Helio - Blog Etherische Olie 

Shop de aanbiedingen

Zijn etherische oliën giftig voor honden?

Jul 31, 2022
etherische olie giftig voor honden

Als je jouw hond etherische oliën wilt geven, vraag je je wellicht af of dit veilig is. Je wilt tenslotte het beste voor je trouwe viervoeter en geen risico's nemen. In dit artikel lees je welke etherische oliën veilig zijn voor honden en hoe je deze het beste kunt gebruiken. Ook vertellen we je welke oliën je beter kunt vermijden.

Zijn etherische oliën giftig voor honden?

Etherische oliën kunnen fijn zijn om te gebruiken en kunnen zelfs bijdragen aan de gezondheid van je hond. Maar hoe gebruik je etherische oliën op een veilige manier? Honden hebben een reukvermogen dat 100 keer krachtiger is dan dat van mensen. Hierdoor zijn ze zeer gevoelig voor geuren en te veel gebruik / een te hoge dosering kan leiden tot misselijkheid. Lees hoe je dit voorkomt .  Hier een tabel van etherische oliën waar je voorzichtig mee moet zijn. 

Voorzichtig met Alternatieven
Wintergreen Copaiba, Frankincense of AromaTouch
Cassia / Kaneel On Guard, Oregano of Thyme
Teatree (melaleuca)* Geranium, Arborvitae, Myrrh of Cedarwood
Eucalyptus -
Kruidnagel On Guard
Tijm -

 

* Is Tea Tree (Melaleuca) echt giftig voor honden ? 

Het advies om melaleuca (teatree) niet te gebruiken komt uit een onderzoek uit januari 2014 (JAVMA (Journal of the American Veterinary Medical Association) die een studie hebben gedaan “Concentrated tea tree oil toxicosis in dogs and cats: 443 cases (2002–2012). Hieruit komt voort dat teatree niet is aanbevolen. Het onderzoek ging over ca 44 gevallen per jaar van ongeveer 70 miljoen honden in Amerika. Er is niet gekeken naar het merk en de puurheid.

De kwaliteit van etherische olie kan een grote invloed hebben op de gitfitgheid (toxiciteit). In veel gevallen betrof het onzorgvuldig gebruik (veel te veel gebruiken, niet verdunnen, orale en zelftoediening d.m.v. een infuus). Bij overdosering kan een hond lusteloos worden, gaan kwijlen, overgeven etc.

Je hoeft dus niet bang te zijn voor teatree olie, maar gebruik het niet op honden lichter dan 20 kilo, verdun het altijd goed en gebruik het niet bij dieren met leverklachten. (info van Dr. Roark, the essential oil vet, lid van de doterra Veterinarian Advisory Board : https://essentialoilvet.com/frequently-asked-questions/)

 

Honden: veilig gebruik van etherische olie

Als liefdevolle hondenbezitter wil je graag je huisdier verzorgen en ondersteunen bij hun gezondheid en welzijn. Het gebruik van etherische oliën kan hierbij helpen, maar het is belangrijk om te weten hoe je deze oliën veilig kunt gebruiken. In dit artikel leer je alles over het veilig gebruiken van etherische oliën bij honden, inclusief handige tips.

 1. Gebruik alleen therapeutische en geteste etherische oliën

  Als het gaat om het gebruik van etherische oliën bij honden, is het cruciaal om alleen oliën van therapeutische kwaliteit en geteste oliën te gebruiken. Dit garandeert dat de oliën veilig zijn voor gebruik bij honden en dat de samenstelling voldoet aan de juiste kwaliteitsnormen.
 2. Verdun de etherische oliën

  Bij het gebruik van etherische oliën bij honden is het belangrijk om te onthouden dat honden veel gevoeliger zijn voor geuren dan mensen. Dit betekent dat je altijd moet verdunnen voordat je de olie gebruikt, vooral als je hond klein van formaat is. Vergeet niet dat een Bulldog heel anders is dan een Chihuahua.
 3. Gebruik alleen diffusers met water

  Als je etherische oliën wilt verspreiden in de kamer waar je hond zich bevindt, gebruik dan alleen diffusers met water en geen oliebranders. Dit is belangrijk omdat oliebranders de olie verhitten en dit kan schadelijk zijn voor je hond.
 4. Laat de deur open

  Als je een diffuser gebruikt, zorg er dan voor dat je de deur van de kamer open laat, zodat je hond altijd weg kan lopen als hij of zij de geur niet prettig vindt. Dit voorkomt dat je hond gestrest raakt of andere ongemakken ervaart.
 5. Laat geen olie aflikken

