Helio - Blog Etherische Olie 

Hoe start je met etherische olie - download je gratis ebook

ebook etherische olie

Top 9 etherische oliën die je blij maken

Dec 17, 2021
etherische oliën die je blij maken

Etherische olie waardoor je meer energie voelt, je blijer voelt en waardoor je humeur verbetert? Het inademen van gezonde, zuivere geuren kan onze emoties en ons gevoel binnen 2 seconden beïnvloeden.

De top 9 oliën die je blij maken zijn: wilde sinaasappel, citroen, lavendel, bergamot, adaptive, jeneverbes, cheer, elevation en grapefruit.  Veel van deze oliën zijn gewonnen uit citrusvruchten. Lees verder en ontdek waarom deze oliën je blij maken.

Verbeter je humeur met etherische oliën  

 

  1. Gebruik wild orange in je diffuser om je humeur een boost te geven. Gebruik 3-5 druppels van een citrusolie en zet je diffuser 20 minuten aan. Heb je geen diffuser, ruik direct aan het flesje , of maak een glazen spray flesje met 10 druppels etherische olie en water. 
  2. Doe 3 druppels van je favoriete etherische olie in een aroma sieraad (een ketting of een armband) voor een blij gevoel. Klik hier voor mooie sieraden.
  3. Voeg een paar druppels juniper berry of frankincense toe aan je bodylotion om een goed humeur te ondersteunen. (Gebruik bij voorkeur geen citrusoliën op je huid in de zon. Lees hier waarom). 

9 etherische oliën die je blij maken

1. Wild Orange is een heerlijke citrusolie van sinaasappel. De olie wordt gemaakt door de sinaasappel schillen te raspen en te persen (koude persing). De geur is weldadig, stimulerend en verfrissend. Met 95% limoneen wordt het terecht de olie van overvloed genoemd.

2. Lemon (citroen olie) is verkwikkend en opwekkend. De olie wordt koud geperst uit citroenschillen en de frisse, schone geur bevordert een positieve stemming. Om de citroen nog wat extra "pit" te geven kun je 3 druppels citroen met 1 druppel pepermunt combineren in je diffuser. 

3. Lavendel is een van de meest gebruikte oliën in de aromatherapie en wordt vaak gebruikt als geur in kaarsen, verzorgings- en schoonmaakproducten. En dat is niet voor niets. Deze olie staat bekend als rustbrenger. Een fijne olie die verkregen wordt door stoomdestillatie van de blaadjes en de bloemen.

4. Bergamot geeft energie en bevordert ontspanning. Ondersteunt bij gemakkelijker in slaap vallen en doorslapen en vermindert irritatie. Bergamot is opbeurend en verfrissend. Voor wie het niet kent… het is de geur van Earl Grey thee. Een lichte geur die tegelijk zoetig, levendig, citrusrijk en fruitig is.

5. Adaptiv is een mix van oliën : Lavendel, Magnolia, Neroli en Amberboom zorgen voor een kalmerend effect en Wilde Sinaasappel en Groene munt geven energie en verkwikking. Daarnaast helpen Copaiba en Rozemarijn bij het verzachten van gevoelens. Adaptiv is fijne mix die helpt om je lijf in balans te houden houden.

6. Cheer is een warme geur om echt blij van te worden. Een olie uit de emotie-kit met een mix van onder andere wilde sinaasappel, kruidnagel, anijs, nootmuskaat, vanille, gember en kaneel.

7. Elevation is de perfecte mix voor momenten waarop je wel wat nieuwe energie kunt gebruiken. Gebruik deze stimulerende mix om je op te vrolijken. De geur geeft je energie. Heerlijk voor een positief humeur en zelfvertrouwen.

8. Juniper Berry (jenever bes) heeft een houtachtig, kruidig en toch fris aroma. De dennenachtige geur heeft een kalmerende en aardende werking. Deze olie is heel fijn om met bergamot in je diffuser te gebruiken. 3 druppels jenever bes en 3 druppels bergamot is een heerlijke combinatie.

9. Grapefruit was ooit bekend als een ‘verboden vrucht‘ en een van de ‘Zeven Wonderen van Barbados‘. Het verfrissende citrusaroma komt uit de schil die hele kleine "bolletjes" olie bevat. Door koude persing wordt de olie gewonnen en zo kun je genieten van het stimulerende en opwekkende aroma.

Waarom maakt etherische olie je blij?

Citrusoliën bevatten grote hoeveelheden monoterpenen. Die staan er om bekend dat ze je een positief gevoel geven. Deze moleculen zijn klein en licht, doorzichtig, vluchtig en ze hebben een sterke geur. Ze zijn enorm prettig voor het brengen van rust. Juist omdat ze vluchtig zijn en dus bij kamertemperatuur snel "verdampen" geven ze veel geur af.

Maar er zijn veel meer oliën die hoge percentages van deze monoterpenen bevatten. Hieronder een aantal voorbeelden van oliën die veel limoneen, pineen etc. bevatten:

bron https://www.doterra.com/US/en/essential-oil-terpenes-monoterpenes

 

Geur is persoonlijk. Etherische oliën werken heel goed om je humeur te verbeteren.  Maar het is wel persoonlijk: het werkt voor ieder mens anders. Vanaf het moment dat je geboren wordt, ruik je de geuren om je heen. Deze geuren zijn vanaf jonge leeftijd verbonden met je herinneringen. Herinneringen aan de geur in huis bij je oma, herinneringen aan de geur op vakanties etc. Voor iedereen is het verschillend wat je een lekkere geur vindt. Dat hangt dus af van je "ervaring": is de geur bekend en prettig voor je of niet.  Je herinneringen & emoties beïnvloeden wat je van een geur vindt.

