Helio - Blog Etherische Olie 

Shop de aanbiedingen

Mythes over essentiële oliën en dieren

Dec 01, 2020
huisdieren vergiftigd door diffuser

Regelmatig kom ik een post tegen op facebook met de titel hond of kat vergiftigd door diffuser. Essentiële oliën en huisdieren zijn een hot topic. Je vindt duizenden pagina's op het internet, met allemaal verschillende informatie. Vaak verkeerde informatie! Hierbij de antwoorden op de meest gestelde vragen (deze blog is gebaseerd op het artikel in doTERRA's Living Magazine Europe, van Dr. Janet Roark, dierenarts in de mobiele veterinaire dienst van Hill Country

Is een etherische olie schadelijk voor huisdieren?

Voordat je aan de slag gaat met essentiële oliën moet je je realiseren, dat niet alle essentiële oliën hetzelfde zijn. Bij veel essentiële oliën staat op het etiket "100% zuiver" of "natuurlijke" essentiële olie. Het kan goed zijn dat die oliën stoffen bevatten die eigenlijk vrij giftig zijn voor dieren. Die moet je dus niet gebruiken. Dat geldt ook voor veel kaarsen, waxmelts, luchtverfrissers, schoonmaakmiddelen etc.  Zorg ervoor dat je producten gebruikt met de allerbeste kwaliteit. Producten dus die door derden zijn getest, zoals deze oliën. Klik hier om goede olie aan te schaffen. 

Is een diffuser schadelijk voor huisdieren?

Essentiële oliën zijn zeer geconcentreerd en krachtig. Huisdieren hebben miljoenen reukreceptoren, dus tig maal meer dan wij mensen. Ze zijn van nature gevoeliger voor essentiële oliën. Het gebruik van een diffuser is eigenlijk een geweldige manier om je huisdier veilig mee te laten genieten van je oliën. Gebruik altijd een ​​diffuser die werkt met water en een paar druppels olie. Gebruik hooguit 1-3 druppels in je diffuser, en laat de kamer deur open. Als je huisdieren zelf de kamer kunnen verlaten, leer heel snel aan welke oliën ze de voorkeur geven. 

Mag ik mijn hond of kat aaien na het gebruik van etherische oliën?

Aaien is eigenlijk een geweldige manier om essentiële oliën topisch bij huisdieren te gebruiken. Het masseren langs de wervelkolom of op de oren vinden ze heerlijk. Problemen bij het aaien ontstaan echter omdat mensen zich niet realiseren dat ze residu van etherische oliën op hun handen hebben. Als je met je hand per ongeluk gevoelige gebieden zoals ogen, neuzen en snuiten aanraakt, dan is dat erg onprettig. Niemand wil tenslotte Pepermunt of Deep Blue in zijn ogen!
Als je je zorgen maakt over onaangename reacties bij je huisdier, was dan gewoon je handen voordat je ze aait.

Gaat mijn huisdier dood aan te veel olie?

Dat is uiterst zeldzaam. De meeste bijwerkingen zijn te wijten aan het gebruik of de consumptie van een enorme hoeveelheid etherische olie (bijvoorbeeld twee onverdunde flessen). De meeste ongelukken gebeuren als dieren per ongeluk iets opeten dat niet voor hen bedoeld is (bijvoorbeeld chocolade).
Huidirritatie is de meest voorkomende reactie. In dat geval verdun je met een draag olie en haal de de olie van de vacht/ huid af met een doekje. De meeste reacties verdwijnen binnen 24-48 uur.
Stop altijd met het gebruik van een olie als je huisdier tekenen van angst vertoont, kwijlt, beeft, braakt, diarree heeft etc. etc. Als de symptomen ernstig zijn Ga dan onmiddellijk naar de dierenarts.
Bewaar je oliën met de dopjes op de flesjes en bewaar ze op een veilige plaats, zoals een in afgesloten doos. Dit om te voorkomen dat je huisdier (of je kinderen) een van je oliën “leent”.... 

