Helio - Blog Etherische Olie 

Hoe start je met etherische olie - download je gratis ebook

ebook etherische olie

Zijn etherische oliën giftig voor honden?

Jul 31, 2022
etherische olie giftig voor honden

Wil je etherische oliën bij of voor je hond gebruiken? Dan ben je vast benieuwd of je ze veilig kunt gebruiken. Of honden tegen een diffuser kunnen? Welke etherische olie fijn voor ze is of welke misschien wel giftig. 

Zijn etherische oliën giftig voor honden?

Honden zijn heel gevoelig voor geur. Hun reukvermogen is 100 keer krachtiger dan dat mensen. Etherische oliën kunnen, mits goed gedoseerd, fijn zijn om te gebruiken en zelfs bijdragen aan hun gezondheid. NIET GEBRUIKEN: eucalyptus, kruidnagel, teatree, tijm, wintergroen, kaneel!!!

Vervang Wintergreen door Copaiba, Frankincense, of AromaTouch.
Vervang Cassia door On Guard, Oregano, of 
Thyme 
Vervang Teatree (melaleuca) door Geranium, Arborvitae, Myrrh, of Cedarwood. 

Gebruik alle etherische oliën voorzichtig. Omdat honden veel beter ruiken dan wij, reageren ze er ook veel sneller op. Teveel etherische olie en je kunt zomaar een hond hebben die overgeeft. Start dus altijd met weinig olie.

Honden: veilig gebruik van etherische olie

 • Gebruik alleen essentiële oliën van therapeutische kwaliteit en geteste oliën (waar je het rapport van kunt opvragen of inzien).
 • VERDUN!!! Hoe kleiner je hond, hoe zorgvuldiger je namelijk moet zijn met de hoeveelheid en hoe meer je moet verdunnen. Een buldog is nou eenmaal heel anders dan een chihuahua.
 • Gebruik alleen diffusers met water en geen olie branders.
 • Als je een diffuser gebruikt, laat dan de deur van de kamer open zodat je hond altijd weg kan lopen als hij/zij het niet prettig vindt. 
 • Let bij honden extra op met aflikken, vooral met de oliën die je bij voorkeur niet moet gebruiken; eucalyptus, kruidnagel, teatree, tijm, wintergroen, kaneel.

Tips voor gebruik

 • Laat een hond langzaam wennen aan je etherische oliën en je diffuser. Gebruik 1-3 druppels in je diffuser en zet die max 20 minuten aan met de deur open.
 • Gebruik GEEN olie op of nabij de ogen, oren, neus of geslachtsdelen van je hond. Net als bij jou: dit prikt en doet pijn.
 • Gebruik geen olie op de huid als je hond zalf /pleisters of andere medicijnen gebruikt die je op de huid aanbrengt. Dit geldt ook als je preventieve middelen gebruikt tegen vlooien en teken.

Wat moet ik doen als mijn hond als in aanraking is gekomen met (te veel) etherische olie

 • Raadpleeg altijd een dierenarts. 
 • Observeer het gedrag van je hond goed. Let op tekenen van angst, kwijlen, loensen, extreem wrijven/ wassen/poetsen over zijn kop, beven, braken of diarree. Raadpleeg een dierenarts.
 • In geval van een bijwerking, verdun met een draagolie en haal met een doek de olie direct van de vacht af.
 • Huidirritatie komt het meest voor en de meeste reacties verdwijnen binnen 24-48 uur na blootstelling aan de olie.
 • Let extra op bij honden die drachtig , zogend of jong zijn of als ze bepaalde medicijnen gebruiken.

Honden: bij epilepsie mijden:

basilicum, dille, venkel, hysop en wintergroen. 

Honden: bij groene staar (Glaucoom) mijden:

eucalyptus, citroengras, melisse.

