Zon

etherische olie en de zon

Essentiële oliën en de zon… niet altijd een goede combinatie! Als je met citrusoliën in de zon gaat zitten, verbrand je. Het resultaat is: roodheid, verkleuringen en zelfs blaren! Ik heb op internet best heftige voorbeelden voorbij zien komen.

Citrusoliën bevatten kleine concentraties Furanocoumarinen.  O.a. de vijg en de berenklauw bevatten deze stof ook. Het beschermt de plant tegen insectenvraat en schimmels. Ga je met een citrusolie op je huid in de zon zitten dan kun je chemische verbrandingsverschijnselen krijgen. 

In deze blog de volgende onderwerpen:  

Wat gebeurt er met je huid? 

Door deze stof heeft je huid minder bescherming tegen zonlicht. Dat kan leiden tot ernstige huidontsteking (fytofotodermitis). De huid ziet rood en je kunt blaren of zwellingen krijgen. Of het ziet eruit als een bruine vlek of streep. Deze reacties kunnen optreden tot wel 3!!! dagen nadat je in de zon hebt gezeten.

Hoe kun je een huidreactie voorkomen!

 • Door de onderstaande oliën niet te gebruiken in de zon! AromaTouch ,Bergamot, doTERRA Breathe (air), doTERRA Cheer, Citrus Bliss, Cumin, Elevation, doTERRA Forgive, Grapefruit, InTune, Kumquat, Lemon Lime, doTERRA Motivate, doTERRA On Guard, Purify, Slim & Sassy, Sunny Citrus Tangerine, Wild Orange en Zendocrine. 
 • Toch gebruikt? Blijf dan tenminste 12 uur uit de zon, of bedek je huid met een dikke stof (t-shirts zijn soms te dun).
 • Verdun! Mits zeer goed verdund kunnen fototoxische oliën wel veilig worden gebruikt (blijf lezen voor richtlijnen voor een veilige verdunning).
 • Of gebruik als alternatief Groene manderijn! Dit is een olie waarin geen “Furanocoumarinen” zitten. *1

Veilige verdunning *

Een goede en veilige verdunning is per olie verschillend.  In bovenstaande lijst zie je het maximale aantal druppels per 5, 10 of 15 ml basisolie. Op deze manier voorkom je een fototoxische reactie.

Dit betekent dus ook, dat als je in de zomer masseert met deze oliën, je goed op moet letten! Geef je klant duidelijke instructies, zorg voor een goede verdunning, of kies een andere olie.

Moet ik ze compleet vermijden in de zomer?

Helemaal vermijden is zonde, want citrusoliën hebben hele positieve effecten. Ze zijn bijvoorbeeld ontstekingsremmend, reinigend, zijn een sterk antioxidant en hebben een positief effect op je humeur, stress en focus.

Je kunt ze wel veilig innemen of gebruiken in een diffuser. Een andere aromatische manier kan ook, zie www.helio.work/aromatisch.

Of kun je een gave rvs armband kopen (waarbij de oliën niet op je huid komen) of een handige inhaler gebruiken* :

armbandInhalers

Wat moet ik doen bij een huidreactie?

 • Ga onmiddellijk uit de zon.
 • Behandel de huid met water en zeep (niet te veel wrijven) en spoel grondig na. 
 • Dep de huid met een steriel gaasje met een plantaardige olie. Je fles olijfolie en een schone theedoek doen in geval van nood ook wonderen.
 • Neem contact op met een dokter als je huid echt pijn doet, of de reactie een aanzienlijk deel van het lichaam bedekt. (Bijna vergelijkbaar met brandwonden).

Download de lentegids met de poster

In de lentegids vind je de poster met heel veel oliën waar je mee op moet passen in de zon. Klik hier  om de lentegids te bestellen

lentegids

Hoe check je jouw olie 

Check altijd het product informatieblad van jouw olie. De Nederlandse product informatie bladen kun je hier vinden:

Staat de jouw product er nog niet bij dan kun je vaak ook op de Nederlandse doterra site de informatie vinden. 

Een handige manier om informatie te vinden over de doterra producten is om in google te zoeken op " PIP + doterra + de naam van de olie" eventueel met NL erbij.  

Wil je meer weten over veilig gebruik? Doe gerust de gratis online workshop   www.helio.nl/webinar

 

Links:

 1. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Furanocoumarin
 2. Uses and Benefits of Green Mandarin Essential Oil | dōTERRA Essential Oils
 3. https://oneessentialcommunity.com/phototoxic-citrus-essential-oils-sun/
 4. https://nl.wikipedia.org/wiki/Furocoumarinen
 5. https://www.doterra.com/US/en/blog/healthy-living-summer-essential-oil-safety
 6. https://luxebotanics.com/blogs/luxe-botanics/are-citrus-oils-safe-for-my-skin
 7. https://www.usingeossafely.com/phototoxic-essential-oils-how-to-stay-safe-in-the-sun/

*mijn blogs kunnen affiliate links bevatten, Dat betekent dat als je een aankoop doet via deze links dat ik een kleine commissie zou kunnen ontvangen. Dit natuurlijk zonder extra kosten voor jou.