Helio - Blog Etherische Olie 

Shop de aanbiedingen

Pepermunt olie voor je darmen?

Sep 08, 2020
pepermunt olie darmen

Je lichaam is een ingenieus systeem, dat heel mooi werkt en waarin alles op een unieke manier op elkaar is afgestemd. Je spijsvertering speelt hierin een belangrijke rol. 

Je lichaam neemt voedingsstoffen, vitamines en mineralen op uit het voedsel & de dranken. Veel organen van " mond tot kont" zijn hierbij betrokken. O.a.: mond, slokdarm, maag, darmen, lever , gal, blaas en alvleesklier. In deze blog meer informatie over hoe je je systeem een handje kunt helpen. 

De etherische oliën die een positief effect hebben op je spijsvertering zijn pepermunt, venkel, gember, de spijsverteringsmix, citroen en oregano. Voedingsupplementen geven je extra ondersteuning. 

Direct naar

Veel kruiden en specerijen uit de keuken zijn al sinds jaar en dag bekend om hun bijdrage aan een goede darmwerking. Bijvoorbeeld : een kopje pepermunt thee, venkel in het eten en gember snoepjes. 

Van veel van deze "planten" bestaat ook een essentiële olie.  De olie wordt uit het plantmateriaal gehaald met stoomdestillatie of met koude persing.

Stoomdestillatie: In een grote ketel wordt hete stoom door het plantmateriaal geleid en als dit condenseert krijg je etherische olie en water. De "opbrengst" is heel verschillend: weinig maar meestal heel weinig!  Voor 15ml pepermuntolie heb je  twee hele grote bossen (ca 4 kilo) nodig. Maar de olie die je dan krijgt is wel 70-80 keer sterker dan gedroogd pepermunt blad! 1 druppel is al genoeg voor 3 liter pepermunt thee!

Koude persing : deze methode wordt gebruikt o.a. voor citrus vruchten. Ze raspen de vruchten en persen de massa. De opbrengst is olie en water en die pure olie komt in een flesje. (voor 15ml citroenolie zijn ongeveer 65 citroenschillen nodig).

1. Pepermunt

Pepermunt is een van de bekendste huismiddeltjes voor je spijsvertering. Daarom worden pepermunt thee, pepermuntjes en andere producten met pepermunt zoveel gebruikt.

Het blad van de pepermuntplant bevat kleine bolletjes. Dit zijn reservoirs waarin pepermunt olie is opgeslagen. De belangrijkste chemische component in pepermuntolie is menthol.  Menthol bevat stimulerende eigenschappen. En van menthol is bekend dat het de gladde spieren kalmeert/ontspant die de dikke darm bekleden* Pepermunt kan de darmwerking stimuleren en een natuurlijke regelmatige stoelgang bevorderen.

Tip 1: Doe 1 druppel pepermunt olie in een liter heet / warm water of in een liter thee. (drink dit liever niet voor het slapen gaan, want pepermunt heeft voor de meeste mensen een verkwikkende werking!)

Tip 2: Maak een 5ml roller met 4 druppels pepermunt olie aangevuld met gefractioneerde kokosolie . Rol die op je maag en je buik ter ondersteuning. 

2. Venkel

Venkel(knol) ken je wellicht als groente uit de keuken. Het heeft een dropachtige / anijs achtige geur en smaak. Etherische olie van venkel wordt gemaakt van de zaden. De olie is zoet van smaak (13 x zoeter dan suiker!). Venkel kan een positieve bijdrage geven  aan een regelmatige stoelgang. 

Als je venkel gebruikt, gebruik dan bij voorkeur de tandenstoker methode. Doop de punt van een schone houten tandenstoker in het flesje olie en roer de tandenstoker daarna door je gerecht voor de authentieke anijssmaak! Proef daarna of je meer van de olie wilt toevoegen of niet.