  Als je hond de neiging heeft om te likken, let dan extra op bij de oliën die je bij voorkeur niet moet gebruiken. Vooral bij eucalyptus, kruidnagel, teatree, tijm, wintergroen en kaneel moet je extra alert zijn. Deze oliën kunnen bij inname problemen veroorzaken bij je hond.
 6. Laat je hond langzaam wennen

  Laat je hond langzaam wennen aan de etherische oliën en de diffuser. Gebruik maximaal 1-3 druppels in je diffuser en zet deze maximaal 20 minuten aan met de deur open. Op deze manier kan je hond rustig wennen aan de geur en voorkom je overstimulatie.
 7. Vermijd contact met ogen, oren, neus en geslachtsdelen

  Net als bij mensen, kan het aanbrengen van etherische oliën op de huid van je hond pijnlijk zijn. Gebruik daarom geen olie op of nabij de ogen, oren, neus of geslachtsdelen van je hond. Dit voorkomt ongemak voor je hond.
 8. Wees voorzichtig met gebruik bij zalf, pleisters of andere medicijnen

  Als je hond zalf, pleisters of andere medicijnen gebruikt  die op de huid worden aangebracht, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik van etherische oliën op dezelfde plekken. Dit geldt ook als je preventieve middelen gebruikt tegen vlooien en teken. Overleg altijd met je dierenarts voordat je etherische oliën gebruikt bij honden die al andere medicijnen gebruiken.
 9. Wat te doen bij bijwerkingen

  Als je hond in aanraking komt met (te veel) etherische olie en bijwerkingen vertoont, raadpleeg dan altijd een dierenarts. Let goed op het gedrag van je hond en let op tekenen van angst, kwijlen, loensen, extreem wrijven/wassen/poetsen over zijn kop, beven, braken of diarree. In geval van een bijwerking, verdun de etherische olie met een draagolie en verwijder deze direct met een doek van de vacht af. Huidirritatie komt het meest voor en de meeste reacties verdwijnen binnen 24-48 uur na blootstelling aan de olie.

 

Veilige etherische oliën voor honden

Natuurlijke remedies voor jouw trouwe viervoeter zijn steeds populairder geworden. Veel mensen hebben ontdekt dat etherische oliën veilig en effectief kunnen zijn voor hun honden, mits ze op de juiste manier worden gebruikt (zie de handreikingen hierboven . Hieronder vind je een lijst van veilige etherische oliën voor honden, die je kunt gebruiken om hun gezondheid en welzijn te verbeteren.

Anijs Basilicum Bergamot Blauwe Kamille Copaiba
Dille Romeinse kamille  Venkel Geranium Grapefruit
Gember Pepermunt Kardemom Cilantro Lavendel
Citroengras Marjolein Tangerine Melissa Clary Sage
Mirre Petitgrain Neroli Sinaasappel Patchouli

Veel merken zijn niet geschikt voor honden (en mensen!). 100% natuurlijk of biologisch heeft geen betekenis. Dus laat je niet van de wijs brengen door het etiket. Er zitten vaak vulmiddelen in, synthetische stoffen etc. Die zijn net zo schadelijk voor je hond als waxmelts, kaarsen en luchtverfrissers etc.

De luchtwegen van dieren zijn nog veel gevoeliger dan die van ons. Het is voor ons heel slecht en het kan problemen aan de luchtwegen veroorzaken en erger! 

Is een diffuser schadelijk voor honden?

Nee een diffuser met goede etherische olie is niet schadelijk voor honden.

Ik heb wel een tip voor je, want honden zijn gevoelig voor geur. En net als dat jij misselijk wordt van de synthetische parfumwalm in bepaalde winkels: je hond wordt ook misselijk van te veel geur!!! Ook als het puur natuur is.

De beste manier om etherische olie bij honden of rondom honden te gebruiken is in je ultrasone diffuser. Dit is een koud vernevelaar die je vult met gewoon kraanwater. Je voegt hier 1-3 druppels essentiële olie aan toe (van de lijst met veilige oliën hierboven). Je laat de deur open staan zodat je hond de kamer kan verlaten. Je zet de diffuser de eerste keer de eerste keer maximaal 20 minuten aan.

 


Gebruik op de huid bij honden

 Er zijn verschillende oliën die kunnen worden gebruikt om verschillende lichaamssystemen van je huisdieren te ondersteunen. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Ondersteuning van de spijsvertering: Zengest, Gember, Kardemom, Venkel, Koriander
 • Ondersteuning van het immuunsysteem : Rozemarijn, Copaiba, On Guard, Melissa
 • Ondersteuning van huid en haar: Lavendel, Wierook, Mirre, Helichrysum, Cederhout, Geranium, Romeinse kamille, Melisse
 • Bij stijve stramme spieren: Wierook, Copaiba, AromaTouch, Marjolein
 • Ondersteuning van het gevoel van vrije ademhaling : Air, On Guard, Kardemom, Rozemarijn, Arborvitae

Het is belangrijk om de oliën te verdunnen voordat je ze op de huid van je huisdier aanbrengt. Een verdunning van 0,3-0,5% wordt aanbevolen tot 20kg, dit is ca 6 druppels etherische olie op 100ml drager olie zoals gefractioneerde kokosolie. Hiervan gebruik je 2x per dag 1-3 druppels.

