Helio - Blog Etherische Olie 

Hoe start je met etherische olie - download je gratis ebook

ebook etherische olie

Insecten

Jul 14, 2020
Essentiële olie tegen insecten

Essentiële olie tegen insecten

Essentiële oliën zijn het natuurlijke afweer systeem van planten tegen ongedierte, schimmels en insecten. Lees hoe je ze kunt gebruiken als natuurlijke afweer tegen (on)gedierte. Natuurlijk hebben al deze mooie beestjes een functie, maar zijn ze minder prettig in je huis of je tent. 

In deze blog de volgende onderwerpen:  

Historie

De mens gebruikt al 1000-en jaren planten ter bescherming tegen insecten en ongedierte. De eenvoudigste manier was om "gekneusde" planten in huis op te hangen. Dit gebeurt op de wereld nog heel veel als natuurlijk alternatief.

Ook worden planten al eeuwenlang verbrand om muggen weg te jagen.  Later is de mens begonnen om extracten van de plant, in de vorm van olie, op de huid of de kleding aan te brengen.

Werking

De meeste planten bevatten verbindingen die ze gebruiken om aanvallen van fytofage (plantenetende) insecten te voorkomen. De bedoeling is dat de plant niet wordt opgegeten. Deze stoffen zijn vaak ook effectief tegen muggen en andere bijtende vliegbeesten. Insecten of beestjes die zicht voeden met bloed, stammen af van dezelfde (plantenetende) voorouder. En de reactie op deze (voor het insect potentieel giftige) stoffen is dus nog steeds aanwezig. 

Welke stoffen zijn afstotend voor muggen

 • geranylacetaat  komt van nature voor in bijvoorbeeld wortelzaadolie, canangaolie en scharlei-olie
 • citronellal komt van nature voor in de etherische olie van onder meer citrusvruchten, citroengras, citroenmelisse en jeneverbes. Het is een hoofdbestanddeel van citronellaolie.
 • geranylaceton is een natuurlijk bestanddeel van meer dan 60 essentiële oliën, waaronder Ceylon citronella, palmarosa, citroengras, petit grain, neroli, geranium,en koriander. 
 • Eucalyptol eucalyptol komt voor in de natuur; het is het hoofdbestanddeel van eucalyptusolie. Die verkrijg je door stoomdestillatie van de bladeren van de blauwe gomboom (Eucalyptus globulus) en andere Eucalyptussoorten. In kleinere hoeveelheden komt het ook voor in de etherische olie van de kamferboom, munt, tijm, basilicum, salie en andere aromatische kruiden
 • Thujon komt voor in tal van plantensoorten, waaronder soorten uit het geslacht ThujaCallitropsis nootkatensis, een aantal soorten uit het geslacht Juniperusbijvoet (Artemisia vulgaris), wilde marjolein (Origanum vulgare), echte salie (Salvia officinalis), boerenwormkruid (Tanacetum vulgare) en alsem (Artemisia).
 • Linalool komt in tal van planten voor, met name in de etherische olie van de rozenhoutboomho-blad en ho-hout. In mindere mate wordt het bijvoorbeeld aangetroffen in koriander en lavendel.

Essentiële oliën die muggen afstoten

Uitgelicht: citroen eucalyptus

Citroen-eucalyptus (Corymbia citriodora (Myrtaceae), is een krachtig natuurlijk afweermiddel dat wordt gewonnen uit de bladeren van citroen-eucalyptus-bomen. Essentiële olie van citroen-eucalyptus bestaat voor 85% uit citronellal en heeft een heerlijke frisse geur.

Citroen Eucalytus essentiële olie  bevat het stofje "para-menthaan 3, 8 diol" ook wel PMD genoemd (ongeveer 2%). Helaas niet in hele grote hoeveelheden. In commerciële producten, wordt Citroen Eucalyptus olie "bewerkt" en maak je effectievere hoeveelheden tot wel 64% (of het wordt synthetisch nagemaakt). Maar let op: dit is dus géén citroen eucalyptus essentiële olie! 

Let op: Als je naar landen gaat waar goede afweer nodig is ,worden DEET en een klamboe aangeraden. Als je dit niet kunt gebruiken, overleg dan met de GGD of huisarts over een product met een hoge dosis PMD.

Voor Europa... citroen eucalyptus werkt fijn ;)!

Hoe lang werken de oliën

De meeste van deze essentiële oliën zijn zeer vluchtig. Daarom zijn maar kort effectief als insecten werend middel wanneer je ze op de huid gebruikt
Onderzoeken geven een tijdduur aan tussen 1 uur en 3 uur. Mogelijk kun je dit verlengen tot 6-8 uur door ze met gefractioneerde kokosolie te gebruiken of ze aan te brengen gemengd in een neutrale hand- en bodylotion. De verdampingssnelheid  van de olie dan afgeremd. Het beste advies: is regelmatig aanbrengen!