Hoe werkt geur? Wanneer je iets ruikt worden de geurmoleculen direct opgelost in het slijm van de neusholte. Je geheugen (hippocampus) wordt getriggerd maar ook je emoties (via je amygdala) en er volgen zelfs lichamelijke reacties (via de hypothalamus). Geur heeft zo'n enorme invloed op je leven. En dat is belangrijk, denk maar aan je reactie als je brand ruikt of als je heerlijke etensgeuren opsnuift.  

Luister vooral naar jezelf. Als je een geur ruikt dan vind je deze meestal heel lekker of juist helemaal niet. Het kan zijn dat je de geur niet kent en dat je er daarom aan moet wennen, maar geuren roepen ook emoties en herinneringen op. Die herinneringen en emoties zijn een belangrijke trigger om de geur van een etherische olie lekker te vinden of juist niet. 

Let op je lichaam en ervaar wat er gebeurt. Wat voel je, wat denk je, wat gebeurt er met je ademhaling en hartslag. Wat doe je? Word je rustig of voel je je juist ineens veel energieker? 

Je kunt bepaalde emoties opnieuw ervaren en voorzichtig "afpellen" zoals een ui. Gebruik eerst weinig van de olie die een emotie bij je op roept. 1 druppel in je diffuser en wellicht zelfs samen met andere oliën die je graag gebruikt. Zo ondersteun je jezelf en jouw hersenen om je emoties een plek te geven. 

Nieuwe oliën ontdekken. Je grijpt snel naar de drie voor jou meest bekende oliën. Oliën die je vaak gebruikt, die je kent, die vooraan staan. Maar het is fijn om te experimenteren en af te wisselen. Gebruik een olie die je weinig gebruikt en maak er een nieuwe diffusermix mee. Je zult je verbazen wat voor effect het op je humeur heeft. 

Doe dit om je direct blij te voelen

Kijk een lachfilm. Lachen helpt en een lachfilm, een goede comedy helpt bij het lachen. Zet je diffuser met wild orange er bij aan. Als je dit meerdere keren doet "veranker" je de blije geur van sinaasappel met lachen. Je hersenen knopen lachen en de geur van sinaasappel aan elkaar. Zo wordt je nog sneller blij van sinaasappel.

Zet dansmuziek op: maak een playlist met lekkere dansmuziek. Muziek met een lekker tempo waar je blij van wordt. En het klinkt misschien gek, maar even lekker dansen en springen in de kamer werkt direct om je humeur een boost te geven. 

Ga naar buiten: loop een rondje in de buurt. Heb je motivatie nodig? Maak een inhaler voor je zelf met pepermunt en citroen. Even lekker de frisse lucht in (ook als is het maar 20 minuten) zorgt ervoor dat je je een ander mens voelt.

Eet chocolade ;) : In chocolade zit een stofje waardoor je lijf endorfine aanmaakt. En van dit stofje word je blij. Je kunt heel goed chocolade maken met essentiële oliën en wat noten. Mijn favoriet: chocolade truffels met een druppel heerlijke wild orange of een druppel frisse pepermunt voor een heerlijke "after eight" flashback. 

 

 

Verder lezen:

Emoties en essentiële olie: Met geuren kun je zelf je emoties beïnvloeden en dus ook de reacties van je lijf. Ontspannen, blij zijn, energie hebben. Je kunt jouw lijf op weg helpen met natuurlijke geuren. Lees verder

Is etherische olie goed bij meditatie? Je kunt geur heel goed gebruiken om te mediteren. Sommige essentiële oliën ondersteunen je focus, andere oliën helpen om je balans te vinden, om te aarden en om te ontspannen. Etherische oliën zijn fijn om je humeur en emoties te beïnvloeden en om je in evenwicht te brengen. Lees verder

17 ontspannende tips: Langdurige spanning is helemaal niet goed voor je. Het is een vrij logische reflex. Alleen, in dit geval, helemaal niet handig. Je kunt niet 8 weken in een overlevingsstand zitten. Dat maakt je immuunsysteem kapot. En juist dat immuunsysteem heb je heel erg nodig. Lees verder

Hoe start je met etherische olie - download je gratis ebook

ebook etherische olie

Lees Meer

Etherische oliën bij zwangerschap?

Nov 27, 2022

Itovi Scan Review

Nov 18, 2022

Inhalers maken met etherische olie

Oct 04, 2022

AANDACHTSPUNTEN  

*mijn blogs kunnen affiliate links bevatten, Dat betekent dat als je een aankoop doet via deze links dat ik een kleine commissie zou kunnen ontvangen. Dit natuurlijk zonder extra kosten voor jou

Helio - Léanne Lovink

Helio (v.o.f. Donna Da Yetta)
Léanne Lovink
Ir driessenstraat 94b
2312 KZ Leiden
whatsapp: 06-55377164
info {@} helio.nl

btw nr NL8572.58.321B01
kvk: 67995799