Helio - Blog Etherische Olie 

Shop de aanbiedingen

Mediteren met etherische olie

Jan 11, 2021
Is etherische olie goed bij meditatie?

Of je nu mediteert om rustig te worden, dankbaar te zijn of om spiritueel te groeien: geur kan je enorm ondersteunen bij je meditatie.

Je kunt geur heel goed gebruiken om te mediteren. Sommige essentiële oliën ondersteunen je focus, andere oliën helpen om je balans te vinden, om te aarden en om te ontspannen. Etherische oliën zijn fijn om je humeur en emoties te beïnvloeden, en om je in evenwicht te brengen.

Hoe je etherische olie kunt gebruiken en welke oliën je aanspreken is natuurlijk persoonlijk. Ik geef je graag tips in deze blog hoe je etherische oliën makkelijk gebruikt en welk effecten ze hebben tijdens een meditatie.

Welke etherische olie is goed bij meditatie?

In de eerste plaats wil ik opmerken dat het van belang is om een zuivere olie te gebruiken. Op het moment dat je met synthetische oliën aan de slag gaat, kunnen je geest en je lichaam niets met deze geuren, omdat ze in de eerste plaats als toxisch worden ervaren. Deze geuren werken dus averechts.

De oliën hieronder beschreven zijn nuttig om je geest en je emoties te helpen kalmeren en verlichten. Ze ondersteunen je wanneer je merkt dat je gedachten afdwalen, als je overprikkeld bent door je omgeving en wanneer je rust zoekt in je meditatie. 

1. Vetiver is een gras met hele lange wortels. Het is daarom een olie die aardt en grondt. Deze olie zorgt ervoor dat je in staat bent om mee te bewegen met de acties en impulsen die het leven voor je in petto heeft.  Maar..... dat je daarbij in balans blijft en niet van je pad raakt.

2. Lavendel is een rustgevende olie. Lavendel helpt tijdens een meditatie om je lijf te kalmeren, je geest tot rust te brengen en je ademhaling te vertragen. Deze olie ondersteunt bij emotionele eerlijkheid, zelfbewustzijn en "peace of mind".

3. Sandelwood. Deze olie wordt al sinds de oudheid gebruikt om je hoofd te kalmeren , het hart rust te geven en om de geest voor te bereiden op communicatie met "het spirituele".  Sandelwood ondersteunt spirituele helderheid en hoger bewustzijn. 

4.Wierook (frankincense) onthult misleiding en valse waarheden. Deze olie ondersteunt je om lage vibraties los te laten en om nieuwe perspectieven te creëren. Een goede metgezel op de weg naar meer wijsheid.

5. Ylang ylang maakt de connectie met je innerlijke kind en met je hart. De rijke bloemen geuren helpen je om emotionele pijn los te laten en om te helen. Voel je emotionele verbondenheid.

6. Bergamot ondersteunt bij zelfacceptatie, zelfliefde en zelfvertrouwen. Deze frisse citrusgeur zorgt voor optimisme, vreugde, zekerheid en een wakker, licht gevoel.

7. Patchouli wees volledig aanwezig, aanwezig in je fysieke lijf. Als je te ver afdrijft en het gevoel hebt ongeaard, ongebonden te zijn, of als je te ver dreigt weg te zweven in het spirituele. Deze olie helpt om je geest met je lijf te verbinden.

Meditatie :hoe kun je etherische olie gebruiken?

OP DE HUID:  Je kunt veel etherische oliën direct op de huid gebruiken, maar verdun goed! Gefractioneerde kokosolie is een goede manier om te verdunnen.

Maak een 5ml roller met 9 druppels etherische olie en rol hiermee op je puls punten. Dit zijn de punten op je lichaam waar je bloedvaten vlak onder de oppervlakte lopen. Zoals op de pols of in de nek. Je kunt ook een beetje op je "3e oog" rollen of op je zonnevlecht*

Een druppel op je handen, even je handen over elkaar wrijven en dan een kommetje over je mond en neus maken en 2 minuten goed inademen is ook een uitstekende manier.

*pas op met hete oliën en citrusoliën. 

DIFFUSER OF KAMER SPRAY: Een diffuser vernevelt koud kraanwater en etherische olie in de lucht. 3-5 druppels etherische olie zijn meestal voldoende voor een goede geur en atmosfeer in de ruimte waar je mediteert. 

Je kunt ook eenvoudig in een glazen spray fles van 50ml, 10 druppels essentiële olie aan kraanwater toevoegen. Even schudden voor gebruik en spray in de ruimte voor je gaat mediteren.

