Helio - Blog Etherische Olie 

Hoe start je met etherische olie - download je gratis ebook

ebook etherische olie

Help, ik word gek van de prikkels

Mar 16, 2021
hoogsensitief tips

Vorige week stormde het enorm.  Dat is iets dat ik slecht kan buitensluiten. Meestal kan ik geluid, beweging en licht goed "filteren" en zorgen dat het me niet gaat irriteren. Maar storm brengt een reeks onverwachte geluiden met zich mee. Ook voel je het aan je hele lijf. Net als tocht... heel vervelend. Bij tocht kun je nog een deur sluiten. Een storm uitzetten gaat nu eenmaal niet zo makkelijk.

Etherische olie bij hooggevoeligheid

Etherische oliën die je helpen bij het buitensluiten van prikkels zijn bijvoorbeeld de outdoor mix, de grondende mix, de beschermende mix, melaleuca, lavendel en vetiver. Veel boom- en harsoliën helpen bij gronden, aarden en afzonderen*. 

Je kunt gevoelig zijn voor allerlei omgevingsfactoren zoals geluid, licht, beweging, aanraking, geur, emoties, energie etc. Deze kunnen je leven enorm beïnvloeden want je kun ze zelf niet veranderen. Maar wat kun je dan wel doen om er minder last van te hebben?

1. Zorg voor voldoende rust en ruimte

Als je minder stress hebt, minder drukte ervaart, je zenuwen tot rust komen , dan kun je minder last hebben van "overprikkeling". Of in ieder geval prikkels beter verwerken. Je kunt ze makkelijker van je af laten glijden. Je ervaart nog steeds dat ze er zijn, maar je schiet niet zo snel in "de irritatie".

Dit bereik je door minder afspraken, voldoende tijd en ruimte en de dingen doen die voor jou belangrijk zijn: een boek lezen, in bad gaan, muziek luisteren, lekker de natuur in of een Netflix serie kijken. Kortom: tijd voor jezelf zonder omgevingsinvloeden. 

Als ondersteuning voor rust kun je oliën gebruiken zoals lavendel, de rustgevende- en de kalmerende mix. 

2. Stel je grenzen

Hoe vaak wordt er een beroep op je gedaan? Op school? Of op je werk? In de familie? In je vriendengroep?  Ben je iemand die snel "ja" zegt? Omdat je het idee hebt dat je het beter kunt? Of omdat niemand anders het doet? Of omdat je geen nee durft te zeggen.....

Hoe vaak heb je niet het idee... ach het is maar even. Ik help even, het kost me niet veel tijd. (alhoewel... hoe vaak onderschat je dat niet en kost het uiteindelijk toch heel veel tijd). 

De truc is om niet "primair" te reageren. Wacht eerst af tot het expliciet aan jou wordt gevraagd. Vaak hoef JIJ het namelijk niet te doen, want staat er wel iemand anders op. En als jou wel gevraagd wordt, geef dan aan dat je er over wil nadenken en kom er later op terug. Egoïstisch??? Nee, gewoon gezonde zelfzorg!

Om je grenzen hierin goed te stellen kun je gebruik maken van de beschermende mix en van teatree olie. Dit zijn echt oliën die je helpen om grenzen te stellen. Breng een beetje aan op je borstbeen of op een diffuser sieraad. De geur helpt je herinneren je gezonde grenzen te bewaken.

3. Is dit van jou? 

Sensitiviteit gaat vaak gepaard met heftige gevoelens en emoties. Heb je ook van die momenten dat het letterlijk "op je borst drukt" of "zwaar op de maag ligt", dat je "een onderbuik gevoel" hebt? 

De vraag is of dit jouw gevoel is, of... dat je misschien het gevoel of de energie van iemand anders overneemt. Het is goed om na te gaan: als jij hier 5 minuten mee zit, hoeveel impact dat heeft over 5 jaar (in jouw leven)? En ben jij wel diegene die dit kan beïnvloeden? Zit het in jouw cirkel van beïnvloeding?

Probeer stil te staan of je gevoel werkelijk "van jou" is! Oliën die helderheid geven zijn onder andere: rozemarijn, eucalyptus en pepermunt. Die laatste geeft je letterlijk en figuurlijk een stukje "opluchting" en luchtigheid. Als je deze oliën combineert met een citrus olie, dan stimuleer je ook een opgewekt gevoel. 

