Helio - Blog Etherische Olie 

Shop de aanbiedingen

Zoete en Pittige Courgette Pickles met een Vleugje Etherische Olie

Aug 17, 2023
Zoete en Pittige Courgette Pickles

Heb je de luxe van een rijke moestuin die je trakteert op een overvloed aan courgettes of komkommers? Of ben je onlangs gestuit op een verborgen gigant van 2 kilo tussen het groen? Voor deze momenten wil ik een speciaal recept met je delen dat ik heb gekregen van een lieve vriendin uit Frankrijk. Al jarenlang maakt zij gebruik van de opbrengst van haar prachtige moestuin op de camping om deze verrukkelijke zoetzure courgette in potten te bewaren. Het resultaat? Absoluut heerlijk! En voor degenen onder ons zonder een eigen moestuin: geen zorgen. Je kunt het net zo smaakvol maken met courgettes vers van de supermarkt.

 

Ingrediënten:

  • 1 kilo courgette, klein gesneden
  • 2 uien, fijn gesneden
  • 3 eetlepels fijn zout
  • 500 ml azijn
  • 225 gram suiker
  • 2 theelepels kurkuma
  • 3 theelepels mosterdzaad
  • Etherische oliën: 1 dr zwarte peper, 1dr roze peper, en 2 dr mandarijn (doTERRA aanbevolen)

De Magie van het Inmaken in 8 Stappen:

  1. Meng de courgette en ui in een kom.
  2. Besprenkel met zout en laat Moeder Natuur haar werk doen voor ongeveer 3 uur.
  3. Na deze rustperiode, spoel je de courgette en ui af om het overtollige zout te verwijderen en laat goed uitlekken.
  4. Doe de azijn in een pan met suiker, kurkuma en mosterdzaad. Breng het mengsel aan de kook en laat het courgettemengsel 5 minuten zachtjes meekoken.
  5. Gebruik een schone lepel om je courgette pickles in steriele potjes te scheppen.
  6. Zodra je kookvocht is afgekoeld, voeg je één druppel van elke etherische olie toe. Meng voorzichtig.
  7. Voeg het kookvocht toe aan je potjes tot de rand.
  8. Draai de deksels er stevig op en keer de potten om om ze te laten afkoelen en vacuüm te trekken.

Het toevoegen van etherische oliën zoals zwarte peper, roze peper en mandarijn kan een boeiende smaakdimensie aan je courgette pickles geven. Deze oliën brengen warmte, zoetheid en een vleugje citrus die prachtig kunnen samensmelten met het zoet-zure profiel van de pickles.

Zwarte peper (Black Pepper)

  • Profiel: Zwarte peper etherische olie wordt gedistilleerd uit de gedroogde, geplette, bijna rijpe vruchten van de Piper nigrum plant.
  • Smaak & Aroma: De olie heeft een warme, kruidige geur die vergelijkbaar is met de peperkorrels, maar subtieler. In culinaire toepassingen voegt het een pittige diepte toe zonder overheersend te zijn.
  • Voordelen: Het wordt vaak gebruikt in de aromatherapie voor zijn stimulerende eigenschappen. Het kan je circulatie te ondersteunen wanneer het verdund wordt toegepast op de huid, is goed voor vermoeide spieren en kan mentale alertheid bevorderen.

Roze peper (Pink Pepper)

  • Profiel: Roze peper etherische olie komt van de Schinus molle boom, die ondanks zijn naam niet echt verwant is aan de zwarte of witte peperplanten. De Schinus molle, beter bekend als de Peruviaanse peperboom, produceert kleine rode besjes die vaak "roze peperkorrels" worden genoemd.
  • Smaak & Aroma: Roze peperolie is milder dan zwarte peper en heeft fruitige, zoetere tonen. Het kan een lichte peperige hitte geven met een vleugje zoetheid.
  • Voordelen: Roze peper kan helpen het immuunsysteem te ondersteunen en heeft ook kalmerende eigenschappen die gunstig kunnen zijn voor het spijsverteringssysteem.

Mandarijn (Tangerine)

  • Profiel: Mandarijn etherische olie wordt geperst uit de schil van de mandarijnvrucht. Het behoort tot de citrusfamilie en is nauw verwant aan sinaasappel en clementine.
  • Smaak & Aroma: De olie heeft een zoet, licht en levendig citrusaroma. In gerechten brengt het een heldere, frisse en zonnige noot.
  • Voordelen: Mandarijnolie staat bekend om zijn ontspannende en kalmerende eigenschappen  en bevordert een positieve stemming.

 


Wanneer deze oliën gecombineerd worden in culinaire creaties, zoals je zoetzure courgette, kan het resultaat een complexe en gelaagde smaakbeleving zijn die zowel vertrouwd als verrassend is. De warmte van de zwarte peper, de zachte zoetheid van de roze peper en de citrusachtige frisheid van de mandarijn vormen samen een harmonieuze smaak.

 

Belangrijke opmerking: Niet alle etherische oliën zijn geschikt voor inwendig gebruik. Als je kiest voor doTERRA etherische oliën, weet dan dat ongeveer 48 van de circa 120 oliën veilig zijn voor consumptie. Controleer altijd vooraf of de etherische olie die je wilt gebruiken hiervoor geschikt is. Voor een handig overzicht kun je terecht op www.helio.work/kook.

Dit recept is weer eens wat anders dan de saaie augurk in een potje. Je combineert heerlijke verse courgette met een moderne twist van etherische oliën. Probeer het zelf en geniet ervan. Laat me zeker weten hoe het smaakte!

 

Lieve groetjes van Léanne van Helio

Mijn favoriete kookboek op dit moment koken met essentiële oliën Inmaakpotten

 

Hoe start je met etherische olie - download je gratis ebook

ebook etherische olie

Lees Meer

Zijn etherische oliën gevaarlijk voor katten?

Apr 14, 2024

Proteïne: De Onzichtbare Held in Je Voeding

Jan 02, 2024

doterra enrollment promotie

Jan 01, 2024

AANDACHTSPUNTEN  

*mijn blogs kunnen affiliate links bevatten, Dat betekent dat als je een aankoop doet via deze links dat ik een kleine commissie zou kunnen ontvangen. Dit natuurlijk zonder extra kosten voor jou

Helio - Léanne Lovink

Helio (v.o.f. Donna Da Yetta)
Léanne Lovink
Ir driessenstraat 94b
2312 KZ Leiden
whatsapp: 06-55377164
info {@} helio.nl

btw nr NL8572.58.321B01
kvk: 67995799