Helio - Blog Etherische Olie 

Shop de aanbiedingen

Ondersteun het gevoel van vrije adem

Mar 07, 2022
etherische olie voor ademhaling

Ondersteun het gevoel van vrije ademhaling met deze 10 etherische oliën: rozemarijn, kardamom, tijm, oregano, eucalyptus, pepermunt, citroen, dennen, beschermende mix en de speciale ademhalingsamenstelling. Lees meer >>>

Direct naar: 

Je ademhalingssysteem 

Door adem te halen neem je zuurstof op en adem je koolstofdioxide (CO2) uit. Ons ademhalingssysteem bestaat uit je mond, je luchtpijp, je neus, je luchtpijpvertakkingen en je longen (met je bronchiën en je longblaasjes).

Als je normaal ademt, adem je ongeveer 400-500 ml lucht in per keer. En dit doe je 12 tot 15 keer per minuut. Wow... bijna 7.000 tot 10.000 liter lucht per 24 uur!!!  Waarvan 432 liter zuivere zuurstof!!!

Al die lucht wordt door je neusharen vrijgemaakt van stofdeeltjes. En fijnere deeltjes zoals bacteriën, schimmelsporen of virussen blijven kleven in je (neus)slijm. Maar dat slijm zit niet alleen in je neus, maar ook in je luchtpijp en je bronchiën. Het is een belangrijk beschermingsmechanisme in je lijf. 

Let op voor:

Schoonmaakmiddelen, die bevatten vaak allerlei chemische stoffen die zeer schadelijk zijn voor je ademhaling. Ze bevatten bijvoorbeeld natriumhypochloriet (bleekmiddel), zouten, zuren en natriumhydroxide. En allerlei chemische geurstoffen. Al deze stoffen kunnen astma-achtige reacties oproepen.

Luchtvervuiling: Ik woon in Leiden. In een onderzoek van de fietsersbond een paar jaar geleden bleek dit een van de plekken te zijn waar de lucht het meest vervuild is.  De lucht die we inademen begint zijn tol te eisen bij veel mensen! Luchtverontreiniging kan nadelige effecten hebben op je luchtwegen. Als het kan, probeer dan niet in de file te gaan staan (neem het OV of reis op een ander tijdstip) en voorkom bijvoorbeeld het gebruik van houtkachels. Vervang de filters in je auto, je airco en het luchtventilatie systeem regelmatig. 

Onvoldoende ventilatie: Vroeger gooide mijn oma altijd alle deuren en ramen open in de ochtend. Even doorluchten. Onze huizen zijn de afgelopen jaren veel warmer geworden van gemiddeld 17 graden naar 21 of meer. En de isolatie is tegenwoordig ook super goed en dus fijn voor de energie rekening en het milieu, MAAR !!! er komt geen frisse lucht meer binnen! En we gebruiken ook meer "gemaakte" materialen die allerlei dampen in de lucht afgeven. Denk maar aan zeil, kunststof kozijnen, plastic materialen zoals schuimrubber in je stoelen etc. etc. Dus mijn tip... gooi lekker je deuren en ramen een uurtje open in de ochtend. Zet daarna je diffuser aan met purify, citroen of de ademhalingssamenstelling.

Ondersteun het gevoel van vrije ademhaling

Etherische oliën kunnen je lijf ondersteunen bij het behouden van een gezonde ademhalingsfunctie. Hieronder mijn top 10 tips en in de achtergrondinformatie kun je lezen waarom deze oliën zo goed werken.

 1. Rozemarijn olie

  Rozemarijn ruikt natuurlijk heerlijk, maar is ook een olie die je goed kunt inzetten als je in een gebied woont met veel luchtvervuiling. Het ondersteunt een relaxed gevoel, ondersteunt je hersenfunctie, geeft helderheid en inzicht, geeft energie en... ondersteunt je om vrijer te ademen. Dus een hoop vliegen in een klap.
  Hoe gebruik je het? In de diffuser, in een inhaler of verdund met kokosvet als fijne crème voor op je borst. Hier drie diffuser recepten:


