Helio - Blog Etherische Olie 

Hoe start je met etherische olie - download je gratis ebook

ebook etherische olie

Slaap

Aug 09, 2020
etherische olie voor slaap

Echt niet te geloven, maar onderzoek toont aan dat 60% van de Nederlanders slaapproblemen heeft. 50% van de deelnemers aan mijn workshops stelt ook een vraag over dit probleem! Zelf, en in mijn familie, hebben we inmiddels de nodige ervaring met het fenomeen plafond staren. Daarom deze tips: lees hoe je in 5 stappen uitgerust wakker wordt.

Ga snel naar:

Slaap is nodig voor herstel van lichaam en geest. Als je niet of slecht slaapt verzwakt je immuunsysteem en ga je lichamelijk en geestelijk disfunctioneren. Je kunt problemen krijgen met je geheugen. Je merkt dat je informatie niet op slaat.  Je herinnert je dingen niet meer. 

Hoe werkt slaap?

Er zijn twee verschillende soorten slaap:  REM slaap en NREM slaap. REM is de afkorting van Rapid Eye Movement. Of in het Nederlands vertaald ”snelle oog bewegingen”. Tijdens deze fase droom je en beweeg je meer. NREM slaap is het omgekeerde, dus meestal een droomloze slaap met weinig bewegingen.

Wat is goed slapen? 

De meeste mensen hebben het gevoel dat ze goed geslapen hebben als ze 4 NREM fases en 1 REM slaap fase hebben gehad.

5 super slaap tips 

De meeste nederlanders die slecht slapen kunnen met 5 stappen hun slaap verbeteren. Wat kun je dan doen?

1. Verander je eetpatroon

Je dagelijks inname beïnvloedt alles. Onvoldoende, teveel, verkeerd … etc. Je hele interne huishouding raakt in de war als je dit niet op orde hebt. Gooi maar eens diesel in je benzine motor… of te veel olie… De boel loopt vast.

Het live webinar dat ik gegeven heb met  volop tips over voedingsmiddelen, die mee of tegen werken om makkelijker in slaap te vallen (of om door te slapen) kun je kijken door je aan te melden voor de betaalde app/ community van Helio. Ga naar www.helio.nl/vip voor meer informatie

2. Beweeg meer

Veel mensen zitten 80% van de dag. Op de bank, achter ons bureau, in vergadering, tv kijken, computeren, eten etc. We "vergeten" gewoonweg om voldoende te bewegen. Vanuit de evolutie zijn we niet gebouwd als zittende wezens. Een flinke portie beweging was in de oertijd nodig om op een hert te jagen of bessen te verzamelen. Ik snap dat niet voor iedereen alles mogelijk is, maar 95% van de mensen kan echt wel 30 minuten per dag iets aan beweging doen. Wat kun jij?

3. Neem voldoende rust en ontspan

Hoe vaak ga jij als een dolle door op je werk of thuis? Want je TO-DO lijst moet af. Je kinderen naar sport of er ligt nog een mantelzorg klus. En daarna een verantwoorde maaltijd op tafel.

Adrenaline is de ultieme slaapkiller. En het vervelende... als je chronisch druk bent, dan raak je er "verslaafd" aan.  Je merkt bijna niet meer dat je stress hebt. En je gaat er zelfs onbewust naar op zoek en draaft door. Dit fijne stofje, en een extra bak koffie, geven je namelijk een heel goed gevoel. Jammer, want adrenaline is "the mother of all evil" in dit geval.

En daarna als "ontspanning" naar je telefoon grijpen  om 6 keer je facebook tijdlijn en meldingen te checken. Of op de bank crashen en drie afleveringen van een serie op Netflix kijken terwijl je eigenlijk al naar bed zou gaan? Tja, het wordt niet voor niets donker buiten. En alweer een stukje evolutie theorie... we gingen in de oudheid "met de kippen op stok". Jezelf een ritme aanleren is essentieel, als je beter wilt slapen. Op tijd naar bed dus!

4. Zorg voor een gezonde omgeving

Je omgeving heeft ook een enorme invloed op je slaap. Het klimaat in je slaapkamer, je bed, je kussen etc.. Maar ook wat je op je huid smeert en wat je inademt. Wist je dat veel synthetische stoffen je hormoonbalans verstoren? En laten die hormonen nu weer juist de stofjes, zijn die ook zorgen voor een fijn slaap ritme. Die synthetische stoffen die ben je dus liever kwijt dan rijk!

