, is niet vluchtig en ruikt niet sterk. 

Gebruik mijn FOURNINE methode: gebruik 4 druppels van een hete olie op 5ml gefractioneerde kokosolie en gebruik 9 druppels van de overige oliën op 5ml gefractioneerde kokosolie.

20. Waarom zijn essentiële oliën een goed alternatief?

Essentiële oliën zijn een goed alternatief omdat ze geen synthetische stoffen bevatten als je een goed merk gebruikt. Minder synthetische stoffen zorgen voor een lagere toxische belasting van je lijf. Dit is een ondersteuning voor blijvende gezondheid. 

Je kunt ze inzetten als natuurlijk alternatief op heel veel vlakken. Fijn voor je lijf en voor je humeur. 

21. Waarom zijn essentiële oliën een hype?

We krijgen als consument steeds meer informatie over de voordelen van essentiële oliën. Ook zijn we de afgelopen jaren steeds bewuster bezig met onze gezondheid, duurzaamheid en groeit de vraag naar biologische producten. Natuurlijke alternatieven voor verzorgingsproducten en schoonmaakproducten maken vaak gebruik van essentiële oliën voor de geur en de werking. Ook is er een toenemende acceptatie van aromatherapie in het algemeen, gesteund door de voordelen die natuurlijke producten hebben voor je lijf en je humeur. 

In veel mainstream media zie je essentiële olie tips terug en zie je diffusers als gezond alternatief voor geurkaarsen en waxmelts. Lees er meer in over in de gratis gids, klik hier om hem aan te vragen  

 

Hoe start je met etherische olie - download je gratis ebook

ebook etherische olie

Lees Meer

De Ultieme Gids voor doTERRA Diffusers

Sep 24, 2023

Hoe maak je een doterra account?

Sep 18, 2023

Oregano Etherische Olie: De Verborgen Kracht voor je lijf

Sep 17, 2023

AANDACHTSPUNTEN  

*mijn blogs kunnen affiliate links bevatten, Dat betekent dat als je een aankoop doet via deze links dat ik een kleine commissie zou kunnen ontvangen. Dit natuurlijk zonder extra kosten voor jou

Helio - Léanne Lovink

Helio (v.o.f. Donna Da Yetta)
Léanne Lovink
Ir driessenstraat 94b
2312 KZ Leiden
whatsapp: 06-55377164
info {@} helio.nl

btw nr NL8572.58.321B01
kvk: 67995799