Helio - Blog Etherische Olie 

Hoe start je met etherische olie - download je gratis ebook

ebook etherische olie

Geurtraining voor het verbeteren van het reukvermogen

Feb 18, 2023
geurtraining

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie (NVLF) is reukverlies een veelvoorkomend probleem, vooral bij oudere mensen. Onderzoek heeft ook aangetoond dat ongeveer een kwart van de bevolking ouder dan 40 jaar enige vorm van reukverlies ervaart. Reukverlies betekent niet noodzakelijk dat je niets meer ruikt, maar dat je minder ruikt of vreemde geuren ruikt. Minder ruiken is heel vervelend, want het helpt bij je emoties, het genieten van eten en drinken, maar het waarschuwt je ook voor gevaren zoals gaslekkage. 

Er zijn veel (ook medische) redenen voor het afnemen van je geur, maar helaas ook de blootstelling aan giftige en synthetische geuren en leeftijd. Het is raadzaam altijd specialistisch advies in te winnen als je merkt dat je minder ruikt. Als je medische oorzaken hebt uitgesloten, dan kun je je geur trainen met geurtraining. Ik zie regelmatig setjes aangeboden worden door gezondheidsprofessionals met 4 bekende oliën en tot nu toe heb ik helaas alleen geuroliën gezien (synthetische oliën). Graag wil ik daarom wat meer uitleg geven over geurtraining en de te gebruiken etherische oliën.

Hoe werkt geurtraining

Geurtraining verhoogt de sensitiviteit en versterkt de verbinding tussen je neus en je hersenen. Dit doe je door regelmatig te oefenen met ruiken (het waarnemen van geur) en geuren te onderscheiden en benoemen. Zo herken je geuren weer beter, ruik je beter en weet je ze te benoemen en plaatsen. 

Op deze manier trainen bijvoorbeeld vinologen (wijnkenners) ook hun neus. Ze maken hun reukvermogen sterker en herkennen zo meer geuren en aroma's die ze tegenkomen in wijn. Sommigen gebruiken speciaal ontworpen aroma-kits om hen te helpen bij het oefenen en verbeteren van hun reukvermogen.

 

Hoe werkt geur:

 1. Receptoren in de neus: je neus zit vol met geurreceptoren. Deze cellen detecteren geuren in de lucht en sturen ze door naar je hersenen.

 2. Hersenen: de signalen worden vervolgens verwerkt in je hersenen in de olfactorische kern en de amygdala. Deze gebieden zijn verantwoordelijk voor de herkenning van geur en de interpretatie en opslag van geuren, zodat je ze kunt herkennen, onthouden en benoemen.

 3. Geheugen en emoties: je geheugen en je emoties spelen een belangrijke rol bij het geurvermogen. Geuren roepen vaak een herinnering en emoties op. Door de geurtraining maak je gebruik van dit geurgeheugen, maar je traint ook jouw hersenen om geuren weer opnieuw op te slaan en te herkennen.

 

Stappenplan voor geurtraining

1. Voorbereiding: zorg dat je pure etherische oliën in huis hebt en ruik direct uit de flesjes, gebruik een inhaler of doe de geur op een zakdoekje of op een watje. Als je inhalers gebruikt, zet dan duidelijk de geur op de inhaler met een stift of een label. Het is het beste om met 4 hele uiteenlopende geuren te oefenen namelijk: 

Klik hier  om de producten in de webshop te bekijken 

 

2. Dagelijkse oefeningen: oefen dagelijks met de geuren. Start met het ruiken van de geur. Probeer een gevoel, emotie of een herinnering erbij te krijgen. Stel je de plant voor en probeer je te herinneren hoe deze vroeger rook. Doe dit niet te snel. Neem 1 tot 3 minuten per geur.
Oefen 2 tot 3 keer per dag.
Als je de geur wat beter kunt onderscheiden (na een paar weken) kun je zonder te kijken en te lezen de geur ruiken. En probeer deze dan te herkennen. Als dit niet direct gaat, ga dan gerust weer terug naar stap 1. Neem de tijd: wees geduldig met jezelf. Het verbeteren van je geurvermogen is een proces dat tijd kost; geef niet te snel op en blijf oefenen.

