Helio - Blog Etherische Olie 

Hoe start je met etherische olie - download je gratis ebook

ebook etherische olie

Zijn etherische oliën gevaarlijk voor katten?

May 25, 2022
Etherische olie katten

Als je katten in huis hebt en je gebruikt etherische oliën, dan wil je weten of er gevaarlijke of giftige essentiële oliën zijn. Welke etherische oliën bij katten kun je veilig gebruiken bij en hoe?

Etherische olie giftig voor katten

 • eucalyptus,
 • kruidnagel,
 • oregano,
 • tea tree,
 • tijm,
 • wintergroen
 • kaneel

Lees verder hoe je andere essentiele oliën veilig gebruikt bij katten

etherische olie slecht voor katten

 

Is etherische olie gevaarlijk voor katten?

Katten missen het enzym glu-cu-ronyl-transferase . Dit enzym stelt andere diersoorten in staat om de fenolen, ketonen of terpenen in essentiële oliën via de lever of de nieren "af te breken" en uit te scheiden. Omdat deze in eucalyptus, kruidnagel, oregano, tea tree, tijm, wintergroen en kaneel zitten zijn deze schadelijk voor katten!!! Eucalytpus etherische olie is dus giftig voor katten.

Maar ook andere etherische oliën moet je met beleid gebruiken. En het is aan te raden om verder te lezen, zodat je precies weet hoe je etherische olie rondom jouw huisdier, je kat veilig kunt gebruiken.

Etherische olie en katten

Algemene tips

 • Gebruik alleen essentiële oliën van therapeutische kwaliteit en geteste oliën (waar je het rapport van kunt opvragen of inzien).
 • VERDUN!!! gebruik etherische oliën zeer voorzichtig bij katten en altijd met een hoge verdunning / weinig olie (Hoe kleiner het dier, hoe zorgvuldiger je namelijk moet zijn met de hoeveelheid & en de verdunning).
 • Etherische olie in de diffuser bij katten: Gebruik alleen diffusers met water en geen olie branders. Laat de deur van de kamer open zodat je kat altijd weg kan lopen als hij/zij het niet prettig vindt. Katten hebben namelijk een veel sterker reuk vermogen dan mensen!

Tips voor gebruik

etherische olie giftig voor katten

 • Aroma diffuser katten : Laat een kat rustig wennen aan etherische oliën, ook wanneer je ze in de diffuser gebruikt. Gebruik niet te veel (1-3 druppels bij aanvang)
 • Gebruik GEEN olie op of nabij de ogen, oren, neus of geslachtsdelen van je kat. 
 • Gebruik geen olie op de huid als je kat zalf /pleisters of andere medicijnen gebruikt die je op de huid aanbrengt. Dit geldt ook als je preventieve middelen gebruikt tegen vlooien en teken.

Wat moet ik doen als mijn kat als in aanraking is gekomen met (te veel) etherische olie

 • Raadpleeg altijd een dierenarts 
 • Observeer het gedrag van je kat goed. Let op tekenen van angst, kwijlen, loensen, extreem wrijven/ wassen/poetsen over zijn kop, beven, braken of diarree. Raadpleeg een dierenarts
 • In geval van een bijwerking, verdun met een draagolie en haal met een doek de olie direct van de vacht af
 • Huidirritatie komt het meest voor, en de meeste reacties verdwijnen binnen 24-48 uur na blootstelling aan de olie.
 • Let extra op bij katten die drachtig zijn, zogend, jong zijn of bepaalde medicijnen gebruiken.

Essentiële olie voor katten : veilige oliën

(mits je bovenstaande regels volgt) 

Anijszaad, basilicum, bergamot, blauwe kamille of duizendblad, copaiba, dille, venkel, geranium, grapefruit, Romeinse kamille, kardemom, koriander, lavendel, citroengras, citroenmelisse, salie, neroli, sinaasappel, roos, rozemarijn, sandelhout, strobloem, jeneverbes, wierook, ylang ylang, cederhout, citroen en cypres.

Let op je kunt niet alle merken etherische olie gebruiken. Laat je niet misleiden door het etiket, 100% natuurlijk of biologisch. Dat zegt niets! Er zitten vaak vulmiddelen in, synthetische stoffen etc. Die zijn net zo schadelijk voor je kat als waxmelts, kaarsen en luchtverfrissers etc. 

