Wat is etherische olie?

Etherische oliën zijn vluchtige en aromatische stoffen die van nature voorkomen in zaden, schors, stelen, wortels, bloemen en andere delen van bomen/planten/struiken. Het zijn de natuurlijke afweer stoffen van de plant tegen insecten, schimmels en bacteriën. Ze komen voor in meer dan 3000 bomen, planten en struiken en er zijn er honderden die je kunt kopen.

Etherische olie is heel geconcentreerd,  vaak wel 50-70 keer sterker dan de kruiden in je keukenkastje. En er is heel veel plantaardig materiaal nodig om ze te maken. Bijvoorbeeld wel 65 citroenen voor 15ml pure citroenolie.De meest bekende oliën zijn lavendel, citroen en pepermunt. Dit zijn geuren die bijna iedereen kent.

Je kunt oliën gebruiken voor je gezondheid en humeur. Ze zijn een mooie natuurlijke aanvulling om klachten te verlichten of te voorkomen. Ze worden gebruikt voor een breed scala aan emotionele en fysieke toepassingen.

Placeholder Image
Hoe worden essentiële oliën geproduceerd

Hoe worden etherische oliën gemaakt?

Goede etherische oliën worden op twee manieren gemaakt : door koude persing (zoals bij olijfolie) en door stoomdestillatie. Bij koude persing worden bijvoorbeeld de schillen van citroenen geraspt en vervolgens geperst. Door het persen komen etherische olie en water vrij. De olie blijft boven op het water drijven en die pure olie wordt gebruikt in flesjes. 

Bij lavendel en veel andere planten werkt dit niet. Daar wordt stoomdistillatie gebruikt. Als je namelijk lavendel door je handen laat gaan heb je niet direct vochtige handen. Dus daar is wat meer kracht voor nodig. Er wordt stoom door de planten of bloemen gevoerd. Als dit condenseert heb je weer olie en water. En alleen de pure olie gaat in een flesje.

- foto: stoomdestillatie van tea tree olie in Kenia - 

Hoe gebruik je essentiële oliën?

Aromatisch gebruik van essentiële oliën

A R O M A T I S C H 

Het inademen van essentiële oliën is goed voor je gezondheid en je humeur. Je kunt een diffuser gebruiken of deze manieren: 

L E Z E N
Placeholder Image

T O P I S C H

Je kunt de meeste oliën van dōTERRA gebruiken op de huid of bij een massage (mits verdund met kokosolie). Lees in de blog hoe je dat doet:

L E Z E N
Placeholder Image

I N W E N D I G

Bepaalde essentiële oliën kunnen worden gebruikt als voedingssupplement, bij het koken en in warme en koude dranken: 

LEZEN
Video insluiten

Zijn etherische oliën gevaarlijk voor katten?

Apr 14, 2024

Proteïne: De Onzichtbare Held in Je Voeding

Jan 02, 2024

doterra enrollment promotie

Jan 01, 2024

Ontdek de kracht van essentiële olie

Download de gratis inspiratiegids