Helio - Blog Etherische Olie 

Hoe start je met etherische olie - download je gratis ebook

ebook etherische olie

Je immuunsysteem versterken op een natuurlijke manier

May 26, 2022
immuunsysteem versterken

Direct naar:

 

Wat is je immuunsysteem

Je immuunsysteem is een complex verdedigingssysteem, dat ziekteverwekkers (zowel van buiten als van binnen) bestrijdt. Je huid houdt bacteriën, schimmels, virussen en parasieten tegen. Je lijf wordt ondersteund door de slijmlaag van je darmen, je luchtwegen en je genitaliën. Als er toch indringers zijn komen je witte bloedcellen in actie om deze aan te vallen en op te ruimen. 

Je immuuunsysteem versterken, 3 leefstijl tips

Een gezonde leefstijl is de belangrijkste factor om je immuunsysteem te verbeteren. Je kunt je immuunsysteem boosten door aanpassingen te doen in je wat je eet en drinkt, hoeveel je beweegt,  hoeveel stress je hebt en verbetering van je slaap. 

voeding voor je immuunsysteem

Voeding

Vitaminen en mineralen uit een gezond dieet van hele vruchten, groenten, granen en magere eiwitten geven je immuunsysteem een boost. Verkeerde voeding met een tekort aan "micro voedingsstoffen" verzwakt je immuunsysteem en verhoogt het risico op ziek worden (dus veel bewerkte voeding, fastfood, pakjes en zakjes, alcohol etc.)

Bewegen 

Beweging helpt bij je algehele gezondheid en welzijn, zowel op lichamelijk als geestelijk vlak. Recent onderzoek toont aan dat niet-bewegen een negatief effect heeft op je immuunsysteem waardoor je vatbaarder bent voor ziektes. 
 

Rust & Minder Stress

Zowel kwantiteit als kwaliteit van je slaap zijn belangrijk voor je immuunsysteem. Voldoende slapen, maar ook een "regelmatig" ritme zijn belangrijk. Stress verzwakt je immuunsysteem én heeft een negatief effect op je slaap.
 

supplementen voor je immuunsysteem

 

De beste vitamines en mineralen voor je immuunsysteem

Vitamine C, D, mangaan, zink, koper, resveratrol en quercetine versterken je immuunsysteem.  Een goede multivitamine bevat deze vitaminen en mineralen die veel belangrijke processen in je lichaam ondersteunen:

  • Vitamine C: wordt al sinds jaar en dag aanbevolen voor ondersteuning van je immuunsysteem. Let op dat je supplementen een goed opneembare en natuurlijke vorm van Vitamine C bevatten.
  • Mangaan: dit is een belangrijke bouwsteen voor je lijf om voedingsstoffen vitamines en mineralen om te zetten zodat ze ook daadwerkelijk gebruikt kunnen worden. Het is een belangrijke ondersteuner bij het bestrijden van vrije radicalen.
  • Zink: is een belangrijke bouwsteen voor je lichaam die o.a. de productie, groei en functie van witte bloedcellen ondersteunt.
  • Koper: de tegenhanger van zink en een hele krachtig antioxidant.
  • Vitamine D3; deze vitamine ondersteunt op alle vlakken je immuunsysteem. 
  • Reservatrol: is bekend als antioxidant. Het komt in diverse plantensoorten voor, maar vooral in de schil van blauwe druiven.
  • Quercetine: is een natuurlijke kleurstof die voorkomt in kappertjes, koolsoorten, appels en... rode wijn. Quercetine is een van de krachtigste natuurlijke antioxidanten.  

Klik hier voor de dōTERRA multivitamines 

Boost je immuunysysteem met etherische olie

1. Citroenolie

Citroen heeft van nature antibacteriële, ontstekingsremmende en ontgiftende eigenschappen. Citroenolie heeft daarnaast reinigende eigenschappen en je kunt het dus prima gebruiken om mee schoon te maken. Doe een druppel in heet water om te dweilen, of maak een sprayfles met een paar druppels citroenolie om oppervlakken af te nemen.