5. Ondersteun jezelf indien nodig

Er zijn een aantal essentiële oliën en supplementen, die echt kunnen ondersteunen. Iedereen kent natuurlijk lavendel (ja, ook van de geurzakjes bij oma). Maar de ene lavendel is de andere niet. Verschillende soorten hebben verschillende geuren en de struiken zien er ook heel verschillend uit. Een essentiële olie is niet alleen 50-70 keer sterker dan gedroogde bloemetjes, maar ook de "chemische" samenstelling is anders.

Waarom helpt lavendel olie  bij slaap?

Linalool en Linalyl Acetate zijn de stoffen in lavendel die ervoor zorgen dat je makkelijker in slaap valt en doorslaapt. Je wilt dus een olie met veel van deze stof (en in ieder flesje dezelfde hoeveelheid). Lees meer over de kwaliteit van essentiële oliën in deze blog : 

Hou je niet van lavendel? Geen probleem er zijn bijna 200 verschillende planten soorten die linalool produceren, waaronder kruiden en muntplanten, laurier-achtigen en berken. Linalool wordt gebruikt in 60-80 procent van de beauty en verzorgingsproducten die op de markt zijn. Een erg populaire geur dus.

In het plaatje van doterra hieronder zie je welke andere oliën veel linalool bevatten. Dat zijn o.a. LavenderClary SageBasilicumCilantro, and Coriander

Linalool heeft een interactie met de neuro transmitter GABA door het inademen (dus via je bulbus olfactorius , het stukje in je hersenen dat geur verwerkt). En heeft op die manier een positief effect je zenuwstelsel, je hormoonstelsel etc.

Het mooie is dat ook het innemen van lavendel een positief effect kan hebben op je humeur, je natuurlijke staat van blijheid kan ondersteunen*. Lavendel smaakt naar zeep dus gebruik een veggiecap of... een tandenstoker als je het in ijs, koekjes, smoothies etc wilt verwerken. (Een veggiecap is een pilvormig omhulsel van plantaardig materiaal. En de houten standenstoker kun je in je flesje steken. Je laat hem even volzuigen en roert hem vervolgens door je gerecht). 

Je kunt natuurlijk lavendel gebruiken om te masseren of om een roller te maken. Maak bijvoorbeeld een 5ml roller met 9 druppels lavendel en vul aan met gefractioneerde kokosolie. Deze kun je heerlijk rollen onder je voeten rollen als je naar bed gaat. Ook als je niet van de geur van lavendel houdt, heb je zo een super effect. Je stopt je voeten lekker onder de dekens.

Etherische oliën voor slaap 

1. Lavendel 

Ja, met stip op nummer een voor mij. De meest gebruikte en geliefde olie. Met heel veel toepassingen. Ik kan er wel 100 noemen. Doe gerust mee aan een van de masterclasses van de aroma vip en leer er meer over (www.helio.nl/vip).

Pure Lavendel Olie bevat 25% tot 40% linalool. Je kunt dit trouwens exact bekijken door het nummer onder je flesje in te voeren op de website sourcetoyou.com. Het flesje dat ik op dit moment gebruik bevat 35.15% linalool en 29.52 % l-actetate. Steeds meer onderzoeken wijzen er op dat het "geheel meer is dan de som der delen" . Alle verschillende stoffen die in deze lavendel olie zitten dragen bij,  hebben hun eigen unieke werking, en versterken elkaar. Als er gerommeld is met je olie of het is niet puur, dan werkt het niet of niet goed.

Wil je zien wat er allemaal in lavendel olie zit? Klik dan hier  voor het voorbeeld van mijn flesje.

2. Serenity

Serenity is een mix van essentiële oliën. Er zit o.a. in : Lavendelbloem, marjoleinblad, romeinse kamillebloem, ylang ylang bloem, hawaiïaans sandelhout en vanilleboon absoluut. Deze olie wordt niet geadviseerd voor inname, daarvoor zijn de serenity softgels ontwikkeld. Maar je kunt hem wel heerlijk gebruiken in je diffuser, voor massage en om toe te voegen aan badzout.  Serenity helpt bij ontspanning en het creëren van een rustige slaapomgeving. Het vermindert een gespannen gevoel en kalmeert de emoties. 

 

3. Calmer

De Calmer is een rustgevende mix en is een beetje te vergelijken met serentiy. Er zitten wel weer andere oliën in namelijk: lavendel, cananga, buddha wood en kamille in een basis van gefractioneerde kokosolie. Calmer zit in een heel handige 10ML roller waardoor hij makkelijk mee te nemen is. Een hele fijne roller om bij jezelf, maar ook om bij je kinderen gebruiken. Rol eenvoudig onder de voeten voor het slapen gaan. Of laat je kind zelf aangeven waar hij of zij het prettig vindt.

