Helio - Blog Etherische Olie 

Shop de aanbiedingen

Koken

Nov 10, 2020
Koken met essentiële olie

Koken met essentiële olie is leuk en lekker. Maar er zijn wel een aantal belangrijke do en don'ts. Niet ieder merk en niet iedere olie is geschikt. Ook heb je maar heel weinig nodig voor een groot effect in geur en smaak. Ervaar ook de positieve invloed op je lijf en humeur met deze tips. 

bogo gids 2020

Kun je etherische olie innemen?

Koken met essentiële olie is veilig mits het merk en de olie die je gebruikt geschikt zijn voor inname. Controleer dit altijd voor je begint! Ook gebruik je hele kleine hoeveelheden. Je vraag of je essentiële olie veilig kunt gebruiken is heel normaal hoor! Weet je dat in een van de populairste snoepjes essentiële olie gebruikt wordt? Pepermunt! Ze voegen pepermuntolie toe aan suikers en op die manier krijg je pepermuntjes. Ook worden in veel smoothies en maaltijdrepen essentiële oliën gebruikt. 

Kun je met iedere etherische olie koken?

Nee, let op! Heel veel merken essentiële oliën zijn absoluut niet geschikt voor inname. Ze zijn giftig en schadelijk. Dus, ga nu niet aan de slag met het flesje lavendel dat je net bij de drogist hebt gekocht! Want: heel veel merken voegen alcohol toe aan hun producten of andere "vul" stoffen. Ook zijn ze niet gecontroleerd op kwaliteit en veiligheid. Daardoor kunnen er zomaar ook verontreinigen of bestrijdingsmiddelen in zitten. Laat je niet van de wijs brengen door de aanduiding "100% natuurlijk" of "biologisch", want dat zegt helemaal niets. Lees het allemaal na in deze blog

Met welke etherische oliën kun je koken?

Van het merk dat ik gebruik is een aantal oliën geschikt om "inwendig" te gebruiken. Ongeveer 30 blijven er over die lekker zijn om te gebruiken in gerechten en dranken. En daar kun je dan wel weer hele leuke dingen mee doen.

Veel kruiden uit je keukenkastje zijn ook als essentiële olie te koop bijvoorbeeld marjolein, oregano en tijm. Maar er zijn natuurlijk ook lekkere bloemenoliën. Wat denk je bijvoorbeeld van een happy cake met geranium of macarons met lavendel? Het grote verschil, is dat de oliën wel 50-70 keer krachtiger zijn dan de kruiden of specerijen die je normaal zou gebruiken.

Download hier het overzicht van mijn favoriete kookoliën. Klik op het plaatje

Hoeveel etherische olie gebruik je om te koken?

Zoals hierboven uitgelegd: ze zijn meestal ontzettend sterk. Bij de meeste oliën heb je aan heel weinig al genoeg. Ik heb al een paar keer mijn tomatensoep en salade verpest. Als je namelijk een druppel oregano in een 3 liter pan tomatensoep gebruikt is dat al te veel!! Niet meer te eten. En de salade met tijmolie was nog erger. Ik probeerde een druppel en er kwamen er twee uit het flesje. Echt ontzettend heftig.  Twee handige methodes waarmee het wel goed gaat: 

 • Doe een houten tandenstoker in het het flesje en laat die zich volzuigen. Roer vervolgens met de tandenstoker door je gerecht.
 • 1ml flesjes zijn ook heel handig. Hieruit komt 1/8 druppel. Dat is dus een stuk zorgvuldiger doseren. Je kunt altijd makkelijk een extra druppeltje toevoegen

Kun je etherische olie verhitten?

Er is een verschil tussen koud geperste oliën, zoals citrus oliën en oliën die verkregen zijn door stoomdestillatie, zoals lavendel. De koud geperste oliën kunnen over het algemeen minder goed tegen hitte. De "samenstelling" kan veranderen, soms de geur en ze kunnen daardoor hun goede eigenschappen verliezen.

 • Een goede oplossing is om deze oliën juist te gebruiken als je gerecht wat is afgekoeld. Dus niet koken!
 • Je kunt ze ook verwerken in een saus of in een dressing. Of bijvoorbeeld een glazuur maken met wild orange en je cake ermee versieren.
 • Een andere handige manier is om gaatjes te prikken in je cake met een vork en dan een siroop met een essentiële olie erover heen te gieten. 

Essentiële oliën verkregen door stoomdestillatie worden verkregen door stoom door "organisch materiaal" te geleiden. Dit condenseert en er blijven olie en water over. De pure olie gaat dan in een flesje. De olie wordt dus verkregen bij temperaturen van meer dan 100 graden Celcius. Deze oliën kunnen dus beter tegen verhitting. Je zult ze dus ook intenser proeven als je ze gebruikt bij het koken.

Maar! Ook bij deze oliën geldt : essentiële oliën (etherische oliën) zijn vluchtige stoffen. Dus kook je te lang ... dan "vervliegt" de olie. Voeg ze daarom bij voorkeur pas aan het eind van het kookproces toe.

TOP 7 etherische oliën om te koken

Dit zijn de 7 meest gebruikte essentiële oliën om mee te koken

 • Wild Orange Heerlijk in smoothies, je water, cakes en taarten
 • Cassia Heeft een kaneel achtige smaak en geur en is heerlijk voor granola, gluhwein en gerechten chocolade
 • Kaneel Kaneel is van de kaneelboom en cassia van de kaneelstruik. Kaneel is kruidiger en sterker. Heerlijk in rijstepap, koffieschuim, stoofpot en bij wintergroenten
 • Lemon fijn voor een pudding, in soep, je water, sauzen en om kruidenzout mee te maken. 
 • Peppermint Pepermunt in chocolade truffels is geniaal. Ook is het bijvoorbeeld erg lekker in water en in thee
 • Kardamom verwant aan gember en heerlijk als kruidige geurige toevoeging, aan koekjes, sauzen, curries etc
 • Lavendel verwacht je niet zo snel in de keuken maar er worden heel veel snoepjes mee gemaakt maar denk ook aan ijs, macarons en limonade. 

Recepten 

Er staan heel veel lekkere recepten op pinterest  en op deze blog 

AANDACHTSPUNTEN 

*mijn blogs kunnen affiliate links bevatten, Dat betekent dat als je een aankoop doet via deze links dat ik een kleine commissie zou kunnen ontvangen. Dit natuurlijk zonder extra kosten voor jou. 

Hoe start je met etherische olie - download je gratis ebook

ebook etherische olie

Lees Meer

Zijn etherische oliën gevaarlijk voor katten?

Apr 14, 2024

Proteïne: De Onzichtbare Held in Je Voeding

Jan 02, 2024

doterra enrollment promotie

Jan 01, 2024

AANDACHTSPUNTEN  

*mijn blogs kunnen affiliate links bevatten, Dat betekent dat als je een aankoop doet via deze links dat ik een kleine commissie zou kunnen ontvangen. Dit natuurlijk zonder extra kosten voor jou

Helio - Léanne Lovink

Helio (v.o.f. Donna Da Yetta)
Léanne Lovink
Ir driessenstraat 94b
2312 KZ Leiden
whatsapp: 06-55377164
info {@} helio.nl

btw nr NL8572.58.321B01
kvk: 67995799