Etherische olie voor paarden

Etherische olie voor paarden

Paarden hebben een zeer goed reukvermogen. Ze hebben dit  nodig om vijanden van een afstand te kunnen herkennen. En ze kunnen een geur vanaf 2 km afstand al oppikken. Het zorgt ervoor dat ze hun "huis" terug kunnen vinden, maar ook hun kudde en soortgenoten herkennen. Super geurpower dus!

Etherische olie kun je heel goed gebruiken bij paarden als natuurlijke ondersteuning. Voor meer rust, meer motivatie of voor een (aromatouch) massage ter ondersteuning van spieren en gewrichten. 

De bekendste etherische oliën die worden gebruikt zijn copaiba, lavendel, pepermunt, citroen, teatree en frankincense

Drie manieren om etherische olie te gebruiken bij paarden

Gebruik in alle gevallen alleen zuiver geteste olie. Veel oliën die je kunt kopen bij een (online) winkel of drogist bevatten synthetische stoffen en zijn niet zuiver. Ons lijf, maar ook dat van paarden ziet deze oliën als gifstof en zal er alles aan doen om ze zo snel mogelijk uit het lijf te verwijderen. Dit heeft dus een averechts effect*.

Aromatisch: Paarden weten instinctief welke oliën het beste voor ze zijn. Je kunt je paard gewoon aanbieden om aan de etherische olie te ruiken, direct uit het flesje. Je zult direct aan je paard of pony merken of die geïnteresseerd is of niet. Wanneer je paard de etherische olie inademt door zijn/haar neusgaten heeft dit direct effect. 

Op de huid: Het is heel prettig voor je paard om etherische olie te verdunnen met gefractioneerde kokosolie. Op die manier wordt de etherische olie beter en sneller opgenomen. Meng 15 ml gefractioneerde kokosolie met 2-4 druppel etherische olie. Je kunt heel handig een leeg flesje etherische olie hiervoor gebruiken en er een dop met een pipet op draaien. Zo heb je altijd een fijne verdunning bij de hand. 
Let op : druppel geen etherische olie op het hoofd, in de ogen, in de oren, op de binnenkant van de oren en niet op de geslachtsdelen. Dit prikt en doet pijn en kan blijvende schade veroorzaken. 

Inwendig gebruik:  Overleg altijd met je dierenarts voordat je essentiële oliën inwendig gebruikt (toevoegt aan het voer) en gebruik geen oliën om medicatie te vervangen zonder deskundig advies. Als je etherische olie wilt toevoegen, gebruik dan nooit meer dan 3-5 druppels per dag (tip: ervaar altijd ook eerst wat de oliën bij jou doen).

Top etherische oliën bij paarden en hun werking

Lavendel

 • Lavendel is rustgevend en kan helpen tekenen van spanning te verminderen. Doe een druppel in je hand, wrijf ze even over elkaar en laat je paard ruiken. Je kunt ze ook direct aan het flesje laten ruiken.
 • Lavendel is een fijne olie voor de huid. Je kunt het plaatselijk aanbrengen. 
 • Lavendel is ideaal voor een zelfgemaakte vliegenspray: 10-20 druppels toevoegen aan 100ml water in een sprayflacon. Schudden voor gebruik. 

Pepermunt

 • Pepermunt ondersteunt de spieren en gewrichten. Als je het bij jezelf (verdund) aanbrengt, dan merk je gelijk de verkoelende werking en de ondersteuning van de doorbloeding. Ervaar het zelf ook gerust eens. Voeg 2-4 druppels toe aan 15ml etherische olie en masseer de gebieden die ondersteuning nodig hebben, maar blijf ruim uit de buurt van oren, ogen, en geslachtsdelen.
 • Pepermunt geeft energie en staat bekend om het gevoel dat het lucht geeft. Je kunt je paard/ pony aanbieden om uit het flesje de olie in te ademen. Of breng 4-6 druppels van de verdunde mix aan langs je ruggengraat van het paard van staart tot hoofd.
 • Pepermunt staat van oudsher bekend om de ondersteuning van de spijsvertering en de stoelgang. Het aanbrengen van een paar druppels van de verdunde mix op de buik kan heel prettig zijn bij verandering van voer, bij het van buiten naar binnen gaan of van binnen naar buiten. Als alternatief kun je de spijsverteringssamenstelling gebruiken. 

