Helio - Blog Etherische Olie 

Hoe start je met etherische olie - download je gratis ebook

ebook etherische olie

Natuurlijke insecten afweer

Apr 21, 2023
Natuurlijke insecten afweer

De lente en zomer zijn  de periodes waarin veel mensen last hebben van insecten als muggen, vliegen, mieren, spinnen en fruitvliegjes. Nu zijn er natuurlijk tal van insecticiden te verkrijgen in de winkel, maar deze zijn een belasting voor het milieu, ze stinken en zijn niet altijd veilig in gebruik. Zeker wanneer er huisdieren en kinderen in huis zijn, wil je op een zo veilig mogelijke en natuurlijke manier afkomen van insecten.

Al duizenden jaren gebruikt de mens planten als natuurlijk middel ter bescherming tegen insecten en ongedierte. Een eenvoudige manier om dit te doen is door "gekneusde" planten in huis op te hangen. Dit wordt nog steeds veel gedaan over de hele wereld als natuurlijk alternatief. Daarnaast werden planten al eeuwenlang verbrand om muggen weg te jagen. Later begon men extracten van planten in de vorm van olie op de huid of kleding aan te brengen.

Hoe werken etherische oliën tegen insecten?

Planten produceren van nature verbindingen om zich te beschermen tegen plantenetende insecten, ook wel fytofage insecten genoemd. Deze stoffen zijn vaak effectief tegen muggen en andere bijtende vliegende insecten. Insecten die bloed zuigen, zoals muggen, hebben een gemeenschappelijke voorouder met plantenetende insecten en reageren nog steeds op deze potentieel giftige stoffen. Etherische oliën zijn daarom een natuurlijke en effectieve manier om insecten op afstand te houden.

Hoe lang werken de etherische oliën tegen ongedierte

Wanneer het gaat om het gebruik van etherische oliën als insectenwerend middel, is het belangrijk om te weten hoe lang deze oliën effectief zijn. Het is namelijk zo dat de meeste van deze oliën zeer vluchtig zijn en daarom maar kort werken wanneer je ze op de huid gebruikt. Onderzoeken hebben aangetoond dat de werking van deze oliën tussen de 1 en 3 uur ligt. Om deze werking te verlengen tot wel 6-8 uur, kun je ervoor kiezen om de oliën te mengen met gefractioneerde kokosolie of een neutrale hand- en bodylotion. Door dit te doen, wordt de verdampingssnelheid van de olie vertraagd. Ons beste advies is dan ook om de oliën regelmatig aan te brengen voor een langdurige bescherming tegen insecten.

 

Essentiële oliën die andere ongedierten afstoten

Insect Etherische olie
Mieren zwarte peper, kaneel, citrus, kruidnagel, pepermunt, spearmint, teatree, On Guard
Kevers cederhout, sinaasappel, pepermunt, tijm
Vliegen Cederhout, lavendel, citroengras, patchouili, pepermunt, rozemarijn, spearmint, teatree
Luizen cederhout, eucalyptus, geranium, lavendel, citroen, sinaasappel, patchouili, pepermunt, rozemarijn, spearmint, tea tree
Vlooien cederhout, citronella, eucalyptus, lavendel, citroengras, sinaasappel, pepermunt
Kakkerlakken Cederhout, kaneel, eucalyptus, citroen, sinaasappel, pepermunt, tijm
Spinnen Cederhout, kaneel, citronella, lavendel, citroen, sinaasappel, pepermunt, spearmint
Wespen zwarte peper, kaneel, kruidnagel, geranium, citroengras, pepermunt
Teken cederhout, citronella, eucalyptus, geranium, lavendel, citroengras, sinaasappel, rozemarijn, scharlei, teatree, tijm
Motten cederhout, citronella, lavendel, sinaasappel, pepermunt, spearmint
Zilvervisjes kaneel, lavendel, pepermunt
Fruitvliegjes lavendel

 

