sport

etherische olie voor sporters

Er zijn 100 verschillende sporten en soms ben je fan en soms niet. Maar bewegen is goed voor iedereen. Van 0 tot 100+. We kunnen daarbij allemaal wel een steuntje in de rug gebruiken, voor motivatie of omdat het wel eens mis gaat.

De 7 beste etherische oliën voor sporters zijn; air, deep blue, citroen, pepermunt, wierook, citroengras en balance. Vanwege de voordelen voor motivatie, het gevoel van vrije ademhaling en voor de ondersteuning van spieren en gewrichten.

1.   Air

Deze ademhalingssamenstelling is een mix van meerdere essentiële oliën (laurier pepermunt, eucalyptus, melaleuca, citroen, ravensara en cardemom). De pepermunt zorgt voor verkoeling en ontspanning van de ademhalingsspieren en geeft het gevoel van meer lucht. Pepermunt ondersteunt daarnaast vermindering van de verzuring*. Dit zorgt er voor dat je sportprestaties verbeteren. Het ondersteunt je uithoudingsvermogen.

Hoe te gebruiken:

 •  Vijf minuten voor het sporten kun je een paar druppels (met kokosolie verdunde) Air aanbrengen op je borst of 5 druppels van de blend in een diffuser verstuiven.
 •  De ouderwetse stoommethode kan natuurlijk ook (bakje water, een handdoek over je hoofd, een paar druppels erin en diep inademen).
 •  Maak een inhaler met 9 druppels air en gebruik deze voor tijdens en na het sporten. 

klik hier voor meer info

2.   Deep Blue

Deep Blue is verkrijgbaar als olie en crème. Deze verzachtende samenstelling bestaat uit wintergroen, kamfer, pepermunt, blauw boerenwormkruid, blauwe Duitse kamille, kerrieplant en osmantus. Daardoor kan het een gunstig effect hebben op stijve en stramme spieren. Het ondersteunt en verlicht. Fijn voor een extra oppepper van je spieren na een intensieve trainging, heeft een verzachtend en verkoelend effect en is fijn voor je weefsels. 

Hoe te gebruiken

 •  Deep Blue olie gebruik je verdund op je huid (niet voor inname geschikt. Daarvoor zijn de speciale Deep Capsules). Smeer of masseer de olie (verdund met kokosolie) op iedere grote spiergroep of gebruik de crème. Fijn bij gewricht-, spier of zenuwondersteuning. Masseer de olie in bij het gevoel van ongemak en gebruik voor ontspanning. 
 •  Deze olie en crème zullen je doen denken aan tijgerbalsem, maar dan veel natuurlijker. Zelfs topsporters mogen deze crème gebruiken want hij staat op de Kölnerliste. 

Let op…. Goed je handen wassen na het insmeren en voor het plassen anders krijg je tintelingen op heel andere plekken en dat is echt geen pretje ;-)!

Klik hier voor meer info

3.   Citroen

Deze powervrucht is heel populair en wordt koud geperst uit de schillen van citroenen. Dit zorgt ervoor dat de olie krachtige eigenschappen behoudt. Citroen is heel aromatisch en heeft een sterke reinigende werking.

Hoe te gebruiken:

 •  In de diffuser om de lucht te zuiveren van nare (zweet) luchtjes en het verhoogt bovendien de stemming en motivatie. 
 •  In mijn sportschool wordt citroen in de diffuser gebruikt. Dit in de verhouding 3 druppels citroen en 1 druppel pepermunt.
 •  Voeg een druppel toe aan een glazen bidon of een glas water en schud of roer goed. Drink dit na je workout.
 •  Vermijd direct zonlicht of UV-licht gedurende 12 uur na gebruik op de huid.

citroenklik hier voor meer info

4. Pepermunt 

We kennen pepermunt en menthol al sinds jaar en dag. De oude Chinezen, Grieken en Egyptenaren gebruikten deze olie al voor geestelijke en lichamelijk ondersteuning. Het maakt wakker, geeft energie, geeft je het gevoel van frisheid, maar ondersteunt ook je spieren. 

Hoe te gebruiken:

 •  Masseer je spieren met een handje kokosolie en een druppel pepermunt.
 •  Maak een 5ml roller met 9 druppels pepermunt en rol hiermee op je stijve stramme spieren.
 •  Doe een druppeltje in je mond voor instant energie en een frisse adem.
 •  Maak een inhaler met 9 druppels pepermunt en gebruik deze voor tijdens en na het sporten. 

 

5. Frankincence (Wierook)

Wierook verlicht ongemakken op de huid en in inwendige weefsels, spieren en gewrichten. Wierookolie ondersteunt het natuurlijke behoud van kraakbeen en stimuleert je immuunsysteem.

Hoe te gebruiken:

 •  Innemen - Elke dag een druppel onder de tong.
 •  Smeren - Gebruik de olie verdund met gefractioneerde kokosolie en wrijf om de paar dagen op gevoelige spieren en/of over de rug/over de longen.

6.   Lemongrass (citroengras)

Citroengras is rustgevend en kalmerend voor de zenuwen maar ook verfrissend en verlicht gevoelens van ongemak. Het werkt "verwijdend" en versterkend op het natuurlijk functioneren van de bloedvaten en aderen. Het ontspant en geeft rust in de benen. Het is een hete olie, dus verdun goed. De spiersupport zorgt ervoor dat het een superolie is voor tijdens en na de workout.

