Hoe bewaar je essentiële olie?

essentiële olie bewaren

Essentiële olie bewaren

Bewaar je essentiële olie op een donkere, koele plek. Op die manier kun je je oliën wel meer dan 3 jaar in goede conditie houden. Met deze tips hou je ze in top conditie:

  • Draai de dop direct weer op je flesje 
  • Bewaar Je flesjes donker in een tas of een doos
  • Hou ze uit direct zonlicht 
  • Bewaar je flesjes koel

Waarom is goed bewaren belangrijk: 

Oliën kunnen "oxideren" Oxideren betekent dat je olie "verandert" door de zuurstof in de lucht. Je kunt het een beetje vergelijken met ranzige boter. Op je huid kunnen deze geoxideerde oliën een hele vervelende reactie geven! 

Hoe merk je of een olie geoxideerd is? Want iedere olie oxideert uiteindelijk.  Je kunt het merken aan de geur, maar ook soms aan de dikte (viscositeit). Citrusoliën worden soms troebel. Gelukkig is het een traag proces, dat pas na 1-2 jaar plaatsvindt (na opening van je flesjes) en bij sommige oliën, zoals sandelwood, duurt het nog veel langer. De oliën verliezen dan hun kracht 

Opberg methodes

Mijn advies is om op iedere olie die je koopt direct op de dop een sticker te plakken met de naam van de olie. Dit maakt het zoeken een stuk makkelijker

Alfabetisch / A-Z

Je kunt je oliën op alfabet in je doos of tas zetten. Het voordeel is dat je snel kunt doeken. Het nadeel is met iedere nieuwe olie moet je alles verschuiven en verzetten om plaats te maken voor je nieuwe aanschaf. En iedere maand komen er nieuwe essentiële oliën bij ;).

Op kleur 

Iedere olie heeft een eigen kleur label. Als je op de dop de sticker hebt geplakt dan heeft die vaak dezelfde kleur. Je weet vrij snel welke olie welke kleur heeft. Op die manier kun je vrij snel de olie terug vinden die je zoek. Deze manier van opbergen zorgt ervoor dat je nog maar 10 flesjes hoe te bekijken. Ook is het makkelijker om een nieuwe olie toe te voegen.

Op soort  

Je kunt je oliën ook op soort opbergen (bloemen, kruiden, bomen, harsen etc). Of misschien vind je het handig om ze op soort gebruik te bewaren (in de keuken, beauty, diffuser etc).  Meestal kies je er dan voor om meerdere doosjes te hebben op verschillende plekken in je huis

Hoe doe ik het?

Ik heb een grote tas met al mijn oliën waar eigenlijk alle flesjes en rollers in zitten. Mijn 10 basis oliën zitten in een apart boxje zodat ik die direct kan pakken en meenemen. Een aantal dubbele staan in de keuken en daar staat ook eigenlijk altijd wel wild orange en lemon.

Bewaar Tips

Hoe bewaar je je essentiële olie dan… Natuurlijk in een mooie tas, doos of box!

Oké… Iedereen heeft natuurlijk een andere manier: in een kastje, in de slaapkamer, in de keuken, in een la… verdeeld over je hele huis. Oh ja, en in drie tassen want je gaat natuurlijk niet zonder je oliën de deur uit.

Ik heb een aantal leuke ideeën. Sommige dozen/ tassen heb ik zelf gekocht en de andere zou ik ook graag willen 


Deze hippe koffertjes vond ik bij Ali Express. Erg leuk om mee te nemen in je tas! Klik hier om ze te bekijken >>>Deze harde koffer is er in meerdere kleuren, er zit een goede rits in , en je kunt er 60 flesjes in kwijt van 5ml of 15ml .

Deze bewaardoos ziet er prachtig uit! Wat is de bovenkant gaaf bewerkt. Je kunt hem als pronkstuk in je kamer zetten. Er passen 25 flesjes in van 5ml, 10ml of 15ml. Klik hier om deze opbergdoos te bekijken
Deze handig draagtas heeft ruimte voor 42 flessen van 5ml/ 10ml en 15ml en is er in drie kleuren. Bekijk de tas
In deze grotere houten doos kun je 72 flesjes kwijt. Helaas is de prijs boven de 21 euro, waardoor het risico loopt dat je 12,50 administratie en invoerrechten betaalt aan PostNL. Toch is het denk ik nog steeds de moeite waard om deze doos te bestellen. Klik hier voor meer informatieOm je 10ml Touch rollers mee te nemen zijn deze handige tasjes heel geschikt. Klik hier om te bekijkenDeze slimme sleutelhangers kun je vullen met 10 flesjes van 1 of 2 ml. Heel handig om mee te geven aan je kinderen naar school, of als cadeau weg te geven. Maar ook heel handig voor in het vliegtuig (handbagage!). Klik hier voor meer info


Deze opbergtas/ box is super groot! Je kunt er 70 flesjes in kwijt .

Bestel deze gave opbergtas door hier te klikken

Wil je meer leuke tips? Volg me dan ook op Facebook en Instagram . Veel plezier met kiezen. Post gerust jouw foto op de Facebook pagina, of tag me op Instagram. Ik ben benieuwd naar jouw oplossing!

Geurige groet,

Léanne