Helio - Blog Etherische Olie 

Shop de aanbiedingen

Hoe bewaar je etherische olie?

Apr 16, 2023
etherische olie bewaren

Als je etherische oliën gebruikt, is het belangrijk om te weten hoe je ze op de juiste manier kunt bewaren en hoe lang ze houdbaar zijn. In dit artikel geven we tips over hoe je etherische olie het beste kunt bewaren en hoelang het houdbaar blijft.

Houdbaarheid van etherische olie

Etherische oliën hebben een beperkte houdbaarheid. Gemiddeld blijven de oliën zo'n 3-5 jaar goed, maar dit is afhankelijk van verschillende factoren zoals de kwaliteit van de olie en hoe je het bewaart. Het is belangrijk om de houdbaarheid van de etherische olie in de gaten te houden, want als het over de datum is kan het zijn dat de geur of de werking vermindert. 

Soort etherische olie Houdbaarheid
Citrusoliën (zoals citroen, sinaasappel, grapefruit) 1-2 jaar
Kruidenoliën (zoals pepermunt, eucalyptus, rozemarijn) 3-5 jaar
Houtachtige oliën (zoals sandelhout, cederhout, vetiver) 6 jaar of langer
Bloemenoliën (zoals lavendel, jasmijn, roos) 4-5 jaar

 

Onthoud dat deze richtlijnen kunnen variëren afhankelijk van de specifieke etherische olie en de omstandigheden waarin het is opgeslagen. Het is altijd het beste om de houdbaarheidsdatum te controleren en de olie regelmatig te controleren op geur en consistentie om te bepalen of het nog steeds goed is om te gebruiken.

 

Hoe bewaar je etherische olie?

Om de houdbaarheid van etherische olie te verlengen, is het belangrijk om het op de juiste manier op te bergen. Hier zijn een paar tips:

  • Bewaar etherische olie op een donkere, koele plek. Op die manier kun je je oliën wel meer dan 3 jaar in goede conditie houden.
  • Draai de dop direct weer op je flesje als je het gebruikt hebt.
  • Bewaar je flesjes donker in een tas of een doos.
  • Hou ze uit direct zonlicht en bewaar je flesjes koel.

Hoe merk je of een olie geoxideerd is?

Oliën kunnen "oxideren" als gevolg van de zuurstof in de lucht. Dit kan resulteren in een verandering in de geur, viscositeit of kracht van de olie. Sommige oliën kunnen na 1-2 jaar al oxideren, terwijl anderen langer goed blijven. Het is belangrijk om de geoxideerde oliën niet meer te gebruiken, omdat het huidirritatie kan veroorzaken. Lees hier meer over huid irritatie en welke oliën kunnen oxideren

Kun je etherische olie in de koelkast bewaren?

Hoewel etherische olie op een koele, donkere plaats kan worden bewaard om de houdbaarheid te verlengen, kan het bewaren van etherische olie in de koelkast een nog betere optie zijn, vooral als je de olie voor langere tijd niet gaat gebruiken.Bewaar het afgesloten, goed dicht en goed verpakt. 

Opbergen van etherische olie

Er zijn verschillende manieren om etherische olie op te bergen, waaronder op alfabet, op kleur of op soort. Hier zijn een paar ideeën:

  • Gebruik een opbergdoos of -tas voor etherische olie, zoals deze bewaartassen
  • Plak stickers met de namen van de oliën op de doppen en bewaar de flesjes op alfabetische volgorde.
  • Berg de oliën op soort op, bijvoorbeeld bloemen, kruiden, bomen of harsen.
  • Iedere dōTERRA olie heeft een eigen kleur. Het kan handig zijn om ze op kleur te sorteren.
  • Gebruik verschillende opbergdozen voor oliën die je op verschillende plekken in huis gebruikt, zoals in de keuken of in de slaapkamer.

 

 

Hoe bewaar ik mijn etherische olie? 

Ik heb een grote leren laptoptas met al mijn oliën waar eigenlijk alle flesjes en rollers in zitten. Ik heb mijn olien op kleur gesorteerd. En iedere olie heeft een sticker bovenop. Mijn 10 basis oliën zitten in een apart boxje zodat ik die direct kan pakken en meenemen. Een aantal dubbele staan in de keuken en daar staat ook eigenlijk altijd wel wild orange en lemon.

 

Meer leren over etherische olie?

Doe de cursus www.helio.work/cursus . Ga prettig & praktisch aan de slag met je etherische olie. Volop video's, PDF's en fijne opdrachten om op je eigen tempo te doen. 

Hoe start je met etherische olie - download je gratis ebook

ebook etherische olie

Lees Meer

Zijn etherische oliën gevaarlijk voor katten?

Apr 14, 2024

Proteïne: De Onzichtbare Held in Je Voeding

Jan 02, 2024

doterra enrollment promotie

Jan 01, 2024

AANDACHTSPUNTEN  

*mijn blogs kunnen affiliate links bevatten, Dat betekent dat als je een aankoop doet via deze links dat ik een kleine commissie zou kunnen ontvangen. Dit natuurlijk zonder extra kosten voor jou

Helio - Léanne Lovink

Helio (v.o.f. Donna Da Yetta)
Léanne Lovink
Ir driessenstraat 94b
2312 KZ Leiden
whatsapp: 06-55377164
info {@} helio.nl

btw nr NL8572.58.321B01
kvk: 67995799