Hoe te gebruiken:

 •  In een diffuser werkt het verfrissend en goed voor je workout, het vermindert vermoeidheid en maakt je hoofd helderder.
 •  Verdund met kokosolie kun je citroengras gebruiken bij spierongemakken en het gevoel van spanning in je spieren.
 •  Vermeng het met badzout, honing of een geurloze badolie en maak een (voeten)bad. Goed bij het gevoel van ongemak, voor meer rust, lemongrass geeft je meer energie en helpt bij het ontspannen van spieren, en bij geestelijke en lichamelijke ontspanning.

7.   Balance

Deze ontspannende samenstelling heeft een warme en houtachtige geur en creëert het gevoel van rust en welzijn. Het is een combinatie van spar, rozenhout, frankincense en blauw boerenwormkruid. Daarom verzacht Balance het gevoel van ongemak in spieren en gewrichten en zorgt deze samenstelling voor bevordering van rust en balans.

Hoe te gebruiken:

 •  Smeer een druppel onder je voeten aan het begin van de dag.
 •  Doe 3-5 druppels in de diffuser.
 •  Vermeng 3-5 druppels met badzout en voeg dit toe aan je (voeten)bad.
 •  Verdeel een paar druppels langs de wervelkolom om het gevoel va ongemak in de rug te verlichten.

 Welke etherische olie gebruik je waarvoor? 

Zoek je een etherische olie voor uithoudingsvermogen, spierontwikkeling, motivatie etc.? In de tabel hieronder kun je makkelijk jouw ideale oliën vinden: 

Uithoudingsvermogen:

pepermunt

Stimulerend

pepermunt, witte spar, cheer, balance

Geestelijke vermoeidheid

serenity, citroengras, basilicum

Psychische vermoeidheid

serenity

Spiervermoeidheid

deep blue, pepermunt, aromatouch

Stijve stramme spieren

deep blue marjolein, wintergroen, aromatouch, pepermunt

Spierontwikkeling

berk, wintergroen,

Ondersteuning gezond gewicht

grapefruit, digestzen, citroen, zendocrine

Motivatie

citroen, sinaasappel, motivate, cheer

 
Aanvullende producten voor sporters

1. Multivitamines en supplementen

Als sporter weet je dat voeding de basis is voor een goede sportprestatie. Zonder essentiële voedingstoffen kun je niet goed genoeg functioneren. En jouw lichaam heeft net een beetje extra nodig, omdat je meer verbruikt. Je hebt ook de juiste "bouwstoffen" nodig om de voedingsstoffen en energie uit je maaltijden goed op te nemen en te benutten.  Hiervoor heb je vitamines, mineralen en vetzuren nodig. De life long vitality set bevat de essentiële bouwstoffen en krachtige ingrediënten om optimale gezondheid, energie en lang leven te bevorderen.

2. Deep Blue rub 

Deep Blue Rub is de perfecte crème voor stijve en stramme spieren. Fijn voor je handen, voeten en rug. Ook ideaal voor sporters. Gebruik deze voor en na het sporten op de spiergroepen waar jij extra ondersteuning nodig hebt. Wel je handen goed wassen na gebruik want de menthol zorgt voor tintelingen op plekken waar je ze niet wilt hebben ;-)  Een top product dat veelvuldig wordt gebruikt! Klik maar eens door naar de website. 

3. Handige set voor sporters 

Deze handige set bevat de meeste van mijn top 7 oliën voor sporters. Gelijk met de kokosolie om te verdunnen, zodat je de oliën gericht op een bepaalde spiergroep kunt smeren of om te gebruiken als welverdiende massage. Daarnaast krijg je gelijk de bete diffuser erbij; de petal diffuser. Die kun je gebruiken voor rust, slaap of motivatie. Klik gerust door voor meer informatie over de oliën die in deze super startset zitten : Balance LavendelMelaleuca On GuardAromaTouchDeep BlueWild Orange  PeppermintFractionated Coconut Oil (115 ml) ,Petal Diffuser 

aromatouch diffused

Lees verder

Etherische olie voor je spieren : Samen met je spieren en pezen zorgt je skelet voor stevigheid en voor balans. Door deze basis kun je rechtop staan en in beweging komen.  Er zijn een aantal essentiële oliën en supplementen die je kunt inzetten bij het onderhoud van je basis of als je een steuntje kunt gebruiken bij of voor soepel bewegen. Klik hier en lees meer 

AromaTouch massage is het aanbrengen van etherische olie op de rug en voeten. De techniek combineert een zachte aanraking met de kracht van etherische oliën. AromaTouch massage is een uitstekende manier is om gevoelens van stress te verminderen en om ontspanning te bevorderen. Klik hier en lees meer

De top 9 oliën die je blij maken zijn: wilde sinaasappel, citroen, lavendel, bergamot, adaptive, jenever bes, cheer, elevation en grapefruit.  Veel van deze oliën zijn gewonnen uit citrusvruchten. Lees verder en ontdek waarom deze oliën je blij makenKlik hier en lees meer

 

home essentials doterra

Doe de gratis workshop en ontvang voor €164 euro gratis producten bij aanschaf van de home essentials set

Ja leuk!