Kwaliteit essentiële olie

Kwaliteit essentiële olie

Als je essentiële olie koopt is het belangrijk dat het een duurzame, fairtrade olie is waarbij je zeker kunt zijn dat er geen bestrijdingsmiddelen, verontreinigingen en toevoegingen zitten. Geen gerommel met oliën om hem op een andere duurdere olie te laten lijken of zelfs het gebruik van chemische synthetische stoffen! Gewoon een echte pure geteste olie die het beste is voor jouw gezondheid. 

Doterra biedt deze goede kwaliteit essentiële olie aan. Ze zijn anders op 7 vlakken (namelijk kwaliteit & testen, herkomst, biologische teelt, fairtrade, milieubescherming en begeleiding). Door deze aanpak verkrijgen ze de beste olie en bevorderen ze een eerlijke verdeling van gezondheid en inkomsten.

Hieronder 7 aandachtspunten als je kiest voor een etherische olie.  Want etherische olie is hip! In magazines, kranten en online blogs, zie je adviezen over gezondheid en  etherische en essentiële oliën. Let bij je aanschaf op onderstaande punten, zodat je de beste keuze maakt voor jouw lijf!

KWALITEIT

Er is veel verschil in de kwaliteit van etherische oliën:

 1. Totaal synthetisch: dit zijn flesjes van een paar euro. Je herkent ze aan de kindersluiting en de gevaren tekens op de achterkant. Deze olie wil je niet gebruiken! Heb je het in huis, dan adviseer ik je er afscheid van te nemen.
 2. Voor gebruik in de parfum industrie. Het organisch materiaal (bomen, planten, struiken, bloemen, wortels, bast, zaad etc) wordt gekweekt om parfum haar geur te geven. Op zich goede oliën, maar de planten/bomen/struiken worden niet gekweekt om je gezondheid te bevorderen.
 3. Voor gebruik in voedingsmiddelen. De oliën die gebruikt worden in voedingsmiddelen, zoals pepermunt olie in pepermuntjes en sinaasappelolie in smooties en maaltijdrepen, zijn van een betere kwaliteit. In de warenwet is vastgelegd waar voedingsmiddelen aan moeten voldoen en hierop wordt gecontroleerd.
 4. CPTG (Certified, Pure, Tested Grade) kwaliteit. Het organisch materiaal is secuur uitgezocht en wordt “gekweekt” op de werking voor je gezondheid en je humeur.

1 KWALITEIT – TESTEN

Er zijn veel verschillende merken die oliën aanbieden. Omdat het hip is, zie je veel nieuwe merken verschijnen. Belangrijk is dat er goed wordt getest, en dat deze informatie ook openbaar is. Of je moet het kunnen opzoeken, of je moet het kunnen opvragen. Meestal is dit niet het geval. Ook niet bij de merken die je in reguliere winkels kunt kopen. Dus let op! Natuurlijk of biologisch zegt niets. Er zit vaak maar 2% natuurlijk materiaal in en de rest is vulstoffen of erger.

2 HOE VERKRIJG JE EEN GOEDE ETHERISCHE OLIE

Er zijn twee manieren: stoomdestillatie en koude persing. Andere manieren, zoals met alcohol, of door plantaardig materiaal in een basisolie te leggen, geven een andere kwaliteit. Het spreekt voor zich dat je alleen de pure olie gebruikt, die na het persen of de stoomdestillatie overblijft . Dus niet verdund met andere basis olie of alchohol.

3 HERKOMST

De planten, bomen en struiken groeien over de hele wereld en iedere olie heeft een andere herkomst. Planten, bomen en struiken groeien het beste in de streek waar ze oorspronkelijk vandaan komen. De bodem, de hoeveelheid regen, de zon of de wind, het is allemaal van invloed op de werkzame stoffen in de olie. Ook de boeren of bewoners daar weten hoe ze de planten, de bomen en de struiken het beste kunnen verzorgen, en wanneer ze kunnen oogsten. Op die manier ontstaat de beste etherische olie met de meeste werkzame stoffen. Een lavendel plant in de Nederlandse klei doet het toch een stuk minder goed dan de lavendel in de Franse of Bulgaarse streken waar die oorspronkelijk vandaan komt. Er zijn veel bedrijven die de olie kopen op de wereldmarkt. Ze hebben dan zelf geen controle op de oogst, het gebruik van bestrijdingsmiddelen en meststoffen, de milieubescherming, de eerlijke handel met boeren etc.

Als je niet het totale proces van groei tot aflevering bij de klant in eigen beheer hebt, dan heb je kans dat er “veranderingen” plaatsvinden of zelfs dat er mee wordt gesjoemeld. De olie wordt verdund, of er wordt ergens iets veranderd in de samenstelling (door mengen van oliën of zelfs stoffen toevoegen) waardoor het lijkt of een goedkope olie ineens een veel duurdere is.

Pure etherische oliën zijn in sommige gevallen heel duur (waardevol) omdat er heel veel plantaardig product voor nodig is. Helaas leven we in een wereld waarin niet altijd eerlijk wordt gehandeld.

4 BIOLOGISCHE TEELT

Bij de groei en bloei van planten, bloemen en struiken wil je natuurlijk dat dit biologisch gebeurt. Bestrijdingsmiddelen hebben invloed op de therapeutische werking en dit zul je terug zien in de analyses en testresultaten.