Beste DIY recepten tegen insecten

 • Mijn ervaring: neem een sprayflacon van 30ml, voeg 10-15 druppels lemon eucalyptus toe, vul aan tot 1/3 met neutrale hand- en bodylotion of gefractioneerde kokosolie en de rest met water. Schudden voor gebruik. De bodylotion of gefractioneerde kokosolie zorgen ervoor dat de essentiële olie minder snel verdampt en langer zijn afstotende werking behoudt. 
 • Op vakantie nemen we altijd de diffuser mee. Onze ervaring is dat we veel minder last hebben van muggen, als we 3-5 druppels lavendel in water doen en de diffuser aanzetten. 
 • Neem een klamboe mee en een (elektrische) vliegenmepper. Thuis hebben we ook altijd een vliegenlamp staan. Ook een ventilator in je (slaap) kamer helpt. 
 • Voor je hond: doe een druppel lemongrass en lavendel op de halsband. Teken en vlooien hebben hier een hekel aan. Lees hier meer over honden en etherische olie
 • Spray je banken met een sprayflacon met een paar druppels lemongrass en lavendel aangevuld met water. Dit is ook een goede mix om de vloer mee te dweilen. Vlooien houden hier niet van en het ruikt heerlijk fris. Dit is fijner dan essentiële olie op je kat gebruiken want daar is een hele grote verdunning nodig, Lees de artikelen in de blog over essentiële olie en dieren.
Klik op de plaatjes voor meer informatie
doterra citroengras doterra lavendel lemon eucalyptus bodylotion sprayfles dotera home essentials kokosolie

 

Aandachtspunten

 • Let met het gebruik van essentiële olie op je huid goed op. Als je gevoelig bent kun je namelijk reageren op essentiële olie. Probeer daarom altijd eerst een klein beetje op de binnenkant van je pols.
 • Sommige oliën zijn "heet" zoals citroengras, kaneel, kruidnagel en tijm. Gebruik deze oliën NIET puur op je huid (4 druppels op 5ml basis olie zijn vaak genoeg). download de gratis gids over het goed verdunnen van etherische olie hier 
 • Breng regelmatig aan. Door de vluchtigheid van de olie zul je pure olie ieder uur moeten aanbrengen. Als je verdunt in een spray met kokosolie of hand- en bodylotion is de "verdamping" van de etherische olie langzamer. 
 • Let op met essentiële oliën in de zon. Sommige oliën zorgen ervoor dat je huid gevoeliger wordt voor zonlicht. Lees het artikel hierover: www.helio.nl/blog
 • Middelen met essentiële olien worden NIET aanbevolen voor gebieden met infectie ziekten o.a. veroorzaakt door parasieten. Overleg met je huisarts of de GGD.

 

Tips om insecten te voorkomen

Naast het gebruik van etherische oliën zijn er nog een aantal andere maatregelen die je kunt nemen om insecten op afstand te houden:

 1. Hou je huis schoon en opgeruimd: Insecten zoals spinnen zijn dol op stoffige en rommelige verstop plekjes. Door regelmatig schoon te maken en op te ruimen, voorkom je dat ze daar gaan zitten.

 2. Ventilatie kan helpen om vochtige lucht af te voeren en zo de luchtvochtigheid te verlagen. Dit kan op zijn beurt helpen om insecten zoals zilvervisjes, pissebedden op afstand te houden. Mijn juiste advies zou daarom zijn: Zorg voor goede ventilatie in vochtige ruimtes zoals de badkamer en keuken om vocht af te voeren en de luchtvochtigheid te verlagen, wat kan helpen om insecten te voorkomen.

 3. Dek voedsel af: Meerdere soorten insecten en knaagdieren komen af op etensresten en openstaande verpakkingen. Dek daarom voedsel altijd goed af, gebruik luchtdichte verpakkingen en zoals bakkenen containers en zorg ervoor dat er geen etensresten achterblijven.

 4. Houd ramen en deuren dicht: Vooral tijdens de schemering en nacht komen veel insecten (zoals motten en muggen) naar binnen. Zorg ervoor dat ramen en deuren gesloten zijn en gebruik horren om te voorkomen dat insecten binnenkomen. 

 

 

 

Hoe start je met etherische olie - download je gratis ebook

ebook etherische olie

Lees Meer

Collageen 101: Alles Wat Je Moet Weten Over Dit Huidwonder

May 29, 2023

Het grote voordeel van tea tree olie

Apr 30, 2023

9 Moederdag cadeau ideeën

Apr 26, 2023

AANDACHTSPUNTEN  

*mijn blogs kunnen affiliate links bevatten, Dat betekent dat als je een aankoop doet via deze links dat ik een kleine commissie zou kunnen ontvangen. Dit natuurlijk zonder extra kosten voor jou

Helio - Léanne Lovink

Helio (v.o.f. Donna Da Yetta)
Léanne Lovink
Ir driessenstraat 94b
2312 KZ Leiden
whatsapp: 06-55377164
info {@} helio.nl

btw nr NL8572.58.321B01
kvk: 67995799