  Rozemarijn aanschaffen? Klik hier
 2. Kardamon olie

  Kardamon is een kruid dat veel in de Indiase keuken in curries wordt gebruikt. Maar Kardamon wordt ook ingenomen om de ademhalingsfuncties te ondersteunen. Het bevat eucalyptol (inderdaad.... dat zit ook in eucalyptus) en dit helpt je spieren te ontspannen. Ook de spieren in je ademhalingssysteem. Daarnaast ondersteunt het je lijf bij het behouden van gezonde hoeveelheden slijm / vocht die de ademhalingsfuncties ondersteunen. Kortom een fijn kruid en een fijne olie om te gebruiken. Probeer het vooral ook uit in soepen, sauzen en curries. Of... voeg een druppel toe aan een lekkere cake.
   
  Kardamom aanschaffen? Klik hier
   
 3. Tijm olie

  Tijm ondersteunt gezonde luchtwegen. Denk bij kriebel in je keel ook aan tijm! Hierbij drie manieren om tijm te gebruiken: 
   
  Op de huid: Tijm etherische olie wordt gewonnen uit het blad van de tijm plant. Het is een hete olie, dus het is aan te raden deze olie goed te verdunnen met een basisolie! 4 druppels tijm in een roller met 5ml gefractioneerde kokosolie is voor de meeste mensen genoeg.* Rol met deze roller over je borst, langs je ruggengraat en onder je voeten als je ondersteuning nodig hebt.
   
  Aromatisch: Een andere manier om tijm te gebruiken is in een inhaler. Hierin zit een viltstaafje waarop je een aantal (LET OP: niet te veel) druppels tijm kunt druppelen. Vervolgens zet je de inhaler in elkaar en druk je hem zachtjes tegen je neusgat. Het andere neusgat druk je dicht en je ademt voorzichtig in. Je herhaalt dit bij je andere neusgat. Als je tijm in de diffuser wilt gebruiken kies dan voor kaneel, lavendel, teatree of grapefruit om combinaties te maken. Of combineer de oliën uit deze blog. Ik ben benieuwd naar jouw diffusermix, post gerust je tip in de reacties.
   
  Innemen : Tijm is een keukenkruid. De olie is natuurlijk veel sterker, maar heel goed te gebruiken. Gebruik de tandenstoker methode als het wilt toevoegen aan gerechten of gebruik een 1ml flesje (waar 1/8 druppel uit komt). Ook kun je het voor (tijdelijke) ondersteuning in een veggie cap doen. 1-2 druppels aangevuld met gefractioneerde kokosolie. Mijn tip... voor de maaltijd met een groot glas water.
   
   
  Tijm aanschaffen? Klik hier
 4. Oregano Olie

  Oregano is een hete olie maar ook een hele krachtige! Het ondersteunt de ontspanning van je spieren. En laten bij de ademhaling nu eens heel veel spieren betrokken zijn! Oregano is bovendien een rijke bron van antioxidanten*. Antioxidanten zijn essentieel om het lichaam te helpen beschermen tegen oxidatie van moleculen. Wanneer moleculen oxideren, kunnen ze vrije radicalen creëren die kunnen leiden tot beschadigde cellen*.
  Let op: Neem oregano in een een veggiecap anders is het enorm heet! Die ervaring wil je niet in je mond. Gebruik een veggiecap, vul met 1 druppel Oregano en vul aan met gefractioneerde kokosolie of olijfolie. Een goede tip is om dit te doen voor een maaltijd met een groot glas water.

  Hete soep is een van mijn oma's favoriete recepten in de herfst en de winter! Kippensoep..., maar een heerlijke romige kippensoep. Voeg daar uit een 1ml flesje een druppel oregano aan toe. Of maak een lekkere brooddip met olijfolie, balsamicoazijn, peper, zout en voeg (uit een 1ml flesje) een druppel oregano toe.  Je kunt ook de tandenstoker methode gebruiken. De oregano werkt verzachtend bij koude.

  Wil je een roller maken voor ondersteuning van je luchtwegen of je immuunsysteem? Doe dan 4 druppels Oregano in een 5ml roller en vul aan met gefractioneerde kokosolie. Rol 's morgens en 's avonds onder je voeten en langs je ruggengraat.