Teatree (Melaleuca)

 • Teatree is geweldig voor reiniging en zuivering van de huid. Het kan worden gebruikt om gezonde huid en gezonde hoeven te ondersteunen. Maak een 15ml flesje met 4-6 druppels teatree aangevuld met gefractioneerde kokosolie en breng een druppel aan op de huid of gebruik dit op de hoeven. 
 • Voor ondersteuning van de immuunfunctie kun je 4-6 druppels van de verdunde mix aanbrengen langs de ruggengraat.
 • Maak een sprayflacon met 100ml water en 10 druppels teatree olie en spray hiermee de stalbodem of op plekken op de huid.

Frankincense (wierook)

 • De koning van de oliën en als sinds de oudheid bekend en beschreven. Deze heeft heel veel voordelen en is ook goed te combineren met ander oliën. Je kunt je paard laten ruiken aan deze olie voor je hem/ haar in de trailer zet. 
 • Je kunt deze olie puur aanbrengen op plekken op de huid/ vacht om het natuurlijke herstel van de huid te bevorderen.
 • Deze olie brengt rust en geeft vertrouwen.

Veilige etherische oliën bij paarden

Anijszaad, basilicum, bergamot, blauwe kamille of duizendblad, copaiba, dille,  venkel, geranium, grapefruit, gember, kamille, kardemom, koriander, lavendel, citroengras, marjolein, mandarijn, salie, mirre, neroli, sinaasappel, patchouli, petitgrain, pepermunt, roos, rozemarijn, sandelhout, strobloem, vetiver, jeneverbes, wierook, ylang Ylang, cederhout citroen, cipres 

Etherische olien alleen bij hoge uitzondering bij paarden te gebruiken 

eucalyptus, kruidnagel, tijm, wintergroen, kaneel, oregano

Bij epilepsie mijden:

basilicum, dille, venkel, hysop en wintergroen

Bij groene staar (Glaucoom) mijden:

eucalyptus, lemongras, melisse

Bij drachtige en zogende dieren mijden:

anijs, basilicum, venkel, gember, koriander, salie, kruidnagel, pepermunt, rozemarijn, tijm, jeneverbes, wintergroen, kaneel

Massage met etherische olie bij je paard

Paarden vinden een (korte) aromatouch massage vaak heel fijn. Ze zijn heel goed in staat om ook op basis van de geur vaak zelf te kiezen welke oliën fijn zijn. Afhankelijk van de grootte van je paard kun je een verdunning maken met bijvoorbeeld Copaiba. 1-2 druppels op 15ml kokosolie is al voldoende om mee te starten. 

Paarden : welke olie gebruik je waarvoor 

 • Cardiovasculaire ondersteuning: Helichrysum, Cypress, Marjolein, Copaiba
 • Ondersteuning van de spijsvertering: Zengest, Gember, Kardemom, Venkel, Koriander
 • Ondersteuning van het endocyrine systeem : Mirre, Citroengras, Geranium
 • Weerstand: Rozemarijn, Copaiba, On Guard, Melissa
 • Integumentaire ondersteuning (huid en haar): Lavendel, Wierook, Mirre, Helichrysum, Cederhout, Geranium, Romeinse kamille, Melisse
 • Ondersteuning van het bewegingsapparaat: Wierook, Copaiba, AromaTouch, Marjolein
 • Ondersteuning van het zenuwstelsel: Copaiba, Helichrysum, Kurkuma, Sandelhout, Balance
 • Ademhalingsondersteuning: Air, On Guard, Kardemom, Rozemarijn, Arborvitae
 • Urinewegondersteuning: Copaiba, Citroengras, Jeneverbes, Zendocrine

*Het is aan te raden om altijd een gespecialiseerd dierenarts te raadplegen als je essentiële olie wilt inzetten om de gezondheid van je paard te ondersteunen. Lees de disclaimer.

Gerelateerde vragen:

Is essentiële olie gevaarlijk voor huisdieren? Etherische olie is , mits goed gebruikt, niet giftig voor dieren. Het kan de gezondheid juist bevorderen. Maar meestal zitten er toevoegingen in (de olie is niet puur en getest) of de olie wordt onzorgvuldig (puur gebruikt). Ook zijn er een aantal oliën die je zeker moet vermijden. Lees dit artikel

Gaat mijn hond dood aan te veel olie?
Dat is uiterst zeldzaam. De meeste bijwerkingen zijn te wijten aan het gebruik of de consumptie van een enorme hoeveelheid etherische olie (bijvoorbeeld twee onverdunde flessen). De meeste ongelukken gebeuren als dieren per ongeluk iets opeten dat niet voor hen bedoeld is (bijvoorbeeld chocolade). Lees dit artikel

home essentials doterra

Doe de gratis workshop en ontvang voor €164 euro gratis producten bij aanschaf van de home essentials set

Ja leuk!