2. On Guard

On Guard is een mix van essentiële oliën waarmee dōTERRA een hele lijn van producten heeft gemaakt. Deze mix bestaat uit oliën van sinaasappel, kruidnagel, eucalyptus en rozemarijn. On Guard geeft energie, ondersteunt een gezond immuunsysteem en de ademhalingsfuncties. Hij beschermt ook tegen bedreigingen uit de omgeving en ondersteunt de natuurlijke antioxidanten afweer van het lichaam. De mix kun je zowel verdund op je huid gebruiken (bijvoorbeeld door een 5ml roller te maken met 9 druppels on guard aangevuld met kokosolie), aromatisch (in de diffuser of in een inhaler) of door de olie in te nemen (in warm water, thee of door de softgels/ beadlets dagelijks in te nemen). 

3. Lavendel

Door elke nacht voldoende te slapen, zorg je ervoor dat jij en je immuunsysteem voldoende energie hebben om uitdagingen die je lichaam binnendringen aan te pakken. Niet bij iedereen gaat in slaap vallen en/of doorslapen even makkelijk. Lavendel kan je daar goed bij helpen. Doe een druppel op je kussen, op je polsen of doe 3-5 druppels in je diffuser. Vind je lavendel geen lekkere geur? Onder je voeten werkt het net zo effectief en dan ruik je het niet ;-)

4. Oregano 

Essentiële olie van oregano ondersteunt de spijsvertering, de luchtwegen en het immuunsysteem. Dit door de carvacrol en thymol, de primaire chemische componenten die oregano bevat. Oregano is een hete olie, gebruik het verdund (maak een 5ml roller met 4 druppels oregano aangevuld met gefractioneerde kokosolie) en rol twee maal daags onder je voeten. Gebruik het door een houten tandenstoker in een flesje dopen en die door soepen en/of saus heen te roeren. In de diffuser gebruiken in een mix met andere oliën kan natuurlijk ook (fijne combinaties zijn: Bergamot, Cederhout, Kaneel, Kruidnagel, Eucalyptus, Frankincense, Gember, Lavendel, Citroen, Rozemarijn en Thijm)

Een andere optie die dōTERRA aangeeft is het innemen in water. Mijn ervaring is dat een veggie cap (plantaardig omhulsel) waar je olijf olie aan toevoegt prettiger is, omdat oregano een zeer krachtige en hete olie is. 

5. Melaleuca (teatrea)

Een van mijn persoonlijke favorieten. Iedere keer als mijn immuunsysteem zwak werd, kreeg ik last van pijnlijke witte plekken in mijn mond en vaak jeukende, zere plekken op mijn lippen. In eerste instantie ben ik begonnen om Melaleuca te gebruiken om de irritatie en de pijn te verlichten. Omdat ik het ook een heerlijke geur vond, gebruikte ik het ook regelmatig op mijn huid. De laatste jaren zijn bij mij de plekken compleet weggebleven.

Shop deze etherische oliën hier.

immuunsysteem natuurlijk boosten

 

Hoe gebruik je etherische olie voor je immuunsysteem

Je kunt (goede) essentiële olie op drie manier gebruiken: aromatisch (bijvoorbeeld in een diffuser), (verdund) op de huid of inwendig. Lees voor meer informatie de blog: is essentiële olie veilig

  1. maak een inhaler met 10 druppels on guard.
  2. maak een roller met 3 druppels on guard, 3 druppels teatree en 3 druppels oregano aangevuld met gefractioneerde kokosolie.
  3. verwen je zelf met een lavendelbad. Neem een handje (bad) zout en voeg daar 10 druppels lavendel aan toe. Voeg dit toe aan het warme bad water.

Meer tips in de doterra blog

Hoe start je met etherische olie - download je gratis ebook

ebook etherische olie

Lees Meer

Etherische oliën bij zwangerschap?

Nov 27, 2022

Itovi Scan Review

Nov 18, 2022

Inhalers maken met etherische olie

Oct 04, 2022

AANDACHTSPUNTEN  

*mijn blogs kunnen affiliate links bevatten, Dat betekent dat als je een aankoop doet via deze links dat ik een kleine commissie zou kunnen ontvangen. Dit natuurlijk zonder extra kosten voor jou

Helio - Léanne Lovink

Helio (v.o.f. Donna Da Yetta)
Léanne Lovink
Ir driessenstraat 94b
2312 KZ Leiden
whatsapp: 06-55377164
info {@} helio.nl

btw nr NL8572.58.321B01
kvk: 67995799