Welke essentiële olie ondersteunt je immuunsysteem?

Welke essentiële olie ondersteunt immuunsysteem? 

Er zijn meerdere essentiële oliën die je immuunsysteem ondersteunen waaronder citroen, teatree, kruidnagel, kaneel, oregano en pepermunt.

Wat is je immuunsysteem

Het immuunsysteem is het verdedigingssysteem van jouw lichaam. Het heeft als doel, zowel interne als externe ziekteverwekkers te bestrijden. Het is dus een van de belangrijkste componenten van je gezondheid! Dit complexe netwerk van cellen, weefsels en organen werkt samen om schimmels, bacteriën, parasieten en andere microben te bestrijden, en om gezond weefsel te behouden.

Hoe ondersteun je je immuunsysteem

 
Zorg voor een goede basis.

Voeding :Er zijn geen specifieke voedingsmiddelen, of supplementen waarvan is bewezen dat ze het immuunsysteem zelf verbeteren. Maar: vitaminen en mineralen uit een gezond dieet van hele vruchten, groenten, granen en magere eiwitten ondersteunen het immuunsysteem wel. Anders gezegd: verkeerde voeding en tekort aan "micro voedingsstoffen" kan leiden tot andere reacties van je immuunsysteem en het risico op ziek worden verhogen.

Bewegen helpt bij je algehele gezondheid en welzijn, zowel op lichamelijk als geestelijk vlak. Recent onderzoek toont aan dat niet-bewegen negatief effect heeft op je immuunsysteem waardoor je vatbaarder bent voor ziektes.
 
Slaap: Zowel kwantiteit als kwaliteit van je slaap zijn belangrijk voor je immuunsysteem. De uitdrukking: "Reinheid Rust en Regelmaat" wordt niet voor niets zo vaak genoemd. Voldoende slapen, maar ook een "regelmatig" ritme zijn belangrijk. Bij slaapgebrek nemen allerlei belangrijke "boodschappers" en "cellen" in activiteit af. Bij te weinig slaap of onderbrekingen van je slaap neemt je reactie vermogen op indringers af.

Welke essentiële oliën ondersteunen je immuunsysteem?

Er zijn meerdere essentiële oliën die je immuunsysteem ondersteunen waaronder citroen, teatree, kruidnagel, kaneel, oregano en pepermunt. Hieronder 5 tips

1. Citroen

Citroen heeft van nature antibacteriële, ontstekings-remmende en ontgiftende eigenschappen. Citroen olie heeft daarnaast reinigende eigenschappen en je kunt het dus prima gebruiken om mee schoon te maken. Doe een druppel in heet water om te dweilen, of maak een sprayfles met een paar druppels citroen olie om oppervlakken af te nemen.

2. On Guard

On Guard is een mix van essentiële oliën waarmee dōTERRA een hele lijn van producten heeft gemaakt. Deze mix bestaat uit oliën van sinaasappel, kruidnagel, eucalyptus en rozemarijn. On Guard geeft energie, ondersteunt een gezond immuunsysteem en de ademhalingsfuncties. Hij beschermt ook tegen bedreigingen uit de omgeving en ondersteunt de natuurlijke antioxidanten afweer van het lichaam. De mix kun je zowel verdund op je huid gebruiken (bijvoorbeeld door een 5ml roller te maken met 9 druppels on guard aangevuld met kokosolie), aromatisch (in de diffuser of in een inhaler) of door de olie in te nemen (in warm water, thee of door de softgels/ beadlets dagelijks in te nemen). 

3. Lavendel

Door elke nacht voldoende te slapen, zorg je ervoor dat jij en je immuunsysteem voldoende energie hebben om uitdagingen die je lichaam binnendringen aan te pakken. Bij niet iedereen gaat in slaap vallen en/of doorslapen even makkelijk. Lavendel kan je daar goed bij helpen. Doe een druppel op je kussen, op je polsen of doe 3-5 druppels in je diffuser. Vind je lavendel geen lekkere geur? Onder je voeten werkt net zo effectief en dan ruik je het niet ;)

4. Oregano 

Essentiële olie van Oregano ondersteunt de spijsvertering, de luchtwegen en het immuunsysteem. Dit door de carvacrol en thymol, de primaire chemische componenten die oregano bevat. Oregano is een hete olie, gebruik het verdund ( maak een 5ml roller met 4 druppels oregano aangevuld met gefractioneerde kokosolie) en rol twee maal daags onder je voeten. Gebruik het door een houten tandenstoker in een flesje dopen en die door soepen en/of saus heen te roeren. In de diffuser gebruiken in een mix met andere oliën kan natuurlijk ook (fijne combinaties zijn Bergamot, Cederhout, Kaneel, Kruidnagel, Eucalyptus, Frankincense, Gember, Lavendel, Citroen, Rozemarijn en Thijm)

Een andere optie die dōTERRA aangeeft is het innemen in water. Mijn ervaring is dat een veggie cap (plantaardig omhulsel) waar je olijf olie aan toevoegt prettiger is omdat Oregano een zeer krachtige en hete olie is. 

5. Melaleuca (teatrea)

Een van mijn persoonlijke favorieten. Iedere keer als mijn immuunsysteem zwak werd kreeg ik last van pijnlijke witte plekken in mijn mond en vaak jeukende, zere plekken op mijn lippen. In eerste instantie ben ik begonnen om Melaleuca te gebruiken om de irritatie en de pijn te verlichten. Omdat ik het ook een heerlijke geur vond gebruikte ik het ook regelmatig op mijn huid. De laatste jaren zijn bij mij de plekken compleet weggebleven.

Hoe gebruik je essentiële olie voor je immuunsysteem

Je kunt (goede) essentiële olie op drie manier gebruiken: aromatisch (bijvoorbeeld in een diffuser, (verdund) op de huid of inwendig. Lees voor meer informatie de blog: is essentiële olie veilig

3 tips voor gebruik van essentiële olie:

  • maak een inhaler met 10 druppels on guard
  • maak een roller met 3 druppels on guard, 3 druppels melaleuca en 3 druppels oregano aangevuld met gefractioneerde kokosolie
  • verwen je zelf met een lavendelbad. Neem een handje (bad) zout en voeg daar 10 druppels lavendel aan toe. Voeg dit toe aan het warme bad water
 
 
April Promoties