4. Kamille

Kamille is verzachtend en kalmerend. Het helpt om je gedachten en lijf in evenwicht te brengen. Kamille reduceert zorgen en het in cirkels ronddenken. Ken je dat gevoel van continu de voors- en tegens afwegen? Dit is de olie die gevoelens van tevredenheid en geduld ondersteunt. 

Je kunt de kamille van doterra innemen (voeg bijvoorbeeld 1 druppel toe aan een liter thee), gebruiken voor een massage (verdun het met een basis olie), voeg een druppel toe aan je badzout of gebruik het met een van deze andere 9 oliën in je diffuser.

5. Wierook

Wierook wordt al duizenden jaren gebruikt in gelovige omgevingen en voor meditatie. Het is bekend om de rustgevende eigenschappen voor je geest. Frankincense brengt letterlijk rust in je hoofd. 

Frankincense kun je innemen. Mijn manier is een druppel in een beugelfles koud water, bewaar deze in de koelkast. Schud voor gebruik. Je kunt ook een druppel direct onder je tong doen. Maar natuurlijk kun je ook een fijne roller maken (9 druppels op 5ml kokosolie), een druppel toevoegen aan een handje massage olie, 1-2 druppels toevoegen aan je badzout of gebruiken in je diffuser. Alle manieren zijn goed. Kies vooral wat bij jou past.

6. Scharlei

Scharlei is verzachtend, ontspannend en grondend. Scharlei is een fijne olie voor vrouwen in de overgang. Het werkt positief op het normaal functioneren van ons hormonale systeem. Als je in deze periode van je leven ondersteuning zoekt bij je nachtrust, denk dan aan scharlei. Scharlei is ook weer op drie manieren te gebruiken (aromatisch, topisch en inwendig)*

nb. gebruik scharlei niet als je zwanger bent

7. Vetiver

Vetiver is een van de planten die ik in Kenia heb “zien” groeien. Eigenlijk is het een grassoort waarvan de wortels heel lekker ruiken. Het gras wordt geplant om water en aarde vast te houden (erosie te beperken). De geur komt je misschien bekend voor ,omdat de olie ook in parfums en verzorgingsproducten wordt gebruikt. Het een grassoort met hele lange wortels. Die geven stevigheid. Dat is ook de werking van vetiver. Heel aardend en grondend. Je kunt vetiver aromatisch, topisch en inwendig gebruiken*. Dus voel je je niet in het hier en nu, niet aanwezig? Gebruik vetiver.

8. Wild Orange

Deze olie is tegelijk een energiegever als een humeur verbeteraar. Kalmerend en opbeurend tegelijk. Ook verzacht de olie gevoelens van angst en vermoeidheid. Sinaasappel olie is de olie van overvloed. Zeker als het even tegenzit een goede olie om te gebruiken! 

9. Air

Air is de "luchtweg samenstelling" van doterra en geeft letterlijk en figuurlijk lucht. Een frisse olie die zeker ook in de avond en nacht heel fijn is. Air bevat o.a. Laurier, pepermunt, eucalyptus, teatree, citroen, ravensara en cardamon.  Air kun je gebruiken in de diffuser en voor massages. Let op wel op blijf 12 uur uit de zon na gebruik. Niet voor inwendig gebruik.

Shop de oliën : klik hier   


 

 Aanvullend om te lezen over linalool (engels):

*let op gebruik alleen essentiële olie die getest is en geschikt voor inname lees de handig blog over veilig gebruik van essentiële olie : https://www.helio.nl/blog/is-essentiele-olie-veilig Deze informatie is niet bedoeld om ziektes te diagnosticeren, behandelen, genezen of voorkomen. Zie ook de disclaimer. Als je onder behandeling bent van een arts of medicatie gebruikt overleg altijd je arts voor je essentiële oliën gebruikt. 

 

Hoe start je met etherische olie - download je gratis ebook

ebook etherische olie

Lees Meer

Eucalyptus olie gebruik, voordelen en neveneffecten

Aug 29, 2022

Kurkuma ZIN OF ONZIN

Aug 22, 2022

AANDACHTSPUNTEN  

*mijn blogs kunnen affiliate links bevatten, Dat betekent dat als je een aankoop doet via deze links dat ik een kleine commissie zou kunnen ontvangen. Dit natuurlijk zonder extra kosten voor jou

Helio - Léanne Lovink

Helio (v.o.f. Donna Da Yetta)
Léanne Lovink
Ir driessenstraat 94b
2312 KZ Leiden
whatsapp: 06-55377164
info {@} helio.nl

btw nr NL8572.58.321B01
kvk: 67995799