Hoe lang duurt het voor je effect hebt:

Het hangt af van verschillende factoren zoals de frequentie van de geurtraining en hoe gevoelig je bent. Over het algemeen duurt het enkele weken tot enkele maanden om merkbare verbeteringen in het reukvermogen te ervaren, maar dit varieert van persoon tot persoon. 

Waarom oefenen met geranium, eucalyptus, kruidnagel en citroen:

Deze vier geuren zijn heel verschillend en dat helpt je om ze makkelijker te herkennen. Ze hebben namelijk een heel verschillende "chemische samenstelling". Iedere geur bestaat uit moleculen waarbij geranium bijvoorbeeld geraniol bevat en citroen veel limoneen. 

 1. Geranium: geranium heeft een frisse, bloemige geur die het reukvermogen uitdaagt en verbetert. Geranium bevat het chemische component geraniol, dat verantwoordelijk is voor de bloemige geur van de olie.

 2. Eucalyptus: eucalyptus heeft een heldere, verkwikkende geur die de zintuigen activeert en het reukvermogen verbetert. Eucalyptus bevat het chemische component eucalyptol, dat verantwoordelijk is voor de heldere, verkwikkende geur van de olie.

 3. Kruidnagel: kruidnagel heeft een kruidige, pittige geur die het reukvermogen uitdaagt en verbetert. Kruidnagel bevat het chemische component eugenol, dat verantwoordelijk is voor de kruidige, pittige geur van de olie.

 4. Citroen: citroen heeft een frisse, zure geur die het reukvermogen verbetert. Citroen bevat het chemische component limoneen, dat verantwoordelijk is voor de frisse, zure geur van de olie.

 

Wat kun je nog meer doen om je geur te verbeteren

Heel vreemd eigenlijk dat dit niet meer wordt benoemd, maar levenstijl, dus wat je eet en drinkt, maar ook bijvoorbeeld of je rookt, beïnvloed hoe goed je kunt ruiken. Er zijn een aantal vitamines en mineralen waarvan bekend is dat ze je geur beïnvloeden. Probeert in eerste instantie producten te eten waar deze voedingstoffen in ruime mate in voorkomen: 

 1. Vitamine A is belangrijk voor het behoud van een gezonde neus en is noodzakelijk voor het regenereren van cellen in de neusholte.

 2. Vitamine B12 speelt een rol in de gezondheid van het zenuwstelsel, waaronder de zenuwen die verantwoordelijk zijn voor het waarnemen van geur.

 3. Zink is belangrijk voor de gezondheid van de neusholte en speelt een rol in het waarnemen van geur.

 4. Foliumzuur speelt een rol in de gezondheid van het zenuwstelsel, waaronder de zenuwen die verantwoordelijk zijn voor het waarnemen van geur.

 5. Seleen speelt een rol in de gezondheid van de neusholte en is belangrijk voor de productie van antioxidanten die de neusholte beschermen.

 

 

 Klik hier  om de producten in de webshop te bekijken 

Hoe start je met etherische olie - download je gratis ebook

ebook etherische olie

Lees Meer

doterra BOGO 2023 : Buy One Get One

Mar 25, 2023

Etherische olie bij kinderen

Mar 19, 2023

Detox doTERRA

Mar 07, 2023

AANDACHTSPUNTEN  

*mijn blogs kunnen affiliate links bevatten, Dat betekent dat als je een aankoop doet via deze links dat ik een kleine commissie zou kunnen ontvangen. Dit natuurlijk zonder extra kosten voor jou

Helio - Léanne Lovink

Helio (v.o.f. Donna Da Yetta)
Léanne Lovink
Ir driessenstraat 94b
2312 KZ Leiden
whatsapp: 06-55377164
info {@} helio.nl

btw nr NL8572.58.321B01
kvk: 67995799