  Oregano aanschaffen? Klik hier
 5. Eucalyptus etherische olie

  Eucalyptusolie ken je denk ik wel als de heerlijke geur die je vaak bij de schoonheidsspecialiste of in de sauna ruikt. Het is een rustgevende, verkoelende geur. De olie heeft een verzachtende invloed op je luchtwegen en werkt verlichtend. 

  🌱 Maak een stoombadje: kook wat water, doe dit in een kom te doen met 3-5 druppels eucalyptus en doe een theedoek over je hoofd. 5-10 minuten goed inademen.
  🌱 Maak een crème: maak au bain-marie een crème. Doe een lepel kokosvet in een bakje, zet in een pan warm water en laat het smelten. Haal van de hitte bron en voeg
  5-10 druppels eucalyptus toe. Doe in een donker, glazen, afsluitbaar potje. Laat het afkoelen. Gebruik de crème op je bost en op je rug wanneer nodig.
  🌱 Snelle rub:  neem een beetje van de hand- en bodylotion van doterra en voeg een druppel eucalyptus doe. Smeer dit op je borst en je rug.


  Eucalyptusolie is natuurlijk ook perfect voor een ontspannende massage. In de winter is eucalyptus een top olie om op een koude, sombere dag je te stimuleren, kalmeren en verkwikken.
   
  Eucalyptusolie combineert goed met tijm, rozemarijn, marjolein, lavendel en cederhout in je diffuser.

  LET OP: EUCALYPTUS NIET INNEMEN!!!
   
  Eucalyptus aanschaffen? Klik hier
 6. Pepermuntolie

  Pepermuntolie bevat veel menthol, waarvan bekend is dat het verzachtende eigenschappen heeft. We kennen denk ik allemaal een heel scala aan producten waar pepermunt in zit. Ook de olie ondersteunt om te vrijer ademen door de neus en geeft verlichting. 

  Pepermunt kun je gebruiken in een inhaler, je diffuser, maar ook verdund op je huid of je kunt het innemen/ inwendig gebruiken. Smeer gerust een beetje op je tandvlees. Of doe je duim op het flesje en veeg die af aan de binnenkant van je wang. Een handige manier om snel ondersteuning te hebben is het kapot bijten van een peppermint beadlet in je mond. In één beadlet zit 1/8 druppel olie maar het blijf een hele frisse ervaring. 

  Pepermunt aanschaffen? Klik hier
 7. Ademhalingssamenstelling

  In deze mix zijn oliën bij elkaar gevoegd die elkaar versterken zoals laurier, pepermunt, eucalyptus, teatree, citroen, ravensara en kardamon. Een heel aantal van de oliën die ik in deze blog ook los beschrijf. Deze mix is samengesteld voor de verzachtende invloed op de luchtwegen. 

  Aromatisch: de mix is bedoeld om aromatisch of op je huid te gebruiken en perfect om in je diffuser te gebruiken in de herfst en de winter om  "de  effecten van seizoensgebonden bedreigingen te minimaliseren". Je kunt ook goed 9 druppels in een inhaler doen en op die manier de mix gebruiken. Een druppel op je kussen werkt ook perfect of.... gewoon uit het flesje in ademen. 

  Op de huid: als je een roller maakt (9 druppels op 5ml gefractioneerde kokosolie), rol je daarmee op je borst en je rug. Natuurlijk kun je ook weer de crème maken zoals hierboven omschreven of een druppel gebruiken in een handje hand- en bodylotion. Lekker verfrissend en verkoelend. Ik ben voorstander van verdunnen, maar mijn man gebruikt het vaak 's nachts puur op zijn bovenlip om "overmatig nachtelijk geluid" te verminderen en om lekker te slapen. 

  en je leest het al : NIET INNEMEN!.

  Er is inmiddels een nieuwe mix die je wel kun innemen de doTERRA air-X. 


