Helio - Blog Etherische Olie 

Shop de aanbiedingen

Hoe gebruik je cederhout olie

May 19, 2022
hoe gebruik je cederhout olie?

Cedarwood staat bekend om zijn warme, houtachtige geur. De boom groeit goed in koude klimaten, op grote hoogtes en kan wel 30 meter hoog worden. De cederolie ondersteunt welzijn en vitaliteit.

Er is ongeveer 2,5 kilo cederhout nodig om 15ml etherische olie te verkrijgen door stoomdestillatie. Vaak wordt cederhoutolie gemaakt van het afval van de houtproductie. 

Voordelen Cederhout Etherische olie

Cederhout is een olie die je aromatisch en topisch kunt gebruiken. Geschikt om in te ademen en om te gebruiken op de huid bijvoorbeeld in crèmes, rollers en om mee te masseren. 

Gebruik Cedarwood dōTERRA:

 • Gebruik (verdund) om je huid te kalmeren. Dit is vooral fijn op droge, rode plekken bijvoorbeeld op de ellebogen, in de knieholtes en de oksels. Maak een 5ml roller met 9 druppels cedarwood aangevuld met gefractioneerde kokosolie en rol 2-3 keer per dag op de gewenste plekken.
 • Cedarwood is olie die aardend is en die rust geeft. Deze eigenschappen zijn fijn voor mensen die snel afgeleid zijn en die zich onrustig voelen/ onrustig zijn.
 • Gebruik in je diffuser voor ondersteuning van een fijne nachtrust. 
 • Geeft een natuurlijke afweer tegen insecten.

Aromatisch gebruik:

Het is een perfecte diffuserolie. Gebruik 3-4 druppels aangevuld met water. Heerlijk om te combineren met lavendel of bergamot.
Meer tips voor het inademen van etherische olie, kun je vinden in deze blog met 26 tips voor gebruik van etherische olie.
Hieronder een paar heerlijke diffusermixen om deze heerlijke diffuser olie uit te proberen.

diffuser mixen cedarwood

Cedarwood essentiele olie laat zich goed mengen met: 

 • vetiver
 • copaiba
 • frankincense
 • juniper berry 
 • lavendel

Een goede start om deze diffuser olie te gebruiken is 3 druppels van 3 oliën te gebruiken en aan te vullen met water. Lees hier meer over het gebruik en de aanschaf van een diffuser

Topisch gebruik (op de huid)

Cedarwood kan door de meeste mensen puur op de huid worden gebruikt. In de recepten geef ik meestal een verdunning aan met gefractioneerde kokosolie. Etherische olie is vluchtig en door het gebruik van de kokosolie worden meer van de werkzame stoffen opgenomen door de huid.

Wat doet cedarwood?

De hoofdbestanddelen van cederhout olie zijn α-cedrene, cedrol, thujosene. Dit zijn zogenoemde sesquiterpenen. Etherische olie die deze stoffen bevatten zijn over het algemeen aardend, rustgevend en helpen je bij het in balans houden van je emoties als je ze aromatisch gebruikt. Cedrene en thujopseen ondersteunen bij het verbeteren van het uiterlijk van je huid.

Cedarwood etherische olie voor je emoties

Cederhout heeft een rustgevend en kalmerend effect op je zenuwstelsel. Niet verwonderlijk dat het emotioneel een stabiliserend effect heeft (grote bomen hebben diepe wortels en bewegen mee met de wind maar waaien niet om ;-)). Overwin het gevoel van alleen en afgesloten zijn. Ondersteun met deze olie het gevoel dat je sociaal verbonden bent.

Cederhout etherische olie: spirituele werking

Cederhout etherische olie geeft je spirituele kracht en en is een symbool van voortdurend en continue geloof. Het is een van de oudste etherische geuren en werd door de oude Egyptenaren gebruikte als tempelwierook en bij het mummificeren.  

Cederolie recepten

 • Voeg tijdens je dagelijkse gezichtsreiniging één of twee druppels cederhout etherische olie toe aan je gezichtstoner of crème voor een heldere, gezond uitziende huid.
 • Maak een 5ml roller met 9 druppels cederhout essentiële olie en vul aan met kokosolie. Gebruik deze roller wanneer je je onrustig voelt.
 • Maak een 5ml roller met 5 druppels cedarwood en 4 druppels lavendel aangevuld met kokosolie. Rol deze roller over je polsen, achter in je nek en onder je voeten voor het slapen gaan. Dit ondersteunt een fijne nachtrust.
 • Doe een druppel op een katoenen bal en leg deze in de kast voor een frisse geur en om nare geurtjes weg te houden.
 • Voeg cederhout in een handje badzout aan het badwater toe, voor een ontspannende spa-beleving. Je kunt een bijna leeg flesje vullen met badzout.