Katten: veilig gebruik van essentiële olie

Diffuser

De beste manier om etherische olie bij katten of rondom katten te gebruiken is in je ultrasone diffuser. Dit is een koud vernevelaar die je vult met gewoon kraanwater. Je voegt hier 1-3 druppels essentiële olie aan toe (van de lijst met veilige oliën hierboven). Je laat de deur open staan zodat je kat de kamer kan verlaten. Je zet de diffuser de eerste keer de eerste keer maximaal 20 minuten aan.

Spray voor banken, kussens en vloeren

Het sprayen van de omgeving van je kat is een goede en veilige methode om essentiële olie te gebruiken. Gebruik de oliën niet op je kat maar in zijn of haar omgeving. 

Maak een spray voor je meubels/ banken of kussens.  In het geval van vlooien: maak een 100 ml sprayfles met 4 druppels citroengras en 4 druppels lavendel en gebruik deze om je meubels, kussens en vloer mee te sprayen.

Aai methode

De aai methode is een veilige manier om etherische olie te gebruiken. Gebruik een flesje met 10ml gefractioneerde kokosolie, voeg 1 druppel van één de veilige oliën toe zoals: copaibafrankincenselavendel of citroen.  Je kunt een druppel van deze mix op je handen doen, even wrijven en dan over de vacht van je kat halen. Dit is een verdunning van 0,5%! 

 

Het is aan te raden om altijd een gespecialiseerd dierenarts te raadplegen als je essentiële olie wilt inzetten om de gezondheid van je kat te ondersteunen.

etherische olie voor katten

Gerelateerde vragen:

Is lavendel olie giftig voor katten :  

Lavendel olie is niet giftig voor katten mits je bovenstaande adviezen opvolgt. Samengevat : gebruik altijd een geteste kwaliteit etherische olie bij voorkeur in de diffuser of in een sprayflacon op banken, kussentjes etc. Gebruik geen olie op de vacht als je geen gedegen voorkennis hebt of een opleiding hebt gevolgd. 

Is essentiële olie gevaarlijk voor huisdieren? Etherische olie is , mits goed gebruikt, niet giftig voor dieren. Het kan de gezondheid juist bevorderen. Maar meestal zitten er toevoegingen in (de olie is niet puur en getest) of de olie wordt onzorgvuldig (puur gebruikt). Ook zijn er een aantal oliën die je zeker moet vermijden. Lees dit artikel

Is etherische olie slecht voor katten Als het op katten aankomt, worden tal van voorbeelden genoemd...... . Bijvoorbeeld: Citrusolie, dennenoliën, lavendelolie. De waarheid is dat er gewoon geen degelijke wetenschappelijke basis is voor deze beweringen

Gaat mijn kat dood aan te veel olie?
Dat is uiterst zeldzaam. De meeste bijwerkingen zijn te wijten aan het gebruik of de consumptie van een enorme hoeveelheid etherische olie (bijvoorbeeld twee onverdunde flessen). De meeste ongelukken gebeuren als dieren per ongeluk iets opeten dat niet voor hen bedoeld is (bijvoorbeeld chocolade).

Lees ook gerust deze engelse doterra blog.

dōTERRA maak gebruik van een vet advisory board. Een advies orgaan met dieren artsen die advies geven over het gebruik van ehterische oliën in/ rond/ bij (huis) dieren. 

Hoe start je met etherische olie - download je gratis ebook

ebook etherische olie

Lees Meer

Collageen 101: Alles Wat Je Moet Weten Over Dit Huidwonder

May 29, 2023

Het grote voordeel van tea tree olie

Apr 30, 2023

9 Moederdag cadeau ideeën

Apr 26, 2023

AANDACHTSPUNTEN  

*mijn blogs kunnen affiliate links bevatten, Dat betekent dat als je een aankoop doet via deze links dat ik een kleine commissie zou kunnen ontvangen. Dit natuurlijk zonder extra kosten voor jou

Helio - Léanne Lovink

Helio (v.o.f. Donna Da Yetta)
Léanne Lovink
Ir driessenstraat 94b
2312 KZ Leiden
whatsapp: 06-55377164
info {@} helio.nl

btw nr NL8572.58.321B01
kvk: 67995799