Kun je iedere essentiële olie zomaar op je huid smeren? Kan zijn zijn dat je allergisch reageert, dat je rood wordt of dat je vlekjes en plekken krijgt?
Gevoeligheidsreacties komen voor! Het zijn symptomen die lijken op allergische reacties. Je kunt pijn, zwelling of een gevoelige huid krijgen, jeuk, uitslag, bultjes, last van je spijsvertering of benauwdheid
De meest voorkomende oorzaken zijn een oude olie gebruiken of een geurolie op de huid gebruiken waar alcohol of andere vulstoffen in zitten die de huid irriteren.
Ga snel naar:
- Kan ik allergisch zijn
- Wat moet ik doen bij uitslag of overgevoeligheid
- Voorkomen
- Basisrichtlijnen
- Hete Oliën
- Kaneel
- Citrusoliën
- Oudere oliën: oxidatie
Kun je allergisch zijn voor etherische olie?
Ja je kunt zeker een gevoeligheidsreactie hebben ! Roodheid, jeuk, prikkend gevoel, vlekken etc. Allergische reacties treden op wanneer je lichaam een immuunreactie heeft na consumptie of blootstelling aan een "normaal onschadelijk" eiwitmolecuul. Ieder lichaam reageert anders en de ene mens is gevoeliger dan de ander. Omdat etherische eiwitten geen eiwitten bevatten noemen we de reacties erop geen allergische reactie.
Tips bij een reactie op etherische olie
Haal de olie olie van je huid af met gefractioneerde kokosolie of een andere basisolie en een doek of keukenrol. Stop met het verder gebruiken van de olie op je huid. Herhaal indien nodig iedere paar uur. Water helpt niets en verergert het effect! (Water en olie mengen niet.! denk maar aan je vinaigrette waar water en olie op elkaar blijven liggen)
Heb je een kleine hoeveelheid olie ingenomen : drink veel, bijvoorkeur een vloeistof die vetten bevat, zoals melk. Bij grote hoeveelheden: zoek medische ondersteuning! Grote hoeveelheden innemen is sowieso niet aan te raden, je eet ook geen 3 bossen pepermunt in een keer op! Essentiële olie is geen limonade!
Neem ook zeker contact op met de klantenservice van het merk etherische olie dat je gebruikt. Het is goed om te melden dat je een reactie hebt!
Voorkom een huid reactie (doe de huidtest) :
Doe een huidtest als je een nieuwe olie gaat gebruiken! Verdun de essentiële olie op de juiste manier met gefractioneerde kokosolie en breng aan op de binnenkant van je arm, op je pols. Kijk na 2-6 uur of je een reactie hebt.
Basis richtlijnen voor gebruik van etherische oliën
- Gebruik altijd een veilige verdunning. Voor doTERRA oliën : check dit op de product informatiebladen (PIP). Zoek op PIP + doterra + de naam van de olie in je zoekbalk van je webbrowser.
- Hou rekening met leeftijd, gewicht, grootte en je algemene gezondheidstoestand
- Less is more. Een kleine hoeveelheid heeft vaak al een groot effect.
- Test altijd eerst hoe je reageert met de de huidtest
- Wees extra alert met hete oliën. Hete etherische oliën vereisen een grotere verdunning.
- Gebruik bij inname van hete oliën een veggiecap, doe ze nooit gewoon in je water (check op de PIP of de olie geschikt is voor inname (I))
- Doe hete oliën NIET puur in je badwater. Gebruik bijvoorkeur oliën die "neutraal " zijn voor de huid (zie de PIP) en meng ze eerst met een handje badzout.
Pas op voor hete etherische oliën
Hete oliën bevatten over het algemeen veel fenolen. Fenolen zijn zwakke zuren. Toch, ondanks dat ze gecategoriseerd worden als zwak zuur: als ze puur op de huid gebruikt worden, kunnen ze roodheid veroorzaken!