 8. Beschermende mix

  Je lijf en zeker ook je ademhaling is gebaat bij een sterk immuunsysteem. De beschermende mix bevat o.a. oliën van sinaasappel, kaneel, kruidnagel en rozemarijn.  Je herkent al een aantal oliën uit deze mix omdat ze hierboven beschreven zijn voor hun werking op je luchtwegen.
  In eerdere blogs over ondersteuning van je immuunsysteem heb ik deze supermix al vaak genoemd. Sinaasappel, kruidnagel en kaneel zijn oliën die we al sinds jaar en dag kennen en die niet voor niets in veel winterse gerechten worden gebruikt. 
  Ik gebruik deze mix letterlijk overal... in mijn diffuser, op mijn huid (verdund!) en en ik gebruik de beadlets en de softgels heel regelmatig. De ultieme tip is om een druppel van deze mix dagelijks in je thee te doen. Ook heel fijn: een houten tandenstoker in het flesje zetten, zich vol laten zuigen en vervolgens door je melkschuim van je koffie roeren. 
  ps. elk kantoor, elk ouderencentrum, elke receptie, elk kinderdagverblijf moet naar mijn mening een diffuser neerzetten en deze mix gebruiken. Neem contact op als je wilt overleggen! 

  Deze mix aanschaffen? Klik hier

 9. Spar- en dennenoliën 

  Naaldbomen zijn bij veel mensen bekend vanwege de heerlijke geur. De dennengeur die we kennen is vaak helaas chemisch. Heel interessant is het als je douglas fir, siberian fir, black spruce en cypres naast elkaar zet en ruikt... ze zijn totaal anders. Logisch eigenlijk want een geranium is ook geen roos. Dennenoliën zijn fijn voor een doelmatige ademhaling en een opgeluchte neus.   

  Sparren- en dennenoliën hebben wel vergelijkbare voordelen en ze zijn ook heerlijk om te mixen in je diffuser met eucalyptus of pepermunt. Ook kun je puur een druppel in je handen doen en een kommetje maken over je mond en je neus. Adem dan twee minuten goed in en uit en ervaar de weldaad voor je ademhaling. 

  Veel dennenoliën zijn ook heerlijk voor massages. Combineer bijvoorbeeld Douglas Fir-olie met Wintergroen.
 10. Citroenolie

  Citroenolie heeft tal van goede eigenschappen. Het helpt onder andere om je immuunsysteem te versterken en je ademhalingssysteem te ondersteunen. Het is een fijne olie als er pollen in de lucht zijn (maak een inhaler met 3 druppels citroen, 3 druppels pepermunt en 3 druppels lavendel, dit geeft pollen minder kans).

  Ik neem altijd citroenolie mee als ik op reis ga. Het is lekker in een glas (warm) water. Het houdt je keel schoon (gorgel ermee) en heeft een verzachtende invloed op je keel (gebruik 2 druppels in een lepel honing) 

DIY recepten etherische olie

Leuk leuke recepten om zelf mee aan de slag te gaan : 

 

Waarom ondersteunen deze oliën ? 

Gebruik je al langer essentiële oliën of ben je professional, dan wil je waarschijnlijk ook weten waarom deze oliën werken en wat ze dan precies doen. Dit is een van de onderwerpen die iedere maand aan de orde komt in mijn online training. Meer informatie over deze betaalde community, ( ja, want èn de app, de online omgeving en het uitzoeken, schrijven en presenteren kosten geld en vooral veel tijd) vind je op www.helio.nl/vip.

Alpha-Pinene is het monoterpeen dat dennenbomen hun kenmerkende geur geeft. Maar het wordt niet alleen gevonden in de essentie van naaldplanten (de hierboven benoemde dennen- en sparrenolie). Het is ook het primaire chemische bestanddeel van essentiële oliën van rozemarijn, wierook, cipres, jeneverbes en helichrysum en het wordt zelfs aangetroffen in wilde sinaasappel. Recent onderzoek suggereert dat alfa-pineen mogelijk voordelen heeft voor de gezondheid van de huid en de mond en de goede werking van het immuunsysteem en de luchtwegen ondersteunt.

Bovendien suggereert klinisch onderzoek dat alfa-pineen kan helpen om een gezonde long- en ademhalingsfunctie te ondersteunen wanneer het intern wordt ingenomen, vooral in combinatie met limoneen , aanwezig in citrusoliën, of andere oliën die rijk zijn aan eucalyptol.

