Helio - Blog Etherische Olie 

Shop de aanbiedingen

Hormonen

Dec 15, 2020

Wat zijn hormonen?

Je hormonen... je hebt ze nodig, maar ze kunnen bij tijd en wijle ook behoorlijk lastig zijn. Ze worden geproduceerd door je endocriene systeem. Dat is een heel scala van klieren in je lijf, die allerlei functies aansturen, met chemische stoffen. 

Direct naar

Misschien herken je wel een paar van deze klieren: je bijschildklieren, je bijnieren. je epifyse, je hypofyse, je hypothalamus, je schildklier, je thymus, je eilandjes van Langerhans, je geslachtskieren en je alvleesklier

De chemische stoffen die ze aanmaken zijn je hormonen. Er zijn heel veel verschillende hormonen o.a. adrenaline, endorfine, insuline, melatonine, oxytocine, progesteron, oestrogeen, serotonine en testosteron. 

 

Hormonen bij vrouwen

Oestrogeen wordt geproduceerd in de eierstokken en is betrokken bij groei en voortplanting. Progesteron wordt geproduceerd in de eierstokken, in de placenta en in de bijnieren. Het reguleert de vruchtbaarheid en een regelmatige menstruatie. Testosteron wordt geproduceerd in de eierstokken en de bijnieren. Het heeft invloed op je spiermassa, de sterkte van je botten en je libido.

Vruchtbaarheid en een normale cyclus worden voor een groot deel gestuurd door progesteron en oestrogeen. In de overgang verandert de balans tussen deze twee hormonen. Die verandering kan zorgen voor klachten van allerlei aard: opvliegers, zweten, hoofdpijn, humeurigheid, neerslachtigheid etc etc. 

Hoe beïnvloed je je hormoonbalans?

Een gezonde levensstijl heeft een grote invloed op je hormoonbalans. Een van de belangrijkste levensstijl aanpassingen is het verminderen van stress. 

Stress zorgt er namelijk voor dat je lichaam in haar overlevingsstand gaat. Verschijnselen die je kunt ervaren zijn: extra gewicht vasthouden (vaak in de vorm van buikvet), afname van je spiermassa, de neiging tot "binge" eten (veel suiker en veel vet). Je voorplanting gaat " ON HOLD", je voelt je vermoeid, je ervaart brainfog, je temperatuursensor raakt van slag en het leven voelt soms aan als een emotionele rollercoaster. 

Als je denkt dat dit bij jou het geval is, laat je hormonen dan bij je huisarts testen. Ook een orthomoleculair therapeut kan deze tests voor je uitvoeren. De link voor de aanbevolen tests: www.drmariza.com/labtests. Of lees dit (engelse) boek van dr. Mariza Snyder www.helio.work/hormonen

Hormonen beïnvloeden met een gezonde leefstijl

De gezondheidspiramide bestaat uit: goed eten & drinken, bewegen, voldoende rust en ontspanning, chemfree leven, en zelfzorg.

Voeding:  Je lijf heeft voedingstoffen uit gezonde voeding nodig als bouwstof voor allerlei processen in je lichaam, en dus ook voor de aanmaak van hormonen. Een goede multivitamine kan ondersteunen. Ook gezonde vetten, zoals omega vetzuren zijn heel belangrijk om je "motor" goed te laten lopen. Lees er hier meer over

Bewegen helpt bij je algehele gezondheid en welzijn, zowel op lichamelijk als geestelijk vlak. Beweging zorgt voor de aanmaak en de afbraak van allerlei hormonen in je lichaam. Buiten bewegen is zeker aan te raden! 
 
Slaap: Zowel kwantiteit als kwaliteit van je slaap zijn belangrijk voor je gevoel van rust en ontspanning. De uitdrukking: "Reinheid Rust en Regelmaat" wordt niet voor niets zo vaak genoemd. Voldoende slapen, maar ook een "regelmatig" ritme, beide zijn belangrijk. Bij slaapgebrek nemen allerlei belangrijke "boodschappers" en "cellen" in activiteit af. Te weinig slaap of onderbrekingen van je slaap hebben een negatief effect op je hormoonbalans. Lees er hier meer over

Chem-free leven In veel verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen zitten chemische en zelfs hormoonverstorende stoffen! Lees er hier meer over

Zelfzorg: Tijd voor jezelf maken, lekker in bad, een gezichtsmaskertje, ademhalingsoefeningen, yoga, meditatie, massage, een voetreflexbehandeling..... Allemaal dingen waarmee je jezelf gezond houdt. Want in de westerse samenleving moeten we veel meer focus krijgen op gezond blijven ipv op gezond worden! 