Als je twijfelt over het gebruik van etherische oliën bij je huisdier, raadpleeg dan altijd een dierenarts voordat je ermee begint. 

 

Handige recepten 

Gebruik etherische olie in de omgeving van je hond in plaats van op je hond

Het direct aanbrengen van essentiële oliën op de huid van je hond kan alleen als je goed verdund en wanneer je een olie gebruikt uit de lijst hierboven met veilige oliën. . Een veilige manier om toch de voordelen van essentiële oliën te ervaren is door het gebruik van een spray voor de omgeving van je hond. Maak een 100 ml sprayfles met 4 druppels citroengras en 4 druppels lavendel en gebruik deze om je meubels, kussens en vloer mee te sprayen. Op deze manier kan je hond profiteren van de heilzame werking van essentiële oliën zonder dat de oliën direct op de huid worden aangebracht.

Gebruik een essentiële olie-halsband

Een andere veilige manier om essentiële oliën te gebruiken bij honden is door het gebruik van een halsband. Doe een druppel citroengras en een druppel lavendel op de halsband van je hond als de halsband niet om de hals van je hond zit. Na 10 minuten kan je de halsband om doen. Teken vinden deze geur niet prettig en zullen je hond minder snel opzoeken. Let op: bij hele kleine honden, zoals een chihuahua, is een druppel uit een 1ml flesje al genoeg.

Gebruik essentiële oliën in een bad of voor pootjes

Honden hebben soms wat extra verzorging nodig. In het geval van pootjes die wat extra verzorging nodig hebben, kun je een bad maken met een klein laagje lauw water. Voeg hieraan een eetlepel zout en een druppel van de beschermende mix (on guard)toe. Zorg dat het water goed gemengd is en laat de hond ca. 5 minuten staan. Blijf erbij en laat de hond het water niet oplikken. Desgewenst kun je de behandeling de volgende dag herhalen..

Massage van je hond met etherische olie

Een massage met essentiële oliën kan ook bijdragen aan de ontspanning van je hond Honden vinden een (korte) massage vaak heel fijn. Ze zijn heel goed in staat om ook op basis van de geur vaak zelf te kiezen welke oliën fijn zijn. Afhankelijk van de grootte van je hond kun je een verdunning maken met bijvoorbeeld Copaiba. 1-2 druppels op 15ml kokosolie is al voldoende om mee te starten. 

Het is aan te raden om altijd een gespecialiseerd dierenarts te raadplegen als je essentiële olie wilt inzetten om de gezondheid van je hond te ondersteunen.

Gerelateerde vragen:

Is essentiële olie gevaarlijk voor huisdieren? Etherische olie is, mits goed gebruikt, niet giftig voor dieren. Het kan de gezondheid juist bevorderen. Maar meestal zitten er toevoegingen in (de olie is niet puur en getest) of de olie wordt onzorgvuldig (puur gebruikt). Ook zijn er een aantal oliën die je zeker moet vermijden. Lees dit artikel

Gaat mijn hond dood aan te veel olie?
Dat is uiterst zeldzaam. De meeste bijwerkingen zijn te wijten aan het gebruik of de consumptie van een enorme hoeveelheid etherische olie (bijvoorbeeld twee onverdunde flessen). De meeste ongelukken gebeuren als dieren per ongeluk iets opeten dat niet voor hen bedoeld is (bijvoorbeeld chocolade). Lees dit artikel

 

Bron : https://www.doterra.com/US/en/blog/science-research-news-keeping-pets-healthy-and-happy

Hoe start je met etherische olie - download je gratis ebook

ebook etherische olie

Lees Meer

Zijn etherische oliën gevaarlijk voor katten?

Apr 14, 2024

Proteïne: De Onzichtbare Held in Je Voeding

Jan 02, 2024

doterra enrollment promotie

Jan 01, 2024

AANDACHTSPUNTEN  

*mijn blogs kunnen affiliate links bevatten, Dat betekent dat als je een aankoop doet via deze links dat ik een kleine commissie zou kunnen ontvangen. Dit natuurlijk zonder extra kosten voor jou

Helio - Léanne Lovink

Helio (v.o.f. Donna Da Yetta)
Léanne Lovink
Ir driessenstraat 94b
2312 KZ Leiden
whatsapp: 06-55377164
info {@} helio.nl

btw nr NL8572.58.321B01
kvk: 67995799