Helio - Blog Etherische Olie 

Shop de aanbiedingen

Is een diffuser ongezond?

Apr 02, 2023
diffuser ongezond

De populariteit van essentiële oliën blijft groeien, maar ik zie ook steeds meer vragen over de veiligheid. Misschien overweeg je een diffuser aan te schaffen of wellicht heb je er al een in huis?

Gebruik je een diffuser om je huis lekker te laten ruiken of vanwege de voordelen voor je lijf of je emoties? Het is noodzakelijk om te weten hoe je etherische olie diffusers veilig kunt gebruiken.

 

Zijn etherische olie diffusers schadelijk?

Het gebruiken van een diffuser is veilig mits je een aantal belangrijke voorzorgsmaatregelen hanteert:

 • Gebruik de meest pure en geteste etherische oliën. Veel oliën in de drogisterij en online zijn geuroliën, synthetische oliën of zijn niet getest op bestrijdingsmiddelen en andere vervuilingen.
 • Pas extra op bij het gebruik van oliën bij baby's (lees hier in deze blog de tips en adviezen).
 • Pas extra op bij het gebruik van etherische oliën bij huisdieren (lees in deze blog welke oliën je wel en niet kunt gebruiken).
 • Als mensen astma hebben of ander uitdagingen aan de luchtwegen, dan kan het zijn dat ze de diffuser, net als parfums en luchtverfrissers, irriterend vinden.

 

Tips voor het veilig gebruiken van je diffuser

 • Volg de instructies van je diffuser op

  Lees de handleiding. Zo voorkom je dat je diffuser niet goed werkt en dat er eventuele problemen ontstaan. Kijk naar hoever je hem moet vullen en hoe je hem schoonmaakt. Dit zijn de meest voorkomende redenen waarom een diffuser (niet) meer werkt.

 • Gebruik de juiste hoeveelheid olie

  Gebruik niet teveel olie in je diffuser, want dit kan zorgen voor een overheersende geur die te heftig is voor je lijf, je luchtwegen of je emoties. Bij de meeste diffusers is het goed om te starten met 3-5 druppels. Vind je dat fijn? Prima, gebruik gerust iets meer. 

 • Let op tekenen van een gevoeligheidsreacties

  Als je een nieuwe etherische olie gebruikt, let dan goed op tekenen van je lijf. Vind je het fijn; prima! Maar geeft je lijf een reactie die voor jou niet fijn voelt of niet normaal is? Gebruik dan liever een andere olie of meng je olie eerst met een olie die je al kent. Niet iedereen reageert hetzelfde. Ook emotioneel kan het zijn dat je reageert en dat je lijf tijd nodig heeft om emoties die bovenkomen (rustig) te verwerken.

 • Maak je diffuser regelmatig schoon

  Maak na elk gebruik je diffuser schoon (neem hem uit met een keukenpapiertje) en reinig hem eens per maand grondig (met azijn onder de afzuigkap). Zo voorkom je de groei van schimmels en blijft je diffuser optimaal werken.

 • Houd rekening met "geuroverbelasting"

  Als je de geur van de olie niet meer zo goed ruikt, betekent dit niet dat je diffuser niet meer werkt. Gebruik niet meer olie in je diffuser, maar wissel af of neem even een uurtje pauze. 

Welke oliën kunnen veilig worden verdampt?

Hieronder vindt je enkele etherische oliën die veilig kunnen worden verdampt omdat ze geen risico vormen voor kinderen of huisdieren:

 

5 veelvoorkomende fouten bij het gebruik van een essentiële olie diffuser

 • Te lang etherische oliën in de diffuser gebruiken 

  Als je je diffuser de hele dag aan laat staan ontvangt je neus een constante stroom van dezelfde moleculen. Dit kan leiden tot "olfactorische vermoeidheid" in de geurreceptoren. De geurreceptoren stoppen met het sturen van berichten naar de hersenen over deze geur en richten zich op nieuwe geuren. Hoewel olfactorische vermoeidheid goed is, omdat het voorkomt dat het zenuwstelsel overbelast raakt, betekent dit ook dat continu gebruiken van dezelfde geur in je diffuser geen voordeel meer heeft voor je lijf. De meeste diffusers hebben een interval stand dus gebruik deze gerust. Experimenteer met nieuwe geuren en nieuwe diffusermixen. Je kunt gerust na 4 uur een andere olieblend in je diffuser gebruiken. De ochtend vraagt ook om andere geuren dan de avond dus laat je creativiteit los. Lees hier meer over het maken van diffusermixen.
 • De diffuser 's nachts gebruiken

  Een veel gestelde vraag: kun je slapen met een diffuser aan? Ja, dat kan zeker, maar je hoeft je diffuser zeker niet de hele nacht aan te laten staan. Als je slaapt, dan is je lichaam bezig met het verwerken van de dag en het herstellen van spieren, organen en cellen. Je hersenen worden minder responsief en richten zich niet op het inademen van geurmoleculen. Je kunt om veel effect te hebben van je etherische oliën zoals lavendel, serenity, adaptiv, wild orange en air in je diffuser gebruiken 30 minuten voordat je gaat slapen en de periode dat je in slaap valt en licht slaapt.
 • Te veel essentiële olie in de diffuser gebruiken

  Vaak is in het geval van etherisch olie de uitspraak van toepassing " minder is meer". Meer essentiële olie gebruiken betekent niet dat het een groter effect zal hebben. De concentratie waarbij de menselijke neus een geur kan detecteren, kan variëren afhankelijk van je leeftijd, genetica en de grootte van de kamer. 