Ondersteun gezonde haargroei met cederhout

Masseer je hoofdhuid dagelijks met deze mix 

Helpt cederhout olie tegen insecten? 

Insecten houden niet van cederhoutolie. De bomen worden niet aangetast door insecten en kevers, vliegen, luizen, vlooien, kakkerlakken, spinnen, teken en motten, ze houden niet van de geur van cederhout. 

Insectenwerende spray

 • Gebruik een sprayflesje van 30ml.
 • Vul dit met 10 druppels cederhout olie en vul aan met water.
 • Even schudden voor gebruik.
 • Spray op een zakdoekje of vilten bal en leg dit in bijv. je kledingkast.

Een andere doeltreffende manier is om viltjes te plakken in je kleding kast. Koop in de bouwmarkt zelfklevende glijviltjes voor meubilair. Doe hier een druppel cedarwood olie op.

Lees meer over doterra cedarwood tegen insecten in deze blog >>>

Cedarwood en huisdieren

Cederhout is over het algemeen veilig aromatisch te gebruiken voor honden. Voor gebruik op de huid zijn specifieke aanwijzingen van toepassing. 

Maar let op: veel merken zijn niet geschikt voor honden, katten (en mensen!). 100% natuurlijk of biologisch heeft geen betekenis, dus laat je niet van de wijs brengen door het etiket. Er zitten vaak vulmiddelen in, synthetische stoffen etc., die zijn net zo schadelijk voor je huisdier als waxmelts, kaarsen en luchtverfrissers. De luchtwegen van dieren zijn nog veel gevoeliger dan die van ons. Het is voor ons heel slecht en het kan problemen aan de luchtwegen veroorzaken of erger! 

Cedarwood vs sandalwood

Het belangrijkste verschil tussen sandelhout en cederhout is dat sandelhout van de bladverliezende bomen komt die tot het geslacht Santalum behoren en cederhout familie is van groenblijvende bomen en behoort het tot het geslacht Pinaceae.

Sandelhout ruikt zoet, rijk, houtachtig, exotisch, oosters, luxueus en balsamico-achtig met een diep en zacht aroma. Cederhout ruikt niet naar sandelhout. Cederhout ruikt meer naar zaagsel en heeft een scherpere, warme houtachtige geur. Er is een behoorlijk prijsverschil tussen de twee oliën. Sandelhout is ca. 18 keer duurder dan Cederhout. Cederhout is meestal verkrijgbaar in 15ml amberkleurig flesjes en sandelhout in 5ml. 

Bekijk gerust meer recepten op mijn pinterest bord over cedarwood en neem een kijkje op de andere borden met tips voor etherische oliën. 

 

Shop doterra cedarwood etherische olie biologisch (Juniperus virginiana) in de helio shop >>> 

cederwood

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Lees meer over copaiba. Copaiba gebruik je om je gezondheid te ondersteunen, bijvoorbeeld bij angst of stress. Ook je huid, je spijsvertering en je immuunsysteem hebben er baat bij. Lees hoe je copaiba etherische olie gebruikt in deze blog >>>

De arborvitae-boom is ook wel bekend als levensboom. Het is een naaldboom die al duizenden jaren in Noord-Amerika groeit, ook wel bekend als de Western Red Cedar. Maar eigenlijk behoort deze boom tot de cipressen. Lees waarvoor je arborvitae olie gebruikt >>

Lemon Eucalyptus etherische olie komt van de citroen eucalyptus boom. Dit is een hoge boom met gladde schors. Van nature komt de boom voor in het noorden van Australië. Daar staat de olie bekend om zijn verfrissende aroma. Lees waarvoor je deze olie gebruikt

Hoe start je met etherische olie - download je gratis ebook

ebook etherische olie

Lees Meer

Snoepje of Superkracht? De Veelzijdige Wereld van Pepermunt

Nov 27, 2023

Cedarwood vs Sandalwood: is Cederhout Olie echt slechter?

Nov 08, 2023

Waarom sommige Experts Zeggen 'Nee' tegen Vaseline

Nov 05, 2023

AANDACHTSPUNTEN  

*mijn blogs kunnen affiliate links bevatten, Dat betekent dat als je een aankoop doet via deze links dat ik een kleine commissie zou kunnen ontvangen. Dit natuurlijk zonder extra kosten voor jou

Helio - Léanne Lovink

Helio (v.o.f. Donna Da Yetta)
Léanne Lovink
Ir driessenstraat 94b
2312 KZ Leiden
whatsapp: 06-55377164
info {@} helio.nl

btw nr NL8572.58.321B01
kvk: 67995799