Is etherische olie schadelijk voor katten?

Als het op katten aankomt, worden tal van voorbeelden genoemd...... . Bijvoorbeeld: Citrusolie, dennenoliën, lavendelolie. De waarheid is dat er gewoon geen degelijke wetenschappelijke basis is voor deze beweringen.
Wel leert de wetenschap ons, dat katten een leverenzym missen dat belangrijk is voor het metaboliseren van bepaalde dingen. Het is dus echt geen slecht idee om een ​​beetje voorzichtig te zijn met katachtigen.

Als je de bovenstaande voorzorgsmaatregelen in acht neemt, zijn de oliën die je via mij kunt aanschaffen volkomen veilig om te gebruiken. Zowel in zelf gemaakte schoonmaakmiddelen als in de diffuser. 

Wees een beetje extra voorzichtig met Melaleuca, Berk, Wintergroen, Groene munt en Pepermunt, en met hete oliën zoals Oregano en Tijm.

Mijn aanvullingen op het artikel: 

Begin langzaam. Begin met een kleine hoeveelheid essentiële olie in je diffuser of verdunde etherische olie en observeer het gedrag van je huisdier. Zet je diffuser op een veilige plek, waar je huisdier hem niet kan omgooien.

Nogmaals dieren zijn geen kleine mensen! Gebruik niet zomaar een dosis essentiële olie bij je huisdier om klachten of symptomen te "behandelen". Hiervoor heb je echt extra kennis nodig!! Zorg dat je die hebt of bezoek een gespecialiseerde dierenarts!

Gerelateerde vragen

Is essentiële olie gevaarlijk voor huisdieren? Etherische olie is , mits goed gebruikt, niet giftig voor dieren. Het kan de gezondheid juist bevorderen. Maar meestal zitten er toevoegingen in (de olie is niet puur en getest) of de olie wordt onzorgvuldig (puur gebruikt). Ook zijn er een aantal oliën die je zeker moet vermijden. Lees dit artikel

Is essentiële olie giftig voor katten ? Katten missen het enzym glu-cu-ronyl-transferase . Dit enzym stelt andere diersoorten in staat om de fenolen, ketonen of terpenen in essentiële oliën via de lever of de nieren "af te breken" en uit te scheiden. Omdat deze in eucalyptus, kruidnagel, oregano, tea tree, tijm, wintergroen en kaneel zitten zijn deze schadelijk voor katten!!! Maar met andere oliën moet je ook oppassen. Lees meer

Hoe gebruik je essentiële olie zorgvuldig en veilig?  Schrijf je in voor de aroma vip community met heel veel leuke video workshops en gratis downloads over dieren, kinderen, hormonen, emoties etc. Ieder maand een nieuwe workshop en alles in een overzichtelijke app waar je het in terug kunt kijken en luisteren. Is het iets voor jou? Vind het uit op www.helio.nl/vip 

Lees het originele artikel in het Engels: https://media.doterra.com/eu/en/brochures/living-magazine-v5.pdf

Hoe start je met etherische olie - download je gratis ebook

ebook etherische olie

Lees Meer

Zijn etherische oliën gevaarlijk voor katten?

Apr 14, 2024

Proteïne: De Onzichtbare Held in Je Voeding

Jan 02, 2024

doterra enrollment promotie

Jan 01, 2024

AANDACHTSPUNTEN  

*mijn blogs kunnen affiliate links bevatten, Dat betekent dat als je een aankoop doet via deze links dat ik een kleine commissie zou kunnen ontvangen. Dit natuurlijk zonder extra kosten voor jou

Helio - Léanne Lovink

Helio (v.o.f. Donna Da Yetta)
Léanne Lovink
Ir driessenstraat 94b
2312 KZ Leiden
whatsapp: 06-55377164
info {@} helio.nl

btw nr NL8572.58.321B01
kvk: 67995799