Roodheid door "hete" etherische oliën wordt veroorzaakt doordat de zuren de vetten in je huid aantasten. Ze breken de vetten af. Daarbij komt warmte vrij en die verwijdert water uit het weefsel. Dit veroorzaakt de roodheid. Heel kort door de bocht: je verbrandt en je krijgt letterlijk een brandwond.
Oliën die je goed moet verdunnen zijn o.a. oregano, kaneel, cassia, citroengras, tijm, zwarte peper, wintergroen, pepermunt, dennen oliën, basilicum en kruidnagel
Allergische reactie op kaneel etherische olie
Kaneel olie is een hele hete essentiële olie. Dit vanwege de hoge concentratie kaneelaldehyde, ongeveer 80%. Kaneelaldehyde is een "chemisch" bestanddeel van etherische olie dat de olie een rijk, kruidig aroma en een kruidige smaak geeft.
Kaneelaldehyde, kan een huidreactie veroorzaken, omdat het "hapteen" is. Dit betekent dat de olie reageert met de eiwitten in je huid. De kaneelaldehyde bindt zich aan de eiwitten in je huid. Je lijf ontwikkelt hierdoor een natuurlijke afweer en deze "bescherming" blijft lang actief. Je lijf herkent de olie als je deze weer gebruikt, en je krijgt dan nog sneller een reactie! Het kan zijn dat het na 10 tot 20 jaar wegtrekt omdat je afweersysteem dan de "stof" niet meer herkent.
Als je een reactie hebt op kaneel: Gebruik het niet!! En pas op met andere producten waar kaneel in zit zoals onder andere: on guard, harvest spice, passion, brave, anchor, cheer, smart and sassy, holiday joy.
Maak altijd een veilige verdunning als je kaneelolie of cassia olie gebruikt. 1 druppel op 30- 40ml is voldoende "potent"/ krachtig. (Bron : tisserand)
Kan je het dan helemaal niet meer gebruiken uit voorzorg? Ook als je geen reactie hebt? Ik zou zeker kaneel wel toepassen, alleen zorg voor een correcte dosering, of gebruik het aromatisch of inwendig. Aan kaneel worden namelijk tal van voordelen toegeschreven. In deze (Engelse) blogs van doterra kun je er meer over lezen:
- ter ondersteuning van de geheugenfunctie
- ter ondersteuning van de spijsvertering
- ondersteuning van de mond/ orale ondersteuning
- ondersteuning van de huid
nb. Doterra heeft kaneel olie van de schors van de kaneel boom en cassia olie van de schors van de kaneel struik, dit zijn twee verschillende oliën maar ze bevatten beiden kaneelaldehyde.
Verbranden door citrusoliën
Als je met citrusoliën in de zon gaat zitten, verbrand je. Een aantal vruchten, maar ook het sap van de vijgenboom en de berenklauw bevatten “Furanocoumarinen”. Dit zijn “chemische” verbindingen, die sommige planten aanmaken om zich te beschermen tegen insectenvraat en schimmels. Ook citrusoliën bevatten kleine concentraties van deze stof. Door deze stof heeft je huid minder bescherming tegen zonlicht. Dat kan leiden tot ernstige huidontsteking (fytofotodermitis). Lees hier het hele artikel over essentiële oliën en de zon. Gebruik als alternatief Groene Manderijn. Deze olie bevat deze stof niet.
Allergische reactie door oude etherische oliën
Er is een kans dat als je een oudere citrusolie hebt, of een olie waar linalool in zit (zoals o.a. Lavender, Clary Sage, Basilicum, Cilantro, en Coriander) deze oliën kunnen na verloop van tijd "oxideren".
Oxideren: De olie "verandert" door de zuurstof in de lucht. Je kunt het een beetje vergelijken met ranzige boter. Op je huid kunnen deze geoxideerde oliën een reactie geven!