🌱 TIP Voeg een paar druppels Helichrysum toe of wierook etherische olie in een glas water of thee elke ochtend om je immuunsysteem te ondersteunen.

Menthol heb ik in de vorige twee blogs over spijsvertering en spieren ook besproken. Maar guess what ... deze "stof" heeft ook effect op je luchtwegen. Pepermunt wordt vaak een "stimulerende" etherische olie genoemd. Klinisch en experimenteel onderzoek suggereert dat aromatisch gebruik van menthol een rustgevend en verkoelend gevoel voor de luchtwegen geeft. 

🌱 TIP: Vlak voordat je iets actiefs doet: doe een druppel in je handpalm , wrijf ze tegen elkaar en adem 2 minuten in en uit voor een stimulerende oppepper .

Eucalyptol:  Dit is het primaire chemische bestanddeel van eucalyptusolie. Maar ook aanwezig in melaleuca, basilicum, rozemarijn, salie en pepermunt. Het heeft een kamferachtig aroma en een aangename kruidige smaak. Het wordt vaak gebruikt als smaakstof in gebak, snoepgoed en dranken. Maar het is in hoge concentraties giftig!!! Vandaar dat je de eucalyptus van Doterra NIET mag innemen en de melaleuca wel. Maar goed, net als met alles, met mate. Een heel klein beetje is al genoeg. Bovendien zijn een aantal van de genoemde oliën nogal sterk of heet. En melaleuca (teatree) smaakt naar "stopverf". Toch doe ik vaak mijn duim op het flesje en veeg die af in mijn mond. Waarom zul je denken? Nou .... een klein beetje biedt al een goede ondersteuning voor de natuurlijke balans in je lichaam. Onder andere ondersteunt en kalmeert het het je luchtwegen. 

🌱 TIP Voeg een 1/8 druppel (dit is een druppel uit een 1ml flesje) rozemarijn toe aan saladedressings of sauzen. Of voeg voor een verfrissende smaak en extra antioxidant ondersteuning een druppel basilicum of rozemarijn toe aan je favoriete Italiaanse gerechten.

Limonene Als je een fan bent van etherische oliën van citrusvruchten, zoals citroen en limoen, heb je waarschijnlijk wel eens van limoneen gehoord. Limoneen zit niet alleen in citrusoliën, maar ook in etherische oliën van zwarte peper, selderijzaad, groene munt en dille. Zoals aangegeven heeft het een positieve werking op op je luchtwegen vooral met dennen- en sparrenoliën. 

Carvacrol and Thymol  Carvacrol en thymol, de belangrijkste monoterpenencomponenten van oregano en tijmolie, lijken volgens recent onderzoek een rol te kunnen spelen het gezond houden van de longen en het ademhalingssysteem. 

Een andere recente studie wijst in de richting dat Carvacrol de gladde spieren van de luchtwegen ontspant. Vandaar dat oregano en tijm bij mijn top 10 oliën staan als luchtwegondersteuning. 

Starten met etherische olie

 Wil je voordeel/ korting? Bestel een basisset en lees de handige extra’s die je krijgt.

 

 Lieve groetjes Léanne 

Hoe start je met etherische olie - download je gratis ebook

ebook etherische olie

Lees Meer

Zijn etherische oliën gevaarlijk voor katten?

Apr 14, 2024

Proteïne: De Onzichtbare Held in Je Voeding

Jan 02, 2024

doterra enrollment promotie

Jan 01, 2024

AANDACHTSPUNTEN  

*mijn blogs kunnen affiliate links bevatten, Dat betekent dat als je een aankoop doet via deze links dat ik een kleine commissie zou kunnen ontvangen. Dit natuurlijk zonder extra kosten voor jou

Helio - Léanne Lovink

Helio (v.o.f. Donna Da Yetta)
Léanne Lovink
Ir driessenstraat 94b
2312 KZ Leiden
whatsapp: 06-55377164
info {@} helio.nl

btw nr NL8572.58.321B01
kvk: 67995799