4. Zorg voor balans 

Hooggevoelige mensen kunnen vaak ook heel veel aan. Je geeft vaak 130%, want je bent snel, empatisch en je kunt het aan. Ja ...en ... dan ineens merk je .... het was te veel. Je moet gas terugnemen, afspraken afzeggen, je voelt je niet in balans en niet prettig.

Ga niet van het ene uiterste in het andere. Probeer vaker 90% te geven . Dan hou je nog een stukje over voor als het echt nodig is. En, je zorgt structureel voor jezelf en voor balans in je lijf en je leven. Die 10% zijn je spaarpotje, je balansrekening. Die 10% zorgt ervoor dat je minder overprikkeld raakt en geluid, geur, aanraking etc beter aan kunt. 

Oliën die zorgen voor balans zijn de grondende mix maar ook alle hars- en hout oliën. Gebruik ze in je bad, in je diffuser en neem een roller mee naar je werk. Begin in ieder geval iedere dag met de grondende mix onder je voeten. 

5. Werk aan je zelfbeeld

Zelfvertrouwen werkt als "een trein" tegen overprikkeling. Als je namelijk lekker in je vel zit, heb je veel minder last van omgevingsinvloeden. Je gaat niet twijfelen aan jezelf, andermans woorden op een weegschaaltje leggen en hele gesprekken nog een keer in je hoofd terug "luisteren".

Vanuit rust en zekerheid kun je opkomen voor jezelf, rust nemen, je grenzen stellen. Goed om de focus te hebben op wat jouw kracht is, jouw ontwikkelbare talenten zijn (want daar word je namelijk blij van) en op wat jij nodig hebt. Egoïstisch? Nee helemaal niet. Want als jij blij bent, straal je dat uit en krijg je dat ook terug.

Een goede olie om te gebruiken is bergamot (maar wel 36 uur uit de zon blijven als je het op je huid smeert). Een fijne roller is 5 druppels bergamot en 4 druppels vetiver in een 5ml roller met gefractioneerde kokosolie.

 

 

 

 

 

 

 

Tot slot : vervelende harde geluiden zijn ook een "ding" voor me. Terwijl ik dit artikel schrijf, worden de ramen van het kantoor geschilderd. En dat vraagt enige voorbereiding , met schrapers langs het hout. Mijn oplossing ... een diffuser en een noise cancelling koptelefoon ;) 

Groetjes Léanne 

Verder lezen

Oliën waar je blij van wordt : Etherische olie, waardoor je meer energie voelt, je blijer voelt en waardoor je humeur verbetert? Het inademen van gezonde, zuivere geuren kan onze emoties en ons gevoel binnen 2 seconden beïnvloeden. Lees verder 

Innerlijke rust is mentale en geestelijke rust, waarbij de herrie in je hoofd stopt en waarbij er pauzes zijn tussen de verschillende gedachten. De kalmerende mix, de rustgevende mix, lavendel, copaiba, sinaasappel en vetiver, het zijn allemaal etherische oliën die innerlijke rust bevorderen. lees verder 

Emoties zijn heel belangrijk. Ze zijn het primaire overlevingsmechanisme van de mens. Het hebben of krijgen van een emotie zorgt voor het loslaten van een heel scala aan stofjes in je lijf. Stofjes die weer zorgen voor allerlei reacties in je lichaam. Lees verder

  

volg een online training voor persoonlijke groei bij Psychologie Academy

Hoe start je met etherische olie - download je gratis ebook

ebook etherische olie

Lees Meer

Eucalyptus olie gebruik, voordelen en neveneffecten

Aug 29, 2022

Kurkuma ZIN OF ONZIN

Aug 22, 2022

AANDACHTSPUNTEN  

*mijn blogs kunnen affiliate links bevatten, Dat betekent dat als je een aankoop doet via deze links dat ik een kleine commissie zou kunnen ontvangen. Dit natuurlijk zonder extra kosten voor jou

Helio - Léanne Lovink

Helio (v.o.f. Donna Da Yetta)
Léanne Lovink
Ir driessenstraat 94b
2312 KZ Leiden
whatsapp: 06-55377164
info {@} helio.nl

btw nr NL8572.58.321B01
kvk: 67995799