Tip 1 : Visthee met venkel

Albert Heijn heeft een heerlijk recept voor visthee met venkel. https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R140166/thee-van-visbouillon-met-zalm-en-garnalen . Probeer een deel van de venkel maar eens te vervangen door venkel olie. Doe dit met de tandenstoker methode

Tip 2: Venkel Roller 

Maak een 5ml roller met 9 druppels venkel olie en vul aan met gefractioneerde kokosolie. Venkel kan irriterend zijn voor de gevoelige huid, vandaar deze verdunde roller. Rol op je buik en je maag. 

Tip 3: Venkel crème

Maak deze ontspannende spijsverteringscrème ( recept van  dr. Axe


*Pin gerust deze afbeelding naar pinterest

Let op : Inwendig gebruik > Gebruik niet meer dan 1 druppel venkel per dag*.  Wil je meer gebruiken> gebruik de spijsverteringsmix.

*Essentiële olie van venkel wordt algemeen beschouwd als veilig, maar zwangere vrouwen en jonge kinderen moeten het gebruik ervan vermijden, omdat het de oestrogeenspiegels kan beïnvloeden. Verder bevat venkel het organische element trans-anethol. Dit kan productie van het oestrogeen stimuleren. Gebruik van venkel wordt afgeraden aan vrouwen met borstkanker, baarmoederkanker of tumoren. Als je  te veel venkel gebruikt, kan dit braken, hallucinaties en mentale onbalans veroorzaken. Vermijd het gebruik van venkel als je epilepsie hebt. Wil je meer weten over veiligheid van essentiële oliën klik dan hier voor het boek dat ik adviseer*

3. Gember

Net als kaneel en kruidnagel vind ik gember echt een herfstolie. Gember olie wordt gemaakt van gemberwortels. Heerlijk als schijfjes in je thee, of om mee te koken. Het geeft een zoete en pittige smaak aan gerechten.

Gember wordt gezien als een verwarmende olie, maar wordt ook vaak ingezet als ondersteuning van je spijsvertering.  Gingerol is een van de hoofdbestanddelen van gember, het zorgt voor de scherpe smaak van. Het lijkt op piperine en capsaïcine, de scherpe stoffen in respectievelijk peper en chilipeper. Een logische verklaring dus voor de verwarmende werking.  

Gember kun je goed gebruiken om een normale maagfunctie te ondersteunen, bij een vol gevoel in je maag en om het behoud van een normale zuurgraad in de maag te ondersteunen.

Tip 1 : Gember roller

Neem een handje kokosolie met een druppel gember en smeer op je buik /maag als je gaat reizen. Voeg een druppel gember toe aan je massage olie of maak een gember roller (9 druppels gember op 5ml gefractioneerde kokosolie) 

Tip 2:  Smoothie

Neem 200 ml kokosmelk, 1 banaan, 200 ml druivensap en 1 druppel gember. Mix het geheel met een staafmixer of in de blender. Voeg honing toe naar smaak. 

nb Gemberolie wordt "algemeen erkend" als veilig en er zijn weinig bijwerkingen gemeld. Gemberolie is sterk geconcentreerd en verdunning wordt aanbevolen. Doe altijd eerst een huidtest. 

4. Spijsverteringmix

Ik noem deze mix "de alles tussen mond en kont olie" :) Deze unieke blend bevat Gember, Pepermunt, Koriander Dragon, Karwij, Anijs en Venkel essentiële oliën . Een musthave olie voor onderweg of thuis! In alle situaties kan deze mix ondersteunen. Doe een druppel in een borrelglaasje met water en drink het op, of haal je duim even langs het flesje en veeg die af aan de binnenkant van je wang. Er zijn ook handige rollers kant en klaar te koop. Je kunt ook makkelijk je eigen roller maken: 9 druppels van deze mix op 5ml gefractioneerde kokosolie. 

Meer weten? Stuur me een berichtje!


*Pin gerust deze afbeelding naar pinterest op je bord essentiële olie 

5. Citroen

Citroen staat bekend om zijn zuiverende eigenschappen. Gebruik bijvoorbeeld 's morgens een druppel citroen olie in een glas (warm) water om de dag fris te starten en de natuurlijke reinigende werking van je lever te ondersteunen. 