Bij drachtige en zogende dieren mijden:

anijs, basilicum, venkel, gember, koriander, salie, kruidnagel, pepermunt, rozemarijn, tijm, jeneverbes, wintergroen, kaneel

Veilige oliën voor honden

(mits je bovenstaande regels volgt) 

Anijs, Basilicum, Bergamot, Blauwe Kamille, Copaiba, Dille, Eucalyptus, Venkel, Geranium, Grapefruit, Gember, Romeinse kamille, Kardemom, Cilantro, Lavendel, Citroengras, Marjolein, Tangerine, Melissa, Clary Sage, Mirre, Kruidnagel, Neroli, Sinaasappel, Patchouli, Petitgrain, Pepermunt, Roos, Rozemarijn, Sandelhout, Strobloem, Tijm, Vetiver, Juniper Berry, Wierook, Ylang-Ylang, Cederhout, , Citroen, Cypress

Veel merken zijn niet geschikt voor honden (en mensen!). 100% natuurlijk of biologisch heeft geen betekenis. Dus laat je niet van de wijs brengen door het etiket. Er zitten vaak vulmiddelen in, synthetische stoffen etc. Die zijn net zo schadelijk voor je hond als waxmelts, kaarsen en luchtverfrissers etc.

De luchtwegen van dieren zijn nog veel gevoeliger dan die van ons. Het is voor ons heel slecht en het kan problemen aan de luchtwegen veroorzaken en erger! 

Is Tea Tree (Melaleuca) giftig voor honden

Het advies om melaleuca (teatree) niet te gebruiken komt uit een onderzoek uit januari 2014 (JAVMA (Journal of the American Veterinary Medical Association) die een studie hebben gedaan “Concentrated tea tree oil toxicosis in dogs and cats: 443 cases (2002–2012). Hieruit komt voort dat teatree niet is aanbevolen. Het onderzoek ging over ca 44 gevallen per jaar van ongeveer 70 miljoen honden in Amerika. Er is ook gekeken naar het merk en de puurheid.

De kwaliteit van etherische olie kan een grote invloed hebben op de gitfitgheid (toxiciteit). In veel gevallen betrof het onzorgvuldig gebruik (veel te veel gebruiken, niet verdunnen, orale en zelftoediening d.m.v. een infuus). Bij overdosering kan een hond lusteloos worden, gaan kwijlen, overgeven etc.

Je hoeft dus niet bang te zijn voor teatree olie, maar gebruik het niet op honden lichter dan 20 kilo, verdun het altijd goed en gebruik het niet bij dieren met leverklachten. (info van Dr. Roark, the essential oil vet, lid van de doterra Veterinarian Advisory Board : https://essentialoilvet.com/frequently-asked-questions/)

Is een diffuser schadelijk voor honden?

Nee een diffuser met goede etherische olie is niet schadelijk voor honden.

Ik heb wel een tip voor je, want honden zijn gevoelig voor geur. En net als dat jij misselijk wordt van de synthetische parfumwalm in bepaalde winkels: je hond wordt ook misselijk van te veel geur!!! Ook als het puur natuur is.

De beste manier om etherische olie bij honden of rondom honden te gebruiken is in je ultrasone diffuser. Dit is een koud vernevelaar die je vult met gewoon kraanwater. Je voegt hier 1-3 druppels essentiële olie aan toe (van de lijst met veilige oliën hierboven). Je laat de deur open staan zodat je hond de kamer kan verlaten. Je zet de diffuser de eerste keer de eerste keer maximaal 20 minuten aan.

Spray voor banken, kussens en vloeren

Het sprayen van de omgeving van je hond is een goede en veilige methode om essentiële olie te gebruiken. Gebruik de oliën dus niet op je hond maar in zijn of haar omgeving. 

Maak een spray voor je manden, banken of kussens. In het geval van vlooien: maak een 100 ml sprayfles met 4 druppels citroengras en 4 druppels lavendel en gebruik deze om je meubels, kussens en vloer mee te sprayen.

Gebruik op de huid bij honden

Veel oliën kunnen de lichaamssystemen van je huisdieren ondersteunen. Als je de oliën bij je huisdier op de huid wilt gebruiken, raadpleeg dan altijd eerst een dierenarts!!

Verdun oliën altijd tot 1-2 procent vóór het aanbrengen (100 druppels van een gefractioneerde kokosolie voor elke druppel etherische olie). Verdun nog meer voor dieren die 5 kg wegen!!!