Ondersteuning met essentiële oliën en supplementen

1. Mulitvitamine, omegavetzuren en Bonesupplement

Omega-vetzuren en essentiële oliën ter ondersteuning van de immuunfunctie en andere cruciale lichaamsprocessen. Essentiële vetzuren zijn voedingsstoffen die nodig zijn voor veel belangrijke functies in het menselijk lichaam. Het gaat hier om celgroei, hersenontwikkeling, spieractiviteit, immuunfunctie, overall gezondheid etc.  “Essentiële” vetzuren kunnen niet geproduceerd worden door je lichaam. We zijn afhankelijk van ons eten om deze vetzuren binnen te krijgen. Lees er hier meer over

Multivitamineshandige plantaardige capsules met vitamines en mineralen, die in onze moderne voeding vaak te weinig aanwezig zijn. Er zitten onder andere de vitamines A, C,D en E in, en een energiecomplex van B-vitamines, calcium, magnesium en zink. De opname hiervan in je lijf wordt bevorderd door een gepatenteerde methode toe te passen: slim gebruikmakend van gist en lactobaccilus (glycoprotein matrix). Je lichaam herkent de vitaminen en mineralen op deze manier als voeding, en neemt ze op. 

Supplement ondersteuning van de celvernieuwing: Dit is een zeer bijzonder voedingssupplement. Het ondersteunt een gezonde celfunctie door polyfenolen. Verder leveren Co-enzym Q10, alfaliponzuur en acetyl-L-carnitine een bijdrage aan de cel energie. Ginko Biloba ondersteunt mentale helderheid en energie. Extracten van baicalin uit scutellaria-wortel, resveratrol uit Polygonum cuspidatum, ellaginezuur uit granaatappel, proanthocyanidinen uit druivenpitten, curcumine uit kurkuma en silymarine uit mariadistel ondersteunen het lichaam bij de productie van antioxidanten (waaronder Glutathion).

Bonesupplement

Dit supplement gericht op ondersteuning van je skelet is een blend van vitamines en mineralen, speciaal uitgekozen voor vrouwen. Het bevat goed opneembare, natuurlijke voedingsstoffen, waaronder vitamine C en D, en calcium, magnesium en andere mineralen. Voor meer info klik hier

2. Ondersteunende roller

Een mix van essentiële oliën die een verzachtend en kalmerend effect hebben. Deze roller biedt een verkoelend effect op de huid en helpt emoties in balans te brengen. Helpt de geest in balans te brengen gedurende de "maand". Klik hier voor meer info

3. Clary Sage (scharlei)

De vrouwenolie… voor als je ineens super warm wordt, mensen hun hoofd eraf wilt bijten of niet zo blij bent "dat" deel van de maand….

  • Bevordert gezond uitziend haar en een gezonde hoofdhuid
  • Bevordert een goede nachtrust*
  • Is kalmerend en rustgevend voor je huid
  • Ter ondersteuning bij overgangsverschijnselen en opvliegers

Klik hier voor meer info

4. Ylang Ylang

Ylang Ylang is een heilzame plant met bloemen die een rijke zoete en kruidige geur hebben. Ylang Ylang kan wisselende stemmingen tijdens de overgang positief beïnvloeden. Ook kan het verlichting geven bij opvliegers en prikkelbare gevoelens.

  • Anti oxidant bij inname *
  • Zorgt voor een rustgevende, positieve sfeer

Klik hier voor meer info

5. Pepermunt

Je kunt deze olie gecombineerd met andere oliën ook gebruiken in je diffuser. Natuurlijk is dit een super olie voor massage. Menthol staat vooral bekend om zijn afkoelende effecten. Maak een 5ml roller met 4 druppels pepermunt en vul aan met gefractioneerde kokosolie. Rol op je polsen en in je nek.

Klik hier voor meer info

 

 

Hoe start je met etherische olie - download je gratis ebook

ebook etherische olie

Lees Meer

Zijn etherische oliën gevaarlijk voor katten?

Apr 14, 2024

Proteïne: De Onzichtbare Held in Je Voeding

Jan 02, 2024

doterra enrollment promotie

Jan 01, 2024

AANDACHTSPUNTEN  

*mijn blogs kunnen affiliate links bevatten, Dat betekent dat als je een aankoop doet via deze links dat ik een kleine commissie zou kunnen ontvangen. Dit natuurlijk zonder extra kosten voor jou

Helio - Léanne Lovink

Helio (v.o.f. Donna Da Yetta)
Léanne Lovink
Ir driessenstraat 94b
2312 KZ Leiden
whatsapp: 06-55377164
info {@} helio.nl

btw nr NL8572.58.321B01
kvk: 67995799