Helio - Blog Etherische Olie 

Shop de aanbiedingen

Kindermassage: 8 situaties waarbij het werkt

May 26, 2022
kindermassage

Wat is kindermassage

Het doel van een kindermassage is anders dan het doel bij volwassenen. Bij kinderen wil je niet aan de slag met het losmaken van de spieren. Het gaat juist om het leren omgaan met aanraking en het aanraken van de huid. Als je op de juiste manier masseert, kan massage bijdragen aan meer focus, ontspanning, weerstand, lichaamsbesef en zelfvertrouwen. Zie kindermassages meer als een "aanraakspel" en beleef er samen plezier aan.

Wat is onderlinge kindermassage

Onderlinge kindermassage wordt gebruikt op kleuterscholen, basisscholen en in de kinderopvang. Hier masseren kinderen elkaar, over de kleren heen, vaak in combinatie met verhalen, liedjes en versjes. 

Waar is kindermassage goed voor

Aanraken en aangeraakt worden is voor ieder mens (en kind) een levensbehoefte. Tijdens aanraking worden namelijk gelukshormonen als Oxytocine en Dopamine aangemaakt. Die geven je een fijn gevoel, helpen bij ontspanning en verbondenheid. 

Kindermassages dragen op die manier bij aan de fysieke, emotionele, sociale en cognitieve ontwikkeling. En heeft dus tal van voordelen zoals:

 1. Meer zelfvertrouwen
 2. Een betere gezondheid
 3. Een betere nachtrust
 4. Een betere focus
 5. Meer ontspanning
 6. Leren grenzen aangeven en elkaars grenzen respecteren
 7. Meer lichaamsbesef/tastzin ontwikkeling
 8. Socialer gedrag (wij in plaats van ik)

Kindermassage over de kleding heen  

Kindermassage (zeker op scholen) wordt gedaan over de kleding heen. Vaak aan de hand van een liedje of een versje. Er zijn boeken met grepen en versjes verkrijgbaar die speciaal hiervoor ontwikkeld zijn door Corina Elzenaar van Happy Kids Massage. Deze massagetechniek is samengevat in een kindermassagecursus en maakt gebruik van 20 grepen die makkelijk zijn aan te leren voor ouders, verzorgers en leerkrachten. 

Kindermassage cursus voor ouders

Als ouder of verzorger kun je makkelijk de basis leren in een kindermassagecursus. Door HappyKidsMassage zijn meer dan 40 trainers opgeleid in Nederland en België. Er is dus altijd iemand bij jou in de buurt waar je terecht kunt voor een cursus kindermassage. Kijk gerust op deze lijst met Happy Kids trainers voor een kindermassagecursus bij jou in de buurt. 

Wil je liever online een cursus kindermassage volgen? Dat kan ook. Er is een handige selfcare training. Deze krijg je gratis als je de doterra kinderkit bestelt bij HappyKidsMassage. Daarmee krijg je in handige video's stap voor stap uitgelegd hoe je je kind kunt masseren. 

Kindermassage op de basisschool

Kindermassage in de klas moet je niet even zomaar gaan doen. Het is echt aan te raden om een cursus kindermassage te volgen voordat je start. Er is een stappenplan en er zijn basisregels voor het toepassen binnen groepen. Je begint namelijk niet meteen met massage bij elkaar. Ontspanningsoefeningen, verbindend spel, selfcare massage en het aanleren van de massagegrepen gaan hier bijvoorbeeld aan vooraf. Afhankelijk van de leeftijd wordt de manier hoe je dit doet, aangepast. En natuurlijk mag ook een kriebelbox niet ontbreken.

Om onderlinge kindermassage op een verantwoorde en veilige manier te kunnen toepassen in een groep is het van belang, net als met alles, dat je de basisstappen kent. Aan de slag gaan met onderlinge kindermassage is zoveel meer dan een beetje elkaar kriebelen op een liedje. Het kan een waardevolle toevoeging zijn, mits het op de juiste manier, stap voor stap, wordt aangeleerd aan de hand van de kindermassage oefeningen en kindermassagekaarten. 

Neem contact op voor een kindermassage workshop 

 

Opleiding kindermassage

 • Je leert de theoretische basiskennis over "onderlinge kindermassage". Waar komt het vandaan en hoe komt het dat het zoveel effect heeft? 

 • Je leert alle 21 Happy Kids Massage-grepen op meerdere manieren toepassen zoals traditioneel op de rug, maar ook op o.a. handen, voeten, hoofd, buik en natuurlijk als de Selfcare Massage.

 • Maak kennis met de handige kindermassage boeken met volop versjes en liedjes.

Schrijf je hier in

 

3 tips bij een kindermassage geven

 • Vraag altijd of je je kind mag aanraken.. Nee is nee.
 • Masseer niet als je boos bent, ruzie hebt gehad of niet lekker in je vel zit.
 • Een liedje of een versje gebruiken en een ritueel van de massage maken is fijn als slaapritueel.

 

Tips voor het gebruik van etherische olie bij kindermassages

 • De voeten en tenen van je kind insmeren voor het slapen gaan met de lavendel touch (of maak zelf een roller met 5ml gefractioneerde kokosolie en 9 druppels lavendel)
 • Een heerlijk voetenbad maken met knikkers op de bodem. Je kunt een voetenbad gebruiken met van die bubbels, maar een plastic curverbak werkt ook prima. Vermeng een handje badzout met 3 druppels lavendel en doe dit in het water... (ook lekker voor jezelf). 
 • Koop een "scrub" handschoen of een neem een want. Eventueel kun je er een leuk knuffelbeest op naaien. Gebruik deze handschoen om te kriebelen op de rug. Een paar druppels lavendel erop zorgen voor een heerlijke geur.

 

Leuk cadeau voor je kind?

Klik gerust naar deze leuke kindercadeauwinkel met veel natuurlijk en duurzaam speelgoed voor kinderen.

WoeWoe

Hoe start je met etherische olie - download je gratis ebook

ebook etherische olie

Lees Meer

Zijn etherische oliën gevaarlijk voor katten?

Apr 14, 2024

Proteïne: De Onzichtbare Held in Je Voeding

Jan 02, 2024

doterra enrollment promotie

Jan 01, 2024

AANDACHTSPUNTEN  

*mijn blogs kunnen affiliate links bevatten, Dat betekent dat als je een aankoop doet via deze links dat ik een kleine commissie zou kunnen ontvangen. Dit natuurlijk zonder extra kosten voor jou

Helio - Léanne Lovink

Helio (v.o.f. Donna Da Yetta)
Léanne Lovink
Ir driessenstraat 94b
2312 KZ Leiden
whatsapp: 06-55377164
info {@} helio.nl

btw nr NL8572.58.321B01
kvk: 67995799