Essentiële oliën die andere ongedierten afstoten

Mieren
zwarte peper, kaneel, citrus, kruidnagel, pepermunt, spearmint, teatree

Kevers
cederhout, sinaasappel, pepermunt, tijm

Vliegen
Cederhout, lavendel, citroengras, patchouili, pepermunt, rozemarijn, spearmint, teatree

Luizen
cederhout, eucalyptus, geranium, lavendel, citroen, sinaasappel, patchouili, pepermunt, rozemarijn, spearmint, tea tree

Vlooien
cederhout, citronella, eucalyptus, lavendel, citroengras, sinaasappel, pepermunt

Kakkerlakken
Cederhout, kaneel, eucalyptus, citroen, sinaasappel, pepermunt, tijm

Spinnen
Cederhout, kaneel, citronella, lavendel, citroen, sinaasappel, pepermunt, spearmint

Wespen
zwarte peper, kaneel, kruidnagel, geranium, citroengras, pepermunt

Teken
cederhout, citronella, eucalyptus, geranium, lavendel, citroengras, sinaasappel, rozemarijn, scharlei, teatree, tijm

Motten
cederhout, citronella, lavendel, sinaasappel, pepermunt, spearmint

Aandachtspunten

 • Let met het gebruik van essentiële olie op je huid goed op. Als je gevoelig bent kun je namelijk reageren op essentiële olie. Probeer daarom altijd eerst een klein beetje op de binnenkant van je pols.
 • Sommige oliën zijn "heet" zoals citroengras, kaneel, kruidnagel en tijm. Gebruik deze oliën NIET puur op je huid (4 druppels op 5ml basis olie zijn vaak genoeg).
 • Breng regelmatig aan. Door de vluchtigheid van de olie zul je pure olie ieder uur moeten aanbrengen. Als je verdunt in een spray met kokosolie of hand- en bodylotion is de "verdamping" van de etherische olie langzamer. 
 • Let op met essentiële oliën in de zon. Sommige oliën zorgen ervoor dat je huid gevoeliger wordt voor zonlicht. Lees het artikel hierover: www.helio.nl/blog
 • Middelen met essentiële olien worden NIET aanbevolen voor gebieden met infectie ziekten o.a. veroorzaakt door parasieten. Overleg met je huisarts of de GGD.

Mijn Tips

 • Mijn ervaring: neem een sprayflacon van 30ml, voeg 10-15 druppels lemon eucalyptus toe, vul aan tot 1/3 met neutrale hand- en bodylotion of gefractioneerde kokosolie en de rest met water. Schudden voor gebruik. De bodylotion of gefractioneerde kokosolie zorgen ervoor dat de essentiële olie minder snel verdampt en langer zijn afstotende werking behoudt. 
 • Op vakantie nemen we altijd de diffuser mee. Onze ervaring is dat we veel minder last hebben van muggen, als we 3-5 druppels lavendel in water doen en de diffuser aanzetten. 
 • Neem een klamboe mee en een (elektrische) vliegenmepper. Thuis hebben we ook altijd een vliegenlamp staan. Ook een ventilator in je (slaap) kamer helpt. 
 • Voor je hond: doe een druppel citroengras en lavendel op de halsband. Teken en vlooien hebben hier een hekel aan.
 • Spray je banken met een sprayflacon met een paar druppels citroengras en lavendel aangevuld met water. Dit is ook een goede mix om de vloer mee te dweilen. Vlooien houden hier niet van en het ruikt heerlijk fris. Dit is fijner dan essentiële olie op je kat gebruiken want daar is een hele grote verdunning nodig, Lees de artikelen in de blog over essentiële olie en dieren.

Wil je een van deze oliën proberen? Ga naar de Helio winkel om ze aan te schaffen:  www.helio.work/winkel  

 

Léanne

 

 

 

 

Bronvermelding o.a.

https://malariajournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2875-10-S1-S11#

https://malariajournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2875-10-S1-S11/tables/1

Wikipedia

Hoe start je met etherische olie - download je gratis ebook

ebook etherische olie

Lees Meer

Eucalyptus olie gebruik, voordelen en neveneffecten

Aug 29, 2022

Kurkuma ZIN OF ONZIN

Aug 22, 2022

AANDACHTSPUNTEN  

*mijn blogs kunnen affiliate links bevatten, Dat betekent dat als je een aankoop doet via deze links dat ik een kleine commissie zou kunnen ontvangen. Dit natuurlijk zonder extra kosten voor jou

Helio - Léanne Lovink

Helio (v.o.f. Donna Da Yetta)
Léanne Lovink
Ir driessenstraat 94b
2312 KZ Leiden
whatsapp: 06-55377164
info {@} helio.nl

btw nr NL8572.58.321B01
kvk: 67995799