Helio - Blog Etherische Olie 

Shop de aanbiedingen

Baking Soda: jouw eco-vriendelijke oplossing voor bijna alles

Aug 23, 2023
baking soda

Baking soda, ook wel bekend als natriumbicarbonaat of zuiveringszout, is een wit poeder dat veel gebruikt wordt in bakrecepten, huishoudelijke schoonmaak en persoonlijke verzorging. De reden waarom baking soda een "reinigende" of "zuiverende" werking heeft in veel toepassingen is te danken aan enkele van zijn chemische eigenschappen.

Waarom baking soda onmisbaar is in ieder huis

en waarom jij het vaker zou willen gebruiken

Basische eigenschappen: Baking soda is een basisch zout, wat betekent dat het kan reageren met zuren. Deze reactie produceert vaak koolstofdioxidegas, wat zichtbaar is in de vorm van bubbels of schuim. Dit wordt vaak gebruikt in bakken om deeg te laten rijzen. In schoonmaaktoepassingen kan deze reactie helpen om bepaalde soorten vuil en aanslag op te lossen.

 1. Mild schurende eigenschappen: Baking soda is licht schurend, wat betekent dat het kan helpen bij het scrubben en verwijderen van aangekoekt vuil of vlekken van oppervlakken zonder ze te beschadigen.

 2. Neutraliseert geurtjes: Baking soda helpt om geuren te neutraliseren, waardoor het een effectieve deodorant is. Ideaal voor o.a. stinkende koelkasten, vriezers, schoenen en andere gesloten ruimtes zonder dat je vieze synthetische sprays en geurtjes hoeft te gebruiken die de nare luchtjes verhullen maar niet weghalen. 

 3. Antibacteriële eigenschappen: Baking soda is zelf niet sterk antibacterieel, maar wat wel heel tof is; het kan het de pH (zuurgraad) van de omgeving veranderen. Dit maakt het een stuk moeilijker voor sommige bacteriën om te overleven.

 4. Zachte reiniging: Vanwege zijn iets hogere PH waarde kan baking soda zachte reinigingseigenschappen hebben, wat het geschikt maakt voor gebruik op gevoelige oppervlakken of voor de huid. Het is in staat om vetachtige stoffen op te lossen. Daarnaast kan het de huid licht scrubben waardoor dode huidcellen worden verwijderd en de huid er frisser en helderder uitziet. Maar gebruik het zorgvuldig. De natuurlijke pH-waarde van de huid licht zuur is, meestal rond 4,5 tot 5,5. Deze zure mantel helpt de huid te beschermen tegen schadelijke micro-organismen en externe invloeden. Langdurige blootstelling aan sterk basische producten kan de huidbarrière verstoren, wat kan leiden tot uitdroging, irritatie en gevoeligheid. Lees verder voor goede recepten en tips

Wat is het verschil tussen baking soda en bakpoeder

Bakingsoda en bakpoeder worden vaak door elkaar gehaald, maar!!! Baking soda is niet hetzelfde is als bakpoeder. Beiden worden gebruikt om deeg te laten rijzen voor cakes, koekjes en brood. Er zitten echter verschillende ingrediënten in en ze werken op een totaal verschillende manier. Baking soda (natriumbicarbonaat) is een basische stof die een zuur nodig heeft (zoals citroensap of karnemelk) om koolstofdioxidegas te produceren en zo het deeg te laten rijzen. Bakpoeder daarentegen bevat zowel een zuur als baking soda, waardoor je niets anders nodig hebt en het direct kan werken als een rijsmiddel. Er hoeft dus geen extra zuur toegevoegd te worden. 


 

 

Toffe Baking Soda Recepten in de Keuken

Baking soda heeft tal van culinaire toepassingen die zowel smaak als textuur in recepten kunnen verbeteren.

 Recepten en toepassingen in het bakken:

 • Luchtige pannenkoeken: Voeg een halve theelepel baking soda en een paar druppels doterra Wild Orange of On Guard toe aan je pannenkoekenbeslag voor extra luchtigheid en verrassende smaak. Lees hier het heerlijke paradijselijke pancakes recept. 

