Zomer

etherische oliën voor de zomer

De zomer is een perfecte tijd om aan de slag te gaan met je etherische oliën. Je gebruikt ze ter verzorging van je huid na het zonnen, het verzorgen van de punten van je haar, je voeten, om af te koelen of om heerlijke verkoelende gerechten en drankjes te maken.

De top etherische oliën voor de zomer maanden zijn lavendel, pepermunt, teatree, on guard, citroen en zengest. Deze olie ondersteunen je bij zon, warmte, je immuunsysteem, onbekend eten en voor hygiëne. 

Ik deel graag een aantal van mijn favoriete recepten én mijn top 8 zomertips met je. Deze tips gebruik ik zelf regelmatig. En het is een leuke inspiratie om te genieten  van het heerlijke zomerse weer én van je etherische oliën. In de video onderaan krijg je nog veel meer tips en recepten om direct zelf aan de slag te gaan. En heb je geen zin om zelf dingen te maken, dan geef ik je ook tips voor kant en klare producten.

1. Lavendel

Neem de lavendelolie mee waar je ook naar toe gaat. Het is handig om ook een leeg glazen 30ml sprayflesje mee te nemen. Dit is handig als er veel muggen zijn, je te veel zon op je huid hebt gehad, je stinkende kamer stinkt of als je onverwacht wakker ligt.

2. Pepermunt

Pepermunt is een fijne afkoelende olie. Je kunt er een spray mee maken en je kunt het zelfs drinken. Voor het sprayen gebruik je een paar druppels in een 30 ml sprayflesje met water (wel voorzichtig met je ogen).
Als de muggen een feestje hebben gehad op jouw lijf en je hebt zo'n fijn bultje, stip het dan aan met een beetje pure pepermunt uit het flesje.
En als onverwacht je hoofd onprettig voelt, maak dan een 5ml roller met 4 druppels pepermunt en vul aan met verdunde kokosolie. Rol met de roller op je slapen, in je nek en op je voorhoofd. 

3. Melaleuca

Melaleuca is ook wel bekend als teatree olie. Het is een superhandige olie om altijd bij je te hebben. Het handigste is een 5ml roller in iedere tas. Maak dan een 5ml roller met 9 druppels melaleuca en vul aan met verdunde kokosolie.
Gebruik deze roller als je ergens tegen aan stoot of als je je zelf per ongeluk open haalt. Ideaal ook bij kinderen die regelmatig vallen of zicht stoten. Rol even met deze olie erop.
Als je ineens een puistje hebt ... deze olie zuivert en maakt schoon.
En het is ook een superolie om te voegen aan je gezichtsreinigingsregime. 

4. On Guard

On Guard is de beschermende mix en ruikt heerlijk naar sinaasappel, kaneel en kruidnagel. Van deze olie kun je een handige spray maken door 10 druppels in een glazen 30ml flesje met water te gebruiken. Super voor je in tas als je even niet je handen kunt wassen. Spray na gebruik van geld, na handen schudden of in andere situaties waar je wel een extra beetje bescherming van je immuunsysteem kunt gebruiken. 
Het is ook een handige spray voor kleine stinkende ruimtes zoals de WC.

5. Citroen

Citroenolie is een heel veelzijdige olie. Als ondersteuning van de natuurlijke detoxwerking van je lijf in een glas warm water. Maar ook als je je keel of neus voelt, kun je deze olie goed gebruiken. Neem dan een druppel citroen in met een lepel honing.

Te veel gedronken? En een kater ? Neem een paar druppels in een glas water.

6. Zengest softgels

De zengest softgels mogen niet ontbreken in je toilettas. Heb je ergens gegeten en je twijfelt over de kwaliteit…? Neem een softgel in. Rommelt je buik of voel je je darmen na een spannende maaltijd? Dan zijn deze softgels ook heel handig. Een supersteun voor je spijsvertering en je stoelgang.

7. Handige reisgenoten

Handige artikelen om altijd mee te nemen op reis, of het nu in Nederland is of daarbuiten, zijn:

8. Reisverpakkingen

Vergeet ook niet de handige reisartikelen te shoppen op je eigen doterra account:

  • Deep blue rub
  • Shampoo en conditioner
  • Tandpasta
  • Probiotica sticks ,
  • Terrashield spray,
  • On Guard Spray
  • Air , Gember en On Guard snoepjes

Meer zomerse tips

In het youtube filmpje onder deze blog geef ik je nog meer zomerse tips. Hierbij alvast een fijn recept voor aftersun spray.

After sun spray

Het is heerlijk om een aftersun spray te maken met pepermunt en lavendel. Wat heb je nodig:

  • 30 ml sprayfles
  • 2 druppels pepermunt*
  • 8 druppels lavendel* 

Doe eerst de etherische olie in het flesje en vul daarna aan met water. Even schudden voor gebruik. 

Lekker om na het zonnen te sprayen om je huid te verzorgen en om af te koelen. De lavendel heeft een verzorgende werking en de pepermunt een verkoelende werking. 

 

 

 IJsblokjes

Het is heerlijk om ijsblokjes in de vriezer klaar te hebben liggen op warme dagen. Maar nog leuker als ze er kleurig uitzien én lekker smaken. Dit is mijn truc. Neem een ijsblokjesvorm en doe in ieder vakje een bosbes of een blaadje munt. Vervolgens doe je in een glas een paar druppels etherische olie* en roer je dit goed door. Je kunt ook geen glazen fles met dop gebruiken zodat je kunt schudden. Daarna vul je de ijsblokjesvorm hiermee en vries je je ijsblokjes in. Dit zit er fantastisch uit in een glas of in een karaf! En het smaakt ook nog eens fantastisch.

 Bekijk de zomerse tips

Gerelateerde vragen

Wat kun je gebruiken bij pollen : Lavendel is een van de natuurlijke middelen die kan ondersteunen als er stuifmeel in de lucht is. Je kunt deze etherische olie gebruiken in je diffuser, in een inhaler, direct op de huid en in een roller. Lees de recepten

Met welke olien mag je niet in de zon zitten? Ga je met een citrusolie op je huid in de zon zitten dan kun je chemische verbrandingsverschijnselen krijgen. Lees welke oliën je moet vermijden

Welke oliën weren muggen af. Essentiële oliën zijn het natuurlijke afweer systeem van planten tegen ongedierte, schimmels en insecten. Lees hoe je ze kunt gebruiken als natuurlijke afweer tegen (on)gedierte. Lees hier welke oliën insecten afstoten

 

 

*let op dat je altijd etherische oliën gebruikt die geschikt zijn voor gebruik op de huid. Doe altijd een huidtest door eerst op je pols uit te proberen hoe jouw huid reageert op de etherische olie. Pas altijd op voor je ogen. Etherische olie hoort niet thuis in je ogen, oren en neus. 

* Als je etherische olie wilt innemen, check altijd of het merk en het soort dat je gebruikt geschikt is voor inname. Bij doterra doe je dit door te zoeken op doterra PIP en de naam van de olie. Hiermee krijg je het product informatie blad