 • Cardiovasculaire ondersteuning: Helichrysum, Cypress, Marjolein, Copaiba
 • Ondersteuning van de spijsvertering: Zengest, Gember, Kardemom, Venkel, Koriander
 • Ondersteuning van het endocriene systeem: Mirre, Citroengras, Geranium
 • Weerstand: Rozemarijn, Copaiba, On Guard, Melissa
 • Integumentaire ondersteuning (huid en haar): Lavendel, Wierook, Mirre, Helichrysum, Cederhout, Geranium, Romeinse kamille, Melisse
 • Ondersteuning van het bewegingsapparaat: Wierook, Copaiba, AromaTouch, Marjolein
 • Ondersteuning van het zenuwstelsel: Copaiba, Helichrysum, Kurkuma, Sandelhout, Balance
 • Ademhalingsondersteuning: Air, On Guard, Kardemom, Rozemarijn, Arborvitae
 • Urinewegondersteuning: Copaiba, Citroengras, Jeneverbes, Zendocrine

 

Halsband

Bij honden kan het heel goed werken om een druppel citroengras en een druppel lavendel op de halsband te doen. Doe dit als de halsband niet om de hals van je hond zit. Na 10 minuten kun je de halsband om doen. Teken vinden deze geur niet prettig en ze zullen je hond minder snel opzoeken. 

Heb je een hele kleine hond zoals een chihuahua gebruik dan een druppel uit een 1ml flesje. Uit deze 1ml flesjes komt 1/8 druppel en dat is meer dan genoeg.

Pootjes/ bad

Bij pootjes die wat extra verzorging nodig hebben: laat je bad vol lopen met een klein laagje lauw warm water. Voeg aan 1 eetlepel zout 1 druppel van de beschermende mix toe en voeg dit mengsel toe aan het water. Zorg dat het water goed gemengd is en laat de hond ca 5 minuten staan. Blijf erbij en laat de hond het water niet oplikken. Desgewenst de volgende dag herhalen.

Massage

Honden vinden een (korte) massage vaak heel fijn. Ze zijn heel goed in staat om ook op basis van de geur vaak zelf te kiezen welke oliën fijn zijn. Afhankelijk van de grootte van je hond kun je een verdunning maken met bijvoorbeeld Copaiba. 1-2 druppels op 15ml kokosolie is al voldoende om mee te starten. 

Het is aan te raden om altijd een gespecialiseerd dierenarts te raadplegen als je essentiële olie wilt inzetten om de gezondheid van je hond te ondersteunen.

Gerelateerde vragen:

Is essentiële olie gevaarlijk voor huisdieren? Etherische olie is, mits goed gebruikt, niet giftig voor dieren. Het kan de gezondheid juist bevorderen. Maar meestal zitten er toevoegingen in (de olie is niet puur en getest) of de olie wordt onzorgvuldig (puur gebruikt). Ook zijn er een aantal oliën die je zeker moet vermijden. Lees dit artikel

Gaat mijn hond dood aan te veel olie?
Dat is uiterst zeldzaam. De meeste bijwerkingen zijn te wijten aan het gebruik of de consumptie van een enorme hoeveelheid etherische olie (bijvoorbeeld twee onverdunde flessen). De meeste ongelukken gebeuren als dieren per ongeluk iets opeten dat niet voor hen bedoeld is (bijvoorbeeld chocolade). Lees dit artikel

 

Bron : https://www.doterra.com/US/en/blog/science-research-news-keeping-pets-healthy-and-happy

Hoe start je met etherische olie - download je gratis ebook

ebook etherische olie

Lees Meer

Etherische oliën bij zwangerschap?

Nov 27, 2022

Itovi Scan Review

Nov 18, 2022

Inhalers maken met etherische olie

Oct 04, 2022

AANDACHTSPUNTEN  

*mijn blogs kunnen affiliate links bevatten, Dat betekent dat als je een aankoop doet via deze links dat ik een kleine commissie zou kunnen ontvangen. Dit natuurlijk zonder extra kosten voor jou

Helio - Léanne Lovink

Helio (v.o.f. Donna Da Yetta)
Léanne Lovink
Ir driessenstraat 94b
2312 KZ Leiden
whatsapp: 06-55377164
info {@} helio.nl

btw nr NL8572.58.321B01
kvk: 67995799