 • Knapperige koekjes: Gebruik baking soda in combinatie met doterra cassia etherische olie voor heerlijk geurende en knapperige koekjes.


 

Super schoonmaken met baking soda

Baking soda is een milieuvriendelijk en effectief schoonmaakmiddel.

 1. Tapijtreiniger

  • Meng 1 kop baking soda met 10-15 druppels etherische olie (bijv. tea tree of lavendel).
  • Strooi het mengsel over het tapijt, laat het 15-20 minuten intrekken en zuig het daarna op.
 2. Zachte scrub voor de badkamer

  • Maak een pasta van baking soda, een beetje water en 8-10 druppels citroen- of pepermuntolie. Gebruik deze om tegels en voegen te schrobben. 
 3. Luchtverfrisse:
  • Meng 1 kopje baking soda met 15-20 druppels van je favoriete etherische olie (bijv. lavendel of citroen).
  • Plaats het mengsel in een open pot of bakje en zet het in de gewenste ruimte. Het zal geuren absorberen en een frisse geur verspreiden.
 4. Toiletreiniger

  • Strooi wat baking soda in de toiletpot, voeg 5-10 druppels etherische olie (bijv. eucalyptus of tea tree) toe en schrob met een toiletborstel.
 5. Vuilnisbakdeodorant

  • Strooi wat baking soda op de bodem van de vuilnisbak en druppel er enkele druppels citroen- of lavendelolie overheen om geurtjes tegen te gaan.
 6. Wasverzachter

  • Voeg aan je was 1/2 kop baking soda toe en 10 druppels van je favoriete etherische olie (zoals lavendel) voor zachte en heerlijk ruikende kleding.
 7. Handreiniger 

  • Maak een pasta van baking soda met een paar druppels water en voeg 3-4 druppels lavendel- of tea tree olie toe. Gebruik het om je handen zachtjes te scrubben en te reinigen.

 

 

klein verpakking groot verpakking Boek

 

 


 

Persoonlijke Verzorging en Gezondheid

Baking soda is een veelzijdig ingrediënt voor persoonlijke verzorging en het wordt vaak gebruikt in o.a. in tandpasta's. Baking soda helpt bij het bleken van tanden en het bestrijden van slechte adem.

Huidverzorging en badproducten:

 • Bruisballen voor het bad:

  • Mix 2 delen baking soda met 1 deel citroenzuur en voeg enkele druppels van je favoriete etherische olie toe voor een ontspannend bad.
 • Zelfgemaakte deodorant:

  • Meng 1/4 kop baking soda, 1/4 kop maïszetmeel en 10 druppels tea tree olie (of een andere gewenste geur). Voeg, indien nodig, kokosolie toe om een smeerbare consistentie te krijgen.

  Badzout:

  • Meng 2 kopjes Epsom-zout, 1/2 kop baking soda en 10-15 druppels etherische olie (zoals balance of serenity).
  • Strooi een handvol in je bad voor ontspanning.
 • Voetenbad:

  • Vul een teiltje met warm water, voeg 1/2 kop baking soda en 10 druppels lavendel toe voor een ontspannend en verfrissend voetenbad.

    


 

Aromecum groot handboek aromatherapie Meer DIY

 

Hoe start je met etherische olie - download je gratis ebook

ebook etherische olie

Lees Meer

Zijn etherische oliën gevaarlijk voor katten?

Apr 14, 2024

Proteïne: De Onzichtbare Held in Je Voeding

Jan 02, 2024

doterra enrollment promotie

Jan 01, 2024

AANDACHTSPUNTEN  

*mijn blogs kunnen affiliate links bevatten, Dat betekent dat als je een aankoop doet via deze links dat ik een kleine commissie zou kunnen ontvangen. Dit natuurlijk zonder extra kosten voor jou

Helio - Léanne Lovink

Helio (v.o.f. Donna Da Yetta)
Léanne Lovink
Ir driessenstraat 94b
2312 KZ Leiden
whatsapp: 06-55377164
info {@} helio.nl

btw nr NL8572.58.321B01
kvk: 67995799