Hoe merk je of een olie geoxideerd is? Want iedere olie oxideert uiteindelijk. Je kunt het merken aan de geur, maar ook soms aan de dikte (viscositeit). Citrusoliën worden soms troebel. Gelukkig is het een traag proces, dat pas na 1-2 jaar plaatsvindt (na opening van je flesjes) en bij sommige oliën, zoals sandelwood, duurt het nog veel langer. De oliën verliezen dan hun kracht en bijkomend nadeel: er is dus een grotere kans op een gevoeligheidsreactie.
Je voorkomt e.e.a. (na het verbreken van de verzegeling) door:
- De dop direct weer op je flesje te draaien
- Je flesjes donker te bewaren ( Er zijn super leuke tassen te koop klik hier voor tips)
- Ze uit direct zonlicht te houden
- Je flesjes koel te bewaren (ik lees zelfs in de koelkast)
Geschat wordt dat 7% van de mensen allergisch is voor " geoxideerde" linalool. Er is zeker geen reden om het gebruik van lavendel en ander oliën met linalool te vermijden, want het heeft een hoop voordelen voor je lijf, je humeur en je emoties! Maar!!! bewaar je olie goed, verdun correct en doe de huidtest voor gebruik.
Andere redenen van huid reacties
Er kunnen tal van redenen zijn waarom iemand reageert op een essentiële olie. Belangrijk is niet te denken dat het een "detox" reactie is. Klik hier om te lezen wat je moet doen : Wat moet ik doen bij uitslag of overgevoeligheid
Tip download het gratis basisboek
Mijn ervaringen
Mijn hoofd staat nooit stil. Ik stel mezelf altijd allerlei vragen. Waarom zijn oliën heet? Waarom reageren sommige mensen er wel op, en anderen niet? Maar ook door jullie vragen en ervaringen ben ik verder op onderzoek uit gegaan:
Ik krijg regelmatig de vraag: kan ik mijn oude olie nog opmaken? Tegenwoordig zeg ik: Doe maar niet. Het is namelijk al een paar keer gebeurd dat ik een telefoontje kreeg: help, ik heb uitslag. Dat bleek gelukkig iedere keer een olie van een ander merk te zijn, maar toch...
Vorig jaar overkwam het mij zelf. Ik had een leuke kerstkaart bedacht voor mijn klanten en was kleine buisjes aan het vullen met een olie, een blend waar kaneel in zat. Ik voelde het branden op mijn gezicht. Je raadt het al: per ongeluk mijn gezicht aangeraakt. Helaas moet ik dus oppassen met deze oliën. Zelfs verdund reageert mijn huid er direct op.
Twee weken geleden kreeg ik een spoed whatsapp en tegelijk een messenger bericht. Iemand had zich ingesmeerd met kaneelolie: haar hals en haar nek. Het effect... vuurrood..... Gelukkig niet mijn klant, en niet mijn merk olie... Ik kon gelukkig helpen met tips. De roodheid trok toen snel weg... maar toch poeh. :(..dat wil je niet meemaken.
De afgelopen 4 jaar heb ik ook regelmatig klanten gehad die nog een "oud" flesje olie hadden staan, en die een huid reactie kregen van het gebruik. Dit kan zijn door de oxidatie. Maar niet ieder merk is puur. Heel veel van de producten die op de markt zijn, verdund met alcohol of een andere basisolie. En vaak is de vraag of het product wel zuiver is en of er bewust of onbewust mee gerommeld is. Ik heb al vaker in mijn artikelen hier de aandacht op gevestigd: goedkoop is duurkoop!
Zorg dat je de testresultaten van de oliën die je gebruikt kunt inzien. Een bedrijf dat hierin transparant is, is waarschijnlijk te vertrouwen en de kans dat je een goede kwaliteit olie hebt waar je geen huidreactie op krijgt is aanzienlijk groter!
Lieve groetjes Léanne van Helio