ZAKDOEK OF INHALER 

Als je op je werk bent of onderweg (in het openbaar vervoer) is het vaak handig om een zakdoekje te gebruiken. Een druppel op een zakdoekje, even voor je neus houden en je kunt starten met je meditatie.

Ook een inhaler kan fijn zijn. Een paar druppels op het vilten staafje, daarmee kun je zeker een week of twee weken vooruit. Je houdt even de inhaler tegen je neus en ademt diep in voor het starten van je meditatie. Zo kun je ook op kantoor of in het openbaar vervoer oefenen met het afsluiten en tot rust komen. 

SIERADEN Een diffuser armband, ketting of oorbellen met een viltje of lavastenen ze zijn heerlijk om je persoonlijke geur bij je te dragen. Een subtiele manier om gebruik te maken van geur. Een druppel van je favoriete olie op het viltje of de lava stenen is voldoende voor een goede meditatie.

BAD Een warm bad is de ultieme manier om je lijf tot rust te laten komen, maar het is ook de perfecte plek voor meditatie. Gebruik een handje badzout en voeg er een paar druppels vetiver, wierook, patchouli of ylang ylang aan toe.

Pas op met hete oliën zoals kaneel, citroengras, kruidnagel en oregano. Gebruik deze niet in je bad of puur op je huid. Kijk ook uit met citrusoliën en de zon. Als je deze in bad gebruikt of op je huid in de zomer en je gaat de zon in, dan verbrand je sneller. Dit kan zorgen voor roodheid of verkleuring. Doe dit dus niet!

Hoe kies je een essentiële olie voor meditatie?

Als je essentiële oliën in huis hebt, dan kun je intuïtief kiezen. Kies op basis van de geur of kijk naar welk flesje je aandacht wordt getrokken.

Een andere goede manier is om op basis van de "herkomst te kiezen". Boom, hout en hars oliën geven vaak veel aarding en balans. Ze zorgen voor rust en ze kalmeren. Vaak zijn deze oliën dus een goede aanvulling op een meditatie. Kies bijvoorbeeld voor cederhout en zwarte den.

Insidertip: Als je de neiging hebt om in slaap te vallen, kies dan citroen met pepermunt. 3 druppels citroen en 1 druppel pepermunt is een goede mix voor je diffuser. Deze oliën geven focus en houden je alert. Ga ook zitten in plaats van liggen.

Gerelateerde vragen

Welke diffuser blends of mixen zijn goed voor meditatie

  • Rust. Voor rust is een mix in de je diffuser van 2 druppels lavendel, 2 druppels wierook en 2 druppels vetiver aan te raden,
  • Dankbaarheid de diffusermix voor dankbaarheid bestaat uit 2 druppels wild orange, 2 druppels douglas fir en 2 druppels lime
  • Zelfvertrouwen en focus voor zelfvertrouwen en focus gebruik je 2 druppels bergamot met 2 druppels vetiver

Welke oliën geven rust Er zijn veel oliën die helpen bij meer rust en ontspanning en minder stress en negatieve emoties. Lavendel en wierook zijn de twee oliën uit de basisset die echt heel positief werken! Lees meer in deze blog

Wat zijn de voordelen van meditatie. Hierbij een aantal voorbeelden waar meditatie je bij kan ondersteunen

Shop hier je oliën voor >>

  • Vermindering van stress en angst
  • Bevordering van kalmte en ontspanning
  • Bevordering van zelfbewustzijn
  • Vermogen om te focus vergroten
  • Verbetering van de spirituele ervaring
  • En nog veel meer! 

 

Hoe start je met etherische olie - download je gratis ebook

ebook etherische olie

Lees Meer

Zijn etherische oliën gevaarlijk voor katten?

Apr 14, 2024

Proteïne: De Onzichtbare Held in Je Voeding

Jan 02, 2024

doterra enrollment promotie

Jan 01, 2024

AANDACHTSPUNTEN  

*mijn blogs kunnen affiliate links bevatten, Dat betekent dat als je een aankoop doet via deze links dat ik een kleine commissie zou kunnen ontvangen. Dit natuurlijk zonder extra kosten voor jou

Helio - Léanne Lovink

Helio (v.o.f. Donna Da Yetta)
Léanne Lovink
Ir driessenstraat 94b
2312 KZ Leiden
whatsapp: 06-55377164
info {@} helio.nl

btw nr NL8572.58.321B01
kvk: 67995799