Limonene is een van de hoofd bestanddelen van citroen olie en helpt je lijf bij het vinden van een natuurlijke balans en gewichtsmanagement. Ook kan citroen een positieve bijdrage geven bij regelmatige stoelgang en je vochthuishouding.  

Tip 1: Citroen water

Doe 1 druppel citroenolie in een GLAS warm water of thee. Gebruik citroen niet in plastic altijd in glas.

Tip 2: Maak een roller

Doe 3 druppels citroen, 3 druppels pepermunt en 3 druppels rozemarijn in een 5 ml roller en masseer hiermee je onderbuik. Fijn voor een regelmatige natuurlijke stoelgang.

(let op : gebruik deze roller niet als je gaat zonnen. Meer info over citrusoliën en de zon vindt je hier)

Tip 3: Boerenkool chips

Nb ik vind het handig om voor het drogen van groenten en fruit een voedseldroger te gebruiken. Klik hier voor meer informatie*. 

6. Bonus : Oregano

Essentiële olie van oregano wordt gewonnen uit de bladeren van de plant Origanum vulgare. Oregano is natuurlijk vooral bekend uit je keukenkastje, als ingrediënt voor Italiaanse gerechten.

Het hoofdbestanddeel van etherische olie van oregano is carvacrol. Dit is een "fenol" en die zijn over het algemeen HEET. (zie deze blog) Dit is de reden dat kruiden firma's een deel van de olie uit de plant destilleren., Anders wordt de gedroogde oregano heel sterk. In gedroogde oregano zit nog maar 1 -1,5% oregano olie.

Oregano ondersteunt een gezonde spijsvertering door de afscheiding van spijsverteringssappen te bevorderen.* Ook bevordert oregano een gezonde darmflora en kan ondersteunen bij een schone blaas & en een gezond immuunsysteem. 

Omdat oregano heel sterk is: gebruik de tandenstoker methode. Je kunt ook oregano in een plantaardige capsule innemen. Gebruik oregano niet puur op de huid, maar maak een 5ml roller met 4 druppels oregano en vul aan met gefractioneerde kokosolie. Rol deze onder je voeten of langs je ruggengraat of op je onderbuik voor extra ondersteuning.  

Extra ondersteuning

De gezondheidspiramide bestaat uit goed eten & drinken, bewegen, voldoende rust en ontspanning. Je kunt jezelf verder ondersteunen met goede voedingssupplementen. Wist je dat je lijf vitamines en mineralen nodig heeft als bouwstof voor allerlei processen in je lichaam? Ook gezonde vetten zoals omega vetzuren zijn heel belangrijk om je "motor" goed te laten lopen. Laat het me gerust weten als je meer wilt weten over goede voedingssuplementen.

Er zijn een aantal handige supplementen die ik 2-3 keer per jaar 10 dagen gebruik  om mijn lijf te ondersteunen bij de natuurlijke reiniging.

Dagelijks gebruik ik een supplement met enzymen. Vooral  als ik wat "zwaarder tafel" en als ik veel koolhydraten eet. De enzymen ondersteunen de natuurlijke werking van de maag en darmen bij het "afbreken" van de voedingsstoffen in kleinere delen. Handig dus! Deze krijg je in de natural solutions set.

 

 Meer informatie? Kijk gerust deze video's 

  

  

 

 

Hoe start je met etherische olie - download je gratis ebook

ebook etherische olie

Lees Meer

Zijn etherische oliën gevaarlijk voor katten?

Apr 14, 2024

Proteïne: De Onzichtbare Held in Je Voeding

Jan 02, 2024

doterra enrollment promotie

Jan 01, 2024

AANDACHTSPUNTEN  

*mijn blogs kunnen affiliate links bevatten, Dat betekent dat als je een aankoop doet via deze links dat ik een kleine commissie zou kunnen ontvangen. Dit natuurlijk zonder extra kosten voor jou

Helio - Léanne Lovink

Helio (v.o.f. Donna Da Yetta)
Léanne Lovink
Ir driessenstraat 94b
2312 KZ Leiden
whatsapp: 06-55377164
info {@} helio.nl

btw nr NL8572.58.321B01
kvk: 67995799