Een biologisch keurmerk is in veel landen niet te verkrijgen, simpelweg omdat ze het niet kennen. Daarnaast kan de boer dit kenmerk wellicht hebben, maar vervolgens heeft zijn buurman gespoten, is er een natuurramp of is het water vervuild. Dat zie je terug in de test resultaten.

Eigenlijk zegt het keurmerk biologisch dus niet alles. Goede testresultaten daar gaat het om!

5 MILIEUBESCHERMING

Leuk natuurlijk dat wij in het westen,  beschikken over deze prachtige oliën. En de vraag naar natuurlijke oplossingen wordt steeds groter. De natuurlijke neiging van de mens is echter, om meer te verbouwen, meer te oogsten en meer geld te verdienen…..

En zeker als het even tegen zit door droogte, natuurrampen, maatschappelijke ontwikkelingen. Het is helemaal begrijpelijk, als het ontwikkelingslanden zijn, waar regelmatig wat aan de hand is.

Op lange termijn hebben extra oogsten nadelige effecten voor de boeren. De natuur heeft eronder te lijden. Er wordt teveel geoogst, er gaan planten en bomen dood. Of er worden bomen/ planten gekapt om extra land vrij te maken voor het verbouwen van andere planten (denk aan palmolie plantages).

Het is belangrijk dat er samen met de lokale bevolking wordt gewerkt aan natuurbehoud en milieubescherming.

6 FAIRTRADE

Niet alleen kwaliteit en milieu zijn belangrijk. Ook eerlijke handel is essentieel. Boeren hebben een eerlijk inkomen nodig om hun gezin te onderhouden. Ook andere voorwaarden, zoals medische zorg, veilig drinkwater, onderdak en scholing zijn essentieel.  Je wilt niet dat voor jouw etherische olie kinderen 3 uur per dag met jerrycans water moeten sjouwen!

7 BEGELEIDING

Etherische olie is een natuurlijk product. Maar wel een heel sterk natuur product. In een flesje van15 ML van goede kwaliteit citroenolie, zijn wel 65 schillen gebruikt. Die wil je ook niet in een keer opeten of over je huid heen smeren.  1 druppel lavendel zorgt voor 40.000 moleculen per cel in je lichaam, die aan de slag gaan om je humeur en je gezondheid een boost te geven. Goede stap voor stap uitleg èn een vraagbaak op de achter grond zijn dus handig! Je wilt het kunnen vragen, even bellen, appen of het terug kunnen lezen.

IK HEB VOOR DŌTERRA GEKOZEN OMDAT :

 1. Testen : de testen kun je inzien op www.sourcetoyou.com door het nummer van je flesje in te voeren. Je krijgt dan de informatie over wat er in jouw flesje zit. Doterra test natuurlijk zelf maar ze hebben ook een onafhankelijke organisatie die de oliën test (APRC). Deze organisatie is gecertificeerd.
 2. Voor alle pure oliën wordt allen koude persing of stoomdestillatie gebruikt.
 3. dōTERRA werkt samen met boeren, veelal in ontwikkelingslanden. Het hele proces wordt begeleid, van groei tot aflevering bij de klant.
 4. dōTERRA geeft alle test resultaten vrij. Op het moment dat er op een of andere manier toxische stoffen in de oliën zitten, of indien de testen aantonen dat de samenstelling van de olie anders, is wordt de olie niet verkocht. Het is dan een paar maanden (tot de volgende oogst) niet mogelijk om de olie te kopen.
 5. Door dōTERRA wordt samengewerkt met wetenschappers en organisaties, dit om de natuur te beschermen en te behouden. Doterra doet dit onder andere, door de boeren door te betalen, ook als er een jaar niet geoogst kan worden, of als de oogst is mislukt.
 6. dōTERRA werkt samen met de lokale bevolking aan medische zorg, veilig drinkwater, onderdak en scholing. In overleg wordt gekeken wat er nodig is om de samenleving te ondersteunen. Of er geld of middelen nodig zijn,  of ze het helemaal zelf kunnen, of dat er hulp nodig is (technisch/ organisatorisch).
 7. dōTERRA verkoopt niet in winkels. Dus zonder groothandel en tussenhandel. Die manier van verkopen is namelijk lastiger te combineren met het opbouwen van gemeenschappen, fairtrade, biologische teelt etc. dōTERRA geeft heel veel informatie online, via video, social media, online workshops, blogs, live trainingen en bijeenkomsten.  En ze hebben een Nederlandse klantenservice. In de volgende blog lees je er meer over. Belangrijk is in ieder geval de begeleiding: diegene die jou in contact heeft gebracht met de oliën begeleidt je met het gebruik. Je mag verwachten dat je op haar of hem kunt terugvallen met vragen! Ik begeleid je op een persoonlijke en stap voor stap manier. Wil je weten hoe ik dit doe? Volg mijn online workshop >>>

WELKE KEUZE MAAK JIJ?

 • Kies je voor een flesje dat net even goedkoper is, maar wat je niet in mag nemen en niet op je huid mag smeren (serieus dat staat op de meeste flesjes!!! )???
 • Of kies je voor een flesje dat in eerste instantie duurder lijkt, maar wel veel krachtiger is?
 • Kies je ook voor duurzaam en respectvol?
 • Kies je voor een olie waarmee niet gerommeld is?
 • Kies je voor een olie waarbij geen bestrijdingsmiddelen, verontreinigingen of toevoegingen zitten? 

WIL JE MET DŌTERRA AAN DE SLAG?