  Je neus kan snel wennen aan dezelfde geur, waardoor je je kostbare oliën minder ervaart. Je kunt gedurende korte periodes je diffuser aanzetten bijvoorbeeld op interval stand, meer variëren met de oliën die je gebruikt en je eigen diffusermixen maken.

 • Etherische oliën bij honden en katten

  Toxische effecten op honden en katten door het gebruik van een diffuser zijn zeer zeldzaam. Maar als je een synthetische geurolie gebruikt dan heb je zeker kans op bijvoorbeeld misselijkheid en overgeven. Gebruik dus altijd een zeer goede kwaliteit etherische olie. En beperk de hoeveelheid die je gebruikt qua druppels. Honden en katten zijn namelijk veel gevoeliger voor geuren dan mensen. Wat jij als een aangename geur beschouwt, kan overweldigend zijn voor je huisdier. Gebruik je een diffuser in de kamer waar ook je hond of kat is dan het belangrijk om altijd een deur open te laten, zodat je huisdier de kamer kan verlaten als de geur te sterk wordt. Lees hier meer over het gebruik van etherische olie bij honden, en hier meer over het gebruik van etherische olie bij katten.
 • Gebruik van je diffuser tijdens je zwangerschap

  Gebruik minder etherische olie in je diffuser en laat het gebruik van scharlei (Clary Sage) achterwege. Als algemene regel kun je etherische oliën tijdens je zwangerschap gebruiken in je diffuser en (verdund) op je huid. Fijne oliën zijn pepermunt, citroen, lavendel, teatree, frankincense, de ademhalingsmix, de spijsverteringblend en de beschermende mix. Veel ziekenhuizen stimuleren nu het diffuseren van lavendel en andere oliën tijdens de bevalling vanwege de prettige effecten. Lees hier meer over het gebruik van etherische oliën tijdens de zwangerschap.

Lees ook deze blogs

Hoe maak je diffuser schoon

Lees het 7 stappen plan om je diffuser te onderhouden. Je petal diffuser weer netjes schoon. Lees verder

Diffuser kopen?

Lees deze expert tips en koop de beste aroma diffuser. Lees verder

Diffuser mixen maken

Je kunt iedere etherische olie combineren met andere oliën in je diffuser. Maar niet alles ruikt lekker. Lees de tips >>

 

 

Tot slot

Als je nieuw bent met het gebruik van etherische oliën, kan het een uitdaging zijn om te weten waar je moet beginnen en welke oliën veilig zijn om te gebruiken. Gelukkig zijn er enkele praktische tips die je kunnen helpen bij het vinden van de beste kwaliteit oliën en het experimenteren met het maken van je eigen diffusermixen. Download ze gerust via www.helio.work/basisboek

Ten eerste is het belangrijk om oliën van goede kwaliteit te kopen van een betrouwbare bron. Er zijn veel oliën op de markt die synthetisch of niet getest zijn op bestrijdingsmiddelen en andere vervuilingen. Door te investeren in oliën van goede kwaliteit, kun je er zeker van zijn dat je de maximale voordelen van de oliën krijgt zonder onnodige risico's.

Daarnaast kun je experimenteren met het maken van je eigen diffusermixen. Door verschillende oliën te combineren, kun je een aangepaste geur creëren die perfect past bij jouw behoeften en voorkeuren. Begin met het mengen van 2-3 druppels van elke olie en voeg meer of minder toe op basis van hoe sterk je de geur wilt hebben. 

Tot slot, als je vragen hebt over het veilig gebruik van etherische oliën, aarzel dan me een bericht te sturen via email, facebook messenger of direct bericht op instagram . Daar vind je ook veel tips en recepten voor je diffuser. Met deze tips en richtlijnen kun je veilig genieten van de voordelen van etherische oliën en je huis laten ruiken als een heerlijke oase van ontspanning en welzijn.

 

Hoe start je met etherische olie - download je gratis ebook

ebook etherische olie

Lees Meer

Zijn etherische oliën gevaarlijk voor katten?

Apr 14, 2024

Proteïne: De Onzichtbare Held in Je Voeding

Jan 02, 2024

doterra enrollment promotie

Jan 01, 2024

AANDACHTSPUNTEN  

*mijn blogs kunnen affiliate links bevatten, Dat betekent dat als je een aankoop doet via deze links dat ik een kleine commissie zou kunnen ontvangen. Dit natuurlijk zonder extra kosten voor jou

Helio - Léanne Lovink

Helio (v.o.f. Donna Da Yetta)
Léanne Lovink
Ir driessenstraat 94b
2312 KZ Leiden
whatsapp: 06-55377164
info {@} helio.nl

btw nr NL8572.58.321B01
kvk: 67995799